Home ПътешествияБългария Вкусно в Пловдив: пътеводител на гурме пътешественика

Вкусно в Пловдив: пътеводител на гурме пътешественика

23 minutes read

Къде да открием добрата храна на Пловдив? За хора, които си задават въпросите: „Къде да хапнем в Пловдив?“, „Има ли добри ресторанти в Пловдив?“, „Къде може да пием хубаво вино в Пловдив?“

Статия, обновена в края на 2023г., за да ви е полезна през 2024г

Пловдив е градът в България, в който може да се развихрите из всякакви вкусове. А най-удобното е, че почти всичко, което искате да опитате за един ден, може да достигнете пеша по супер хубавите централни улици и кварталчета и като бонус да изразходвате част от спечелените калории. Пловдив е най-хубавият град за разходка на всеки културно-винено-кулинарен любител в България и не би ни омръзнал да го посещаваме. Разказвали сме ви за по-любимите ни места в „Града под тепетата“, а и първите ми спомени от самостоятелно пътуване са как в гимназията избягахме от училище и отидохме с влака в Пловдив с част от класа.

В тази статия ще съберем някои любими места, които посещаваме в многобройните си визити на града. Забележете, че пишем за места, които наистина сме посетили и обърнете внимание точно за кой аспект от доброто преживяване говорим, за да може да си изберете място по ваш вкус.

Сега вече не бягам от час, за да се разходя в Пловдив, правя го съзнателно и с най-голямо удоволствие, за да седнем отново и отново в най-хубавите ресторанти в Пловдив и да пием добро българско (и не само) вино в тях. Харесва ми тенденцията за кулинарния туризъм в града и искам да си поговорим за нея.

Много се чудех дали да включим и сумата, която бихте изхарчили за една обилна вечеря от 3 степени с вода. Реших да включа и тази насока. Имайте предвид, че това би била изключително обилна и дълга вечеря във всичките места в Пловдив, в която щя включите спокойно предястие/салата, основни, десерт и бутилка вода, за един човек.

Удоволствието от дългата вечеря

Много се чудих как да подредя местата, за които ще говорим, макар че ще степенувам по моя симпатия, не се ограничавайте с това. И не се колебайте да ни посъветвате за някое място.Айлякрия

Сайт: https://aylyakria.com/

Адрес: кв. Капана, ул. Кожухарска №3

Работно време: всеки ден 12:00 – 23:00

Обяд и вечеря или и двете в едно

Топ неща са: храна, винен лист, обслужване, атмосфера и местоположение

60лв.

Има места, които трайно ни харесват. Гастробар „Айлякрия“ е едно от тях. Следим го още откакто беше младо и непознато, а при първото ни посещение сервитьорите обсъждаха ресторанти със звезди Мишлен, докато почиваха, и точно в този момент ние пиехме прекрасни български вина с великолепни неща в чиниите си. Да, не е гурме мястото, където да направите 10-степенно преживяване с подбрани вина. Но е толкова удивително вкусно и приятно, че и до днес спирам в Пловдив, само за да хапна в Айлякрия, да почувствам „айляка“ и да продължа по пътя си.

В Капана трудно се паркира, почти невъзможно, но където и да паркирате, разходката из центъра на Пловдив е приятна, дайте си време за нея.

Обстановката на Айлякрия или както те му казват „Храмът на Айляка“. От 2023г. се това чудесно местенце се разрасна и се помещава на 3те етажа на две сгради на повече от век, разположени една срещу друга. Интериорите са с вкус, видими тухли, дървени греди и елементи и приятни уютни кътчета. Тоалетните са супер уютни. Е, ако искате може да седнете и отвън, насред Капана, сезонът за външните маси е почти целогодишен, през студените месеци се отоплява почти цялата улица от заведенията наоколо.

Храната– винаги прекрасни. Кратко меню, приятно, с популярни и не много популярни избори, но винаги перфектни. Препоръчвам сандвича с дърпано свинско месо, гъста Боб Яхния с манатарки + наденички и пуешки шницел. Винения лист е изключително приятен и имат вино на чаша, но съвсем спокойно може да се доверите на виното на Айлякрия – направено е за тях, и е изключително добро, хората зад винения лист знаят какво правят.

Айлякрия  - тук бяхме единствени клиенти малко преди да затворят
Айлякрия – тук бяхме единствени клиенти малко преди да затворят

Задължително се обадете да запазите маса предварително, шансът да има свободни маси е малък, дори през седмицата

Обслужването, както казах обслужването винаги е ТОП, а съм доста претенциозен клиент.

Ресторант „Гребеца“

Сайт: https://www.grebeca.com

Адрес: Гребна база, ул. „Ясна поляна“ 1

Работно време: понеделник-събота 12:00 – 00:00, в неделя работи до 21ч. (забележете, че това работно време не се вижда в Интернет, случайно научихме, че в неделя затварят по-рано)

Обяд и вечеря, през седмицата имат обедно меню, а в неделя брънч след 12ч.

Топ неща са: храна, обслужване

60лв.

Изпращаме ви на разходка край Гребната база в Пловдив и там е един от отскоро откритите от нас ресторанти „Гребеца“. Ако сте гост на града вероятно няма да се озовете тук случайно, но пък ние ви препоръчваме да се отбиете, за да пробвате вкусните ястия, които приготвят там.

Мястото е с приятен интериор и с голяма лятна градина. Вероятно някои вечери има жива музика, ние не сме били в такива вечери, та си преценете дали обичате или не и питайте, когато запазвате маса. През седмицата имат и обедно менюВиненият лист е интересен, с ограничен избор от вина на чаша (само по едно от вид и са от бокс), но има малки бутилки, които да поръчате, ако сте само двама.

Ресторант „Паваж“

Адрес: кв. Капана, ул. „Златарска“ 7

Работно време: всеки ден 12:00 – 23:00

Топ неща са: храната и местоположението

Обяд и вечеря или и двете в едно

75лв.

Не мога да си представя Капана без „Паваж“, а съм бил много пъти в този квартал преди „Паваж“, но той стана сърцето на Капана. И има защо, храната тук е просто чудесна, като успеете да се преборите да си намерите маса, така де – задължително запазете, шансът точно за вас да има е минимален, освен ако не сте по обяд през седмицата; ако успеете и да се ориентирате в менюто, ще намерите супер вкусни неща в него, а и десертите са много интересни.

Мястото отново е уютно, както подобава на Капана, има много популярни маси навън, на които запалват камини през студените месеци. Вътре масите и столовете са малко неудобни, но мога да кажа, че визуално си пасват с духа на мястото. Персоналът се старае да е на ниво и понякога му се получава.

Храната – тя е „уау“, няма да ви разказвам за нея, отидете я опитайте.

Винен лист – потенциално е много добър, ако успеете да намерите вино, което да е налично. Имат по 1 вино на чаша от вид, което също е леко ограничаващо.

Гастробар „Multi Culti“

Адрес: кв. Капана, ул. „Абаджийска“ 6а

Работно време: петък, събота и неделя 10:00 – 23:00 (работното време на няколко места е написано различно)

Brunch или вечер за коктейли и вино

Топ неща са: закуска, коктейли и вино

20+лв. за брънч с кафе

Гастробар „Multi Culti“ си остава любимо място, ако се озовем в Пловдив и искаме да направим късна закуска. Тук има всякакви изкушения – яйца Бенедикт, готини сандвичи или иначе казано всичко необходимо за добрия „брънч“. Често имат и винени събития, които много пъти са обвързани с интересни вина от цял свят. Последния път бях на дегустация на вина от Бургундия и пихме чудни шардоне и пино ноар. Следете страницата им за актуални събития, интересно е.

Интериорът на Multi Culti
Интериорът на Multi Culti

Ресторант „Валере“ – гурме мястото в Пловдив

Сайт: https://vizualizahotel.com/bg/restaurant/

Адрес: ул. „Ангел Букурещлиев“ 15 (до „Главната“)

Работно време: всеки ден 9:00 – 23:00

Обяд и вечеря или дегустационно меню + вино

Топ неща са: ВИНЕН ЛИСТ, обстановка, обслужване

100+лв.

Ресторант „Валере“ се намира в пет звездния хотел „Визуализа“. И може да се каже, че това е мястото, където се очаква да отидете, ако искате да влезете в най-модерния и изискан ресторант в Пловдив. Обстановката е – еми, изискана и приятна. Не е необходимо да се появите с костюм, но мястото предразполага да направите няколко часова вечеря или обяд с добра храна и най-вече с гурме компания.

Храната е с опит да е интересна, дали е сполучлив, ще прецените сами. А винения лист е един от най-добрите в България. Ресторант „Валере“ е оценен и в Wine Spectator за винен лист за 2022 и 2023г. (само още два други ресторанта в България имат същото отличие). И макар че няма да ви се появи сомелиер, сервитьорите добре знаят какво да ви предложат. В менюто има 20-тина предложения за вино на чаша, а също има и дегустационно меню на храна и вино (190лв).

Едно романтично посещение на Валере с Мими
Едно романтично посещение на Валере с Мими

Едно местенце за сладолед – „Savi Plovdiv“

Сайт: https://www.savigelato.com/

Адрес: ул. „Найден Геров“ 17

Топ неща са: Сладолед

Мине се не мине време и ние сме все в Пловдив. Един петък бяхме, само за да усетим горещия летен ден, да се разходим и Анна да опита сладоледите в Пловдив. Знаете, много е важно да се опитват тия ми ти сладоледи, но и ако искате специално да намерите хубави занаятчийски сладолед с добри продукти, се отклонете една пресечка от Главната до Savi Gelato. Обичаме да сме на сладоледената вълна, а сладоледите наистина са с хубави продукти.

Ето така сме на сладоледената вълна, а сладоледите наистина са с хубави продукти
Ето така сме на сладоледената вълна, а сладоледите наистина са с хубави продукти
Савина Николова, сърцето и душата на сладоледи Savi и тук ни слага перфектния сладолед
Савина Николова, сърцето и душата на сладоледи Savi и тук ни слага перфектния сладолед

Ресторант Хемингуей

Адрес: Ул. „Гурко“ №10, Пловдив

Обяд и вечеря

Топ неща са: Храна и местоположение

Хемингуей е един от любимите ни ресторанти в Пловдив на няколко крачки от „Главната“, в района на централния площад и пощата. Бонус е, че се намира на тиха пешеходна уличка и спокойно можете да пуснете децата да търчат, докато вечеряте, поне ние така правим през топлите летни месеци.

Ресторант Хемингуей в Пловдив - ресторанти в Пловдив, ресторант в Пловдив, хубав ресторант в Пловдив
Ресторант Хемингуей в Пловдив

Ресторантът е великолепен и с превъзходна кухня и честичко сядаме тук, за да видим какво сме пропуснали миналите пъти. Често казваме, че удоволствието е най-доброто лекарство за духа. И храната в „Хемингуей“ ни помага за духа. Вътре е може би малко шумно, но на външните маси винаги ни е харесвало много.

Dealicious Coffee & Food

Адрес: ул. „Асен Христофоров“ 1

Работно време: всеки ден от 9 до 20 ч., като през седмицата отваря от 8, а петък и събота работи вечер до 22:30

Брънч, закуски, кафе, обяд/лека вечеря

Топ неща са: брънч и кафе

15-20 лв за брънч + кафе

Едно много случайно открито местенце извън централната част на Пловдив, но пък изключително приятно и заслужаващо си споменаването. Dealicious Coffee & Food  на пръв поглед изглежда като симпатично квартално кафене, но менюто веднага ни грабва с любопитни предложения за закуски, брънч, домашни сладкиши, салати и варианти за лека вечеря. Оказва се, че всичко си правят на място и то много успешно. Кафето е specialty, имат и фрешове. Отлично място и ако се чудите къде да отидете за 2-3 часа да поработите на спокойно, има и къде да се паркира.

Bluestone Doughnuts|Донъти Блустоун

Адрес: ул. „Отец Паисий“ 29

Работно време: всеки ден, като часовете на отваряне и затваряне варират, но във всички случаи е отворено между 9 и 20 ч.

Кафе + донъти

Топ неща са: кафето и донътите

Около 7лв за донът

Улица „Отец Паисий“ е успоредна на „Главната“ и тук се крие едно местенце за ръчно изработени донъти (понички) – Bluestone Doughnuts|Донъти Блустоун, където може да се насладите на 7-8 вида донъти, направени точно днес. Ние винаги се отбиваме, ако сме в часовете, които работят. Кафето също им е специално и много добро.

Dwell Coffee House

Адрес: ул. „Пролет“ 2

Работно време: всеки ден 10:00 – 18:00

Specialty Кафе

Топ неща са: кафето и отношението

Собствениците са много приятна двойка, които ни посрещнаха една сумрачна сутрин с добро настроение и хубаво кафе. Отскоро си пекат и пакетират техни селекции кафета, които може да пробвате на място. Dwell Coffee House е малко, уютно местенце, където да седнете за добро кафе в центъра на Пловдив.

The Family Coffee Roasters

Адрес: ул. „Райко Даскалов“ 54

Работно време: всеки ден 8:00 – 19:00, в неделя от 10:00

Specialty Кафе

Топ неща са: кафето и обстановката

The Family Coffee Roasters е едно от най-култовите места за кафе в Пловдив. Супер уютна обстановка и много добро кафе. Имат хубави блендове кафе, които да си купите за вкъщи, а и specialty кафе, което също си заслужава. Последния път не можахме да седнем, защото трябваше да свършим и малко задачки на компютрите си, уважаваме политиката на всяко заведение, щом е ясно изразена, а тук е, че не може да работиш на компютъра си. Преместихме се малко по-нагоре в Dwell Coffee House.

Екип от послки медии които подготвяха кулинарен епизод на Небет Тепе
Екип от послки медии които подготвяха кулинарен епизод на Небет Тепе

За да напишем тази статия, сме посетили всичките ресторанти, описани в нея, както и много други, които не влязоха в тези редове (и повече от 2500 думи). Всичките препоръки са базирани на нашата лична оценка и сме описали ЗАЩО ви препоръчваме някое място. Ако не сме написали, примерно, че „храната е много добра“, тогава знайте, че не е била на ниво да я похвалим, но поне е била хубава и добро допълнение към другите преживявания. През следващата година обещаваме да добавим още приятни места, имаме идея за няколко, както и да следим тези, затова сме изключително признателни, ако ни изпращате обратна връзка, положителна и отрицателна, на страницата ни в Instagram.


Ако сте решили да отседнете в Пловдив и да направите кулинарна вечер, както и ние харесваме да правим, можем да ви препоръчаме да отседнете в Капана. Там сме отсядали в много приятен и луксозен апартамент с гараж (паркирането е почти невъзможно в Капана).

Къде още можете да отседнете:

Booking.com

Можете да откриете още много местенца и истински кулинарни и гурме съкровища из Пловдив, ние добавяме всяко, в което сме ходили. Може да ни следите и в Инстаграм за нови идеи или да ни пишете да ги обсъдим.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image