Home Винен туризъм Розе от Мурведър: Трудно за запомняне, трудно за забравяне

Розе от Мурведър: Трудно за запомняне, трудно за забравяне

4 minutes read

„Имаме розе Carpe Diem, розе SEES и още едно розе, но не мога да му кажа името..“. Не е съвсем очаквано изявление от сервитьор в ресторант на винарна, но какво да се прави. Не всеки се вълнува от вино, явно. Но ние сме на сватба и не вземаме проблема присърце, защото проблем нямаме. Довършваме бързо изречението с „Розе от Мурведър“ и засрамената девойка въздъхва с облекчение. А ние сме доволни, защото за втора поредна вечер ще се радваме на розето от мурведър, което носи скромното име Rose de Mourvedre, на Мидалидаре естейт. А решихме да напишем за него, защото това вино някак изведнъж ни завладя и още не ни пуска, в момента допиваме изостаналите бутилки от сватбата. Не бе нашата сватба, но бе на близки хора и част от угощението пак се върна при нас.

Розе от Мурведър

Ако трябва да сме честни, розето от мурведър влезе в главата на Мимето по време на винения фестивал в Бургас в края на юли. До този момент избягвахме розетата на Мидалидаре Естейт. Не защото са лоши, а защото след доста опити и дегустации така и не намерихме наше любимо сред тях. Всъщност имаше едно, за което само бяхме чували легенди, но не бяхме виждали никога. Хора минаваха през магазина и питаха за него, но се беше изчерпвало бързо. Така и не разбрахме какво толкова е било това вино.

Розето от мурведър открихме това лято с наситения му плодов вкус и аромат, който рязко се отличава от спомените ни за останалите розета на Мидалидаре естейт. И ето, месец по-късно, ние сме на сватба. И няма сила, която да ни спре да опитаме на спокойствие розето от мурведър и да му се радваме до последно.

Розе от Мурведър, Midalidare estate
Розе от Мурведър, Midalidare estate

Що е то Розе от Мурведър на вкус и цвят?

По нашите скромни критерии, розето от мурведър се доближава повече до онези наситени розета от типа на Rupel Black Rose (което, впрочем, Мимето също обожава), а не толкова до по-популярните в момента розета във френски стил – съвсем бледи и фини. Мимето, като една дама, съвсем не крие и не се срамува от женския си вкус и предпочитания към плодовете, ягодите и малините. Изобщо, към розовите неща и цветове. Някои от компанията ни определиха розето от Мурведър като компот от малини. Може и така да се каже.

За Мимето, която пише тази статия, но незнайно защо говори за себе си в трето лице, това е положително. Очарователно е. Носи ми положително настроение, напомня ми за нещо сладко, макар да върви чудесно и със свински стек. Всъщност, за три дни го опитахме с какво ли не – със свинско, сьомга, сирена, салата.. и винаги е очарователно по различен начин. Като кутия бонбони Lindor, които независимо по кое време и с какъв повод се появят у дома, винаги създават невероятна емоция и приповдигнато настроение. И са подходящи за всеки момент от живота.

Rose de Mourvedre Single Barrel

Розе от Мурведър, ферментирало в бъчва. Привлече ни вниманието от менюто на ресторанта на Мидалидаре. Няма го в сайта, на практика почти никъде го няма. Но ние бяхме на място и си взехме бутилка за вкъщи.

След кратко проучване се оказа, че май именно розето от Мурведър, ферментирало в бъчва, май е онова легендарно розе, което все е свършвало така бързо. Поне така открихме – че в Мидалидаре правят розе от мурведър от 2014-2015 година, но все по една бъчва, експериментално, и то, естествено, се изчерпва много бързо. Сега освен да се радваме, че това невероятно розе е станало малко по-масово, а и че сме се сдобили и с бутилка от онази единствена бъчва, няма какво друго да направим.

Винарната на Мидалидаре Естейт Midalidare Estate
Винарната на Мидалидаре Естейт (Midalidare Estate)
Вино:MIDALIDARE ROSE DE MOURVEDRE 2017
Страна:България
Сорт:Мурведър
Реколта:2017
Изба: Мидалидаре Естейт
Местоположение:
село Могилово, Чирпан
Цена:15-16 лв
Барик:не
Температура на консумация: 10-12°C

За актуални идеи за добро вино и за последните препоръчани от нас вина следете и статията: „Виното, което откриваме – Идеи от Андрей и Мими“, която често се обновява с нови вина.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image