Home Винен туризъм Розаспина 2018 – българско розе с италианска емоция

Розаспина 2018 – българско розе с италианска емоция

6 minutes read

България е истински рай за ценителите на виното – непозната, но и много интересна, разнообразна и с експериментаторски дух. В дните, когато пътувахме повече, често се отправяхме към Югозападна България, по поречието на река Струма, по магистрала „Струма“ и някъде след град Сандански се виждаха много лозови масиви, спускащи се по хълмовете. И се отклонявахме към селата наоколо. Панорамата, която се разкриваше пред нас, напомня малко на Тоскана, но повече си е наша – българска.

Rosapina Rose - един от новите ни фаворити на Златен Рожен
Rosapina Rose – един от новите ни фаворити на Златен Рожен

При едно такова пътуване се запознахме с винарска изба Златен Рожен и техния продуктов директор Федерико Ричи, честичко го споменаваме, ама сме му фенове. Беше се спрял до една бутилка розе в стъклена съдинка с пръст от лозето, откъдето е брано гроздето. Обяснява ни надълго и нашироко за почвата, тероара, климата. Не можем да пресъздадем този момент, но ще ви разкажем за същото това вино.

Ние сега сме се спрели в Централна България, но това не ни пречи да поръчваме вино откъдето си поискаме. Понеже харесахме това страхотно розе на изба Златен Рожен, не се поколебахме да се сдобием отново с няколко бутилки от него.

Розаспина 2018 – розе от санджовезе

Розаспина е великолепно розе от 100% санджовезе. Санджовезе е италиански сорт грозде популярен в Тоскана (и не само), стар сорт, познат още от времето на римляните. Въпреки, че е типичен сорт грозде за Тоскана, санджовезе вирее много добре и в топлия климат на Санданско-Петричката котловина. Винаги, когато пия вино, се отплесвам в география и пътувания, още един нюанс, който ме кара да обичам доброто вино.

Розаспина, Златен Рожен
Розаспина, Златен Рожен

Цвят: отворихме бутилката по залез, което допълнително натовари цвета. И все пак: бистър, искрящ цвят, сьомга с меден оттенък. Много красиво заиграващ се със светлината.

Аромат: фин и свеж аромат на костилкови плодове, череша, синя слива.

Вкус:  обемен и елегантен вкус, ненатрапчив и свеж финал.

Докато опитваме розето, се зачитаме в подробното описание в сайта на избата, което е така романтично написано. Санджовезето е набрано рано сутринта, после касетките с гроздето прекарват една нощ на 8℃. На следващата сутрин гроздовете се пресоват с ниско налягане в пневматични преси без добавки на сулфити. Избистря се чрез охлаждане, а след това ферментацията започва и продължава 25 дни на 16℃. Накрая виното престоява с фините утайки в продължение на 3 месеца и чак тогава, в раззеленяващата се пролет, стига до бутилките, а после и до нас.

Розе от Златен Рожен
Розе от Златен Рожен

Едно от нещата, които най-много ни очароват в Италия и ни карат да обичаме тази страна все повече и повече, е културата и отношението към храната и виното. Лекотата и простотата, с която се случва всичко. Стремежът да се наслаждаваш на момента, без да изпадаш в безумни търсения. Изкуството да създаваш уникални вкусове и аромати от това, което е пред очите ти и в къщата ти, без да се налага да обикаляш света. Да се наслаждаваш и да не спираш да експериментираш с това, което е близо до теб и ти е най-естествено. Розаспина носи този полъх, макар да е трудно да обясним как точно едно вино създава усещане за лекота и някакво чисто, непринудено блаженство. Може пък да си внушаваме.

Адрианка ми помага да си аранжирам снимката
Адрианка ми помага да си аранжирам снимката

С какво да комбинираме това чудесно розе

Някак естествено ни дойде да комбинираме Розаспина с италианска храна. Мими се настрои за кулинарно предизвикателство, защото щеше да се опита да сготви вкъщи нещо, по възможност максимално доближаващо се до италианско. Всъщност се оказа, че подходящите ястия за това розе са някои от най-простите за изпълнение, но и класически и вкусни италиански ястия. Като спагети aglio e olio, спагети Napoli и пица, каквато и да е пица. Защо животът трябва да е сложен, като може да е прост?

Спагети „aglio olio e peperoncino” без "peperoncino"
Спагети „aglio olio e peperoncino” без „peperoncino“

И така, избрахме си идеята за спагети „aglio olio e peperoncino”, много вкусно и много класическо италианско ястие, за което ви трябват само спагети, чесън, зехтин и сирене пекорино (готви се около 11 минути), но пък е много любимо на Андрей. Всъщност, нашите бяха само aglio e olio, най-базовата рецепта, а пеперончиното е по желание за любителите на лютия пипер. А 11-те минути готвене, в комбинация с по чаша Розаспина, ни осигуриха една радостна и безметежна вечер, българска, но с италиански полъх.

Вино:Розаспина, Family Reserve
Страна:България
Сорт:100 % Санджовезе
Реколта:2018 г.
Изба:Винарска изба Златен Рожен
Местоположение:
село Левуново, Сандански
Цена:17.90 лв. от онлайн магазина на винарната
Барик:не
Температура на консумация: 10-12°C

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image