Home Статии Два дни в Риека, Хърватия – градът на реката

Два дни в Риека, Хърватия – градът на реката

20 minutes read

Риека е малък лабиринт, в който нямаме нищо против да се изгубим

Някаква тенденция е да не ни стигат дните като се отбием някъде. В Риека си бяхме планували два дни, но два дни за нас са крайно недостатъчни, винаги има къде още да похапнем, с кого още да се запознаем и най-вече какво повече да видим. А тук дори се топнахме и в морето. Определено можеше повече от два дни.

Къде е Риека?

Хърватия е държава с много екзотична и красива география. Пътуваме към Риека по магистралата от Загреб и се изкачваме все по-нависоко в планината, от Загреб до Риека са около 160km магистрала. И изведнъж рязко започваме да се спускаме към Адриатическо море. И там, между хълмовете, се появява и Риека, разположена в северната част на залива Кварнер. Точно където реката Речина (Rječina) се влива в Адриатическо море.

Речина (Rječina) е сравнително къса река. Тече 19km, преди да се влее в морето. Люботипен факт е, че на входа на Риека коритото на реката понякога пресъхва, но под самия град също има извори, които пълнят последните секции от него и на практика има река, която се влива в морето. Името на Риека всъщност означава „река“.

Риека и река Речина

Риека и река Речина

Цялото хърватско крайбрежие е невероятно красиво с прекрасни градчета и села. А и островите крият прекрасни места. Но на нас не беше ни се отдавала досега възможност да го посетим. Така животът и магистралата ни отведоха в Риека.

Ресторантите на Риека

Нашият престой в Риека започна с посещението на най-хубавия ресторант в града, поне така си го бяхме избрали. Малкият ресторант Коноба Небулоза, разположен край река Речина (Rječina), но с много уютна обстановка и гледка към реката. (Google maps)

Интериорът на Коноба Небулоза в Риека

Интериорът на Коноба Небулоза в Риека

Коноба Небулоза ни бе препоръчана от местния туристически център и много ни впечатли. Тук опитахме за пръв път Тартар от риба тон (около 10 евро), Патица Конфи (15 евро), чудесно пенливо розе и невероятни десерти. Едва ли щяхме да посмеем да опитаме точно това, ако не бяха съветите на изключително компетентните сервитьори, но дори за миг не съжалихме. И след това преживяване решихме вече повече да се доверяваме на препоръките на сервитьорите, дори да звучат налудничаво като риба тон с цвекло и бял шоколад.Ако сте ценители на гурме кухнята, Коноба Небулоза няма да ви разочарова. Въпреки че малката Ани реши, че предпочита да яде само картофи, а не риба тон с бял шоколад.

[info]Цените в Коноба Небулоза са сравнително високи, но отговарят на качеството и изисканото обслужване. Ако сте решили да се поглезите, го посетете.[/info]

Коноба Небулоза

Коноба Небулоза

В Риека има много и все добри ресторанти, ако имахме време щяхме да ходим по цял ден на ресторанти. Може да се водите по списъка с ресторанти на туристическата им организация. Цените са добри за хора от Западна Европа, за българите са леко високи.

Рибния пазар

Сандра Бандера ни чакаше на рецепцията на хотела. Сандра е екскурзовод в Риека и много приятен и интересен човек. Понеже хотелът ни (бяхме отседнали на кораб, превърнат в хотел) леко се поклащаше на кея и бе рано сутринта, Сандра реши да ни покаже известния рибен пазар в града.

„– Днес няма много риба?

– Да, но за сметка на това всичката е прясна“

Така звучаха диалозите на пазара в сутрешните часове в понеделник. Причината – през нощта в залива Кварнер имаше буря и не очаквахме много рибари да са изкарали стоката си. Така и бе, сградата на рибния пазар не бе изпълнена както обикновено. Сандра срещна собственици на ресторанти, избиращи риба за кухнята си. Шегуваха се с продавачите и с познати около тях.

Рибният пазар в Риека

Рибният пазар в Риека

Рибният пазар е строен през 1913 – 1916 на морето, тук от край време рибарите са изкарвали стоката си. Сградата на пазара е украсена с всякакви морски създания и определно подхожда за рибен пазар. Тук просто стояхме захласнати в прясната риба и като почитатели на морската храна, ни се искаше да си купим и да си занесем в София. Което не е добра идея, особено през август.

Работно време: Понеделник – Събота от 7 до 13ч., неделя – от 7 до 12ч.

Край рибния пазар е разположен и централния пазар на града, където може да си купите всякакви пресни плодове и зеленчуци. И той работи до ранния следобед. Едни от най-добрите и не скъпи ресторантчета се намират наоколо. Разбира се, всички предлагат ястия с пресни морски продукти.

[info]Ресторантът, който пробвахме тук, беше също много добър, намира се съвсем близо до пазара и се нарича Bistro Mornar. Тук също може да опитате вкусни морски специалитети.[/info]

Риека и рибата

Рибата има специално място в кухнята на Хърватия – нищо случайно, като се има предвид голямото крайбрежие на тази красива страна. Неслучайно и в Риека тя е на почит във всички заведения и е срамота, ако не пробвате именно прясна риба. Разбира се, имат и чудесни предложения с месо или пък без, но да не опиташ риба там е все едно да не пробваш плескавица в Сърбия.

Пресният улов изложен в Рибния пазар на Риека

Пресният улов изложен в Рибния пазар на Риека

Сред най-популярните риби са риба тон и лаврак, а на голяма почит (и доста евтини) са калмарите. Истината е, че в Словения и Хърватия за пръв път наистина заобичахме калмари – досега живеехме с мисълта, че те са нещо ужасно жилаво и безвкусно, което не знам защо хората ядат. Но хърватските калмари са друго нещо.

Корзо – стъргалото на Риека

Сандра ни отведе към улица Корзо. Тук всички от Риека минават, за да срещнат познати. Ако някой местен постои десетина минути на Корзо, все ще се намери някой да го почерпи кафе. А в Риека много уважават кафето. Но не в италианския стил, да гаврътнеш едно късо еспресо за 10 секунди и да продължиш работа, а в по-скоро австрийския – да седнеш на раздумка и да откараш поне час на сладки приказки с чаша кафе. Та разходка по Корзо е задължителна.

Корзо – стъргалото на Риека

Корзо – стъргалото на Риека

Корзо е най-известната улица на Риека. Тук винаги има хора, независимо от времето. Е освен в неделя. Видимо в неделя всички почиват, и магазини и хора. После Сандра ни разказа, че това е така, защото обикновено през уикенда местните ходят на разходки по островите или някъде другаде и рядко са в града. Пък и да са, защо да излизат, като нищо не работи?

улица Корзо

улица Корзо

Часовниковата кула и Катедралата

Градската кула (1783г.) някъде посредата на Корзо няма как да не ви впечатли, под нея се намира порта, свързваща Корзо с центъра на стария град на Риека. През портата излизате на малкия и красив площад Иван Коблер с красивия фонтан, на който Ани много се радваше.

В тази част на Риека има площадчета с кафенета и разни заведения, където можете да седнете и да си починете. Има и площад на чая, където сервират основно чай. Тук може да се лутате по уличките и да стигнете и до катедралата на Риека. Катедралата, която я има и на банкнотата от 100 хърватски куни. Катедралата, в сегашния й вид, е построена през 1638 г. и носи името на покровителя на града – Свети Вит.

Катедрала "Свети Вит"

Катедрала „Свети Вит“

Тунелът

Тунелите явно са на мода в последните години в Хърватия, а ние много обичаме да се завираме в такива места и искрено се зарадвахме, че и в Риека си имат тунел, след като се запознахме с този в Загреб. Този в Риека е строен между 1939 – 1942 от италианците, разбира се за военни цели. И той доскоро бил непристъпен, но тази година е ремонтиран, осветен и съвсем наскоро – през лятото – отворен за посетители.

Анито в тунела под Риека

Анито в тунела под Риека

Тунелът на Риека е дълъг 330 метра. Единият му вход е близо до катедралата, там най-лесно ще го намерите, а другият – до училището Долац, което едно време е било щаб на италианските военни. Сега тунелът, който минава под стария град, е туристическа атракция. Влизането в него е безплатно, отворен е от 9 до 21ч. всеки ден. Отвътре изглежда доста по-натурално от този в Загреб и може да се почувствате като във военно време.

Музеите на Риека

Ако сте фенове на музеите, в Риека има доста интересни, които ни бяха препоръчани. Тъй като нямаме особено задълбочени наблюдения за тях (иначе казано – не сме много музейни типове и не ходихме), само ще ги изброим накратко. Но сме сигурни, че ако бяхме влезли, щеше да ни е интересно.

Морски и исторически музей – това е основният музей на Риека, с департаменти по морско дело, култура, история, етнография и археология. Намира се в Губернаторксия дворец, а в залите можете да видите и автентично обзавеждане от преди век, както и портрети на известни риекчани.

Природонаучен музей, ориентиран основно към изследването на морето и океана

Музей на съвременното изкуство

Peek&Poke – вероятно най-забавният музей. Част от него е музей на детството, а друга част – музей на компютърната история

В Риека има и Астрономически център с планетариум.

[info]Комбинирани билети за музеите: Входовете в музеите в Риека са на доста приемливи цени, като най-изгоден е комбинираният билет за 4 музея, който струва 30 куни за възрастен или общо 50 куни, ако сте семейство с дете. Той включва посещение на Морския и исторически музей, Градския музей на Риека, Музея на съвременното изкуство и Природоисторическия музей, както и няколко допълнителни експозиции към четирите музея. Обиколката из музеи звучи като много обещаваща идея за лошо време, май трябваше и ние да я направим в 40-градусовата жега.[/info]

Търсат

Любимото място вечер на риекчани е квартала Търсат, издигащ се на хълм над града.. Множеството кафенета и ресторанти в района дават възможност за чудесно прекарана вечер, а често там се правят и концерти и други представления.

Гледка от крепостта Трсат

Гледка от крепостта Трсат

Най-голямата атракция на хълма Търсат  е неговата крепост. Крепостта Търсат се издига над ждрелото на река Речина и е на около километър от морето. В Търсат се разходихме по кулите и стените с невероятна гледка към залива и Риека. В самата крепост също може да пиете кафе, но ние си избрахме едно извън крепостните стени.

Гледка на Риека от Трсат

Гледка на Риека от Трсат

Друга важна забележителност е Храма на Дева Мария. Според легендата светилището било основано през 1291 година, когато група ангели създали там къща на Божието семейство. Светилището е свързано с центъра на града с 561 стъпала.

Крепостта Трсат

Крепостта Трсат

Какво още около Риека?

Кастав

Една сутрин се отправихме да поплажуваме малко, но малката Ани заспа предиобяд. Еми, много емоции и камънчета, с които се опитва да запълни морето. Та я натоварихме в колата. Лесно е все още, когато има детско столче. Тя си спи, а ние обикаляме около Риека. И от плажа на вила Нора се отправихме към Кастав (Кастав на картата).

Кастав

Кастав

Кастав е средновековно селце, северно от Риека, много красиви улички приятни за разходка. Ако сте се нагледали на забележителностите в града, е чудесно място за нови емоции. Там през лятото редовно се организират културни и музикални събития, имат си и официален фестивал през месец юли – Каставско културно лето. Ние останахме малко в Кастав, искхаме да се върнем привечер. Но така и не ни стигна времето.

Бакар

Още сутринта, докато бяхме със Сандра, се сетих да я питам за Бакар. Това градче ми бе грабнало вниманието от някакви брошури. Та си отделихме един следобед и отскочихме на около 15 км южно от Риека. Бакар е едно от най-живописните места в региона, разположено амфитеатрално около красивия залив Бакар (Google Maps).

Градчето Бакар

Градчето Бакар

[info]За да си представите дали е лесно да разбирате хърватски – „bakar“ е хърватската дума за „мед“. Еми може да се досетите.[/info]

Из уличките на Бакар

Из уличките на Бакар

То било населено още от третото хилядолетие преди Христа и в него са живели и преминавали илири, гърци, римляни, византийци, венецианци и хървати. Малките стъпаловидни каменни улички в Стария град напомнят на южноиталианските села, пълни със спокойствие, цветя, и много на брой котки, които Ани много искаше да гали, но те не искаха. Невероятно спокойно бе в тази стара част, може би защото е непристъпна за автомобили. Иначе гледката в Бакар е комбинация от красивия залив и стария град, и тежка индустрия. Градът е товарно пристанище, а до 1995 година в него имало и фабрика за кокс и бил доста замърсен. Но днес е добре и ако се разходите в Стария град, много ще ви хареса.

Замъкът Гробник в селцето Чавле

Гледка "през" стените на Гробник в Чавле

Гледка „през“ стените на Гробник в Чавле

Замъкът Гробник в селцето Чавле е един от най-добре запазените замъци в околността и днес помещава етнографски музей и художествена галерия. Ние пристигнахме във време, в което всичко бе затворено, но пък се насладихме на гледката отгоре. Замъкът Гробник в Google Maps.

Плажовете

Нямаше как да пропуснем и плажа в такова морско място, въпреки че по-рано много хора ни изгледаха скептично за намеренията ни да ходим на плаж в Риека. Е, местните плажове доста се различават от българските, но все пак са плажове, а и морето е прекрасно. Основната особеност е, че в района няма пясъчни плажове, в най-добрия случай ще намерите каменисти, по които е добре да ходите с някакви плажни обувки. Останалите са скали, бетонни площадки – всичко минава за плаж.

Плажчетата на Риека

Плажчетата на Риека, въпреки, че изглеждат малки са много удобни, за да се натопиш във водата и да се попечеш на слънце.

Най-известният от плажовете на Риека е Плоче (Google Maps), намира се в северната част на града, точно под големия плувен комплекс. Около него има още 2-3 по-малки плажа, които са де факто свързани. На Плоче има шезлонги, чадъри, барове и всички подобни удобства.

Ние посетихме по-малкия плаж – Вила Нора (Google Maps), който всъщност е в непосредствена близост до Плоче, а може да се води и част от него. Разпънахме хавлии точно до кристалните води на Адриатическо море и се отдадохме на заслужена осоляваща почивка. А Ани си игра с някакви италиански деца. Хубаво е, че на децата не им трябват много думи.

Ани на каменистия плаж на Вила Нора,

Ани на каменистия плаж на Вила Нора,, хубаво е да си носите обувки за плаж, защото по камъните не се ходи много приятно

В южната част на Риека много популярен е плажът Главаново (Google Maps), който е разположен под много зеленина и осигурява чудесна сянка. Много посещаван от семейства с деца. И там ходихме, макар само в единия му край и не видяхме най-хубавата му част, но и така на камъните си бе приятно.

Плажът Главаново в Риека

Плажът Главаново в Риека

Третият от по-големите плажове е Игралище, също популярен сред семействата с деца. В Риека има и поне два плажа, предназначени специално за посетители с кучета, където любимците им могат да си играят на воля.

Всички плажове около Риека можете да разгледате тук – www.visitrijeka.eu/What_To_Do/Beaches

Фестивалът в Риека

В Риека всяка година се провеждат много музикални, културни и други фестивали, но на мен най-много ми бе интересно да науча, че си имат и кукерски карнавал. Той се провежда в последната неделя преди началото на Великия пост, някъде през февруари или март. А злите духове се гонят с официално принасяне в жертва на чучело.

Въпросното чучело е обвинявано за всички лоши неща, които са се случили в околността през последната година, и често името му „случайно“ съвпада с това на някой политик. Вечерта след карнавала има церемония на пристанището в Риека, където говорител изчита всички грехове на виновника и го качват на лодка, с която го отвеждат в морето. Ден-два по-късно изгарят виновния на лодката. Подобни традиции има и в селата около Риека, така че ако сте в района по това време, сигурно е много интересно да се види.

Град на 6 държави

Историята на Риека всъщност е доста богата и е оставила сериозни следи и у местните хора. Нашият екскурзовод Сандра ни разказа, че 4 поколения жени в нейното семейство са родени в една и съща къща, но в 4 различни държави. Баба ѝ била родена в Австро-Унгария, майка ѝ в Италия, тя самата – в Югославия, а дъщеря ѝ – в Хърватия. Всъщност, през XX-ти век градът е бил в пределите на общо 6 държави.

Един от ориентирите в РИека, японския фонтан (The Kawasaki fountain)

Един от ориентирите в РИека, японския фонтан

В Риека италианското влияние е много силно, повечето местни на средна възраст говорят отличен италиански, а и голяма част от младите. Заради различните управления, улиците на града са преименувани толкова много пъти, че никой не знае как точно се казват. Затова и когато си уговарят среща, винаги го правят около някакъв общоизвестен ориентир.

[info]*По много автомобилите с регистрация от Риека можете да забележите надпис „Volim grad koji teče“ – в превод „Обичам града, който тече“. Това е мотото на патриотична кампания от 2013 година насам и същия надпис можете да видите и по различни сувенири из града. [/info]

Благодарим на Туристическата организация на Риека, че ни помогна да осъществим това прекрасно пътуване и да опознаем града по-добре!

 

Booking.com

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image