На рафтинг по Тара – в най-дълбокия каньон в Европа

Къде станахме фенове на рафтинга и как минахме през две държави в първия си по Тара и Дрина

През границата и към стартовата точка

loading map - please wait...

Brstanovica 43.319714, 18.959355
Брштановица /Brstanovica/

Шофьорът на джипа ни се оказа голям образ, показвахме си един на друг личните карти, обясняваше ми къде наоколо има минирани полета. Пътуваме покрай Дрина, а край нея се виждат множество къмпинги и бунгалца. Целият район работи основно за рафтинг по реката. Ние сме отседнали в „Рафтинг център Дрина – Тара“ разположен на красивата река Дрина. И така стигнахме до граничния пропускателен пункт на Босна и Херцеговина на границата с Черна Гора – Шћепан поље. Границата всъщност е река Тара, там, където се слива с река Пива и образуват река Дрина. Границата се пресича по един малък мост над река Тара, който на вид прилича повече на пешеходен, но всъщност видяхме и камион да минава по него.

Границата на Босна и Херцеговина, както и границата на Черна Гора, могат да се преминат от български граждани само с лични карти.

Тръгваме за рафтинга

Тръгваме за рафтинга

Малък досег с Черна Гора /Шћепан поље/

Не бих си помислил, че ще вляза в Черна Гора, ще мина през граничния контрол и ще се върна наобратно. Въпреки че беше началото на сезона, април месец, на границата имаше 7-8 коли с рафтинг лодки на покрива и „влизането“ в Черна Гора бе бавно, не ми се мисли, ако всичките къмпинги и бази работят. Но все пак благополучно минахме и … еми направихме обратен завой и си излязохме откъдето бяхме дошли, за да се насочим към тара и местността Брштановица.

loading map - please wait...

Шћепан поље 43.347636, 18.845501

Шћепан поље

Към Към Брштановица /Brstanovica/

Към Към Брштановица /Brstanovica/

Шофьорът разказа и показа къде вече се прави нов път, този път от по-стръмната страна на реката, но в границите на Босна и Херцеговина, който ще обслужва тази част на рафтинга. Ще е доста по-бързо и лесно, ако ги няма забавянията на границата.

Рафтинг по Тара и Дрина

Марко

Събрахме се на Брштановица, спуснахме във водата 8 лодки и след кратък курс по безопасност се разпределихме в тях. Аз и Мимето се паднахме в лодката на Марко и с много симпатични младежи. До последно им викахме младежите и Цвети – единствената им дама. Та Марко от 7 години е инструктор в рафинга по Тара и Дрина, плавал е само по тези реки, но се справяше чудесно. Знаеше само руски и сръбски, но в рафтинга много думи не трябват, а когато не вози туристи по реката, кара камион.

Марко и розовата му лодка

Марко и розовата му лодка преди да започнем нашият рафтинг по Тара

Река Тара

Река Тара не е много дълга (около 144km), но пък е много красива. Пресича почти изцяло Черна гора и само 40км от нея са и в Босна и Херцеговина. Тара преминава през национален парк „Дурмитор“ и целият ѝ каньон влиза в този парк. Каньонът на реката е вторият по големина в света като на места достига до над 1300m дълбочина (средна дълбочина от 1073m), а е дълъг около 82km. Каньонът на река Тара е включен в  Списъка на световното културно и природно наследство на .

И въпреки че ние се спуснахме по последните 14km от река Тара, пак бяхме зашеметени от красотата на мястото. Бистрата леденостудена вода, която с удоволствие пиехме с шепи, образува красиви, но не особено екстремни бързеи, по които ние се спуснахме с лодките. Марко и другите инструктори бяха много опитни и забавни и ни превеждаха умело между камъните.

Рафтинг по Тара

Рафтинг по Тара

Минималната възраст за участници в рафтинг по Тара е 8г. Рафтингът по последните 14km от река Тара е лесен и приятен, та ако ви е за първи път, е добра идея да започнете и да се влюбите в преживяването. Всички рафтинг центрове предлагат пълно и качествено оборудване и имат умели инструктори. Инструкторите на „Рафтинг център Дрина – Тара“ се оказаха много опитни.

Оборудвани от глава до пети - Андрей и Мими на рафтинг по Тара

Оборудвани от глава до пети – Андрей и Мими на рафтинг по Тара

Водопади

Както споменахме, водата в река Тара бе леденостудена и вкусна, инструкторите бяха опитни, а на нас ни липсваха преживявания, за това спряхме до един водопад, който пръскаше направо в лодката и скочихме във водата (около 4°C през април, а температурата на въздуха не бе повече от 15°C). Може водата да бе ледена, но удоволствието, примесено с адреналина, бе по-силно. И въпреки студената вода, не се разболяхме.

рафтинг по Тара

Междинната почивка

Почивка се прави някъде по-средата на пътя на дървени беседки от страна на Босна и Херцеговина. Там отново има малък, но красив водопад, където всички се снимат, потопени в ледените води. Добре, че са неопрените да държат топло, още повече, когато навън също не е повече от 15-20 градуса. През лятото тук може да се изпие и по бира, но през пролетта сезона не е довел още бирите. Още малко рафтинг по Тара ни остана и стигаме до сливането на Тара и Пива.

Почивката

Почивката

Река Дрина

Няма да дойда повече в този район без колата си, толкова е красиво всичко, че когато не можеш да мръднеш от лагера, освен пеш, толкова много места останаха непроучени от мен. Но ако скиторите из района внимавайте – има мини тук там, обозначени.

Река Дрина

Река Дрина

Река Дрина се образува от сливането на реките Тара и Пива, след моста на Шћепан поље, тя вече е изцяло в Босна и Херцеговина. Ако сте отседнали в  Черна Гора, тук някъде ще ви приключи курса. Не бих подценил последните 10km от нашия курс. Макар и по-дълбока и широка, макар и без особено отличаващи се бързеи, река Дрина е изключително бистра, красива и, абе малко скучна и лесна за преодоляване, но пък също е приятно гребането по нея. Ако сте отседнали в нашия рафтинг център, има вариант да се спуснете от него до град Фоча, което също е около 25km. Но тук е повече гребане в по-спокойни води, та да си знаете.

Река Дрина и в далечината светлината на град Фоча

Река Дрина и в далечината светлината на град Фоча

Река Дрина е десен приток на река Сава, която пък е десен приток на река Дунав, та ако продължите да плавате, може да отидете до Черно Море, но няма да е много бързо.

Рафтинг Център Дрина-Тара

Видяхме „пристана“ за нашите лодки и след около 25km рафтинг по Тара и Дрина или около 4-5ч. плаване с радост се насочихме към топлите душове и вкусната храна. Рафтинг центърът се слави с една от най-добрите си кухни. И мога да потвърдя това. Най-много ми хареса прясната пъстърва, която ни сервираха една от вечерите.

Rafting Center Drina-Tara

Най вкусната чорба

Най вкусната чорба

loading map - please wait...

Рафтинг център Тара-Дрина 43.368620, 18.795934
„Рафтинг Център Дрина-Тара“

Рафтинг Център Дрина-Тара представлява няколко десетки 4-местни бунгала и няколко по-луксозни такива. Четириместните бяха много чисти и с хубави легла. Приятна обстановка, за да я споделиш с приятели, макар и малко тесни. Но целта ни не е да стоим в тях, а да стоим на общите маси или пък да плаваме.

"Палатката"

„Палатката“

Няколко съвета за настаняването

Уверете се, че нямате против да сте четирима в „палатка“ – така кръстихме бунгалцата, които по квадратура не бяха по-големи от обичайна 4-местна палатка. Много са комфортни и чисти, а и когато сте с хубава компания, като нас, е предимство. Но не всеки иска да споделя хъркането си, затова, ако обичате уединението, попитайте за възможността да не ви настаняват в бунгало с пълен капацитет обитатели.

"Палатки"

„Палатки“

Повечето „палатки“ нямат собствена баня и тоалетна. Ако за вас това е проблем и неудобство, има и къщички със собствени баня и тоалетна и може да помислите да се настаните в тях. Особено ако навън е около 4°C, както, за съжаление, се случи на нас през голяма част от престоя ни. Въпреки, че топъл душ и притичване през мократа трева действа доста освежително сутрин, Мимето със сигурност би си го спестила.

Ресторантът

Ресторантът

Ресторантът е изцяло навън, за това си изберете по-топъл сезон, защото няма как да се стоплите след студените преживявания. Ние малко подранихме с рафтинга и някои от нас се върнаха малко понастинали, но за другия път ще знаем. Но невероятната кухня компенсира някои други неудобства.

Планината Мъглич и водопад Скакавац

Тук може да отидете през лятото, мястото вероятно е прекрасно, но ние нямахме късмета да видим водопада и изобщо каквото и да е, красиви снимки станаха в мъглата де. Разходката до там се предлага като „Джип сафари“ от рафтинг центъра до природен парк Sutjeska. По програма би трябвало да ви заведат до водопада и до още няколко места с невероятни гледки в планината, но за съжаление нищо от това не успя да ни се случи заради лошото време. Ако тръгнете към тези природни места, уверете се, че времето е подходящо и че сте с удобни обувки и облекло за сезона. Ние бяхме през април, имаше сериозен леден дъжд и неочакван двучасов преход през снега.

Към гледката от която трябваше да видим водопад Скакавац

Към гледката от която трябваше да видим водопад Скакавац

Съветът ми е внимателно да проучите какво ще представлява тази част от програмата, ако решите да се възползвате от предложението. Ако се налага, питайте няколко пъти подробно – колко време ще отнеме общо, колко е пътят, къде точно ще ходите и ще има ли някакъв пешеходен преход и колко дълъг, за да си спестите изненади. Ние, заради лошата си преценка и също толкова лошия си късмет с времето, не можахме никак да се насладим на преживяването, и на всичко отгоре после нямахме и сили (както и сухи дрехи и обувки) за планираната разходка до Сараево.

Из планината Маглич

Из планината Маглич

Как да стигнем до Фоча

Като пътешественици, не ни е за пръв път да стигнем до Фоча. Ако тръгвате от България, минавате по магистралата Ниш – Белград в Сърбия и има два варианта – да се отклоните на Крушевац или на Крагуевац. Организираните пътувания избират Крушевац, но аз лично предпочитам повече по магистралата и после на Крагуевац. Но пък ако изберете Крушевац, се минава през град Кралево, до който е един прекрасен манастир – Жича. И двата маршрута ще ви отнемат около 9ч в посока.

Това пътуване ме накара да разбера, че няма нищо по-хубаво от това да пътуваш със собствената си кола. С организиран бус ни отне около 15ч. в посока и ме измори много повече от това да бях шофирал тези 500 и малко километра.

От тук следват Чачак, красивият Ужице и селцето Мокра Гора, до което е изграден един от любимите ни хотели-атракция, Дървеният град на Кустурица. Отбийте се непременно тук или дори пренощувайте.

Емир  Кустурица е един от нашите любимци на който създава Дървения град

Минавате границата между Сърбия и Босна и Херцеговина и след двайсетина километра стигате Вишеград, още едно прекрасно място, с много известен турски мост и с другия град на Кустурица – Каменния Град или Андричград.

Вишеград е едно друго много любимо място, което винаги посещаваме с любов. /Вишеград и мостът на Дрина/

Бихме ли отишли пак?

Без всякакво съмнение, бихме отишли, за да минем целия маршрут по река Тара, който не е включен във всички пакети, защото има скъпа такса за парка „Дурмитор“. Просто бих отделил 4-5 дни само за рафтинг и поне един ден за природни красоти. Но бих го направил през топлите летни дни, когато външните душове са предимство, а не недостатък.

Какво са писали приятели за рафтинга:

Related Posts

 • Svetoslav Dimitrov

  Много забавно описано :)) Можеше да си кажете, че си умряхме от студ и дори босненската пукница не можа да ни стопли.

  Но пък кухнята и рафтингът бяха чудни!

  • Много си мислех по-въпроса, но реших, че за хората е важно да знаят, че лятото е супер да си там :)

   • Svetoslav Dimitrov

    Абе, дори лятото няма да е много топло, но може би с ракийца ще бива.

Copyrighted Image