Рай край реката и Мелник с деца

Април е, рекичката се е превърнала в буен поток и цяла нощ я чуваме как бучи край хотела, който неслучайно се нарича Речен Рай. Тук тече Мелнишка река, която се е образувала стотина метра по-нагоре от сливането на две по-мънички рекички. Снегът по Пирин се топи и реката днес е пълна, буйна и шумна, изпълва с приятното си бучене целия двор и децата нямат търпение да стигнат до нея. За наше съжаление, тези дни април е студен, но дори студеното време е някак си меко в Мелнишкия край.

Мелнишка река се образува от Сугарвеската и по-големият приток – Доленската река, която извира от подножието на връх Кельо (2484 метра) в Пирин.

Мелнишката река до хотел Речен рай
Мелнишката река до хотел Речен рай

Мими и аз си представяме как през лятото този рай ще ни накара да стоим тук няколко дни, без да ни омръзне. И докато сме разсеяни, децата се запътват към Мелнишка река. Ние малко им се поскарваме, да не ходят без нас там, че през април тази буйна вода си е опасна за малки деца. Но през лятото тук водата е съвсем малко и спокойна.

За хотелите, тревата, спокойствието и още малко за реката

Мине се не мине време, започваме да си търсим местенца, където да отидем с децата и да се отдадем на игри и забави. Споменът от едно такова пътуване в Словения, с красивата река Кулпа в „двора“ на къмпинга, където бяхме отседнали, ни кара да си търсим подобни местенца и в България. И Речен Рай е едно от тези ни открития, макар че дали е откритие, щом вече някой ни го е препоръчал? Е, може просто да сме открили топлата вода, но се чувстваме като откриватели. 

Хотел Речен Рай, Мелник
Хотел Речен Рай, Мелник

Паркираме колата горе до хотела, пренасяме багажа бързо, защото децата са останали да играят на детската площадка на двора. Но сме спокойни, тук няма къде да отидат (освен в реката), а и ние ги гледаме зорко как са се заиграли.

Контакти на хотел Речен Рай може да намерите на сайта им: melnikrechenraihotel.bg

Хотел Речен Рай може да намерите и в Booking

Booking.com

След тежката за хотелите 2020г., в Речен Рай са останали да работят основно собствениците и се заприказваме с тях, за да разберем всичко за мястото. Преди кризата имали шеф готвач, който направил менюто, съставено предимно от местни продукти. Наложило се да се разделят с него, но пък той обучил собствениците да приготвят сами гозбите в менюто и ако съдим по това, което опитахме на двете вечери там, се справят доста добре.

Свински късчета в сос с боровинки
Свински късчета в сос с боровинки

Самият хотел е изключително уютен, стаите са просторни. Ние бяхме настанени във фамилен апартамент с голям хол със спалня и отделна стая с две легла за децата, точно над рецепцията и с гледка към поляната и реката. При пътуване с две деца вече винаги гледаме да се настаняваме в място с две помещения, за да си осигурим някакво пространство и за себе си и минутки спокойствие поне в периодите, в които децата спят.

Гледката през терасата
Гледката през терасата

Хотелът е на 100-тина метра от Мелник, посока Кърланово, и е пъхнат между скалите и реката, точно на един завой на реката, който образува страхотна зелена поляна. Постройките с архитектура, типична за района, са на високото над поляната и мястото просто те изпълва с пространство и свобода. И тази полянка бе просто рай за нашите градски деца, които решиха, че ще се изморят подобаващо преди вечеря.

Хотел Речен Рай и Мелнишките пирамиди
Хотел Речен Рай и Мелнишките пирамиди

Собствениците, мили хора с три деца (ако се не лъжа), обгрижват и рецепцията, и ресторанта. А мястото е най-доброто местенце, където да отседнете с деца в Мелник. А и да ги разпитате за всичко, което искате да видите.

Забавления край реката
Забавления край реката

Мелник с деца

Редовно някой ни пита хубаво ли е да се ходи в Мелник с деца, какво може да се прави в Мелник с деца, има ли някакви особености, защото повечето хора ходят из Мелнишко главно на винен и кулинарен туризъм. Ние също точно това правим, но с децата, и смеем да твърдим, че ни се получава страхотно. Природата наоколо е чудесна, инфраструктурата е добра, въздухът е невероятно чист, а ресторантите и винарните предразполагат за вкусна ваканция.

Андрееви в Речен Рай
Да накараш всички да гледат в камерата, макар и леко нацупени, си е цял успех при пътуване с деца. Но един от 100 пъти става, а хубавото място винаги помага за доброто настроение.

Пътуването до Мелник може да е предизвикателство, ако идвате много отдалеч. От София е сравнително лесно, отнема около 2 часа и половина и проблемни обикновено са последните 10 километра от Сандански до Мелник, по които има доста завои и на децата им прилошава. Ако отивате още по-нагоре, към село Рожен и Роженския манастир, се пригответе за още 6 км планински завойчест път.

Винарна с деца

Посещението на винарна с деца е като цяло лесно удоволствие, поне за нас. Естествено, може би не всички винарни са толкова отворени към децата, но досега не сме ходили в такава. А и да бяхме, сигурно нямаше да ви я препоръчаме. Но из Мелнишките винарни ще откриете предимно гостоприемство, зелени площи за игра и търчане, понякога огромен паркинг за каране на кънки или колело, и със сигурност много коркови тапи, които са страхотно забавление за децата.

По време на посещението си в Речен Рай, прекарахме почти два цели дни във Вила Мелник, където точно тогава празнуваха Лазаровден и Цветница. А децата ни играха хоро, Ани прави ръкоделия с плъсти, кара кънки, сади цветя. Ади кара тротинетка и изобщо се забавляваха повече от което и да било градско събитие, на което сме попадали напоследък.

Ани особено мното се развълнува от хорото
Ани особено мното се развълнува от хорото

В това време ние имахме възможност да опитаме много на брой вина, да обиколим винарната два пъти, да се поснимаме из тунелите с бъчвите и да си поговорим на спокойствие с домакините. Така че ако още се чудите дали да посетите винарна с деца, Вила Мелник е страхотно място.

В района можем да ви препоръчаме още две места, в които сме били с деца и също са много гостоприемни – винарска изба Рупел и Златен Рожен. И на двете ще ви посрещнат с усмивка, като все пак може да се обадите предварително да ви очакват, за да имат и те възможност да организират посрещането ви по-добре. Но и импулсивно да минете, едва ли ще ви върнат.

Музеите в Мелник

Музеите в Мелник също са интересни за деца. Кордопуловата къща е наистина място, което прави впечатление. Към нея също има винарска изба, но точно нея май не бихме ви я препоръчали. Като цяло, нашите предпочитания са към винарските изби в селата около Мелник. Избягваме малките домашни производства, които ще срещнете по търговската улица в градчето, и съветваме всички да го правят. Но в Мелник има и други исторически и туристически забележителности, прочетете още за тях в статията ни за Мелник.

Интериорът на Кордопуловата къща в Мелник
Интериорът на Кордопуловата къща в Мелник

Роженски манастир

За Роженския манастир също имаме отделна статия, затова само го маркираме като насока. Много пъти сме ходили там с деца. Единственият „недостатък“ на това посещение са сергиите на паркинга на манастира, пред които децата редовно се тръшкат за пръстени и гердани. Но самият манастир е красиво и спокойно място, където винаги отиваме с голямо желание и намираме уют и гостоприемство.

В двора на Роженския манастир
В двора на Роженския манастир

Екопътеки и разходка сред природата

Може би най-близка до Мелник е екопътеката до средновековния манастир „Света Богородица Спилеотиса“ или „Света Зона“. От параклисчето се разкрива страхотна гледка към Мелник и пирамидите. Изкачването е стръмно, но не е дълго и непосилно, правили сме го с двегодишната Ани.

Гледка към Мелник от параклиса
Гледка към Мелник от параклиса

Ако децата ви са по-големи и са ентусиасти за преходи, екопътеката от Мелник до Роженския манастир е приятна разходка. Отнема около 2 часа. Но не е добра идея за много малки деца, тъй като на места може да е стръмна и опасна за по-невнимателните.

Друга забележителност е тунелът към село Любовище и водопад Скока над село Кашина. Последният е свързан с шофиране по черен път и поне час ходене през гората, но е красиво и диво място.

Тунелът издълбан в пясъчниците до село РОжен
Тунелът издълбан в пясъчниците до село РОжен

Има и екопътека към параклиса на Преподобна Стойна.

Храм Св.Георги в село Златолист
Храм Св.Георги в село Златолист – църквата на Преподобна Стойна

Бонус съвет: Как се справяме с прилошаването на децата?

Трудно и невинаги успешно, но с годините добиваме повече опит и спазваме няколко правила, които като цяло дават резултат.

На първо място, никаква храна поне 2 часа преди тръгване, както и по време на пътуване, особено млечни продукти, плодове и сокове. В колата имат вода и много рядко солети.

Никакви филмчета/книжки по време на пътуването, както и ограничаване до минимум на шаването (невинаги ни се получава).

Спиране при първа възможност за почивка на въздух при сигнал, че на някое дете му е лошо. При невъзможност, отваряме прозорците да влезе въздух. Понякога се случва последните 10 км да спираме 3-4 пъти.

Най-работещо е ако успеем да накараме децата да спят по време на завойчестия път. Много рядко ни се получава.

Като цяло, пътуването към Мелник е по-трудно, защото планинският път е в края му, а децата вече са поизнервени от двучасовото пътуване и завоите в Кресненското дефиле, които иначе не са нещо драматично. Наобратно обикновено е лесно, защото тръгваме около следобед, когато всички са изморени и проспиват трудния път.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Абонирайте се за нашите изключително редки бюлетини:

* indicates required

Copyrighted Image