Home Винен туризъм Розе от Памид на Вила Басареа, гр. Харманли

Розе от Памид на Вила Басареа, гр. Харманли

4 minutes read

На терасата сме, децата търчат по тревата долу, слънцето изпълва цялата морава, дърветата тъкмо разбират, че е пролет, но навън е приятно горещо. Един прекрасен ден, за да открием някое ново розе от реколтите, бутилирани преди седмица – две. Бяхме си поръчали няколко вина от Вила Басареа. Винарна, за която често говорим и е една от любимите ни в подножието на Сакар планина, близо до река Марица (гр. Харманли). Ние сме съвсем наблизо, но не отскачаме да си вземем виното сами, заради извънредните мерки в цяла България, и си го поръчваме. (Онлайн магазин на Вила Басареа)

Розе от Памид 2019, Villa Bassarea
Розе от Памид 2019, Villa Bassarea

Местни сортове: Памид

Завъртаме чашите и се чудим на памида. Всъщност не си спомням да сме пили памид преди и затова веднага си поискахме бутилка и седнахме да го дегустираме. Памид е бил един от най-разпространените сортове по нашите земи и се твърди, че се отглежда още от времето на траките. Сравнително устойчив на студ, суша и гниене, с висок добив. Грозде с розови и тъмночервени зърна, от които се получават трапезни светлочервени вина, които трябва да се консумират веднага след ферментацията и не са подходящи за стареене. Може би затова, или пък по друга причина, в днешно време памидът е изгубил голяма част от популярността си и е изместен от пазара от по-популярни в световен мащаб сортове. Или пък се добавя в купажи, без дори да се споменава. Но за радост на любителите като нас, които са любопитни към разнообразието в българските вина, все още вино от памид се прави.

Розе от памид на Вила Басареа, реколта 2019г.

Децата си крещяха на воля, а ние отворихме тефтерчето, където си водим бележки за виното, и започнахме да дегустираме първия си памид:

Розе от Памид 2019, Villa Bassarea
Розе от Памид 2019, Villa Bassarea

Цвят:  Бледорозов цвят, по-скоро цвят сьомга и приятен провансалски стил. Аромат: ароматите за нас са трудни за разграничаване, но може би пролетни плодове, малко цитруси с минерален оттенък. Вкус: свежестта на грейпфрут ясно се усещаше с лекички горчиви нотки накрая, личи. Тялото е леко към средно.

Розе от Памид 2019, Villa Bassarea

Памид реколта 2020 г.

Реколта 2020г. на това доста любопитно розе е още по-сполучлива. Цветът е отново много красив, коралов. А във вкусовете тук ясно се отличаваха ягоди с лек грейпфрут за финал и малко банан някъде по средата и хубав минерален финал. Леко и елегантно тяло.

Памид 2020 Вила Басареа
Памид 2020 Вила Басареа
Вино:Розе от Памид 2019, Villa Bassarea
Страна:България
Сорт:Памид
Реколта:2019; 2020
Изба:Винарска изба „Вила Басареа“
Местоположение:град Харманли, памид от лозята на село Коларово
Цена:14 лв.
Барик:не
Температура на консумация: 10-12°C

Макар и да обичаме много розетата, понякога ни е трудно да обхванем всичките им качества. Така че ще трябва да опитаме отново това розе. За да задълбочим мнението си за него. На пръв прочит ни остави доволни и добавили още един интересен сорт в списъка си за вина за тази година.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image