Home Винен туризъм Каберне Фран 2019г. от винарната на семейство Хараламбиеви

Каберне Фран 2019г. от винарната на семейство Хараламбиеви

5 minutes read

Самопоканихме се на гости на Петър и Елена, в уютната им вила в края на едно село, на час път от София. Пристигнахме преди тях (някак бяхме приключили с работата рано) и решихме да се насладим на тишината и тъмнината, които иначе рядко успяваме да усетим, а тук в края на селото магията бе пълна. След двайсетина минути вече палехме камината, приготвяхме вечерята, кучето Танк се суетеше наоколо и вече отваряхме виното и пълнехме чашите в готовност за една топла, уютна и дори романтична вечер, малко напомняща някогашните студентски вечери с карти или други настолни игри, но с малко по-различна атмосфера и настроение. Бяхме си взели Royal Rouge Каберне Фран на винарска изба Хараламбиеви с лозя до Плевен.

Винарска изба Хараламбиеви и лозе „Дъбника“

Избата на семейство Димитър и Цветелина Хараламбиеви е една от най-новите в България. Винарната в с. Петърница, Плевен, е от 2018 г., а лозята са засадени между 2009 г. и 2013 г. Ако сте ги чували, вероятно е заради белите им вина, ама ние ще ви запознаем с червено.

Хората, които правят виното с много любов и страст, бързо се забелязват. Наскоро случайно се заговорихме в една онлайн дискусия с Цветелина и стана въпрос, че не сме им опитвали вината. Но пък това е лесно да се поправи. И ето ни тази уютна вечер, отваряме бутилка Каберне Фран от тяхното емблематично лозе „Дъбника“, засадено през 2013 г. на левия бряг на река Вит, около село Горни Дъбник, към Плевен, разположено на 180 м н.в.

Royal Rouge Каберне Фран 2019 от изба Хараламбиеви
Royal Rouge Каберне Фран 2019 от изба Хараламбиеви

Royal Rouge Каберне Фран

Навечеряхме се и извадихме настолната игра Splendor, сравнително простичка, но пък интересна и предизвикателна, отлична идея да се освободим от обичайните мисли и да се потопим в нещо ново. И макар че вече бяхме отворили виното от около половин час и то ни бе компания за вечеря, май едва сега успяхме наистина да му обърнем внимание, залисани в мислите по поредния си ход.

Името на Royal Rouge Каберне Фран е някак си кралско и трябва да признаем, че и виното ни остави с магични впечатления. Виното е реколта 2019 г., ръчно селектирано бране в касетки в края на септември 2019г. Ферментирал и след това отлежавал 11 месеца в неръждаеми съдове, без контакт с дъб. Едно от онези вина, които условно и напълно непрофесионално можем да определим, за нашия вкус, като по-скоро млади (защото нямат дълго отлежаване в дъб и бутилка, примерно), но пък ни удрят с такава емоция от аромати, вкусове и характер, че напълно основано можем да ги наречем кралски.

Royal Rouge Каберне Фран на аромат е свежо, с отчетливата и характерна за този сорт зелена чушка, с която понякога се шегуваме, но точно тук не можете да я сбъркате. Някъде зад нея са и нотките на свежи черни плодове и шоколад, които омагьосват и във вкуса. А усещането при всяка глътка – експлозия от вкусове и усещания, изкусителна плътност и дръзко гъделичкане и свежест. Вино, което се „закача“ с нас, но и ние не му се оставяме и се опитваме да го опознаем и разгадаем. И което с дългия си финал не може да бъде забравено лесно. Виното е чудесен избор за цялата 2021г. Андрей би го пробвал и след 1-2 години, когато се е успокоило повече. Но вината на Хараламбиеви са къси серии и може би след две години вече няма да има на пазара.

Royal Rouge Каберне Фран и камината
Royal Rouge Каберне Фран и камината

Още за виното и с какво да го комбинираме?

Вино:Royal Rouge Каберне Фран
Страна:България
Сорт:100 % Каберне Фран
Реколта:2019
Изба:Хараламбиеви (Винарна „Петърница“)
Местоположение:село Петърница, Плевен
Цена:17.50 лв. от винарната
Барик:не
Температура на консумация: 18-20°C

Подходяща температура на сервиране е 18-20 градуса и точно това вино би следвало да върви чудесно с барбекю, както и с доматени сосове. Ние го опитахме с наденички на барбекю и наистина бе чудесно.

Още любопитни вина от Каберне Фран

Сортът Каберне Фран е вероятно любимият на Андрей. И винаги се изкушаваме да опитаме всяко вино от него, което ни попадне. Един от по-старите сортове (има данни, че е съществувал през 17 век във Франция, но може и по-отдавна да е) и е баща на по-известния от него сорт Каберне Совиньон. В последните години май става доста популярен за засаждане в България (или поне сега ни прави впечатление). С радост откриваме все повече български вина от този сорт в най-разнообразни вариации.

На юг от Балкана сме попадали по-често на варианти с повече отлежаване, като Мегалит Каберне Фран на Шато Коларово. Вила Басареа също имат страхотен Каберне Фран Резерва. Най-новата серия от най-висок клас на Златен Рожен – Exclusive Lot, също включва вариант от 100 % Каберне Фран, той присъства и в бленда SYCAGY. А съвсем наскоро опитахме направо от бъчвата, но вече го бутилират, Каберне Фран от Ува Нестум, но само 289 бутилки, които бихме искали да имаме всичките.

А на север Каберне Фран има съвсем различно лице – свеж, почти без отношения с дъб, закачлив. Като Royal Rouge Каберне Фран на винарна Хараламбиеви. А следващата бутилка, която си носехме, но не отворихме, е Каберне Фран на Бонония Естейт, за който предстои да ви разкажем.

А играта тази вечер спечели Мими. Хем беше най-разсеяната и все си забравяше хода, но някак измъкна под носа на всички точките и а-ха Пешо да спечели играта и Мими извади някакви скрити резерви от ръкавите. После някои от нас се топнаха в джакузито, но това вече е друга история.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image