Home ДържавиИталия Вкусно в Рим – къде и какво да хапнем

Вкусно в Рим – къде и какво да хапнем

24 minutes read

Преди да тръгнем за Рим, мнозина ни посъветваха да внимаваме с храната, защото „Рим не е Италия“. И като цяло да не храним много надежди за вкусни типични италиански ястия като пица и паста, защото в Рим не ставали. За нашите гурмански души звучеше твърде невероятно и абсурдно в една голяма световна столица да няма места, където може да се насладиш на страхотна храна, затова и съвсем не се поддадохме на съмнения. Вместо това, предприехме проучване на местата и нещата за похапване в Рим, така че да избегнем загубата на време и рисковете от случайни туристически капани по улиците и площадите. Все пак, за нас храната и виното са страст и не можем да ги оставим на случайността. Още повече, че по време на пътуването се падаше 40-тият рожден ден на Андрей и трябваше да го отбележим подобаващо.

Проучването определено свърши работа и можем да се похвалим със страхотен успех в намирането на места за хранене в Рим и откриването на типичните римски вкусотии, без да попадаме в туристически капани.

Мими в най-добрия винен бар в Рим
Мими в най-добрия винен бар в Рим

Тази статия не е пътеводител за храната в Рим, защото никога не ни е било цел да опитваме неща по списък и да даваме съвети. Тя е разказ за едно 4-дневно кулинарно-винено пътешествие, в което се впуснахме. И тук не става въпрос само за храна и вино, а за култура, обслужване и човешки отношения.  

Какво да ядем в Рим, кратък списък:

4 дни, 4 вечери в Рим

За 4-дневното ни пътуване в Рим решихме, че е добре да „заковем“ вечерите и да направим предварителна резервация. Досегашният ни опит е показал, че търсенето на случаен ресторант не е нашето и ни води само напрежение. А и бяхме с идеята, че искаме да разкажем за храната в Рим и избрахме четири места по различен критерий, че поне едно или две да ни харесат. А резултатът бе, че се влюбихме във всичките.

Истории от Рим – градът музей и неговия бароков облик

Ресторантите в Рим са хиляди и изборът е  много голям
Ресторантите в Рим са хиляди и изборът е много голям

И така, тръгваме с амбициозен план: трябват ни 4 ресторанта с различна концепция и бюджет, но всички с добри препоръки и отзиви. Решили сме, че единият трябва да е със звезда „Мишлен“, един да е от списъка препоръчани от „Мишлен“, но без звезда, един ресторант извън най-престижните класации, но популярен сред местната общност, и един ресторант с акцент към виното. Поставяме сложната задача на консиержа и за около 2 дни успяваме да изпълним целия списък.

Обедите решаваме да оставим на случайността. Планът ни е в движение да откриваме места за местна улична храна или лек обяд. А тук можем да си позволим да рискуваме, защото вечерите ни са гарантирани.

Закуските са ни в хотела и пропускаме сладкарниците и пекарните, но пък всяка сутрин се радваме на вкусен кекс и кафе в стаята си, така че не го отчитаме като пропуск. Оставяме пастичериите за следващия път.

„Мишлен“ преживяване в Рим

Може да ни вземете за сноби и превземки заради изискванията за ресторант от гида „Мишлен“, но за нас това изискване означава няколко неща. От една страна, когато търсим нещо наистина специално и различно от обикновена вечеря, ресторантите със звезди са сигурен начин да открием такова. От друга страна, списъкът с препоръчани ресторанти (без звезди) е гаранция, че наистина ще се радваме на отлична храна и отлично обслужване. В общия случай в този списък са ресторанти с по-„стандартно“ меню, но приготвено по отличен начин. Или пък ресторанти с по-големи амбиции и креативност, които тепърва ще доказват, че заслужават и звезди. Във всички случаи, с „Мишлен“ няма да сгрешим.

Ресторант Pipero Roma - Мишлен ресторант в Рим
Ресторант Pipero Roma – Мишлен ресторант в Рим

В гида „Мишлен“ в Рим има 63 ресторанта. От тях има по един с три и две звезди и 14 с една звезда.  Има 10 ресторанта, маркирани като Bib Gourmand. Това е означението за по-непретенциозни ресторанти, но с отлична кухня, често бюджетни, с много добро съотношение цена-качество. Ще започнем разказа си „отгоре надолу“, или от ресторанта със звезда към по-бюджетните и уличната храна накрая. С уточнението, че това не е класация и не подреждаме ресторантите по качество или хубост. Всички места в тази статия си заслужават споменаването и посещението.

Ресторант Pipero Roma*

За ресторант Pipero Roma* имаме отделна статия и го избрахме за празничната вечеря за рождения ден на Андрей. Носител на една звезда „Мишлен“ и, както разбрахме по-късно, място, посещавано от световноизвестни готвачи, когато са в Рим. Сърцето на ресторанта е собственикът, сомелиер, домакин Алесандро Пиперо, който посреща лично всеки в ресторанта и се грижи неуморно всички да са щастливи в салона.

Традиционна или модерна карбонара?
Традиционна или модерна карбонара?

Прекрасно място с приятелска атмосфера и храна на ниво, приготвена от младия готвач Чиро Скамардела. Вижте статията ни за Pipero Roma*, ако ви е интересно как изглежда и какво ни сервираха там. Тук ядохме най-страхотната карбонара, тя е една от най-традиционните пасти в Рим и се приготвя с гуанчале.

Адрес: Corso Vittorio Emanuele II 250

Уеб сайт: www.piperoroma.it

Работно време: сряда – събота: 12:00 PM – 3:00 PM и 7:00 PM – 10:30 PM

понеделник и вторник: 7:00 PM – 10:30 PM

неделя им е почивен ден

Armando al Pantheon – щастливата ни звезда в Рим

Никога няма да забравим онази вечер в Рим, когато унили и изнервени обикаляме улиците на града и се сблъскваме с невъобразими опашки и откази пред по-добрите заведения, останали изненадващо без резервация на друго място, на което залагаме големи надежди. Вече е след 21 ч., когато се озоваваме до Пантеона, пред малкия семеен ресторант Armando al Pantheon, който е легенда в Рим, но е резервиран за месец напред. Още щом купихме билетите, се опитахме да направим резервация, но беше късно. Така че бяхме се отказали. Докато в онази унила вечер не видяхме група посетители да излизат от него и не решихме да попитаме дали случайно не се е освободила маса за двама. И така изгря нашата щастлива звезда и се наместихме на малката масичка в ъгъла, по-щастливи от всякога.

Armando al Pantheon
Armando al Pantheon

Адрес: Salita de’ Crescenzi 31

Уеб сайт: www.armandoalpantheon.it

Работно време: Понеделник – събота: 12:30 PM – 3:00 PM и 7:30 PM – 11:00 PM

неделя им е почивен ден

Armando al Pantheon, стана един от любимите ни ресторанти в Рим
Armando al Pantheon, стана един от любимите ни ресторанти в Рим

Armando al Pantheon е едно от легендарните и много уважавани места в Рим за традиционна местна кухня и съществува от 1961 г. Известни са със своята Салтимбока Романа, едно от най-типичните ястия за италианската столица, което Андрей реши да уважи. Предястието бе също традиционно – печен артишок с биволска моцарела. Мими опита специалитета на деня, който бе телешко със сос от манатарки и трюфел, а за десерт си поръчахме от домашно приготвените. В менюто предлагат десерти и от други известни производители в Рим. Ще запомним това посещение и с отличната бутилка вино, препоръчано ни от техния сомелиер – CIRSIUM Cesanese Reserve 2018 от изба Damiano Ciolli. Остава въпросът откъде и как да си поръчаме от това вино и за България.

 CIRSIUMCesanese Reserve 2018 от изба Damiano Ciolli
CIRSIUMCesanese Reserve 2018 от изба Damiano Ciolli

Rimessa Roscioli и една история с неочакван край

Rimessa Roscioli комбинира винен бар и гурме кухня и бе едно от местата, което бяхме най-ентусиазирани да посетим. Част е от популярната в Рим семейна верига от заведения Roscioli, която включва още един ресторант, пекарна и сладкарница. Едно от тях, Salumeria Roscioli, е сред препоръчаните от „Мишлен“, но освен че не успяхме да си намерим места там, виненото им място ни привличаше далеч повече. И така в Rimessa Roscioli си запазихме страхотно дегустационно меню с дегустация на 18 големи италиански вина.

Rimessa Roscioli
Rimessa Roscioli

Тук ще ви разкажем случката с това място набързо, защото за него ще има отделна статия, но в общи линии отидохме в деня на вечерята и заведението бе затворено. Именно това помрачи сериозно вечерта ни, но се спасихме в Armando al Pantheon. Но в следващите 2 дни историята се разплете, оказа се, че заведението е затворено зарад вируса, но не са успели да се свържат с нас и да ни информират. Все пак, в последната вечер успяхме да ги посетим и никак не ни разочароваха.

Атмосферата в Rimessa Roscioli е страшно уютна, приятелска и много, много винена. Лично основателят на мястото Алесандро Пепе води дегустацията ни и заразява с ентусиазма и любовта си към виното. Кухнята е на нивото на горните ресторанти, а форматът на дегустационната вечеря много ни допадна. Всяка от степените в дегустацията включваше по няколко вина едновременно, които да сравним. При храната бе подобно. Така събрахме богат букет от вкусове, аромати и поводи за приятни и интересни разговори.

„Качо е пепе“ (Cacio e Pepe),
„Качо е пепе“ (Cacio e Pepe),

Тук опитахме и страхотно „Качо е пепе“ (Cacio e Pepe), едно от емблематичните ястия в Рим – паста с много сирене пекорино и черен пипер. И докато пишем статиите си за Рим забелязваме, че римляните видимо много обичат черен пипер и той присъства в много от техните традиционни ястия.

Друго много типично ястие за Рим са кюфтетата с доматен сос, каквито също опитахме тук и бяха чудесни. В града можете да ги намерите почти навсякъде и под всевъзможни форми, включително в сандвичи.

Кюфтетата с доматен сос
Кюфтетата с доматен сос

Адрес: Via del Conservatorio 58

Уеб сайт: www.rimessaroscioli.com

Работно време: Понеделник – петък: 5:00 PM – 11:00 PM

събота и неделя: 12:00 PM – 11:00 PM

Местата за хубава делнична вечеря

Дълго време търсихме местенце в Рим, което да не е претенциозно, но да предлага хубава и интересна храна на по-достъпни цени, и все пак да не е препълнено. Съвсем близо до нашия хотел има две кварталчета, пълни с подобен тип заведения. Единият е Trastevere, другият е „Гетото“.

Trastevere
Trastevere – Трастевере

Трастевере има славата на място за храна и там букнално има десетки ресторантчета и закусвални. Вечер е много оживено и малко напомня на „Капана“ в Пловдив с тесните си павирани улички и разпръснатите по тях малки дървени масички, пълни с младежи. Трастевере, оказа се, е любимо място на младежите, излезли на социален живот, които не се притесняват да постоят дори час навън и да почакат на опашка, за да влязат в някое от най-популярните тук заведения. В тези заведения пък порциите са големи, евтини и вероятно много вкусни, ако съдим по опашките и доволните лица на хапващите. Атмосферата е задушевна и социална, между масите и хората няма почти никакво разстояние, сервитьорите търчат. Местенца, на които сигурно страшно бихме се радвали преди 10-15 години, но този път търсехме нещо по-различно.

Опашката на Ristorante a Trastevere - dal 1876
Опашката на ресторант Tonnarello

В Трастевере най-известното място е Tonnarello. Опитахме се да запазим маса там, но не успяхме, ако имате време и търпение може да се наредите на опашката, която всеки ден се извива пред ресторанта и за около 40-50 минути ще ви намерят място. Тук опитайте пинза, карбонара или просто се насладете на шума, големите порции и добрата кухня.

„Гетото“ в Рим
„Гетото“ в Рим

„Гетото“ е районът на едновремешното еврейско гето, съществувало до края на 19 век. Тогава районът, населяван от евреите, бил ограден от крепостни стени, които нощем се заключвали. След разрушаването му евреите вече нямат задължение да живеят само тук, но пък в района се намира голямата синагога на Рим и си е останало като кварталче, посещавано от евреите. Затова и именно тук има много заведения, предлагащи Кошер храна. Не седнахме и тук, но в един четвъртък на обяд се уверихме, че явно и тук е вкусно и популярно да се хапва.

Bottega Tredici

Близо до Гетото, ако не и някъде в неговите граници, е това ресторантче. Те се самоопределят като „лаборатория за хубави неща“ и определено ни допаднаха. Ресторантчето е сравнително малко, приятно, в съвременен стил и също доста социално. И макар че е по-скоро ежедневен тип ресторант, и там предлагаха дегустационно меню и решихме да се възползваме. Поръчахме си 5-степенно меню. Предястието бе бурата с пяна от магданоз и хлебни трохи, комбинирано с домашен хляб и доматено песто. А след него дойде яйце, поширано на 63 градуса, с рагу от гъби, артишок и грана падано. И двете предястия бяха страхотни и много кремообразни, съчетаващи голямо разнообразие от вкусове. Няма да се правим на критици, но определено се доближаваха до някои от ястията, които сме опитвали в ресторанти от гида „Мишлен“.

Уеб сайт: bottegatredici.it

Bottega Tredici
Bottega Tredici
Bottega Tredici
Bottega Tredici

Пастата бе ньоки с пекорино и сос Аматричана, които бяха по-скоро равиоли. Сосът Аматричана също е сред традиционните ястия в Рим и се прави от домати, пекорино, гуанчале и понякога лук.

Пастата бе ньоки с пекорино и сос Аматричана
Пастата бе ньоки с пекорино и сос Аматричана

За основно ни сервираха телешко филе с пюре от червени картофи и червено зеле. Както споменаваме и в статията си за Pipero Roma, комбинацията от телешко и зеле е доста популярно ястие из римските ресторанти. Десертът включваше тирамису и сорбе от ананас и джинджифил.

Друга чудесна възможност, от която се възползвахме в този ресторант, е комбинацията с вино. Поръчахме си комбиниране на това меню с 3 вина по техен избор и не останахме разочаровани.

Уличната храна в Рим

Разбира се, че не пропуснахме пицата и сандвичите в Рим. Хубавата храна далеч не е само по ресторантите със звезди. И макар да не опитахме от всичко, ви споделяме две много типични римски бързи храни, които ни зарадваха.

Пинза (Pinsa)
Пинза (Pinsa)

Пинза (Pinsa) е нещо като пица, но тестото втасва по-дълго време, разстила се с ръце и е по-хрупкаво и ефирно. Иначе плънката отгоре е като на пицата – моцарела, доматен или бял сос, шунка или пък кайма. В Рим една от традиционните разновидности е „бяла пица“, т.е. без доматен сос. Тя обикновено има отгоре си сирена, колбас, зехтин. Ако обичате пиците с богата плънка, може и да не ви допадне, но тук си я харесват. А мястото, където ние опитахме чудесна пинза, е съвсем близо до Ватикана – Pinsa ‘mpò.

Пинза (Pinsa)
Пинза (Pinsa)

Трапицино пък са популярните римски сандвичи. Представляват пухкаво триъгълно хлебче с хрупкава коричка, тип „джоб“, което се пълни с разнообразни неща. Най-популярните са кюфтета с доматен сос (Polpetta al Sugo) и пилешко филе със сирене и сметана (Pollo alla Cacciatora). Ние хапнахме трапицино в популярната в града едноименна верига – Trapizzino, след като в Taste Atlas прочетохме, че именно там са и най-добрите трапицини в Рим. Ами, харесаха ни!

Трапицино
Трапицино

Gelato – сладолед в Рим

Винаги когато сме в Италия търсим да опитаме местния сладолед. В Рим бяхме в края на декември и сезонът не прeдразполагаше да опознаем местата за сладолед, но случайността ни помогна. Точно пред мястото, където се бяхме настанили, на улица Pettinari 43, се намира едно от трите локации на сладоледите на Günther Rohregger. Гюнтер е родом от Алто Адидже (Южен Тирол) и там е работил като дърводелец и след това като ски инструктор. Любовта го води в Рим и тук създава вече едни от най-добрите сладоледи. Доколкото знам, смята, че най-доброто мляко идва от Тирол и работи основно с млечни продукти от там. А в сладоледите ще видите просто невероятни вкусове, намерете го и опитайте. Pettinari е улицата, която свързва Трастевере с Кампо дей Фиори.

Сладоледите на Günther Rohregger
Сладоледите на Günther Rohregger

Какво да ядем в Рим и задължително да опитаме?

Опитайте всичко, което ви изглежда вкусно! Ние винаги си правим предварително проучване за най-вкусните места и неща, но и да не сте направили такова, никога не се отказвайте да опитвате! Може да срещнете необичайни комбинации от съставки, но ние вярваме, че италианците знаят как да приготвят храна.

След 4 дни в Рим се уверихме, че наистина има страхотни неща за хапване и в никакъв случай не трябва да робуваме на стереотипи. Разбира се, винаги има риск от туристически капани и затова, ако не сте проучили добре, е хубаво да избягвате местата с „викачи“, които настойчиво в канят в ресторанта си. Вместо това, ако имате време, се наредете на някоя опашка пред популярен ресторант в Трастевере. Ако нямате време за чакане, си вземете трапицино. Ако имате възможност да резервирате, имате хиляди варианти. Местата в тази статия са тези, които ние посетихме, но пък за следващия път имаме списък с още толкова. Можем само да ви посъветваме да не се отказвате, ако нещо не ви допадне или попаднете на недотам хубаво място. Рим е част от Италия, а хубавата храна дебне отвсякъде!

Ние бяхме отседнали съвсем близо до река Тибър и моста Систо – Pettinary Village B&B, за да сме близо до всички тези вкусотии, но Рим е пълен със страхотни места за отсядане и съм сигурен, че ще намерите своето.

Какво да видим в Рим?

Booking.com

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image