Розе с карагьоз и тамянка с мидена супа. Вина от Рупел, а настроение от морето

Отдадохме се на заслужена априлска почивка край морето, а морският бриз вечер с приятна компания и добро настроение ни зареждаше положително. Когато очакваш да си далеч от тълпи хора и всякакви шумотевици, очакваш да си далеч и от магазини. И така, този път си пътувахме с кашонче с вино, за да сме сигурни, че ще има с какво да си „подправим“ обедите и вечерите.

Двете хубави вина на винарска изба Рупел
Две хубави вина на винарска изба Рупел, които разходихме чак до Крапец – Розе Анита и Тамянка

Когато си в най-североизточната част на България, а си носиш вино от най-югозападната

Харесват ми такива подсъзнателни решения. Не сме ги обмисляли точно как ще станат нещата, но подсъзнателно пренесохме няколко бутилки вино по диагонал на България, почти точно по диагонал. Защото и ние пътувахме така, но изборът ни се оказа много сполучлив. И сега няма да ви разказвам за цялото пътуване, за него ще напишем отделен разказ. Но края на април ни завари в едно поле в къща на приятели, съвсем близо до морето и още по-близо до известни ферми за миди. Бяхме на гости на добри приятели и знаехме, че са купили миди от рибната борса в Каварна и майката на Боян бе направила мидена супа. И като добри гости, се бяхме запасили с вино, за да направим деня още по-хубав.

Тамянка - RUSALIi Tamianka 2018 – Винарска изба Рупел
Тамянка – RUSALIi Tamianka 2018 – Винарска изба Рупел

Тамянка – RUSALIi Tamianka 2018 – Винарска изба Рупел

Тамянка е доста популярен сорт в последно време сред българските винарни и ние много го харесваме. А да се комбинира с миди и рибни ястия е много подходящ. Та в случая със супата от миди бе чудесен избор, особено в топлия и свеж морски ден. А Галя, майката на Боян, която се оказа и чудесен кулинар с невероятна мидена супа, бе надминала нашите очаквания и супата бе в любимия ни стил „да си оближеш пръстите“.

Тамянка - RUSALIi Tamianka 2018 – Винарска изба Рупел
Тамянка – RUSALIi Tamianka 2018 – Винарска изба Рупел

Тамянката на Рупел от 2018 г. е с много приятен аромат на градински чай и лайм, сухи цветя и сушени смокини. Красив много светъл златист цвят и плодов и много свеж вкус. Подходящо е за рибни ястия, суши и леки сирена и е хубаво да е добре охладено.

Меки сирена с подправки и сладко от смокини - перфектната коммпания на Тамянка
Тамянка 2018 на изба Рупел върви невероятно добре и с меки сирена с подправки и сладко от смокини. Уверихме се в това по време на първия ни опит с това вино, на гурме дегустация в самата изба Рупел

Денят винаги може да стане по-добър

Много прекрасно си прекарвахме на северното ни Черноморие. И вече не мога да кажа дали същата вечер или друга, но си купихме карагьоз. Карагьозът е странна риба, на която викат и Дунавска скумрия. Изхранва се в солени води, а се размножава в сладките води на реките. Карагьозът се лови март – април, като от средата на април до средата на май е забранено да се лови в българския участък на река Дунав. Та не знам дали е бил браконерски или просто в Черно Море може да се улови карагьоз, но бе пресен.

Бяхме си в нашата къщичка, т.е. в къщичката, в която се бяхме настанили в село Крапец. А си бяхме поръчали да ни приготвят карагьоза, а и порция сафрид (целият ни престой в Крапец бе придружен с черноморския ястия), за да изкараме приятна вечер по домашному. И понеже точно тези дни можехме да сме в Италия, но решихме да се отправим към нашето си море, си бяхме взели и розе с италиански оттенък.

Когато жена ти е нетърпелива да си сипе, докато ти се мъчиш със снимките.. Розе Анита от Рупел
Когато жена ти е нетърпелива да си сипе, докато ти се мъчиш със снимките..

Розе от Санджовезе & Небиоло – RUSALIi Rose Anita 2018 – винарска изба Рупел

Отново си го бяхме изстудили добре, навън също взе да става хладно и докато се „борим“ с децата, т.е. с голямата дъщеря, да се преоблече и изтупа от пясъка, а бебето го преобличаме ние, си нагласихме романтична вечеря, на която Ани веднага награби „малките рибки“ и почна да се задавя с дребните костички.

В такъв момент ние си отворихме розето и си сипахме по една чаша, за да намалим темпото. Розето от Санджовезе & Небиоло е също чудесен вариант за риба, макар и за по-сериозни риби като сьомга, а и е подходящо да се пие самостоятелно. Ние заложихме на някак си по-шашава комбинация, с карагьоз, и никак не сбъркахме. Виното има аромат на черешов сироп, шипка… казват, че и на тютюнев лист, но аз просто не знам какъв аромат има тютюневия лист. Средно тяло с плодов вкус и много приятен послевкус.

Розе Анита от санджовезе и небиоло с хайвер за разкош
Розе Анита от санджовезе и небиоло с малко хайвер за разкош

За сортовете грозде, еми типично италиански са. Санджовезе е стар червен сорт грозде с произход от Тоскана. А Небиолото е също стар италиански сорт грозде от Пиемонт. И двата сорта грозде са познати още от времето на Римската империя. Но освен да ги пием в италиански вина, е много интересно да се пробват в български вина с тънкия нюанс от тероара на Санданско – Петричката котловина, която напомня мъничко на Тоскана и откъдето опитваме все добри вина на добри цени, нещо също така важно.

И накратко за двете вина

RUSALIi Tamianka 2018

Вино:RUSALIi Tamianka 2018
Страна:България
Сорт:Тамянка
Реколта:2018
Изба:Винарска изба „Рупел“
Местоположение:село Долно Спанчево, Петрич
Цена:12,50 – 14 лв.
Барик:не

RUSALIi Rose Anita 2018

Вино:RUSALIi Rose Anita 2018
Страна:България
Сорт:Санджовезе и Небиоло
Реколта:2018
Изба:Винарска изба „Рупел“
Местоположение:село Долно Спанчево, Петрич
Цена:12,50 – 14 лв.
Барик:не

Copyrighted Image