Между зимата и пролетта: новото Black Rose от изба Рупел и една италианска вечер

Когато ти се иска вече зимата да свършва, но пък официално има поне месец дотогава. И все пак пролетта отрано напомня, че се задава, макар отдалече. Точно в тази студена, но пък изпълнена с топло настроение вечер, ти се допива нещо малко по-свежо от плътните червени вина, които те топлят в снега. Лежерно си приготвяш пастата, донесена от слънчева Пулия, Южна Италия наскоро, гарнираш я с нещо класическо, а именно доматен сос с леко пикантни нотки, и се отдаваш на размисли за шарени пътешествия и слънце. Точно там някъде се вмъква и виното – ароматно и богато розе, което ни освежава, без да изчезва между снеговете и студовете.

Ако горните редове са ви дошли твърде поетични, това е защото новото „черно“ розе на Рупел, което сме си отворили тази вечер, наистина е изключително богато на аромати, емоции и усещания. Е, възможно е вие да не го усетите по същия начин. Напълно възможно е да не го и харесате, защото дали едно вино ни допада е въпрос на лично усещане – също като храната, жените, мъжете.. да не задълбаваме. Но за нас това розе изпълни вечерта ни с усмивки, положително настроение и мечти за слънчеви пролетни дни, и затова решихме да го споделим с вас. Е, нека кажем и нещо по същество за него. А усещанията си после и вие ще споделите с нас.

Black Rose на изба Рупел
Black Rose на изба Рупел – мерло и марселан

RUSALli Black Rose 2018 на изба Рупел

RUSALli Black Rose 2018 на изба Рупел е нещо ново от избата от последната реколта. Добре познато ни беше розето Анита през последните години – едно много приятно леко розе, за леки салати или просто за компания, когато ти се пие нещо свежо и весело. Но „черното“ розе, от мерло и марселан, се прави за първа година и ние благодарим на собствениците на избата, на технолога и на всички останали, които имат пръст в него, че са го направили.

Цветя, плодове и разни други усещания

По официалното описание, направено със сигурност от някой с по-добър усет във вкусовете и ароматите от нас, розето има нежен, богат и атрактивен аромат на червени плодове и мармалад. Мимето надуши компот от ягоди, но и някакви цветя. Вкусът е елегантен, плодов, с приятна свежест. Изключително дълъг финал с мек и нежен плодов послевкус (това също е описано от по-вещи от нас, но напълно можем да се съгласим). Както казахме и по-рано, Black Rose е интензивно и има, да кажем, средно тяло. Достатъчно плътно и наситено, като за студените вечери, но и не по-малко свежо, като да ни припомни, че вече е началото на март и трябва да се усмихваме още повече. Няма как да не признаем, че и наситеният тъмнорозов цвят много помага за доброто настроение. Каквото и да  си говорим, розовото винаги помага да се усмихнеш.

Чуден наситен розов цвят има новото розе - Black Rose на Рупел
Чуден наситен розов цвят има новото розе

С какво да консумираме Black Rose 2018 на изба Рупел?

Пак според вещите в това, виното върви чудесно както с леки летни блюда, салати, риби, така и с месо, десерти както и самостоятелно. Ние, малко извън всички тези препоръки, си го опитахме в компанията на паста (ruote pazze, ако трябва да сме точни, донесени наскоро от слънчево Саленто, Южна Италия). Гарнирахме ги с доматен сос в по-скоро тоскански стил, леко пикантен, с доста подправки и панчета за разкош. Е, можем да признаем, че на моменти розето се скриваше зад пикантността на соса. Но пък с всяка нова глътка се връщаше обратно на масата, за да ни напомни колко е хубаво.

Black Rose на Рупел в комбинация с паста с доматен сос
У дома комбинирахме „черното“ розе с леко пикантна паста с доматен сос и се получи много добре

Вино:RUSALli Black Rose 2018
Страна:България
Сорт:Марселан и Мерло
Реколта:2018
Изба:Винарска изба „Рупел“
Местоположение:село Долно Спанчево, Петрич
Цена:13,50 – 15 лв.
Барик:не

Лозята на винарска изба Рупел

Винарска изба Рупел: Където топлите ветрове на Рупелския пролом срещат чистотата на духа

февруари 23rd, 2019 Мария Андреева Най-вляво е Пирин, после Славянка, след това е планината Сенгел в Гърция, вдясно е Беласица. Многобройните синеещи върхове в далечината ограждат хълмчето, на което стоим и се наслаждаваме не само на планинската панорама, но и на 300 декара лозя, които ни пълнят очите и душите. Нищо, че точно в момента е края на резитбата и…

Copyrighted Image