Home ПътешествияБългария Рилския манастир – повече от 1000 години история

Рилския манастир – повече от 1000 години история

20 minutes read

Основан от най-големия български светец – Свети Иван Рилски, манастирът е най-почитаният в България

Независимо къде пътуваме и дали е близо или далеч, историята на всяко място оставя следа в нас. Но Рилският манастир не е само история на една сграда, той съхранява историята на цял един народ. И въпреки, че за много хора е само туристическа атракция, манастирът продължава да е ценен за българите и да съхранява голяма част от българската история.

Кога посетихме манастира

Нерядко стигаме до Рилския манастир, харесва ни, особено ако имаме възможност да сме там извън официални български празници. Просто ей така, за да сме в Рила и в манастира. Студеният въздух есента и красотата на планината най-често ни отправя към този регион. Но нямаме любим сезон, в Рилския манастир винаги е хубаво.

А ние последно бяхме в края на септември, наистина имаше много хора, бе неделята след 22-ри септември и навсякъде извън манастира бе пълно със спрели автомобили. Ние подминахме леко манастира и се отправихме към гроба на светеца, създал Рилската обител.

Историята на Рилския манастир

Рилският манастир е основан от най-големия български светец – свети преподобни Иван Рилски (876 – 946 г.). В началото на X век, по време на цар Петър (927-968), възниква и манастира. Първоначално манастирът не  се е намирал на сегашното му място, а няколко километра по-нагоре в планината. Имал е скромен вид, като в началото е подслонявал само отшелника, а по-късно и неговите ученици.

Свети Йоан (Иван) Рилски – на много места Иван Рилски е записан като Йоан. Това е монашеското му име и във всичките 15 жития, писани през различни векове, е употребено това име.

[info]Изображение на свети преподобни Иван Рилски може да видите на гърба на монетата от 1 лев.[/info]

По времето на местният феодал Стефан Драголов (Хрельо), Рилският манастир започва да се гради на сегашното му място. Около 1335 г. е изградена най-старата постройка в двора на манастира – Хрельовата кула, както и жилищни сгради около нея. В днешно време на Хрельовата кула може да се качите и да видите стенописите в параклиса на върха на кулата. Както и гледка на манастирския двор и църквата от високо. Стенописите на параклиса са с голяма художествена стойност и са защитени със стъклени витрини.

Целият манастирски комплекс, в сегашният му вид, се изгражда през XIX век. Красивата и величествена църква в двора „Рождество Богородично“ е построена през 1834-1838 година. А в изработването на стенописите и резбите са участвали най-видните представители на Самоковската и Банско-Разложката художествени школи (1840-1872 г.).

Жилищните сгради обграждат отвсякъде манастирския двор, като оформят неправилен петоъгълник. Високи са 4 и 5 етажа и са изключително красиви. По етажите може да се качите само ако сте гости на манастира.

В манастира може да пренощувате. Стаите са чисти и скромно обзаведени, но може да се насладите на спокойствието, царящо в манастира през нощта, което много контрастира на празничните дни.

Гробът на Св. Иван Рилски

И да се върнем към нашата история, когато подминахме манастира и се отправихме към гроба на Свети Иван Рилски. Паркирахме до човек, който продаваше сладолед и захарни залъгалки за деца и се отправихме по пътечка между скали и високи ясени към пещерата на светеца. Преди векове някъде тук е било първото местоположение на манастира.

Въпреки че носих Ани през цялото изкачване, не ми се стори да е много тежко и недостъпно. Десетина – петнайсет минути спокойно ходене, нагоре. И се озовава човек пред каменна църква, почти вградена в скалата. От ляво на постройката е входа на църквата, а отдясно е входа към отшелническата пещера.

Последните пет години от живота си светецът прекарал в пещерата в пълно усамотение и след като починал, бил погребан в пещерата. Няколко месеца по-късно се явил на един монах и мощите му били изровени и откарани в тогавашната столица на България – Търново, в построената за целта църква „Св. Йоан Рилски“ на Трапезица. А оттам мощите били местени многократно през вековете, за да се завърнат в новата църква на манастира, където са и до днес. И където можете да им отдадете почит.

По-късно до пещерата е изградена и каменната църква, която е обновена през 1820 г. А в самата пещера има дървена стълбичка, която води до тесен отвор в тавана ѝ. Съществува поверие, че през отвора може да се провре само този, който е достатъчно праведен. Не съм чувал някой да се заклещи, но съм виждал хора да се разколебават. На входа на пещерата, както и на чешмата близко до нея, ще видите хиляди хартийки, оставени от поклонниците, търсещи помощ от светеца. Хиляди болки, желания и молитви.

Мекици, хляб и биволско мляко

Какво по-просто от това? Когато и да посещаваме Рилския манастир, винаги се отбиваме до манастирската пекарна да похапнем мекици, да си вземем хляб и биволско кисело мляко за у дома.

Пекарната трудно ще я объркате, намира се съвсем близо до едната от двете порти на манастира, но е извън пределите на стените му. Пресичате малка рекичка по дървено мостче и къде по миризмата, къде по опашката от хора, се озовавате пред едно прозорче, откъдето можете да си купите вкусотиите. Много обичаме да хапваме мекици тук. И въпреки, че съвсем наблизо има и ресторанти и хотели, ние винаги предпочитаме мекици и топъл хляб.

Рилския манастир – част от световното историческо наследство на ЮНЕСКО

Последните 100 години не са били лесни за манастира. По време на комунистическия режим в България е било решено (1961 г.) да се спре църковната дейност и да се превърне в музей, под егидата на Министерство на просветата и културата. Тогава, за няколко години монасите са били изселени по други големи български манастири. Но няколко години по-късно (1968г.) им е било разрешено да се върнат и отново започнали да се грижат за манастира. През  1983 г. манастирът е обявен за културен паметник под егидата на ЮНЕСКО. От 1991 г. се възстановява монашеския статут на манастира.

Озовали се на манастирския двор сред много туристи и малко монаси се отправихме към църквата. Както споменах, по празнични дни, особено пролет и есен, в манастира винаги е пълно. Уикендите също са доста натоварени. В църквата запалихме по свещичка, все пак бе неделя. И отново излязохме на двора. Оттук Мими реши да отиде и към музея на манастира, а после се качихме на Хрельовата кула.

Църковно-историческия музей

[info]В Рилския манастир се намира и „Пощенска станция Рилски манастир 2643“, което е малко странно, но и чудесен повод да си изпратите по някоя картичка на приятелите.[/info]

Вероятно най-подценяваното място от посетителите в Рилския манастир е неговият музей, в който всъщност ще искате да прекарате много повече време, отколкото във всички останали части на манастира. Някак си той често остава в сянката, докато всички (с пълно основание) се любуват на невероятната църква, красивия двор и вкусните мекици и кисело мляко. Но ако още не сте влизали поне веднъж в музея, следващия път си отделете време да поправите тази грешка.

Музеят на Рилския манастир е всъщност това, което ще ви разкаже нагледно 1000-годишната история на светата обител. Докато старите паянтови сгради са били заменени с нови и следите от годините редовно се ремонтират, в архивите на манастира се пазят парченца от всеки важен момент или период в неговата история.

Какво включва музея на Рилския манастир

Музеят понастоящем е разделен на 4 отделни експозиции – исторически музей, етнографски музей, изложба на икони и възстановки на стаи в традиционен български стил. Историческият музей съхранява най-голямата експозиция, като в него можете да видите книги, предмети от бита, религиозни предмети, художествени произведения, дори оръжия на едновремешните обитатели на манастира. Всички те заслужават своето внимание, а след като им отдадете необходимата почит, ще стигнете и до най-атрактивния обект в музея – Рафаиловия кръст. Рафаиловия кръст представлява дървен резбован кръст с размери 80 см на 42 см и дебелина 3 см. Той се смята за шедьовър на дърворезбата не само в България, но и по света. По него има изрисувани 600 дребни фигури и 36 религиозни сцени. Твърди се, че е изработен от монаха Рафаил в края на 18ти век. Работата по него продължила 12 години, а накрая авторът му ослепял.

Другите експозиции са не по-малко впечатляващи – в етнографската ще откриете различни традиционни български костюми от различни периоди на историята ни. Интересни са и възстановките на четири традиционни български стаи – копривщенска, тетевенска, кюстендилска и чирпанска. Истината е, че ние още не сме виждали на живо тази експозиция, но виртуалната разходка на сайта на манастира ни помага да си я представим.

Важна отделна експозиция е и тази с иконите, в която можете да разгледате някои от най-старите икони на манастира.

Вход за музея

За всяка от четирите експозиции се плаща отделна такса вход, като има отстъпки за семейства с деца. Можете да си купите и комбиниран билет за четирите експозиции от касата на историческия музей.

[info]Рилският манастир е със статут на селище с население от 58 жители – по настоящ адрес.[/info]

Правила за посещение на манастира

В манастира не се допуска:

 • тютюнопушенето в манастирския комплекс;
 • влизането в неприличен вид – къси поли, къси панталони, потници и всякакво друго оскъдно облекло;
 • правенето на снимки и видеоклипове в храма и манастирския музей;
 • качването по етажите на жилищните сгради на манастира;
 • вдигането на шум, както и влизането с домашни любимци.

В храма:

 • обезателно се пази тишина;
 • мъжете влизат в него гологлави (т.е. без шапки);
 • забранено е влизането с бебешки колички, туристически раници и друг обемист багаж;
 • когато се молим пред иконите, или пред раклата с мощите на св. Йоан, не бива да поставяме ръце върху тях. Светите икони, както и светите мощи се почитат единствено и само с целуване;
 • запалените свещи не се държат в ръце, а се поставят на отредените за тях места – ниските свещници за упокой и високите за здраве;
 • не е прието в храма да се седи с кръстосани крака, да се държат ръцете в джобовете, както и използването на GSM апарати.

Да опитаме българско вино по пътя за Рилския манастир

Ако да посетите Рилския манастир не ви е достатъчно, може да се отклоните към село Смочево. Там има бутикова винарска изба с тракийско-английското име Меди Вали. Там може да опитате интересни и приятни вина, богати на вкусове и аромати. Нашето посещение там винаги е много весело.

Село Стоб – още една идея по пътя

Малко след като се отклоните от магистралата, ще минете и покрай отбивка за село Стоб. Ако имате време и желание, обичате да се катерите по пътечки и не ви е страх много от високото, може да се отбиете към Стобските пирамиди. Малко сюрреалистична картина на червеникаво-оранжеви пясъчници, които се сблъскват с ерозията. Пирамидите много напомнят на Мелнишките пирамиди, но не са в такъв мащаб.

Как да стигнем до Рилския манастир

Пътят до Рилския манастир е добре поддържан и редовно почистван през зимата, но и с характерните за местния релеф множество завои и прилична денивелация, които може да поизмъчат пътниците, на които им прилошава при пътуване. Все пак, районът е много облагороден, а по пътя има и множество хотели, ресторанти и места за почивка.

Основният път започва от отбивката по АМ Струма, на няколко километра преди Благоевград, в района на Кочериново. Ако идвате от София, бихте могли да стигнете и по предишната отбивка – за село Смочево. И двете са указани с големи табели и ще е трудно да ги пропуснете. От отбивката до манастира разстоянието е 30-40 километра, както казахме, с доста завои.

Обществен транспорт до Рилския манастир

Ако не сте със собствен автомобил, имате няколко други варианта да стигнете с обществен транспорт до Рилския манастир:

С влак: Най-близките точки, до които можете да стигнете с влак, са Благоевград и Дупница. От София влакът тръгва от Централна гара, а ако сте от друг град и сте ентусиасти да пътувате с влак, по-добре проверете на сайта на БДЖ какви са ви възможностите. След това ще трябва да стигнете до манастира с автобус.

С автобус: от София има един директен автобус на ден, тръгващ от автогара Овча Купел в 10,20 сутринта, пристига на манастира в 13ч. и в 15 ч наобратно – пристигате в София в 17.20ч. От Благоевград има автобуси в 7, 12 и 15 ч. От Дупница трябва да се качите в 6,40 или 14,15.

С друг частен превоз: има туристически агенции и частни транспортни оператори, които предлагат превоз до Рилския манастир на туристи с предварителна заявка. Тъй като не сме запознати с тези услуги, бихме ви препоръчали да попитате в най-близките до вас туристически агенции, ако държите на подобна организация.

Къде да отседнем на тишина и спокойствие по пътя за Рилския манастир

Винаги, когато попаднем на приятно място, го споделяме. Наскоро бяхме на разходка на Стобските пирамиди и решихме да отседнем в село Стоб, малко на тишина и спокойствие. Та отседнахме в къща Аргачо и силно ви я препоръчваме, ако се чудите къде да отседнете в района. Петър, домакинът, ще ви помогне да се почувствате като у дома си и мястото е перфектна отправна точка и към природният феномен до селото.

Booking.com

И други места за настаняване около Рилския манастир

Booking.com

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image