5 неща, които ще ви накарат да заобичате южно Саленто, Южна Италия

Какво да правим в Саленто и как Южна Италия ни завладя с чара си

Тъкмо събирахме багажа за пътуването си до Болоня, Италия, когато получихме онзи странен имейл. До последно смятахме, че е някаква шега и че някой наистина успешно се гаври с любовта ни към пътуванията. Какво пишеше в него? Беше покана от непознат за нас човек за образователно посещение на района на градчето Тиджано, Южна Италия. Никога не сте чували за това място? И ние не бяхме.

Тиджано е мъничка община на върха на токчето на италианския ботуш – място, напълно непознато за нас, а и за по-голямата част от англоговорящия свят. Но въпреки че всичко изглеждаше много подозрително и като измама от сорта „Наследили сте 100 000 долара от чичо в Нигерия“, нямаше начин да откажем такова предложение. Непознатият район Саленто привличаше любопитството ни като магнит и нямахме търпение да заминем и да научим какво може да се прави там.

loading map - please wait...

Саленто 39.933400, 18.352600

Сега, след като преживяхме това невероятно приключение, нямаме търпение да споделим с вас какво научихме за Саленто и защо един турист би отишъл там.

Малките градчета и селца и духът на Южна Италия

Ако сте решили да избягате от града и да се потопите някъде в спокойствието и безвремието – южно Саленто е вашето място. Там работата в неделя е напълно изключена, а хората се наслаждават истински на почивния ден. Малките подредени градчета и селца Тиджано, Триказе, Пату и др., са истинси музей на открито и ни учат на много. Те са пример не само на богатата история на това място, но и на това как все още по света, и то съвсем близо до нас, са останали места, запазили духа и навиците си от преди стотици години. Впрочем, из цяла Южна Италия е така.

Подредените селца, пълни с каменни зидове, къщи и дворци, си приличат много едно с друго и са обичайна гледка в тази част на Италия. Камъните са основен местен строителен материал и наистина ще се нагледате на камъни – от градежен материал на къщите, до каменни огради, разделящи маслиновите градини. Това е и една от причините повечето стари сгради в района да са добре съхранени – на камъка много няма какво да му стане, а и си ги поддържат добре. Повечето замъци са обитаеми, както и много исторически къщи.

Тиджано, Южна Италия

Тиджано, Южна Италия

Топлината на южноиталианците

Никое пътуване из Южна Италия няма да е истинско, ако не прекарате малко време в общуване с местните. Хората, живеещи из селцата на Саленто, бяха изключително радостни да се запознаят с групата ни от журналисти, някои от които чужденци като нас. Туристите там са особена рядкост и всяко подобно посещение предизвиква еуфория. Почерпиха ни с кайсии и смокини и ни разказаха тъжни истории от войната.

Топлина – това е ключовата дума, когато говорим за духа и живота на Саленто и Южна Италия. От уютните градчета, през сърдечните местни жители, до маслиновите горички. Всичко говори за онзи спокоен и уютен живот, който тече в този район, точно противоположно на нашия.

Ако това и на вас ви звучи романтично и страхотно за една истинска почивка, продължавайте да четете и да научите къде точно да отидете, за да се зарадвате на максимум.

Тиджано

Тиджано, Саленто, Южна Италия

Тиджано, Саленто, Южна Италия

Обиколката ни из Саленто бе организирана от общината в Тиджано и именно това градче бе централно място в нея, и там бяхме отседнали. Най-голямата му забележителност е дворецът Серафина – Саули – един от най-големите дворци в провинция Лече.

Дворецът в Тиджано, Южна Италия

Дворецът Серафина – Саули в Тиджано

Той бил реновиран наскоро и там днес се помещава местното кметство, заедно с градския музей. Но най-забележителни са неговите градини, в които растат магнолии, дъбове, портокалови и маслинови дръвчета. А в градинката до тях си гледат домати, тиквички и пащърнак, които после продават на местния пазар. Цялото това производство се намира в района на градините на двореца – всъщност цяла гора със забележителна флора и фауна.

Залата на общинския съвет в Тиджано, Южна Италия

Залата на общинския съвет в Тиджано

В двореца можете да се разхождате доста време и при повече  късмет да се качите на покрива, откъдето се вижда цялата околност.

Църквите в Тиджано

След като излезете, се разходете и до останалите забележителности на Тиджано – църквата „Св.Хипатас“ и параклисът на Архангел Михаил.

Тиджано, Саленто

Тиджано

 Booking.com

Триказe

Най-големият град в района е Триказe – впечатляващо място, в което прекарахе едва няколко часа. В центъра ще ви посрещне красив площад, обграден от църквата „Сан Доменико“, църквата „Рождество на Света Богородица“ и местния дворец „Галоне“.

Централния площад и църквата Санто Доменико в Триказe, Южна Италия

Централния площад и църквата Санто Доменико в Триказe, Южна Италия

Основна забележителност е кулата Turris Magna в двореца, от която се открива страхотна гледка. Е, не се качихче, нямахме време. Но и двете църкви са наистина забележителни  – Сан Доменико е дом на няколко параклиса, посветени да доброто, рождеството и смъртта и др. Отсрещната църква покорява с размерите си и е не по-малко забележителна.

Църкавата "Рождество на Св. Богородица" в Триказе

Църкавата „Рождество на Св. Богородица“ в Триказе

Триказе се оказа много приятно градче, с множество църкви и разни други по-дребни забележителности. Една от тях е на снимката по-долу.

Познайте каква е била функцията на това съоръжение!

Стъпало за качване на кон в Триказе, Южна Италия

Познайте каква е била функцията на това съоръжение

Дворецът Галоне в Триказе

Дворецът Галоне в Триказе

Затворническите рисунки

Затворническите рисунки

Салве

На италиански „Салве“ се използва като неофициален поздрав, все едно Здрасти. А градчето Салве е не по-малко приветливо. В Салве до красивия централен площад има офис на местната туристическа организация Arches, където можете да намерите карти, брошури, книжки и всякакви полезни нещица за туристи. Там е и едно от малкото места, където ще срещнете хора, говорещи някакъв английски език.

Централният площад в Салве, Южна Италия

Централният площад в Салве

На няколко крачки от офиса на туристическата организация, има малка тъкачна работилничка. Мястото е създадено, за да се запази занаятът от изчезване, тъй като в района тази дейност вече доста е позападнала. Там можете да видите няколко стана, покривчици и килимчета, изтъкани от местния кръжок. Интересно е, но като си виждал веднъж фабриката за килими в Костандово, където кипи бурен труд, тази работилничка изглежда повече като малко музейче.

Една от големите забележителности в Салве са старите подземни мелници за производство на зехтин. Те представляват издълбана в скалата пещера, в която до днес за запазени контейнерите за съхранение на зехтина, улеите, по които се е стичал от пресата до контейнерите и местата, където са били разположени пресите. Пресата била задвижвана от магаре, а когато се налага – и от хора. Днес в мелниците в Салве можете да влезете свободно, но не ви препоръчваме да го правите  през нощта.

Старите подземни мелници и складове за зехтин в Салве, Южна Италия

Старите подземни мелници и складове за зехтин в Салве

Още градчета в Саленто, Южна Италия

Ако малките каменни градчета на Южна Италия са ви спечелили, в Саленто има още много от тях, в които можете да се  разходите и да се насладите на местното спокойствие. Разходете се из Пату, Джулиано, Руджано или някое друго – по избор – всичките изглеждат доста еднакви, но пък във всяко от тях има по някой различен замък или друг обект, останал от средновековието. Интересното е, че много от замъците са си обитаеми и до днес.

Ние имахме късмета да попаднем в Пату точно за тържествата за католическия празник Corpus Domini. Една от улиците в града бе цялата покрита с килим от цветя, по който вечерта премина процесия от свещеници и деца. 
Пату, Саленто, Южна Италия

Пату, Саленто, Южна Италия

Килим от цветя в Пату по време на фестивала Corpus Domini

Килим от цветя в Пату по време на фестивала Corpus Domini

 Booking.com

По стъпките на поклонниците и рицарите от Средновековието

Районът на Саленто винаги е бил важен географски кръстопът. От нос Леука се виждат планините на Албания, но и бреговете на Калабрия – и двете на около 100 км разстояние. Нос Леука е известен с две неща – фарът, който е вторият по важност в Италия след този в Генуа, и Светилището на Санта Мария от Леука – религиозен комплекс, посветен на преминаването на Свети Петър оттук по време на пътуването му до Италия. Светилището през вековете винаги е било важна точка за християнските поклонници.

Гледка към град Леука

Гледка към град Леука

В Саленто можете да намерите стотици кули, укрепления, замъци.. Тук в много от църквите и историческите паметници ще срещнете изображения на турски нашественици и мотиви, свързани с борбите с тях. Почти навсякъде по крайбрежието е пълно с наблюдателни и защитни кули.

Друго място на средновековните поклонници е Светилището на Св. Богородица от Леука от Белведере, където обикновено поклонниците оставали да пренощуват, да се нахранят и да си напълнят вода по пътя към Леука. Затова и мястото е известно като „Малката Леука“. Днес там можете да видите малък параклис, а под земята са запазени и залите, в които поклонниците оставали да нощуват.

Характерни за Саленто са и конусовидните каменни къщички, известни като pajare (паяре). Те доста приличат на трулите в Алберобело, но са местна разновидност. Едновремешните обитатели на този район живеели по двама-трима в такава къщичка. Ако сте любопитни, можете да влезете в някои от тях – повечето са свободно достъпни за посетители.

Къщичка паяре край морето в Саленто, Южна Италия

Къщичка паяре край морето в Саленто, Южна Италия

Трекинг край морския бряг – Чоло

Въпреки че е пълно с исторически и религиозни обекти, в Саленто е доста спокойно откъм туристи. Мястото се пълни с посетители само през лятото, основно италианци, които ходят на плаж в множеството местни курорти. Заради спокойствието си, Саленто е чудесен вариант, ако искате да съвместите морската почивка с досег до природата, без много хора.

Фиордът Чоло в Саленто, Южна Италия

Фиордът Чоло в Саленто, Южна Италия

На полуострова има множество природни формации и забележителности – пещери, естествено образувани басейни и красиви скални образувания. За радост на туристите, из района има доста маркирани екопътеки, по някои от които и ние се разходихме много приятно. Едно от красивите места е фиордът Чоло – естествено издълбани от морската вода скали, около които можете да се изкъпете или да ходите на трекинг.

Пещерата Чиполиане - Grotte Cipolliane

Най-красивия маршрут за трекинг в Саленто, Южна Италия

юли 17th, 2017 Андрей АндреевРазходка край фиорди, море и пещери някъде на токчето на италианския ботуш Фиордът Чоло (Ciolo). А аз не знаех, че има фиорди в Италия Някъде край Галяно дел Капо, на токчето на италианския ботуш, Адриатическо море се врязва в малък и красив фиорд, който носи името на птица. Чолe (Giole или Ciole) на местен диалект…

Има няколко маркирани екопътеки, не много дълги и сравнително лесни. Едната започва в края на моста над фиорда, като по стълбички надолу първо слизате до импровизирания плаж, а после продължавате нагоре по други стъпала по скалите. Тази пътека продължава към близкото селце Галиано и според табелките е дълга 2 километра и се взема за час и 15 минути.

Екопътека край морето до фиорда Чоло, Саленто, Южна Италия

Екопътека край морето до фиорда Чоло

Другата пътека, още по-живописна, започва от другата страна на пътя, точно до заведението. Слиза се по няколко стъпала надолу, които ви отвеждат до живописна, добре маркирана пътека, точно покрай морето. Докато ходите по нея, ще видите големи каменни зидове. Целта им едно време била да служат като граница за различните земеделски имоти, а помагали и в напояването.

Sentiero delle Cipolliane / Трекинг пътеката на Чиполиане

Sentiero delle Cipolliane / Трекинг пътеката на Чиполиане

В края на пътеката стигате до две големи пещери, по чиито стени се виждат останки от мидички. Преди много хилядолетия това място било под вода, а след ледниковата епоха, вкаменелостите си останали по скалите на стотици метри над морското равнище.

Вкаменените мидички, Саленто, Южна Италия

Вкаменените мидички

Плажовете на Саленто, Южна Италия

Като малък полуостров, Саленто предлага и много възможности за плажна ваканция. Курортните селца по крайбрежието са десетки, а плажовете са приятни, чисти, със ситен пясък и кристално чисти води. Ние посетихме Торе Пали – плажът, кръстен на средновековната кула, която днес е основна негова атракция. Тя някога служела за наблюдение и защита от пирати и се намирала на брега, но днес поради климатичните промени, вече е 15 метра навътре в морето.

Плажът с кулата Торе Пали, Саленто,Южна Италия

Плажът с кулата Торе Пали

Плажът Торе Пали, Саленто, Южна Италия

Плажът Торе Пали

Ако пясъчните плажове не са ви интересни, в района има и няколко естествено формирани басейна, до които за съжаление не можахме да стигнем. Два от тях са La Piscina di Marina Serra и La Grotta della Poesia. Потърсете на ключова дума Piscina Naturale, може да откриете и още такива места, подобни на Giola на Тасос в Гърция.

В спокойната провинция можете да откриете и най-различни имения, ферми и мелници за зехтин, някои от тях комбинирани с луксозни хотели.

Луксозен хотел с маслинова ферма в Саленто

Нещото, което в никакъв случай не трябва да пропускате: Храната

Ако питате нас, е престъпление да отидеш в Италия и да не опиташ всичко, което имаш възможност. Кулинарният туризъм е много важна част от нашите пътувания, а в Италия има какво да предложи в изобилие. За голяма наша радост, по време на пътуването ни домакините се бяха погрижили за храната отлично и успяхме да опитаме толкова много неща, които иначе едва ли бихме се престрашили. Е, накрая доста се уморихме от ядене, но си заслужаваше.

За три дни опитахме 7 вида паста, над 10 предястия, над 10 ястия с морска и поне 5 различни десерта, без да броим сладкишите и кроасаните на закуска. В Саленто морската  е много популярна и я приготвят страхотно. Затова не се страхувайте да опитате, стига да нямате някакви алергии. Засега ще спрем тук с храната, тъй като готвим отделна статия само за храната в Саленто.

В допълнение, пробвайте и местните вина. А ако ви е интересно – попитайте в туристическия офис къде можете да дегустирате зехтин. Зехтинът им е едно от основните местни производства и много си го хвалят.

На парти в Саленто?

Саленто е като цяло много спокоен район, но има място и за любителите на нощния живот и купоните. Галиполи е младежката столица на региона и предлага множество дискотеки и други забавления на младите туристи. Друг вариант е да отседнете в някое по-спокойно градче като Тиджано, а да прескочите до Галиполи, когато ви омръзне от провинциалната идилия. Разстоянията в Саленто са малки и до всичко се стига бързо и лесно.

Няколко съвета за пътуващите до Саленто

Саленто, Южна Италия

Как да стигнем до Саленто?

Местното летище се намира в град Бриндизи и има редовни полети два пъти на ден от Рим, а и от други точки на света. До Бриндизи можете да стигнете и с ферибот от Гърция – ние точно това направихме при първото си пътуване в Италия. Най-удачният начин на придвижване из самото Саленто е с кола, например под наем или с вашата, ако сте дошли с ферибота. Общественият транспорт е само за любители на силни усещания, съветват от местната туристическа организация.

Кога да посетим Саленто?

През лятото районът е пълен с плажуващи туристи и ако искате да се излежавате по плажовете, от началото на юни до края на септември времето е чудесно за това. Ако просто търсите уединение и спокойни разходки, отидете през април, май или октомври. През зимата климатът в района е по-мек от нашия, но крайбрежието е доста ветровито като цяло.

Езикът

Ако не говорите или разбирате поне мъничко италиански, престоят ви в Саленто може да се окаже предизвикателство не само за вас, но и за околните. В района до преди 3-4 години не идвали никакви чужденци и дори местните туристически гидове не говорят английски, с малки изключения. Затова се въоръжете с търпение, а може да си приготвите и италиански разговорник, за всеки случай.

Нашата весела групичка от италиански и полски журналисти, двама български блогъри (ние) и местните туристически гидове

Нашата весела групичка от италиански и полски журналисти, двама български блогъри (ние) и местните туристически гидове

Нашият скромен екип - Андрей Андреев и Мария Андреева

Нашият скромен екип


Related Posts

Copyrighted Image