Home Винен туризъмВино Между зимата и пролетта: новото Black Rose от изба Рупел и една италианска вечер

Между зимата и пролетта: новото Black Rose от изба Рупел и една италианска вечер

4 minutes read

Когато ти се иска вече зимата да свършва, но пък официално има поне месец дотогава. И все пак пролетта отрано напомня, че се задава, макар отдалече. Точно в тази студена, но пък изпълнена с топло настроение вечер, ти се допива нещо малко по-свежо от плътните червени вина, които те топлят в снега. Лежерно си приготвяш пастата, донесена от слънчева Пулия, Южна Италия наскоро, гарнираш я с нещо класическо, а именно доматен сос с леко пикантни нотки, и се отдаваш на размисли за шарени пътешествия и слънце. Точно там някъде се вмъква и виното – ароматно и богато розе, което ни освежава, без да изчезва между снеговете и студовете.

Ако горните редове са ви дошли твърде поетични, това е защото новото „черно“ розе на Рупел, което сме си отворили тази вечер, наистина е изключително богато на аромати, емоции и усещания. Е, възможно е вие да не го усетите по същия начин. Напълно възможно е да не го и харесате, защото дали едно вино ни допада е въпрос на лично усещане – също като храната, жените, мъжете.. да не задълбаваме. Но за нас това розе изпълни вечерта ни с усмивки, положително настроение и мечти за слънчеви пролетни дни, и затова решихме да го споделим с вас. Е, нека кажем и нещо по същество за него. А усещанията си после и вие ще споделите с нас.

Black Rose на изба Рупел
Black Rose на изба Рупел – мерло и марселан

RUSALli Black Rose 2018 на изба Рупел

RUSALli Black Rose 2018 на изба Рупел е нещо ново от избата от последната реколта. Добре познато ни беше розето Анита през последните години – едно много приятно леко розе, за леки салати или просто за компания, когато ти се пие нещо свежо и весело. Но „черното“ розе, от мерло и марселан, се прави за първа година и ние благодарим на собствениците на избата, на технолога и на всички останали, които имат пръст в него, че са го направили.

Цветя, плодове и разни други усещания

По официалното описание, направено със сигурност от някой с по-добър усет във вкусовете и ароматите от нас, розето има нежен, богат и атрактивен аромат на червени плодове и мармалад. Мимето надуши компот от ягоди, но и някакви цветя. Вкусът е елегантен, плодов, с приятна свежест. Изключително дълъг финал с мек и нежен плодов послевкус (това също е описано от по-вещи от нас, но напълно можем да се съгласим). Както казахме и по-рано, Black Rose е интензивно и има, да кажем, средно тяло. Достатъчно плътно и наситено, като за студените вечери, но и не по-малко свежо, като да ни припомни, че вече е началото на март и трябва да се усмихваме още повече. Няма как да не признаем, че и наситеният тъмнорозов цвят много помага за доброто настроение. Каквото и да  си говорим, розовото винаги помага да се усмихнеш.

Чуден наситен розов цвят има новото розе - Black Rose на Рупел
Чуден наситен розов цвят има новото розе

С какво да консумираме Black Rose 2018 на изба Рупел?

Пак според вещите в това, виното върви чудесно както с леки летни блюда, салати, риби, така и с месо, десерти както и самостоятелно. Ние, малко извън всички тези препоръки, си го опитахме в компанията на паста (ruote pazze, ако трябва да сме точни, донесени наскоро от слънчево Саленто, Южна Италия). Гарнирахме ги с доматен сос в по-скоро тоскански стил, леко пикантен, с доста подправки и панчета за разкош. Е, можем да признаем, че на моменти розето се скриваше зад пикантността на соса. Но пък с всяка нова глътка се връщаше обратно на масата, за да ни напомни колко е хубаво.

Black Rose на Рупел в комбинация с паста с доматен сос
У дома комбинирахме „черното“ розе с леко пикантна паста с доматен сос и се получи много добре

Вино:RUSALli Black Rose 2018
Страна:България
Сорт:Марселан и Мерло
Реколта:2018
Изба:Винарска изба „Рупел“
Местоположение:село Долно Спанчево, Петрич
Цена:13,50 – 15 лв.
Барик:не

[display-posts post_type=“null“ category=“null“ tag=“null“  layout=“layout4″ posts_per_page=“1″ id=“35063″ ]


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image