Home ПътешествияБългария Есен в ресторант Ahora на шеф Севда Димитрова – да ти се завие свят от вкусове и емоции

Есен в ресторант Ahora на шеф Севда Димитрова – да ти се завие свят от вкусове и емоции

10 minutes read

Победителят от втория сезон на Master Chef – шеф Севда Димитрова и есенното настроение в нейния ресторант

Когато не можеш да познаеш какво има в чинията ти, това невинаги е лош знак. Същото е като при виното – ако не можеш да разгадаеш всички вкусове и аромати, пък да не говорим за състава, значи най-вероятно е направено с голям професионализъм и е толкова хармонично, че трябва да се възприеме като едно цяло, а не да търсим чушки, домати или череши в него. Та колкото и да си мислим, че с храната е по-лесно, защото все пак има различни цветове, форми, текстури и т.н., съвсем наскоро се уверихме как човек може да вземе жабешкото бутче за скарида и патешкото филе за свинско.

Чудна работа е това с храната, ние и затова толкова много обичаме ресторантите и кулинарните събития. И продължаваме да твърдим, че храната не е само за засищане. Тя дава също култура и житейски опит и е храна не само за тялото, но и за душата, когато е приготвена от професионалисти и с любов.

Невинаги сме толкова емоционални що се отнася до храна (тоест, емоционални сме, но обикновено по друг начин), но този път разказваме за едно много вълнуващо място – ресторант Ahora (Ресторант Аора) в София. Иначе казано, това е ресторантът на победителката в MasterChef 2016 Севда Димитрова. И понеже по телевизията храним само душата с вкусни на вид ястия, с най-голяма радост приехме едно голямо предизвикателство на живо, отправено от Севда към нас, наречено Round Table.

Вечеря със завързани очи

Много нелепо се чувства човек, когато на масата му завържат очите и започне да се чуди ще успее ли да уцели приборите и устата си и колко ще се изложи пред околните. Но когато още десетина души на масата са поставени в същото положение, го приемаш някак по-спокойно.

Първата част от предизвикателството на Севда бе сляпа дегустация на няколко неща от менюто. Чувствахме се като истински първокласници, особено когато на всеки сервираха различно ястие, че да не си подсказваме. С малко помощ уцелихме някак лъжиците. Разбира се, всичко бе много вкусно, но изпитът тепърва започваше..

Все хубави  хора на "сляпа среща" с храната в ресторант Ahora
Все хубави хора на „сляпа среща“ с храната

Да не влизаме в големи подробности, че е малко срамно, но всички се издънихме. А уж бяхме все хора с поне някакъв опит в храната (освен Андрей, че тук Мими пише от свое име, за да ви обърка), обичащи да ходят по ресторанти и да дегустират какво ли не. Масово объркахме жабешките бутчета за скариди. Никой не позна патешкото филе, като предположенията бяха за свинско. Слаби дегустатори се оказахме, но пък никой не отрече, че е било много вкусно, а за нас това е по-важното.

Есенните фантазии на шеф Севда Димитрова

За всеобща радост, сляпата дегустация бе само началото на вечерта. На по-голямата изненада се насладихме с пълен комплект сетива. А изненадата бе именно новото есенно меню на ресторант Ahora, което ще се предлага от началото на октомври. Или поне част от него. И тук е времето да предупредим и да се извиним предварително на Севда, че не успяхме да запомним пълните имена на поднесените ни ястия. Но това май е търсен ефект, че да има елемент на изненада за всеки гост, който в бъдеще си поръча нещо от тях.

Менюто бе толкова ново, че всички се нуждаеха от подсказки
Менюто бе толкова ново, че всички се нуждаеха от подсказки

Номер едно – прелюдия към есента..

Горното е официалното име на ястието, а описанието му изглежда така: тартар от цвекло с хрян и лешници, картофена еспума с козе сирене, чипс от есенни листа. Тук с голямо любопитство научихме, че листата на някои дървета са ядливи, като брезата например, и бяха включени в ястието. Ако не знаехме описанието, вероятно никоя от съставките, освен цвеклото, нямаше да познаем. Като изключим, че Мимето веднага надуши хряна, защото не го обича. Но щом Андрей яде цвекло, значи наистина е било вкусно.

Есен в чиния
Есен в чиния

Номер две – Фоа Гра с Re’My Martin Fine Champagne Cognac

Сладките вкусове май доста доминираха тук, но ние си обичаме такива композиции и се насладихме изцяло. И за да сме коректни, ястието включваше торшон от патешки дроб с коняк Remy Martin, сервиран със сладко от кайсии, препечена козуначена филийка, сладолед солен карамел. 

Патешки дроб със сладко от кайсии, сладолед солен карамел и козуначена филийка
Патешки дроб със сладко от кайсии, сладолед солен карамел и козуначена филийка

Номер три – Ах, морето..

Като любители на рибата в нашето семейство, много се зарадвахме на това ястие и с радост опразнихме чиниите. Но да си признаем, ако не бяха ни казали името му, трудно щяхме да познаем състава. А той е пълнено филе от ципура с дюксел от гъби и фенел, картофен канелон с пюре от боб и нахут, брандад, сос от биск с шафран, пяна от магданоз. 

Ципура с картофени канелони с боб и пяна от магданоз
Ципура с картофени канелони с боб и пяна от магданоз

Номер четири – да похапнем свинско

Жокерът тук е, че ни очаква свински врат. Но ако вече си представяте един сочен свински врат на барбекю с пържени картофки, по-добре вижте снимките и помислете пак. Това имахме предвид като казахме, че и с отворени очи е трудно да познаеш какво има в чинията, ако не ти обяснят прилежно. Та ястието включва стек от свински врат, глазиран с пилешка редукция, пюре от сладък картоф, мариновани сини сливи в чай Earl Grey, амарети, сос с бекон и порто.

Свинска вратна пържола със сини сливи, пюре от сладък картоф
Свинска вратна пържола със сини сливи, пюре от сладък картоф

И тук идва един много тъжен момент в цялото преживяване. Севда определено се бе постарала много с количествата и не успяхме да привършим със свинския врат, тъй като чакахме и десерт. И ни бе много мъчно да оставим недовършени чинии, защото знаем колко усилия са събрани с тях. Севда по-рано ни обясни, че въпросната „пържола“ се готви няколко дни, като първо месото се почиства, после се кисне в солен разтвор, после се пече 24 часа на ниска температура, накрая се оформя, а отделно се правят и гарнитурите. Затова когато ходите в ресторант Ahora, особено ако сте си запазили многостепенно меню, отидете много гладни.

Шоколадов кекс с пудра от кисело мляко, сладолед солен карамел, сладко от вишни
Шоколадов кекс с пудра от кисело мляко, сладолед солен карамел, сладко от вишни

Десерт: шоколадова трилогия

Трилогията включва шоколадов кейк с еспресо в пудра от кисело мляко, тъмен шоколадов фондан, ганаж с Бейлис, бисквитка Орео, кули от горски плодове, сладолед солен карамел. 

Още по-тъжно е да гледаш изоставени полупразни чинии с този десерт, но другия път със сигурност ще го уважим целия, особено ако го хапваме със следобедно кафе. 

И пак десерта
И пак десерта

Ресторант Ahora – да се наслаждаваме на живота СЕГА

В ресторант Ahora храната далеч не е единственото интересно и емоционално нещо. Атмосферата е много уютна, комфортна и все пак изискана. Усмихнатите сервитьори винаги са готови да отговарят на въпроси какво точно има в храната и как е приготвена, въпреки че новото меню и за тях бе предизвикателство с десетките си съставки. А Севда ги следи изкъсо дали не пропускат някой елемент от ястието, когато го презентират, и се шегува, че щом са говорили над 10 секунди, значи всичко е наред. Самата нея също често ще я срещнете в салона, а ако случайно е твърде заета в кухнята и не излезе сама, винаги можете да помолите сервитьора да я повика, ако искате да я питате нещо лично по менюто.

Ресторант Аора
Ресторант Аора

И ние успяхме да я измъкнем за малко от кухнята, за да ни разкаже лично за философията на ресторанта и ястията си. Първото, което научихме, е че тя наистина е много емоционален човек и в храната влага собствените си емоции, вълнения и въображение. Разказа ни и че в ресторанта се използват само сезонни продукти и то от подбрани доставчици. И е много възможно ако си поръчате дадено ястие, някой компонент от него да бъде заменен с друг, ако точно в този момент не е имало сезонен продукт с подходящо качество. Забравете и за салатата от домати и краставици през зимата. Но не се съмнявайте в качеството и превъзходния вкус на ястието си, Севда знае какво прави.

И все пак, защо ресторант Аора? Севда и съпругът ѝ дълго време са живели в Испания, а на испански Ahora означава сега. Закачката е, че след като се върнали в България и след MasterChef, двамата много се чудили как да продължат живота си, дали да останат в Бургас или да се впуснат в приключението с отваряне на ресторант в София. И си казали – СЕГА, та така дошло и името на ресторанта.

За гостите ресторант Ahora е място за емоции и моменти, които споделяме тук и сега. Наслаждаваме се на момента и на малките и големите радости, които животът ни предлага.

Къде e ресторант Аора

Ресторант Ahora (Ресторант Аора) се намира в кв. Лозенец, на бул. Никола Вапцаров 25А в София. Малко след кръстовището с бул. Черни връх в посока Южен парк. Можете да направите резервация по телефон или имейл. Има отлични условия и за семейни и други празненства, тъй като ресторантът има няколко зали. А Севда е там всеки ден и почти живее в ресторанта.

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image