Home Вино Широка Мелнишка Лоза – чашовидна: ТАЙНИТЕ НА РЕДКИТЕ БЪЛГАРСКИ СОРТОВЕ ОТ ВИЛА МЕЛНИК

Широка Мелнишка Лоза – чашовидна: ТАЙНИТЕ НА РЕДКИТЕ БЪЛГАРСКИ СОРТОВЕ ОТ ВИЛА МЕЛНИК

6 minutes read

За нас виното винаги трябва да е като преживяване, като спомен и като препратка. Препратка към места, хора, залез…

Един почивен ден сме семейно из Мелник и сме се отбили в края на деня до винарна Вила Мелник. Стоим и си говорим с Любка и Милица Зикатанови, част от семейството на Вила Мелник. Говорим си най-общо, невинаги за вино. Но слънцето залязва, вече винарната е затворена за посетители, а ние разпитваме за някои лозички и стигаме до едни „храстчета“, които в тези години все още се оряха от кончето Бойко, което сега мисля, че го щадят от работа. И тези лозички бяха Широка Мелнишка лоза. Малкият парцел в началото на лозето е запазен точно за тези храстчета, където Широка Мелнишка лоза се гледа в чашовидна формация, както е гледана в миналото.

Широка Мелнишка лоза в чашовидна формировка
Широка Мелнишка лоза в чашовидна формировка – Вила Мелник
Широка Мелнишка лоза, вече узряла
Гроздето от Широка Мелнишка, вече узряло

Широка мелнишка лоза е ендемит, т.е. биологичен вид, който е разпространен само върху определен географски регион. Няма да срещнете тази лоза в друг регион.

И така, няколко години по-късно сме се събрали на Лазаровден и на Цветница, отново с Любка и Милица и опитваме наследството от тези малки лозички.

Бутилката с Широка Мелнишка лоза на най-доброто място, където да я опитате, а именно Вила Мелник
Бутилката с Широка Мелнишка лоза на най-доброто място, където да я опитате, а именно Вила Мелник

Широка Мелнишка лоза в различна светлина

Широката Мелнишка лоза е любопитен сорт, противоречив, неразбираем от мнозина. Виното от него често е диво, непокорно, провокиращо. Едни му се радват, други не могат да се примирят с природата му. Но в бутилката с етикет РЕДКИ СОРТОВЕ: ШИРОКА МЕЛНИШКА ЛОЗА – ЧАШОВИДНА блика благородство, изтънченост и усещане за пълна наслада и завършеност на момента. Реколтата, която опитваме, е 2018 г.

Мими и бутилката Редки Сортове: Широка Мелнишка лоза - чашовидна
Мими и бутилката Редки Сортове: Широка Мелнишка лоза – чашовидна

Ако обичате като нас изискана кухня с добро вино, няма да съжалявате, че сте се доверили на семейната винарна. Виното е със страхотен тъмен рубинен цвят. Землист аромат, сладко от зрели череши, тютюн, сушени горски подправки и мъничко пипер. Плътно и сочно тяло, добре балансирано и с дълъг финал. Наистина различно от повечето вина от този сорт, които сме опитваме и с чийто буен характер Мими така и не успява да се разбере. Но дали пък именно този различен прочит не е по-близо до онова едновремешно Мелнишко вино, за което се носят легенди?

Мими и виното
Мими и виното в най-хубавото място за дегустация – при бъчвите

Не се описваме като колекционери на вино, но има вина, които те карат да си купиш няколко бутилки и да си ги отваряш след 5, 10, 15 години. Всички вина на тази серия ни карат да разширим избата си.

#комбинирайсвино

Веднага си представям, че ще комбинираме това вино с ребърца с барбекю сос, телешки стекове, еленско или дивечово месо. А и наскоро попаднахме на менюто на един от най-новите гурме ресторанти в България и там дивечовото ястие бе в комбинация с Rare Varieties: Широка Мелнишка лоза 2018г.

Още малко за редките сортове

„Знаете ли, че…?“ Мелник 55, Руен и Мелник 1300 са сортове – деца, на Широка Мелнишка лоза. В серията Rare Varieties ще откриете наистина по-редките от тях, които вече трудно се намират и рядко се отглеждат. А именно Широка Мелнишка лоза в чашовидна формировка, Руен и Мелник 1300, за който също сме писали и все суперлативи, но и той е великолепен.  Мелник 55 е направена през 60-те години на XX век кръстоска между Широка Мелнишка и Валдигие. Руен е кръстоска между ендемичния сорт и Каберне Совиньон, а Мелник 1300 Юбилеен е комбинация с грузинския сорт Саперави (за това вино сме ви разказвали в предните статии).

Вила Мелник

Вила Мелник е винарна сред най-добрите 50 винарни в света и която си заслужава да посетите, чиито вина си заслужава да опитате. Намира се до село Хърсово, на няколко километра от градчето Мелник и може да я посетите всеки ден в работно време, със сигурност ще останете доволни.

Вино:РЕДКИ СОРТОВЕ: ШИРОКА МЕЛНИШКА ЛОЗА – ЧАШОВИДНА
Страна:България
Сорт:100 % Широка Мелнишка лоза
Реколта:2018
Изба:Вила Мелник
Местоположение:село Хърсово, Сандански
Цена:37 лв. от сайта на винарната
Барик:50% отлежават за 24 месеца във второ зареждане български дъбови бъчви
Температура на консумация: 18-20°C
Вила Мелник и лозята
Вила Мелник и лозята

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image