Home Винен туризъмВинарни Винарна Riecine – в сърцето на Кианти Класико, Тоскана

Винарна Riecine – в сърцето на Кианти Класико, Тоскана

5 minutes read

Риечине (Riecine) е винарна в сърцето на винения регион Кианти Класико, а именно Гайоле ин Кианти. Името на избата означава „малко място, прекосено от две реки“. Почвата е някогашно речно дъно, изпъстрена с камъчета, и до днес дава силно минерален оттенък на вината. Винарната е основана е през 1971 г. от англичанина Джон Дънкли и италианската му съпруга Палмина Абаняно, които купуват останките от бивш манастир и засаждат лозя. Първата им реколта е 1973 г., като излиза на пазара през 1975 г.

Пристигнахме във винарна Riecine в една влажна есенна утрин, по време на кампанията за прибиране на гроздето – вероятно най-доброто време за едно винено пътуване в Тоскана. Тя е нашият избор за посещение в легендарния регион Кианти Класико и както ще разберете от статията, никак не съжаляваме за него. Винарна с любопитна история, прекрасни вина и устойчива концепция. Прочетете повече за нея по-долу, а в статията Тоскана на виното и виното на Тоскана можете да научите за цялото ни винено пътешествие.

Лозовите масиви в Риечине
Лозовите масиви в Риечине

Винарна с история

В масивите на Риечине и до днес има от старите лозя, засадени през 70-те години, а философията им е да пазят традициите на основателя си. Винифицирането е изцяло в бетонни съдове, а рецептата, по която се прави знаковото Кианти Класико, не е променяна от самото начало.

Бутилката от първата реколта Кианти Класико, направена в Риечине
Бутилката от първата реколта Кианти Класико, направена в Риечине

Отвеждат ни на пътуване из Кианти, което показва потенциала на региона в цялата му прелест, макар да сме в една единствена винарна. А разходката из самата изба е като из художествена галерия, която ни превежда по пътя от гроздето до виното.

На тавана на изба Riecine е изобразено виното му в най-началния вариант, а именно грозде
На тавана в помещението за ферментация на изба Riecine е изобразено виното му в най-началния вариант, а именно грозде
Виното като изкуство - арт инсталация във винарна Riecine
Виното като изкуство – арт инсталация във винарна Riecine

Вината на Riecine

Опитваме Vigna Gittori 2019 г., която според работещите във винарната, е една от най-добрите реколти за последните 30 години в региона. Вълнуваща комбинация от сладки аромати, плътно тяло с минералност и соленоватост във вкуса, идващи от историята с реките.

Друго безкрайно вълнуващо вино е тяхното IGT Rosso Toscana, ферментирало в бетон и отлежало в бетонови яйца 24 месеца. Бетонът е много ценен в Тоскана за ферментация на вина, заради микрооксидацията, която осигурява, без да отдава вкусове и аромати. Това „бетоново“ вино е по същата рецепта като Кианти Класико. Трябвало да бъде пуснато на пазара като Резерва, но по някаква административна причина не преминало теста на оценяващата комисия. Но след тази „грешка“ през 2010 г., Риечине решават да продължат с производството на точно това вино в отделна серия.

Riecine IGT Rosso Toscana, отлежало 24 месеца в бетон
Riecine IGT Rosso Toscana, отлежало 24 месеца в бетон

Знаковото вино на винарната е La Gioia, което се прави от 95 % санджовезе и 5 % мерло. Вярвате или не, плодовият характер на мерлото е осезаем, а виното е умопомрачително.

Екзотиката във винарната е оранжевото вино от Требиано, с 5 месеца мацерация, отлежало в амфори. Белите вина съвсем не са характерни за Кианти Класико, но пък на няколко места попаднахме на оранжеви. Като се има предвид, че в момента там вълната на натуралните вина е изключително силна, съвсем не е неочаквано.

Ферментацията на вината в Riecine от самото начало се прави в бетонови съдове с цел да се запази естественият характер на виното
Ферментацията на вината в Riecine от самото начало се прави в бетонови съдове с цел да се запази естественият характер на виното
Залата за отлежаване на вината в Риечине
Залата за отлежаване на вината в Риечине
Винарна Riecine, гледана от отсрещния хълм
Винарна Riecine, гледана от отсрещния хълм

Вината на Riecine са високо оценени от повечето големи винени критици и абсолютно си заслужават да ги опитате. Макар че вносът на българския пазар е малък, всички тоскански винарни, които посетихме, предлагат доставка до всички страни от ЕС. А най-добрият начин е да ги посетите на място и да си купите оттам.

Прочетете и разширената ни статия за вината на Тоскана.

Статии за Тоскана

Вината от Тоскана

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image