Гореща вечер със Сандански мискет APLAUZ реколта 2018 г. – Винарска изба Вила Мелник

Дойдоха ни гости, някак си неочаквано, а бяхме се настроили за разходка, защото вечерта бе много топла, направо гореща и задушна. И се настанихме край масата и решихме да отворим бутилка бяло вино. Тази седмица бяхме решили да пробваме няколко сандански мискета, та имахме само такива охладени. А днес, ден след това, решихме да ви разкажем за това вино, защото се оказа най-любимото ни от всичките.

Бяло вино и семейство Андрееви

Най обичаме да пишем за себе си, не сме ли нарциси? И така, ние обичаме и бяло вино, особено лятото с риба. И обичаме да предизвикваме вкусовите си рецептори и да поразсъждаваме над това, което пием. А бялото вино изпълва голяма част от любопитството ни. Мимето сега ще сготви една вкусна средиземноморска риба и ще я сложи на масата, ние ще отворим отново сандански мискет на Вила Мелник и ще се отпуснем на раздумка за виното и след малко ще ви напишем…

Мимето се готви да готви риба
Мимето се готви да готви риба и по-точно лаврак

Какво представлява виното Сандански Мискет Aplauz 2018 г.?

Започваме с технологията, санданският мискет е селектиран в България от Широка мелнишка лоза, Тамянка и Каберне Совиньон. Не сме присъствали на брането, но с топлия климат на Санданско-петричката котловина не се съмнявам, че реколтата е прибрана още преди края на август.

Добре охладеното вино от Сандански Мискет Aplauz 2018 г. в комбинация с риба
Добре охладеното вино от сандански мискет Aplauz 2018 г. в комбинация с риба

Виното е с прекрасен цвят и много нежно, а и бутилката помага за изисканото първо впечатление. Ние започнахме с виното преди вечеря и то бе добра компания до самия край за десерт с летни плодове. Ароматът е много нежен, на бели цветя, като за ден преди Еньовден е добра препратка. В ароматите откриваме още цитруси – лимон, грейпфрут, които търсим и намираме после и във вкуса. Вино със средно тяло и дълъг послевкус. Освен, че е добро вино за вечерна раздумка с добри приятели в тежките летни нощи, виното чудесно върви и с леки салати, риба, суши, морски дарове (пробва ми се с миди), леки сирена и постни ястия.

Винарска изба Вила Мелник
Винарска изба Вила Мелник
Вино:APLAUZ Сандански Мискет
Страна:България
Сорт:100% Сандански мискет
Реколта:2018
Изба:Винарска изба „Вила Мелник“
Местоположение:село Хърсово, Сандански
Цена:16 -20 лв.
Барик:не, Виното е ферментирало в иноксови съдове.

Винарска изба Вила Мелник и някакви мои размисли

Няма какво да увъртаме, намерили сме си приятели из всякакви изби и това винце се появи някак си спонтанно в колата ни, когато за пореден път се отбихме във Вила Мелник на семейство Зикатанови. Там гледката е приказно тосканска и ние не пропускаме да снимаме всеки сезон, а Анна я обичат всички там. И докато гледам Милица от семейство Зикатанови на 10-годишнината на Uva Nestum – едно прекрасно местенце до Гоце Делчев, което също ни е много любимо, а пък ние си дегустираме тяхното вино, и се събуждат едни такива връзки причинно-следствени и се радваме, че обичаме да обикаляме винарски изби, да си говорим с технолози и семействата от семейните бизнеси и цялата приятелска обстановка ни настройва все по-положително.

Copyrighted Image