Home Винен туризъмВино Розе с карагьоз и тамянка с мидена супа. Вина от Рупел, а настроение от морето

Розе с карагьоз и тамянка с мидена супа. Вина от Рупел, а настроение от морето

7 minutes read

Отдадохме се на заслужена априлска почивка край морето, а морският бриз вечер с приятна компания и добро настроение ни зареждаше положително. Когато очакваш да си далеч от тълпи хора и всякакви шумотевици, очакваш да си далеч и от магазини. И така, този път си пътувахме с кашонче с вино, за да сме сигурни, че ще има с какво да си „подправим“ обедите и вечерите.

Двете хубави вина на винарска изба Рупел
Две хубави вина на винарска изба Рупел, които разходихме чак до Крапец – Розе Анита и Тамянка

Когато си в най-североизточната част на България, а си носиш вино от най-югозападната

Харесват ми такива подсъзнателни решения. Не сме ги обмисляли точно как ще станат нещата, но подсъзнателно пренесохме няколко бутилки вино по диагонал на България, почти точно по диагонал. Защото и ние пътувахме така, но изборът ни се оказа много сполучлив. И сега няма да ви разказвам за цялото пътуване, за него ще напишем отделен разказ. Но края на април ни завари в едно поле в къща на приятели, съвсем близо до морето и още по-близо до известни ферми за миди. Бяхме на гости на добри приятели и знаехме, че са купили миди от рибната борса в Каварна и майката на Боян бе направила мидена супа. И като добри гости, се бяхме запасили с вино, за да направим деня още по-хубав.

Тамянка - RUSALIi Tamianka 2018 – Винарска изба Рупел
Тамянка – RUSALIi Tamianka 2018 – Винарска изба Рупел

Тамянка – RUSALIi Tamianka 2018 – Винарска изба Рупел

Тамянка е доста популярен сорт в последно време сред българските винарни и ние много го харесваме. А да се комбинира с миди и рибни ястия е много подходящ. Та в случая със супата от миди бе чудесен избор, особено в топлия и свеж морски ден. А Галя, майката на Боян, която се оказа и чудесен кулинар с невероятна мидена супа, бе надминала нашите очаквания и супата бе в любимия ни стил „да си оближеш пръстите“.

Тамянка - RUSALIi Tamianka 2018 – Винарска изба Рупел
Тамянка – RUSALIi Tamianka 2018 – Винарска изба Рупел

Тамянката на Рупел от 2018 г. е с много приятен аромат на градински чай и лайм, сухи цветя и сушени смокини. Красив много светъл златист цвят и плодов и много свеж вкус. Подходящо е за рибни ястия, суши и леки сирена и е хубаво да е добре охладено.

Меки сирена с подправки и сладко от смокини - перфектната коммпания на Тамянка
Тамянка 2018 на изба Рупел върви невероятно добре и с меки сирена с подправки и сладко от смокини. Уверихме се в това по време на първия ни опит с това вино, на гурме дегустация в самата изба Рупел

Денят винаги може да стане по-добър

Много прекрасно си прекарвахме на северното ни Черноморие. И вече не мога да кажа дали същата вечер или друга, но си купихме карагьоз. Карагьозът е странна риба, на която викат и Дунавска скумрия. Изхранва се в солени води, а се размножава в сладките води на реките. Карагьозът се лови март – април, като от средата на април до средата на май е забранено да се лови в българския участък на река Дунав. Та не знам дали е бил браконерски или просто в Черно Море може да се улови карагьоз, но бе пресен.

Бяхме си в нашата къщичка, т.е. в къщичката, в която се бяхме настанили в село Крапец. А си бяхме поръчали да ни приготвят карагьоза, а и порция сафрид (целият ни престой в Крапец бе придружен с черноморския ястия), за да изкараме приятна вечер по домашному. И понеже точно тези дни можехме да сме в Италия, но решихме да се отправим към нашето си море, си бяхме взели и розе с италиански оттенък.

Когато жена ти е нетърпелива да си сипе, докато ти се мъчиш със снимките.. Розе Анита от Рупел
Когато жена ти е нетърпелива да си сипе, докато ти се мъчиш със снимките..

Розе от Санджовезе & Небиоло – RUSALIi Rose Anita 2018 – винарска изба Рупел

Отново си го бяхме изстудили добре, навън също взе да става хладно и докато се „борим“ с децата, т.е. с голямата дъщеря, да се преоблече и изтупа от пясъка, а бебето го преобличаме ние, си нагласихме романтична вечеря, на която Ани веднага награби „малките рибки“ и почна да се задавя с дребните костички.

В такъв момент ние си отворихме розето и си сипахме по една чаша, за да намалим темпото. Розето от Санджовезе & Небиоло е също чудесен вариант за риба, макар и за по-сериозни риби като сьомга, а и е подходящо да се пие самостоятелно. Ние заложихме на някак си по-шашава комбинация, с карагьоз, и никак не сбъркахме. Виното има аромат на черешов сироп, шипка… казват, че и на тютюнев лист, но аз просто не знам какъв аромат има тютюневия лист. Средно тяло с плодов вкус и много приятен послевкус.

Розе Анита от санджовезе и небиоло с хайвер за разкош
Розе Анита от санджовезе и небиоло с малко хайвер за разкош

За сортовете грозде, еми типично италиански са. Санджовезе е стар червен сорт грозде с произход от Тоскана. А Небиолото е също стар италиански сорт грозде от Пиемонт. И двата сорта грозде са познати още от времето на Римската империя. Но освен да ги пием в италиански вина, е много интересно да се пробват в български вина с тънкия нюанс от тероара на Санданско – Петричката котловина, която напомня мъничко на Тоскана и откъдето опитваме все добри вина на добри цени, нещо също така важно.

И накратко за двете вина

RUSALIi Tamianka 2018

Вино:RUSALIi Tamianka 2018
Страна:България
Сорт:Тамянка
Реколта:2018
Изба:Винарска изба „Рупел“
Местоположение:село Долно Спанчево, Петрич
Цена:12,50 – 14 лв.
Барик:не

RUSALIi Rose Anita 2018

Вино:RUSALIi Rose Anita 2018
Страна:България
Сорт:Санджовезе и Небиоло
Реколта:2018
Изба:Винарска изба „Рупел“
Местоположение:село Долно Спанчево, Петрич
Цена:12,50 – 14 лв.
Барик:не

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image