Кулинарна разходка в Пловдив

Пловдив е градът в България, в който може да се развихрите из всякакви вкусове. А най-удобното е, че почти всичко, което искате да опитате за един ден, може да достигнете пеш по супер хубавите централни улици и кварталчета и като бонус да изразходвате част от спечелените калории. Пловдив е най-хубавият град за разходка на всеки културно-винено-кулинарен любител и не би ни омръзнал да го посещаваме. Разказвали сме ви за по-любимите ни места в „Града под тепетата“, а и първите ми спомени от самостоятелно пътуване са как в гимназията избягахме от училище (аз съм от Стара Загора) и отидохме с влака в Пловдив с част от класа.

Но сега вече не бягам от час, за да се разходя в Пловдив, правя го съзнателно и с най-голямо удоволствие, за да седнем отново и отново в най-хубавите ресторанти в Пловдив и да пием добро българско вино в тях. Харесва ми тенденцията за кулинарния туризъм в града и искам да си поговорим за нея.

Много се чудих как да подредя местата, за които ще говорим, но реших да е безразборно. Че да прегледате всички, не само най-препоръчаните от нас или пък само с българска кухня. И не се колебайте да ни посъветвате за някое място.Ресторант Хемингуей

Ул. „Гурко“ №10, Пловдив

Хемингуей е един от любимите ни ресторанти в Пловдив на няколко крачки от „Главната“, в района на централния площад и пощата. Бонус е, че се намира на тиха пешеходна уличка и спокойно можете да пуснете децата да търчат, докато вечеряте, поне ние така правим през топлите летни месеци.

Ресторант Хемингуей в Пловдив - ресторанти в Пловдив, ресторант в Пловдив, хубав ресторант в Пловдив
Ресторант Хемингуей в Пловдив

Тук за ресторант Хемингуей няма да влизам в подробности, ресторантът е великолепен и с превъзходна кухня и честичко сядаме тук, за да видим какво сме пропуснали миналите пъти. За Хемингуей имаме цяла статия, с която да ви запознаем с ресторанта: Удоволствието е най-доброто лекарство за духа. Ресторант Хемингуей, Пловдив.

Гастро бар Multi Culti

улица „Абаджийска“ №6А, Капана

последно посетен май 2021г.

Улица Абаджийска е тиха и спокойна пешеходна улица, част от квартала, наречен „Капана“. Капана е страхотно място и все повече се развива. Често „капанчетата“ и ресторантите се сменят или се появяват нови, но се надявам по-добрите да се задържат. Тук винаги е пълно с хора, повечето не са от Пловдив, но е място, където задължително да се насладите на кулинарните изкушения.

Интериорът на Multi Culti
Интериорът на Multi Culti

Няколко пъти сме минавали покрай Multi Culti, но все ми е изглеждало празно, докато повечето заведения в Капана са винаги пълни. Но и улица Абаджийска е малко в края на квартала. Днес бяхме с Ани (5,5г) и Ади (почти 2г.) и търсихме тихо, уютно и спокойно място, но задължително от списъка ни с места, които трябва да пробваме и седнахме на масите отвън.

Ани, която си чака калмарите на улица Абаджийска
Ани, която си чака калмарите на улица Абаджийска

Сега чета, че душата на Multi Culti е и неговият създател шеф Марио Марински. Обстановката е много уютна и вътре, и вън, и със сигурност престоят ни бе страшно удобен. Преди години за пръв път ядох гаспачо с ягоди и тук в менюто имаше и го пробвах с огромна наслада, макар че сезонът на ягодите е отминал и обикновено бих подложил на съмнение ястие с продукти, които не са от сезона, но бе страхотно.

Гаспачо в Multi Culti - ресторант в Пловдив
Гаспачо в Multi Culti – ресторант в Пловдив

Multi Culti всъщност е място, където да се срещнем с много култури, поне така би ми подсказало името. Мими веднага се настрои на липсващата ни мароканска вълна и взе тажин с пилешко, което да ни подсети за пътуването ни в Мароко. Тажинът си имаше мароканския вкус и подправки, като размер бе по-мъничък, но бе приятно основно. Ани наблегна на калмари, за почти 6-годишно дете има учудващ избор на храна, но не пропуска да е пържено.

Ани и калмарите
Ани и калмарите
Това е нашият кулинарен турист, ядящата от всички ястия Адриана
Това е нашият кулинарен турист, ядящата от всички ястия Адриана

Любопитни бяха и брускетите трилогия с прясно сирене и праскова със семена от черен фенел, брускета със задушен спанак и пъдпъдъче яйце и брускета с доматена салца и сурови семена. Всъщност, всеки, който си направи труда да направи три различни брускети в една порция, заслужава уважение.

Брускетите трилогия
Брускетите трилогия

Селекцията на вино на чаша не бе лоша, макар и неголяма, но достатъчна. Пихме приятното и свежо „Димят“ (тутраканско лозе) от Wine Bridges на енолога Екатерина Гаргова. Винаги ни прави впечатление като видим и някоя друга бутилка с елзаско вино на рафтовете, та за вино има какво да намерим в Multi Culti.

Единствено не успяхме да се насладим на някакъв по-специален десерт, все едно бяха изяли всички десерти преди нас, а дочухме че шеф Марио Марински е много добър точно в десертите. Общото ни мнение е, че ни хареса, различно е и ще се радваме да научим и опитаме повече неща от менюто им.  А сервитьорът бе страхотен и му благодарим за търпението. (При последното си посещение опитахме и десертите и коктейлите. И двете си заслужават!)

Мулти Култи гастро бар в Пловдив
Мулти Култи гастро бар в Пловдив

По-подробно за Мулти Култи сме писали в статията Multi Culti гастро бар, Пловдив

Вкусът на Пловдив, както можем да наречем тази статия, е заинтригуващ, за нас това е първият въпрос при всяко пътуване, независимо къде отиваме. Определено държим да изследваме местата с традиционна кухня, но и най-обичаните места от местните. В град като Пловдив, където е пълно с туристи (и съответно заведения), може да е предизвикателство да откриете най-хубавите места.

Ресторант Смокини

ул. „Отец Паисий“ №12 в Пловдив

Работното време на ресторанта се доближава много по идея на хубавите ресторанти в Европа, от вторник до петък работи след 17ч. Понеделник почива, събота от 10ч до 23.30ч, а в неделя работи от 10 до 17ч.

Ресторант Смокини е само на няколко крачки от „главната“ и е един от най-препоръчваните ресторанти в Пловдив, както от туристите, така и от местните. Страхотна храна, добро обслужване и много уютна атмосфера – всичко, което ви е нужно за един приятен обяд или вечеря в центъра на Пловдив.

Макар да сме били само веднъж в ресторанта, имаме спомен за превъзходна храна и със сигурност скоро ще се насладим на кухнята отново.

Вечеря в Смокини - пъстървичка - ресторант в Пловдив
Вечеря в Смокини – пъстървичка
Вкусна нуга за десерт в ресторант Смокини
Вкусна нуга за десерт в ресторант Смокини – един от най-препоръчваните ресторанти в Пловдив

Гастро бар Айлякрия

ул. „Кожухарска“ №3, Капана, Пловдив

Почти случайно седнахме на бара с лице към ул. „Кожухарска“, беше топла неделя вечер, имаше страхотно вино на чаша и ние бяхме оставили децата при бабите им. Веднага ни посрещна приветлив сервитьор и нямаше как да не се впечатлим от приветливото обслужване .

Интериорът на Айлякрия (2 етаж)
Интериорът на Айлякрия (2 етаж)
Рибно плато в Айлякрия
Рибно плато в Айлякрия

Поръчахме си домашно маринован паламуд и розе от местен винен проект, добре охладено и точно за рибката. Зад мен сервитьорите обсъждаха ресторанти със звезди Мишлен, а аз разпитах къде е маринован паламуда и ми казаха, че те си го правят. И макар да бяхме седнали на чаша вино и свежия вкус на рибното плато, няма как да не забележим, че гастро барът е страхотен и оттогава винаги го препоръчваме.

Страхотно българско розе от рубин
Страхотно българско розе от рубин

Капана ни хвана в капана си и дълго време не можахме, или по-точно не искахме да излезем от чистите малки павирани улички. Коментирахме помежду си, че тази част на Пловдив ни прилича на украинския град Лвов – където установихме, че сигурно можем да откараме в пиене на кафе и ядене на шоколад поне седмица. Може да се сравни още със Старата чаршия на Скопие и идентичния на нея район в Битоля – все места, пълни с енергия и история и даващи много мегдан за въображението.

Вечер в Капана
Вечер в Капана

Ресторант Паваж в Капана, Пловдив

Улица „Златарска“ №7 в Капана, Пловдив

Едно от най-популярните места за вечеря в Капана е “Паваж” на улица “Златарска”. Мястото винаги е препълнено с местни и с чужденци, а ястията са им вкусни. Ако няма в момента място, може да си оставите телефонния номер и веднага като се освободи ще ви се обадят. „Паваж“ е място, което си струва да посетите и да усетите духа на „Капана“.

Паваж за мен е сърцето на Капана. Трябва да признаем на хората, работещи в Паваж, че всичко около него е красиво, чисто и винаги оживено. Всеки, бил в Капана, ще си спомни, че е минал покрай Паваж и се е насладил на живота, кипящ в малкото ресторантче.

Още от интернационалната кухня – ливански ресторант Mayriges

ул. “Константин Стоилов“ 14, Пловдив

Ливанският ресторант е един от малко по-различните ресторанти в Пловдив, на който също можете да се насладите. И още едно чудесно и малко екзотично място, който е точно на границата между Капана и Стария Пловдив на тиха и спокойна пешеходна улица. Там си спретнахме богат обяд с хумус, фалафели, шиш таук и още ориенталски деликатеси.

Вкусни фалафели в ливанския ресторант Mayriges в центъра на Пловдив
Вкусни фалафели в ливанския ресторант Mayriges в центъра на Пловдив

Сладкарница Джумаята 

Няма как да я изпуснете, залепена точно на джамията. Тук ще намерите всякакви турски сладкиши като баклави, кадаиф, локум, ашуре и др., които са си на почит в Пловдив. Сигурно на друго място можете да намерите и по-вкусни турски сладкиши (всъщност, всичко е въпрос на вкус), но Джумаята е любопитно и атрактивно място, откъдето можете да погледате усиления трафик на пешеходци из най-оживената част на града.

Турска баклава в сладкарница Джумаята
Турска баклава в сладкарница Джумаята

Едно местенце за сладолед

Мине се не мине време и ние сме все в Пловдив. В петък бяхме, само за да усетим горещия летен ден, да се разходим и Анна да опита сладоледите в Пловдив. Знаете, много е важно да се опитват тия ми ти сладоледи. И така попаднахме на познатите ни сладоледи Савини, които могат да объркат едно дете с вкусове и по-скоро да си избира по цвят. Но пък аз обичам хубав и разнообразен сладолед и специално бях търсил къде да хапнем хубав такъв. Та по препоръка отидохме в Савини, защото ако не ви каже някой къде са (местоположение), трудно ще ги намерите.

Анна похапва сладолед
Анна похапва сладолед

Ако сте решили да се насладите на Пловдив вижте и статията ни за любимите ни места в Пловдив.

Ако сте решили да отседнете в Пловдив и да направите кулинарна вечер, както и ние харесваме да правим в Пловдив, можем да ви препоръчаме да отседнете в Капана. Там сме отсядали в много приятен и луксозен апартамент с гараж (паркирането е почти невъзможно в Капана).

Можете да откриете още много местенца и истински кулинарни и гурме съкровища из Пловдив, ние добавяме всяко, в което сме ходили, може да ни следите и в Инстаграм за нови идеи или да ни пишете да ги обсъдим.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Абонирайте се за нашите изключително редки бюлетини:

* indicates required

Новите ни статии може да получавате и на Viber: Andrey Andreev Family


Copyrighted Image