Късчета шоколад в дъждовна София

This post is also available in: enEnglish

Малките местенца, скрити из , където да открием нещо ново – бутик за шоколад и хубави хора

Лятото ни изненада доста дъждовно, но и някак си романтично. И ако някой ми бе казал, че ще се отдадем на незабравимо шоколадово пътуване някъде на кръстовището на улица „Петър Парчевич“  с  улица „Княз Борис I“ във вторник вечерта, вероятно не бих му повярвал. Но така се случи, че се озовахме там на „Дегустация на Шоколад“ при Маги Кърлет в мъничкия, но уютен магазин за шоколад Pure Chocolate & Wellness.

Pure Chocolate & Wellness

Pure Chocolate & Wellness

Pure Chocolate & Wellness е едно малко магазинче, с много изчистена визия и може да се зачудите дали наистина продават нещо там. Няма да видите купища продукти, и големи табели с промоции. Но Маги е много хубав човек и привлече вниманието ни още с влизането.

Дегустация на шоколад

Хм, какво пък може да се дегустира на един шоколад?! Това може би е обичайната реакция на хората. Поне, след като бяхме решили да отидем с половинката ми, ей така без дете, много хора ни го зададоха този въпрос. Просто отидете, особено ако обичате истински тъмен шоколад. Но ние ще се опитаме да разкажем малко и то колкото да повишим любопитството ви.

Дегустация на шоколад

Дегустация на шоколад

В малкия бутик не работеха всички лампи, то от толкова дъждове всичко може да се развали, но настроението бе прекрасно. А Маги, освен от шоколад, се интересува и предлага и етерични масла и може да си представите колко приятно ухае мястото. Но за етеричните масла друг път, надявам се скоро. Та за дегустацията се бяхме събрали 7 човека, все млади хора, готови за нещо ново. Нашата домакиня бе подготвила шест различни „черни“ шоколада, подбрани от нея от различни краища на света.

Как е избран шоколадът

Но да се върнем малко в началото на нашата история и как изобщо се е появило това местенце в София. Ще разкажем набързо, че да остане и нещо, което Маги да ви разкаже, когато отидете при нея. Тя пътувала много по света и ѝ било нещо като хоби да търси и опитва истински тъмен шоколад навсякъде, където отиде. Така, без да иска, си направила цяло проучване за шоколада по света. И когато се прибрала у дома и започнала да търси и тук хубав черен шоколад, се оказало, че на него му е излязло лошо име на нещо безвкусно и неприятно, та се заела да поправи тази работа.

"Библиотеката" с шоколадите

„Библиотеката“ с шоколадите

Как си избира шоколада? Той трябва да има високо съдържание на какао – нали все пак то е най-полезното и основното в цялата работа. При нея няма да намерите шоколад с под 55 % съдържание на какао. На второ място, в него да се съдържа само чисто какаово масло, без заместители. Също така, ако освен какаото и какаовото масло има някакви други добавки, те да са натурални. И не на последно място (за нас дори най-важното) – шоколадът да е вкусен. Ами така де, колкото и да е полезно едно нещо, ако не е вкусно, е половин радост. Но понеже вкусът е субективно нещо, да отиваме направо към дегустацията, където всеки си хареса по нещо различно.

Bean-to-Bar Chocolate

Това е нещо много важно – „Bean-to-Bar“ производството на шоколад е от какаовото зърно до блокчето шоколад. Концепция за производство на шоколад, която гарантира контрола на качеството на продукта. Признаваме, че до сега не сме се интересували от тези детайли, но вече много ни напомня на производството на качественото вино. Където е много важно всичко да е от собствени лозя, набрано от самите производители, транспортирано, съхранено, винифицирано и бутилирано. Когато контролираш всичко се стремиш продукта хем да е много хубав, хем вкарваш своята представа за вкус и усещане за живота. За нас тези продукти са най-ценни.

Какаови зърна

Какаови зърна

Всички стъпки на “Bean to Bar” може да видите в статията: Bean-to-Bar Chocolate на Маги

Какво дегустирахме

Шестте различни по форма парченца, които Маги ни сервира в началото, ни изглеждаха малки, но пък се оказаха толкова богати на вкусове, че едва ги изядохме всичките. Като начинаещи, започнахме от този с най-малко съдържание на какао към този с най-много какао.

Шоколадчетата за дегустиране

Шоколадчетата за дегустиране

Първият бе чист шоколад с 66 % какао, без подправки, на швейцарската марка Original Beans. Той бе единственият от дегустираните, произведен с диво какао.

Original Beans

Original Beans

Последва много любопитното парченце шоколад с какао от Мадагаскар и запечени кокосови стърготини, със 70 % какао на марката Madecasse. Любопитна в него бе цитрусовата нотка, която идваше не от някаква добавка, а от самото какао.

После солен бадем с маслиново масло и 73 % какао – една от любимите ни комбинации. Производител DICK&TAYLOR, САЩ.

Един от най-интересните вкусове бе шоколад отново със 73 % какао, но този път с манго и хвойна, на ANTIDOTE – САЩ.

Шоколад с манго и хвойна, на ANTIDOTE – САЩ

Шоколад с манго и хвойна, на ANTIDOTE – САЩ

Тежката артилерия – над 80 % какао

И така, идваме към тежката артилерия – последните два определено бяха много силни и богати, а и с най-много какао. SUPER DARK на марката TAZA бе с 85 % какао и впечатляваше също с това, че е направен по традиционна технология, при която какаото се мели на каменна мелница и шоколадът стои по-зърнист, а не така гладък като другите. Много ни напомни на шоколада, който правят в Модика, Сицилия. За финал 92 % какао и Pure на MADECASSE, с който, признаваме, всички се справихме трудно, а Мимето – най-трудно.

Накрая трябваше да гласуваме кой е допаднал най-много на участниците в дегустацията и победи втория шоколад – този с кокос.

Андрей дегустира и пише какво е харесал

Андрей дегустира и пише какво е харесал (кокоса не му бе на първо място)

И последен интересен детайл – дегустацията бе придружена с чаша хубаво червено вино и който по някаква причина някога е казвал, че вино и шоколад се комбинират трудно, следващия път обезателно трябва да дойде на дегустация при Маги.

Благодарности на Маги Кърлет

Много благодарим на Маги Кърлет, че ни разкри света на шоколада. Много сме пътували, но не бяхме се образовали за шоколада и ни бе истинско щастие, че толкова много научихме за това лакомство и то в София. Не се колебайте да посетите магазинчето и да си купите шоколад. Или пък си купете от сайта. Всичките шоколади са много лично подбрани.

Мимето и шоколада

Мимето и шоколада

Ако предпочитате първо да отидете на дегустация като нас, можете да си купите ваучер за дегустация на шоколад за двама от Wishio.bg

Веднъж месечно изпращаме на нашите приятели и последователи email с най-интересните статии, събития и новини около нас. Абонирайте се, за да го получавате и вие!

* indicates required


View previous campaigns.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Паула Руменова Recent comment authors

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Паула Руменова
Guest
Паула Руменова

Едва ли има жена която би могла да устои на такова изкушение и това място да не й се превърне в любима дестинация.

Copyrighted Image