Home ПътешествияБългария Винарска изба Рупел: Където топлите ветрове на Рупелския пролом срещат чистотата на духа

Винарска изба Рупел: Където топлите ветрове на Рупелския пролом срещат чистотата на духа

16 minutes read

Най-вляво е Пирин, после Славянка, след това е планината Сенгел в Гърция, вдясно е Беласица. Многобройните синеещи върхове в далечината ограждат хълмчето, на което стоим и се наслаждаваме не само на планинската панорама, но и на 300 декара лозя, които ни пълнят очите и душите. Нищо, че точно в момента е края на резитбата и лозята не са в най-богатия си вид.

Там, между планините, в далечината, има един светъл триъгълник. Това е Рупелския пролом, който свързва Марикостинското поле със Серското поле. Рупелският пролом географски се намира в Северна Гърция, между източните склонове на планината Беласица на запад, и западните склонове на Сенгелска планина на изток. А през него тече река Струма. Ролята му във Винарска изба Рупел, обаче, е много по-интересна, отколкото звучи географското описание. Неслучайно и избата е кръстена на него.

Къде е Винарска изба Рупел?

Не е необичайно имената на избите да са свързани с географската им локация, дори за винарните около Мелник (Санданско-Петричката котловина, май наблягаме на Мелник заради стара слава) почти не се сещаме за такава, чието име да не идва от някоя местност или местна легенда. В случая Рупелският пролом се оказва един от много важните фактори, които влияят върху лозята и виното на винарската изба.

[info]До винарска изба Рупел най-лесно се стига, като се отбиете от магистрала Струма на село Марикостиново, малко преди Кулата, и оттам има по-малко от 10км до избата. Една добра идея да разнообразите, дори ако се връщате или отивате към Гърция. [/info]

Гледка към Сенгелската планина от лозята на изба Рупел
Гледка към Сенгелската планина от лозята на изба Рупел

Рупелският пролом

Рупелският пролом, онзи светъл триъгълник, е коридорът, през който минават топлите въздушни течения от Егейско море. И минават точно над лозовия масив на изба Рупел, който се намира в землищата на селата Долно Спанчево и Хърсово. 300 декара лозя са засадени с разнообразни сортове – Мелник 55, Пино ноар, Рубин, Тамянка, Каберне совиньон, Мерло, Санджовезе, Марселан, Небиоло. В последната година има и експериментални нови насаждения на повече бели сортове – Вионие, Верментино, Сандански мискет. И макар за някои масивът да изглежда твърде шарен, това дава възможност за повече интересни експерименти, за по-малки серии и голямо разнообразие от вина. И всеки може да си намери своето вино.

Но преди Мимето да се впусне в дълги детайли, почти като научен сътрудник, да напиша и аз няколко думи за нашата история в Долно Спанчево. Нали си знаете, че статиите ги пишем и двамата, докато малките палавници спят. И като четете нататък, да знаете, че Мимето ги разбира и пише тези по-сложните неща.

Чистотата на духа и всичко останало

Обуваме калцуни с двойката приятели от Пловдив, с които сме в избата. Децата спят в колата и сме оставили Анита да ги пази, а ние с Павел се вмъкваме в производствената част, там, където се случва виното и където е безупречно чисто навсякъде. Анита и Павел Граматикови са собственици на избата и ние имахме удоволствието да се запознаем с тях. А и Павел просто ме засрами с познания за планините и релефа около избата. Но все пак, влизаме в чистите помещения. Девизът на винарска изба Рупел е „Чистота на сортовете, чистота на производството, чистота на духа“. Няма да задълбаваме в разсъждения какво точно е имал предвид авторът, но все си мислим, че всичко започва от чистотата да духа. Има ли я, и всичко останало се подрежда.

С внимание към гроздето

Изба Рупел е от онези винарни, които правят вината си изцяло със собствен ресурс – от засяването на лозята, та чак до финалните елементи преди пускането им на пазара. Не изкупуват грозде от външни производители и разполагат с всички необходими системи за контрол на винопроизводството, за да са напълно независими.

Секторът със съдовете за ферментация в изба Рупел, а Мимето пак е влязла в кадър, докато разглежда любопитно
Секторът със съдовете за ферментация в изба Рупел, а Мимето пак е влязла в кадър, докато разглежда любопитно

Интересно ни стана, че нямат сортировъчна маса. Павел ни разказва, че не им е нужна, защото гроздето, което влиза във винарната, е преминало качествен контрол, още преди да влезе. Тоест, първо се полагат необходимите усилия, за да стане гроздето макисмално добро, а при брането гроздовете, които не са достатъчно добри или са повредени, просто се оставят на земята. Така сортирането се извършва още на лозето.

Друга любопитна подробност във винарска изба Рупел е това, че разполагат със собствена система за производство на азот, с който се пълнят всички съдове в досег с виното, с цел предпазване от развитие на бактерии и други нежелани микроорганизми.

А това е малката нова заличка, преднацначена за обучения, в която се съхраняват и всиччки вина от всички реколи, правени до момента
А това е малката нова заличка, предназначена за обучения, в която се съхраняват и всиччки вина от всички реколи, правени до момента

И други важни технологични неща ни разказаха, но ние не всички разбрахме, някои не запомнихме и ще се въздържим да пишем подробности, че да не се изложим. Ако разбирате повече от нас и искате да питате нещо, отидете в избата, там с радост ще ви посрещнат и отговорят. Ние оценяваме повече емоционалната част на виното и срещите с винарите, и чувството, което ни оставят след това, та затова повече за нея разказваме.

Любимото ни местенце във всяка изба

Учудващо, но това не е дегустационната, а мястото където стоят бъчвите. Тук си е духът на избата, мястото където по-сериозните вина отлежават с месеци и години в очакване да се превърнат в божествен еликсир. И макар сега да съм си отворил едно вино на Рупел, което не е стояло в бъчви, пак се връщам към това местенце, пълно с френски дъб, засаден може би още по времето на някой френски крал. А за най-големите ентусиасти, в избата с бъчвите има и мини дегустационна, в която можете да се насладите на вината, докато се радвате на уюта на бъчвите.

Избата с бъчвите, любимото място на Андрей във всяка винарна
Избата с бъчвите, любимото място на Андрей във всяка винарна
Бариците на изба Рупел
Бариците на изба Рупел

Вината на Рупел – от Анита до Философ

За да обикнете нови вина, не е необходимо да отидете до избата и да се запознаете с хората, които ги правят, но ужасно много помага. И колкото повече пътуваме, толкова повече любими изби и вина имаме. А в Долно Спанчево намерихме нови приятели и вина, които успяха да направят нашия 14 февруари прекрасно зареден с добро вино и настроение. И смея да твърдя, че е един от най-хубавите ни празници. И още в тази винена вечер се настанихме на столчетата в дегустационната в избата и започнахме с розе Анита от санджовезе и небиоло – на името на дамата на избата – Анита. Но повече за вината ще разкажем след малко. Тук просто бяхме седнали на приятелска раздумка и на хубаво вино с македонско жарено сирене, което съм сигурен, че ще може да опитате и вие като посетите избата и с домашно сладко от люти чушки.

Така мина 14 февруари, а на 15-ти се върнахме в избата, защото бяхме поканени на гурме дегустация с пет от най-запомнящите се вина на изба Рупел, за която ще ви разкажем сега.

Новата дегустационна зала до лозята на изба Рупел, на която бяхме първите гости
Новата дегустационна зала до лозята на изба Рупел, на която бяхме първите гости

Виното е най-хубаво, когато е с подходяща храна

Настанихме се удобно до камината в новата дегустационна на изба Рупел, която още мирише на новичко дърво, защото бяхме първите ѝ посетители. Тя се намира в малката вила горе сред лозята, малко над избата, където доскоро живеели собствениците. Винаги се размечтаваме, колко ли е хубаво да живееш на такова място. Но да се върнем към дегустацията и да кажем малко повече за опитаните вина, и някои други, че все пак статия за вино пишем, а не за имоти.

Тук бе кът на нашето семейство в дегустационната зала на изба Рупел
Тук бе кът на нашето семейство в дегустационната зала на изба Рупел

RUSALli Тамянка 2018

Тамянката на Рупел ни е позната отдавна, вече четвърта поред година пускат такова вино. Но тази от реколта 2018 г е специална с това, че е отгледана именно в Долината на Струма. Предишните реколти са били с грозде от Бургаско. Но Мелнишката тамянка се отличава с това, че е много по-наситена на аромати и слънце. Може да не звучи много професионално, но ние някак си усещаме слънцето във вината. Новата тамянка е с осезаем аромат на рози, който явно си идва от тероара.

RUSALli Тамянка 2018 на изба Рупел
RUSALli Тамянка 2018 на изба Рупел

Сервираха ни я в комбинация с меки сирена с подправки и сладко от смокини и това е може би най-добрата компания на тамянката. Но също така няма да сгрешите, ако я опитате със салата или пък с бели меса и риба.

Меки сирена с подправки и сладко от смокини - перфектната коммпания на Тамянка
Меки сирена с подправки и сладко от смокини – перфектната компания на Тамянка

RUSALIi Black Rose 2018

Много бяхме любопитни да опитаме новото Black Rose на Рупел, от което имаме бутилка у дома, но още не бяхме отворили. Щом на масата се появи първо компанията му – терин от патешки дроб, вече си представяхме как се задава нещо богато, с червени плодове и мармалад. „Черното“ розе е плодово, но интензивно, със средно тяло и се комбинира чудесно и с морски риби и пица Маргарита, както ни разясни сомелиерът Руси Бакърджиев, който бе от водещите на дегустацията и бързо стана приятел с нашата Ани.

RUSALIi Black Rose 2018 и терин от патешки дроб
RUSALIi Black Rose 2018 и терин от патешки дроб

Gramatik Cabernet Sauvignon 2015

Серията Gramatik във винарна Рупел има двойна символика – от една страна идва от фамилията на собствениците – Граматикови, от друга цели да изрази „граматиката“ на виното като покаже пълния потенциал на класическите (е, и не само) сортове грозде, внимателно селектирани, обработени и отлежали в дъб. В случая избран за дегустация бе Gramatik Cabernet Sauvignon 2015. Анита ни разказа, че каберне совиньон по принцип си е характерен сорт и някои го харесват, други не. Но на сляпа дегустация в САЩ преди известно време точно това вино получило много висока оценка и затова преценили, че може би е добре да му обърнат повече внимание. Поднесоха ни го със запечено овче сирене с манов мед и орехи, което чудесно допълваше интензивния му вкус и аромат.

Gramatik Cabernet Sauvignon 2015 в комбинация с овче сирене с манов мед и орехи
Gramatik Cabernet Sauvignon 2015 в комбинация с овче сирене с манов мед и орехи

Gramatik Melnik 55 2015

Gramatik Melnik 55 barrique 2015 носи характерния стил на сорта Мелник – богат, ароматен, но и леко див и остър на моменти. В комбинация с кървавица, почти ни пренесе в някоя ловна вила през зимата горе в планината, на уютно събиране със стари приятели по типично български.

Кървавица за гарнитура на Gramatik Melnik 55
Кървавица за гарнитура на Gramatik Melnik 55

Spancha Nebbiolo & Sangiovese

Това вино бе чудесна компания на десерта, който бе шоколадов мус със синьо сирене. Свежо, балансирано и плодово, наистина много си отиваше и с шоколада, и със сиренето. Но ако го пробвате с печено говеждо или сухи мезета, също няма да сгрешите.

Десертът - шоколадов мус със синьо сирене и Spancha Nebiolo&Sangiovese
Десертът – шоколадов мус със синьо сирене и Spancha Nebbiolo&Sangiovese
Заснето с Huawei P20 Pro

Още няколко вина на изба Рупел, които ни направиха впечатление

Чувството след подобна гурме дегустация е на пълно блаженство и лека замаяност, която не искаш да пуснеш да си тръгне, но все пак се налага да се окопитиш, за да прибереш семейството и децата в хотела. След такова преживяване, после няколко дни можем да живеем само на лека супа и по-прости храни, че толкова вкусове и аромати на едно място не се забравят бързо. А да не забравяме и посещението на винарната предишната вечер, където на сладка раздумка със семейство Граматикови дегустирахме още няколко от вината им и вече май сме пробвали почти всичко на изба Рупел. Та ето какво още можем да споменем от тях.

Серията Spancha

Серията Spancha като цяло е от вина, които не са отлежавали в дъб и са свежи, плодови, в по-европейски стил, да кажем. Павел ни призна, че отначало бил доста скептичен, защото българския вкус май е повече към плътните и отлежали вина, но се съгласил на експеримента. И добре, че го е направил, защото Spancha наистина ни предлага весели, приятни вина, които можем да пием всеки ден, с приятели или без, без много ангажимент. От тях ние сме опитвали гореспоменатото Sangiovese&Nebiolo, както и тройния купаж Spancha Sangiovese & Merlot & Cabernet Sauvignon, на който ние сме наистина големи фенове.

Тройният купаж от серията Spancha
Тройният купаж от серията Spancha

Ekzarh и Philosoph

Да не забравим и двете вина от най-висок клас на изба Рупел, а именно Gramatik Ekzarh и Philosoph. Символиката на “Екзарх” е да обединява основните червени сортове на избата, а именно Мелник 55, Каберне Совиньон, Мерло, Марселан и Санджовезе. А Ekzarh си е виното на Павел и отразява и неговия личен вкус, доближаващ се повече до българските традиции, отколкото до европейската мода в момента. А именно над 40 % Мелник 55 в купажа.

Philosoph пък събира на едно място най-добрите вина от сортовете Мелник 55, Мерло, Каберне Совиньон и Марселан, отлежали в избрани барици 18 месеца и след това в бутилки също 18 месеца. Но технологичните факти рядко имат значение, за нас важно е усещането. А за нас то бе за богато, комплексно, гладко, дори „полирано“ вино в добрия смисъл на думата. Павел го определи като по-европейски стил, в сравнение с Екзарх. Може и така да е. В нашето семейство именно Philosoph бе фаворитът на Мимето, може би защото жените предпочитат по-деликатните неща. А за Андрей, той харесва всичко, но май все пак е за Екзарх.

Виното е хубаво, когато има приятели

Когато попаднеш на гостоприемни хора и те поканят да опиташ вината и да се порадваш на компанията и на топлото чувство да си сред приятели, ти се дописва статия. И така се раждат при нас статиите, малко с по-сковани обяснения в началото, докато се опознаем, а после с добро вино и приказка започваме да обсъждаме диалекта на тъщите и роднините. Попаднеш ли на точните хора и на точното място, всичко се случва добре.

А вие, когато имате път към Мелник, не пропускайте да се разходите до Рупел и предайте поздрави от нас. Пък ние ще се върнем там за още по-хубави снимки, когато лозята се раззеленят.

Вината на изба Рупел
И за да можем да затвърдим впечатленията си, сме си приготвили за дегустиране у дома някои от вината на изба Рупел

Вина на винарска изба Рупел, за които сме писали:

2020 г.

2019 г.

Къде да отседнем и хапнем в района?

Ние винаги държим мястото, където сме отседнали, да е приятно и хубаво, а не просто някъде, където да спим. При последното си пътуване се настанихме удобно в много приятния Спа Хотел Мантар, който е в село Марикостиново, едва на няколко км от изба Рупел и още няколко винарни в региона. Освен чудесната му локация, ние се насладихме и на минералните му басейни и СПА центъра, които са чудесно място за релакс преди или след винените обиколки (все пак, не ходете на СПА, ако сте прекалили с виното). Още за хотела можете да видите и в статията ни за минералните басейни на открито.

Ресторантът на хотела също е чудесен, ако сте там, нямате нужда да търсите друго място за хранене.

Ако пък предпочитате уюта и спокойствието на някое селце горе в планината, винаги с радост препоръчваме село Рожен, точно под Роженския манастир. Последно там си прекарахме чудесно в хотел Златен Рожен. В село Рожен много приятна е и Динчовата къща.

Хапването в град Мелник по традиция е вкусно и евтино, а в село Рожен също може да похапнете добре в двата хотела, ако сте се настанили в тях.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image