Истории от Рим – градът музей и неговия бароков облик

Гледам последната си снимка от Рим, на нея съм прегърнал красива американка, прегърнали сме се в един от най-добрите винени барове, които може да посетите във вечния град Рим и си спомням с умиление за края на това пътешествие, примесено в нашите три любими сфери – културна, кулинарна и винена.

Макар че ще ви разкажем за четири дни в Рим (но в няколко статии), спокойно може да вмъкнете маршрутите в два дни. В днешната статия ви споделяме един примерен маршрут със забележителности в Рим за първия ден: Кампо дей Фиори, площад Навона, Пантеон, Фонтан ди Треви, Испанските стълби – около 2,5km пешеходна разходка.

Фонтан “Ди Треви”
Фонтан “Ди Треви”

Разходка из Рим – Кампо дей Фиори

Отседнали сме на левия бряг на Тибър, от страна на античния Рим, на улицата на „гребените“ в приятно B&B. Така де, на Via dei Pettinari. Тук са се помещавали някога магазинчетата на занаятчиите, които са изработвали гребените от слонова кост. Уличката, завряна между високи стари сгради, свързва моста Систо (Ponte Sisto 1479г.) с площада Кампо дей Фиори (Campo dei Fiori).

Chiesa della Santissima Trinità dei Pellegrini
Chiesa della Santissima Trinità dei Pellegrini, съвсем близо до нашето B&B на път към Кампо дей Фиори
Кампо дей Фиори
Кампо дей Фиори

През Ренесанса площадът става известен като място за продажба на коне, но сега сутрин се изпълва с глъчка и стотици сергии с пресни плодове и продукти (цените са леко високи) и се превръща в оживен пазар. Който пазар изчезва следобед и отстъпва място на нощния живот. Но тук може да си купите всичко – от плодове, до сирена, паста и подправки. Всъщност, тук вероятно се продават и много цветя – „fiori“ означава цветя, т.е. букв. „Поле на цветята“. Но ние бяхме през декември и нямаше цветя.

Пазарът е заобиколен от десетки малки ресторантчета и постоянно те „привикват“ да седнеш и да опиташ тяхната кухня. Ресторантите тук работят постоянно, но ние ги подминаваме, имаме си точно избрани места, където да хапнем и по-скоро не бихме се доверили на тези. Първият ресторант, до който ще ви заведем, е на около 600m от тук, но за храната в Рим прочетете в тази ни статия – Вкусно в Рим – къде и какво да хапнем.

В центъра на Кампо дей Фиори е статуята на Джордано Бруно, изгорен от Инквизицията на този площад през 1600г. Бруно е бил един от първите, които отстояват идеята за безкрайността на Вселената.

Площад Фарнезе (Piazza Farnese) и дворецът Фарнезе (Palazzo Farnese)
В съседство на Кампо дей Фиори е площад Фарнезе (Piazza Farnese) и дворецът Фарнезе (Palazzo Farnese), който през 1936г. е даден на френското правителство за период от 99г. Сега е сцена на арт инсталацията на френския уличен артист JR, даваща възможност на минувачите да „погледнат“ във вътрешността на Palazzo Farnese, където се намират едни от най-добрите фрески на Анибале Карачи – цикъла „Любовта на боговете“.

Площад Навона

Дните, които прекарахме в Рим, някак си неусетно все ни водеха на площад Навона. Хазяинът ни го презентира като „най-хубавият площад в Рим“. Дали си беше негово лично мнение или заучена фраза, казвана на всеки турист, не е толкова важно. Важното е, че площад Навона (или Пиаца Навона) наистина е хубав и неслучайно е една от най-популярните забележителности в Рим.

Площад Навона
Площад Навона

Площад Навона е с формата на римски стадион, силно издължена и сплескана елипса, защото на това място през I-ви век е бил изграден стадион за атлетически игри от император  Домициан. Тук римляните са гледали “agones” (игри) и мястото е било известно като „Circus Agonalis“. На площада има три красиви фонтана. В единия край е „Фонтана на Мавъра“, а в другия край на сплесканата елипса е фонтан със статуя на Нептун.

„Фонтана на Мавъра“
„Фонтана на Мавъра“

Фонтанът на четирите реки (1651г.)

В центъра е един от най-забележителните фонтани в града – Фонтана на четирите реки (1651г.), поръчан от папа Инокентий X на Джовани Лоренцо Бернини. Бернини е един от най-споменаваните архитекти в бароков Рим и често ще го чувате за някои от най-красивите и внушителни сгради в града. Статуите на Фонтана на четирите реки символизират  Дунав, Нил, Ганг и Ла Плата. В центъра на фонтана се издига обелиск. Обелискът е изработен от асуански гранит и е свързан с император Домициан.

Фонтана на четирите реки (1651г.)
Фонтана на четирите реки (1651г.)
Площад Навона и Фонтана на четирите реки (1651г.)
Площад Навона и Фонтана на четирите реки (1651г.)

Ла Плата е най-широкият естуар в света и географски може да се определи и като естуар, и като река, дори като маргинално море. В началото си е с ширина от 48км, където се вливат двете реки Парана и Уругвай, а при вливането си в Атлантическия океан достига 220 км ширина. Ако го приемем за река, то това е и най-широката река в света. На бреговете Рио де ла Плата се намират столиците Аржентина (Буенос Айрес) и на Уругвай (Монтевидео).

Площад Навона и Фонтана на четирите реки (1651г.)
Площад Навона и Фонтана на четирите реки (1651г.)

В днешно време мястото е пълно с туристи и около площада има много ресторантчета, в които може да седнете. А може и да продължите към следващото красиво място, което сте си набелязали в Рим. Съвсем близо е Пантеонът, една от най-внушителните забележителности в Рим, към който се насочихме и ние.

И все още най-големия бетонов купол в света – Пантеона

Маршрутът, който сме си набелязали, ни отвежда на Piazza della Rotonda (Площада на Ротондата), точно до фонтана с шестметровия обелиск от червен гранит на фараон Рамзес ІІ (VІІІ в. пр. Хр.). Обелискът е издигнат тук през 1711г. по нареждане на папа Климент XI. Но не те са обсебили нашето внимание, а величествената сграда на Пантеона в Рим.

Piazza della Rotonda (Площада на Ротондата)
Piazza della Rotonda (Площада на Ротондата)

Всъщност сме се загледали в древните колони на портика му. Днес Пантеонът е Basilica di Santa Maria ad Martyres (базилика, посветена на Богородица и Мъчениците), но сградата е издигната през 118 – 126 г. и завършена по времето на император Адриан. Пантеоните обикновено са храмове, издигани в чест на всички богове и този е бил създаден, за да почете римските богове.

Пантеона в Рим
Пантеона в Рим – една от най-внушителните забележителности в Рим

Предполагам всички сте го виждали на снимки или във филми, а много от вас и на живо. Сградата е величествена, с най-големия бетонов купол в света. Т.е. няма никаква армировка, а само бетон. Римляните са били велики в използването на бетон. Куполът е с вътрешен диаметър 43m , а прословутият отвор на върха му е с диаметър 8.92m. Твърди се, че е изключително красиво, когато вали дъжд и сте под купола, не сме имали късмета да попаднем на този момент.

Купола на Пантеона в Рим
Куполът на Пантеона в Рим

Гробница на крале и художници

В Пантеона се влиза свободно, действаща базилика е, но рядко има служби. В храма са погребани италианските крале Виктор Емануил II и Умберто I (Умберто Раниери Карло Емануеле Джовани Мария Фердинандо Еугенио ди Савоя) и неговата съпруга кралица Маргарита Савойска (в статията за Пантеона в Уикипедия препратката е грешна). А там където се струпват най-много хора е погребан Рафаело Санцио да Урбино (1483г. – 1520г.). Също и архитектът Балдасаре Перуци, съвременник на Рафаело и Донато Браманте, с които работи по Вила Фарнезина и след смъртта на Рафаело оглавява строителството на катедралата „Св. Петър“. Тук е погребан и италианският композитор и цигулар Арканджело Корели.

А там където се струпват най-много хора е погребан Рафаело Санцио да Урбино (1483г. – 1520г.)
Гробът на Рафаело Санцио да Урбино (1483г. – 1520г.)

Излизаме от Пантеона, тук човек може да прекара и 10 минути, и 2 часа, зависи от любопитството му и интересите. Трябва да призная, че не влязохме първия ден, когато се озовахме пред Пантеона. Имахме страшни планове за обиколки този ден, а влизанията бяхме оставили за друг. Но този величествен купол с „дупка“ на върха си заслужава да се види. Определено ни стана една от любимите забележителности в Рим.

Пантеона в Рим
Пантеона в Рим
Пантеона в Рим
Пантеона в Рим

Гастрономически съвет

Застанали срещу колоните на Пантеона, се отклонете надясно, там се намира ресторант „Armando al Pantheon“. Няма да го класифицираме като най-доброто място за римска кухня в Рим, защото има много други, които са на това ниво. Но Armando al Pantheon ми бе препоръчан от не един гурман и от италиански готвачи. Тук опитахме артишок с биволска моцарела и Салтимбока Романа, както и едно чудесно вино от регион Лацио, сомелиерът им бе много добър. Armando al Pantheon е препоръчан ресторант от Michelin, в който, ако искате да седнете, трябва да запазите маса поне 2-3 месеца по-рано. Или да разчитате на чудо, както в нашия случай. Ние не успяхме да си запазим маса в нито една от четирите вечери в Рим, макар че направихме няколко опита преди пътуването ни, но случайността ни отведе пред ресторанта, когато тъкмо се беше освободила маса. Наистина ви го препоръчвам.

Armando al Pantheon, стана един от любимите ни ресторанти в Рим
Armando al Pantheon, стана един от любимите ни ресторанти в Рим

Aqua Virgo – Аква Вирго

Едно от чудесата на древен Рим е великолепната питейна вода, която е имал градът. Това се дължи на 11-те антични акведукта, довеждащи вода до Рим. И понеже си говорим за едни от най-големите забележителности, ще ви разкажа и за Aqua Virgo. Аква Вирго е акведукт, който от 19г. пр. Хр. довежда питейна вода до града от извор, показан от девица (според легендите). Акведуктът е създаден по времето на Марк Агрипа, за да снабдява с вода Термите на Агрипа на Марсово поле.

Фонтан “Ди Треви”
Фонтан “Ди Треви”

След западането на Римската империя, Аква Вирго започнал да се руши. През 8 век по нареждане на папа Адриан I е направена реновация, но най-сериозната реконструкция е от 15 век, по нареждане на папа Николай V. Тогава значителна част от акведукта е поправена, добавени са и нови канали и разширения, и така се появява неговият наследник Аква Верджине (Acqua Vergine).

Фонтана Баркача до Испанските стълби
Фонтана Баркача до Испанските стълби

В днешно време ще забележите, че много от по-важните фонтани са с кристална вода. Може да се сетите, че е от същия извор. Ако се върнем назад по нашата разходка (от предните истории) ще разберем, че фонтанът на Кампо дей Фиори, фонтаните на площад Навона, фонтанът на площада на Ротондата (пред Пантеона) са захранвани от Аква Верджине. А оттук нататък, по нашата разходка, Аква Верджине довежда вода за фонтана “Ди Треви”, фонтана Баркача до Испанските стълби, фонтаните на Пиаца Венеция и много други.

Фонтан “Ди Треви” след полунощ
Фонтан “Ди Треви”

Твърди се, че водата на Аква Вирго и наследника Аква Верджине е една от най-чистите. Може да видите хора, които си пълнят вода за пиене от фонтаните. 

Фонтан “Ди Треви”

След построяването на “новия” акведукт Аква Верджине, неговият край, на кръстовището между три пътя (tre vie), бил маркиран с фонтан. През 1629 г., обаче, папа Урбан VIII поръчал на архитекта Джовани Лоренцо Бернини да предложи реновация на стария фонтан, тъй като го намирал за незадоволително драматичен. Проектът бил изоставен, след като папата починал през 1644 г.

Около фонтан “Ди Треви” винаги е пълно с туристи
Около фонтан “Ди Треви” винаги е пълно с туристи – една от най-големите забележителности в Рим
Фонтан “Ди Треви” след полунощ
Фонтан “Ди Треви” след полунощ

През ерата на Барока конкурсите за построяване на нови сгради, фонтани и други монументи, станали изключително популярни. През 1730 г. папа Климент XII организирал конкурс за нов фонтан, спечелен първоначално от Алесандро Галилей. Местната общественост обаче се разгневила, че флорентинец е победил, и проектът бил възложен на местния архитект Никола Салви. Работата започнала през 1732 г. Салви починал през 1751 г., а строежът бил наполовина. За довършването му бил нает Джузепе Панини като архитект, а четирима различни скулптори работили върху украсата.

Украсата на фонтан Ди Треви

Фонтанът бил завършен през 1762 година, като украсата му включва и елементи от първоначалния план на Бернини. Материалът, от който е направен, е в голямата си част травертин, добит край Тиволи, на около 35 км източно от Рим.

Около фонтан “Ди Треви” винаги е пълно с туристи
Около фонтан “Ди Треви” винаги е пълно с туристи

Панини си позволява някои промени по украсата на фонтана, в разрез с първоначалния план. Той избира алегорични фигури на изобилието и здравето, вместо планираните скулптури на Агрипа и девицата, която според легендата посочила водоизточника на акведукта. Те все пак присъстват като персонажи в релефните картини. Един от любопитните елементи е голямата мраморна ваза в дясната страна на фонтана. По време на строежа там имало бръснарница. Бръснарят все упреквал Салви за проекта му и предлагал да се направи иначе. Тогава Никола Салви изработил мраморна ваза и я поставил точно срещу бръснарницата. Ако застанете точно на мястото, където била бръснарницата, ще видите как тази ваза скрива целия фонтан.

Скулптурите на фонтан “Ди Треви”
Скулптурите на фонтан “Ди Треви”

Сградата, на чиято фасада е разположен фонтанът, е дворецът Поли (Палацо Поли). Някога той бил място, където руската писателка, поетеса, певица и придворна дама Зинаида Волконская организирала пищни тържества през 30-те години на 19 век. Волконская била близка приятелка на руския император Александър I и, каквито подозрения има, може би и любовница. Днес в двореца се съхранява колекция от медни гравюри от 16 век до днес.

Площад „Испания“ (Piazza di Spagna)  и Испанските стълби

Някак си се озовахме на Via di Propaganda и от нея излязохме точно на Площад Испания в южния му край. Покрай фонтана „Баркача“, насред площада, винаги е пълно с народ. Всички позират и се снимат към една от най-големите забележителности в Рим – Испанските стълби.

Площад „Испания“ (Piazza di Spagna)  и Испанските стълби
Площад „Испания“ (Piazza di Spagna)  и Испанските стълби

Испанските стълби всъщност са френски, така де, построени благодарение на дарението на френския дипломат Етиен Гофие, който завещава част от състоянието си за построяването на стълбище, отвеждащо до френската църква Тринита дей Монти. Макар че Гофие умира през 1660г., строителството на стълбището започва през 1723г. и завършва през 1725г. по плановете на Франческо де Санктис. И ако се чудите защо стълбище в Рим, финансирано от Франция, водещо до френска църква се нарича „испанско“. То е защото през XVII век в един от дворците на площада се мести Испанското посолство към Светия престол, откъдето и площадът придобива името си „Piazza di Spagna“ (Площад Испания).

Испанското посолство към Светия престол е най-старото посолство в света. Създадено е през 1480г. от испанския крал Фернандо II Католика, ако случайно ви се падне като въпрос в “Стани богат”.

Фонтанът Баркача (Fontana della Barcaccia)
Фонтанът Баркача (Fontana della Barcaccia)

Фонтанът Баркача (Fontana della Barcaccia), в центъра на площад Испания, е по проект на Пиетро Бернини, баща на по-известния Джовани Бернини, който споменаваме няколко пъти в тази статия. Монументът е поръчан от папа Урбан VIII, който се вдъхновил от донесена рибарска лодка от едно от наводненията, причинени от Тибър. Построен е между 1627–1629г.

Площад „Испания“ (Piazza di Spagna)  и Испанските стълби
Площад „Испания“ (Piazza di Spagna)  и Испанските стълби

Площадът и стълбите са притегателно място за посетителите на Рим. При посещение в Рим Чарлс Дикенс разказва, че Испанските стълби са били пълни с модели, облечени като Мадони, императори и светци с надеждата, че някой от новодошлите в града творци ще ги наеме. В днешно време мястото си остава в списъка „трябва да се види“ в Рим. През деня винаги е пълно с туристи. Ние постояхме, снимахме се, колкото успяхме. Пред нас една двойка отдели поне 20 минути за перфектната, според тях, снимка, като дамата постоянно се отдръпваше назад, без да се оглежда и няколко пъти щеше да се блъсне в нас, но изобщо не се смути.

Държавата Ватикан, Папа Франциск и ватиканските музеи

За нас първият ден свърши с разказаното дотук. Прекрасен маршрут, към който може да включите и разходка до държавата Ватикан, ако смятате само да хвърлите едно око на най-малката държава в света, да се разходите покрай базиликата Св. Петър. Всъщност във Ватикана се намират едни от най-интересните забележителности в Рим – Ватиканските музеи. Но за да видите музея на Ватикана, да видите папата и още някакви други подробности, ще ви трябва повече време, а на нас друга статия.  

Базиликата Св. Петър и Ватикана
Базиликата Св. Петър и Ватикана

Какво да видим в ден втори

За втори ден бихме препоръчали разходка около Площад Венеция, Римския Форум и Колизея. След това към еврейския квартал Гетото и след като прекосите Тибър, сте в квартала Трастевере, който много хора препоръчват за нощен живот и хапване.

По въпроса за храната и виното също сме писали доста и може да се ориентирате в статията ни: Вкусно в Рим – къде и какво да хапнем.

Booking.com

Къде да отседнем?

Повечето хотели около гара Термини са на по-достъпни цени и повечето туристи отсядат там. Друго удобство на Термини е, че до тук има трансфер от летищата на Рим. Но от Термини имате повече ходене до основните забележителности на града. Ние избрахме да сме по-близо до Тибър и централната част, близо до площад Навона и Трастевере и тук може да намерите хотели и B&B на достъпни цени, но не са много. За нас бе изключително удобно и нито веднъж не ни се наложи да търсим транспорт из града.

Трансфер от Летищата

Ние си бяхме резервирали трансфер предварително от сайтовете за трансфери, не искахме да загубим голяма част от пътуването си в чакане на автобуси, а и полетът ни наобратно бе изключително ранен. За да се ориентирате в цените, трансферът с такси до летищата е с фиксирана цена: 40евро за Фиуминчино и 30евро за Чампино (2021г. декември).  

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Copyrighted Image