Къде да опитаме Мавруд и Рубин – винени истории край Пловдив

This post is also available in: English

Обиколка на няколко винарни с приятелите ни от Bulgaria Wine Tours

Запознахме се с Васил и Зина в Капана, Пловдив. Няма как да не се запознаем с такива симпатични хора, особено по време на винени дегустации. Зина е от Дания, а Васил си е от Пловдив и двамата се занимават и развиват Bulgaria Wine Tours. Обиколки на български винарни и опознаване на българското вино.

И всичко това ни отведе до среща на пловдивската ЖП гара в една съботна утрин, когато навън вече бе  хладно и вече мислехме за червено вино, а в Пловдивския край какво вино да опитаме? Отговорът дойде много бързо, всякакви видове от мавруд и рубин. А нашите приятели знаеха най-добрите места къде да опитаме Мавруд и Рубин около Пловдив.

Bulgaria Wine Tours

Да ви разкажем малко за Bulgaria Wine Tours. Въпреки че не са посрещали все още български гости, т.е. ние сме първите, с тяхна помощ успяхме да се насладим и нарадваме на целия престой в региона. Харесвам да съм турист в познати за мен региони, така научавам нови неща, защото не разчитам само на моите знания.

Мимето и Специалната резерва на Юстина
Мимето и Специалната резерва на Юстина

Та обиколката на три винарни около Пловдив на Васил и Зина си бе истинско откритие за нас, особено като човека, който трябва да кара и да не пие, не съм аз. А и синхронизирането на дегустациите, което по принцип е особено трудно, го направиха те. За което сме им много благодарни. И така, взеха ни от гарата в Пловдив и се отправихме в посока Перущица, и по-точно към село Устина и винарната Вила Юстина.

Винарска изба „Вила Юстина“

Още преди обяд влязохме в двора на винарска изба „Вила Юстина“, където ни посрещна милата Краси и започна да ни разказва за избата. Във Вила Юстина можете да откриете вероятно най-голямото разнообразие от съдове за винопроизводство, поне сред българските винарни. А в енотеката ни посрещна и цяла арт галерия – редовно организират пленери с българско и международно участие, като след това продават произведенията за благотворителност. След тази обиколка, виненото настроение ни бе обзело изцяло и стана време за любимата част – дегустацията.

Вила Юстина
Вила Юстина

Във Вила Юстина правят наистина разнообразни вина – както по-леки ежедневни, така и по-специални, за ценители или за важни случаи. Ние опитахме от всички серии или поне от тези, чиито реколти не бяха изчерпани. От сортовете бяло грозде Мими и аз имаме слабост към Гевюрцтраминер, който открихме в бутилката „Лято“ на серията „4 Seasons“ и си припомнихме лятото в този декемврийски ден. И преди бяхме опитвали това вино и сега затвърдихме позитивните си впечатления. Всъщност, цялата серия 4 Seasons е много приятна и интересна, от тероарни вина.

Червено вино Мавруд и Рубин Монограм 2013 г.

Но това, което най-много ни грабна, бе Монограм Мавруд и Рубин 2013 г. Българските сортове наистина са ни слабост, а и в България много добре пасват на националната ни кухня, и точно тази комбинация ни завладя от първата глътка. Плътно, елегантно и ароматно, може да превърне всяка зимна вечер в специална.

Червено вино Мавруд и Рубин Монограм 2013 г., Вила Юстина
Червено вино Мавруд и Рубин Монограм 2013 г.

Българските сортове им отива и бъчва от български дъб. Мавруд и Рубин от серията Монограм е отлежавало 18 месеца в 100% български дъбови бъчви.

Една много приятна тройка
Една много приятна тройка

Вила Юстина е едно от най-уютните места, където може да отидете да дегустирате вино, а и да си купите. Хората са изключително мили и ще ви накарат да се чувствате добре дошли. С радост бихме останали и цял ден, стига да не бяхме си направили по-голям план.

Винарна Загрей

Царството на Мавруда, така бих нарекъл винарска изба „Загрей“. А и управителят на избата, Димитър Костадинов с неговата жена и деца, успяха да ни спечелят истински с разкази за експерименти и всякакви истории за реколти. Ей за това обичам да ходим по избите, за да напълним бутилките вино и с хубави преживявания. Може да сме поостанали по-дълго от предвиденото, но ни бе много интересно.

Към Винарна Загрей
Към Винарна Загрей

Винарската изба е прекрасна и лозовите ѝ масиви са до сами прага ѝ. От 2010 г. „Загрей“ не използва никакви хербициди и пестициди в лозята си и те се отглеждат по европейските стандарти за органично земеделие. А в избата се крият красиви бъчви от български дъб, защото мавруда си става най-добре в български дъб. Така смятаме и ние. Видяхме как хората си купуват и бъчви с вино, още преди да бъде бутилирано. Но най-впечатлително е виното, което се прави тук.

Декемврийски лозови масиви
Декемврийски лозови масиви

Бяло вино от Мавруд – Blanc de noir технология

Ако сте си мислили, че бялото вино се прави от бяло грозде, то може най-добре да разберете, че грешите, когато видите бутилка с бяло вино от мавруд. Във всяко зрънце грозде се крие бяло вино, а ципите на гроздето дават цвета му. И така, ако след като смачкате гроздето и веднага отделите ципите, семките и месестата част сте готови да си направите бяло вино. Бялото вино от червения сорт мавруд, което опитахме, бе Тиара Бял Мавруд, едно прекрасно Био вино.

Бяло вино от Мавруд
Бяло вино от Мавруд
Най-известното вино, правено по Blanc de noir, е шампанското. И тук ципите се отделят веднага, освен ако не искате да получите розово или червено шампанско.

Виница Мавруд 2013

Влюбихме се в това вино. Мавруд „Виница“ се прави по технология, заимствана от винарите от Северна Италия. След като се набере гроздето, се оставя в касетки на сухо и проветриво място. Така се постига естествена концентрация на захарите и киселините. След като престои 18 месеца в дъбови бъчви, резултатът е едно невероятно вино, на което с удоволствие се насладихме. Единствения недостатък е, че технологията изисква доста място и време и това оскъпява виното. Но ако решите да се докоснете до най-доброто червено вино на България за 2016г., няма да съжалявате.

Бъчви от бълкгарски дъб
Бъчви от български дъб

Винарска изба Бендида от село Брестовица

Вече се бе стъмнило и ние се върнахме в Пловдив, за да поскиторим по местните енотеки и винени барове. Въпреки че бихме се радвали да посетим още места, вечерта ни завърши с една дълга и много приятна дегустация с чудесно подбрана храна в Енотека Бендида.

Винарска изба Бендида е една от онези мънички фамилни винарни, в които се чувстваш не като на туризъм, а като на гости у приятели, които са се подготвили за семеен празник и ей сега ще отворят мазето, за да изберат коя от всички бутилки, които събират и пазят с любов, да отворят точно за този случай. Всъщност, нямахме време да отидем до самата винарна в село Брестовица, но научихме много за нея от собственичката Тони, която заедно със съпруга и дъщеря си стои зад този прекрасен бизнес.

И така, Тони ни посрещна топло в енотеката в град Пловдив – едно скрито винено и гурме кътче, което можете да откриете, само ако го търсите целенасочено или някой, който знае къде отива, ви заведе. После се оказа, че Тони е майстор на съчетаването на храна с вино и всички посетители ахкат по нейните предложения по време на дегустациите. И ние не бяхме изключение.

В Бендида много държат на традициите и на естествено случващите се процеси, с минимална външна намеса. Гроздето, което влиза във винарната им, е от лозя на над 30 години. Въпреки че работят с няколко български и световни сорта, тяхната страст е Рубин, който вирее най-добре край Брестовица, където е разположена и винарната.

Рубин, какво пробвахме и какви впечатления имаме

Тони ни посрещна с розе от рубин, 2017 – свежо, плодово, леко газирано, с полъх на сладост накрая. Ние сме фенове на розето и най-младите му вариации винаги ни радват. След това ни зарадва с най-младия рубин, реколта 2017 – свеж, плодов, още див, не съвсем готов, но впечатляващ! Опитахме и варианта от 2015 година, а и комбинацията с мавруд от същата година. Има само една дума – превъзходни. Наситени с вкусове и аромати, очарователни, с касис, червени плодове и много характер.

Розе Рубин на винарска изба Бендида
Розе Рубин на винарска изба Бендида

На рубина не му трябва да лежи в дъб, дори дъбът пречи, затова и вероятно остава толкова искрящ, свеж, може би закачлив. А може би всички тези определения звучат абсурдно, затова нека спрем дотук и само да обобщим, че обожаваме предложенията от Рубин на Бендида и вече планираме да отидем на някоя от гурме вечерите или дегустациите им в Пловдив. А на вината на Бендида можете да се насладите и в техния винен бар в кв. Капана.

Едно прекрасно вино от Рубин и Мавруд, което не трябва да пропускате
Едно прекрасно вино от Рубин и Мавруд, което не трябва да пропускате

Още малко за винения туризъм

За нас това бе един много интересен и наситен, но да си признаем, и уморителен дневен тур. Ако не бяха Васко и Зина да организират всичко и да ни развеждат, не бихме успели да се справим сами. А и винаги е по-добре да те води някой с повече опит и познания – хем научаваш още нови и интересни неща, хем шансът да пропуснеш най-интересното поради незнание, е минимален. И въпреки че ние сме от онези туристи – темерути, които обичат да си ходят сами (все пак сме трима и сме си самодостатъчни), специално за винен туризъм с радост бихме ходили и организирано. Затова, ако предпочитате някой да ви организира цялото преживяване и да ви води, като нас, можете да се доверите на Васко и Зина. Те са и най-логичният избор, ако ви дойдат гости от чужбина и се интересуват от винен туризъм в България.

Мими, Зина и Васко, а аз както винаги снимам
Мими, Зина и Васко, а аз както винаги снимам
Booking.com

Copyrighted Image