Санси – „Welcome“ виното на винарска изба Златен Рожен

Студен зимен ден, бяхме отседнали в доста интересен хотел в Централна България или по точно в яхъра му. Звучи предизвикателно, но бе много романтична семейна почивка с дете. Оставихме бутилката червено вино от предно пътуване из Югозападна България (Мелнишко) на прозореца на кухнята, от външната страна, за да се охлади леко. А през това време се настанихме около печката на дърва, почти зачервена от пламтящите вътре цепеници.

яхър – Постройка за подслон и хранене на коне или добитък.

Наистина това си е яхър, а на втория етаж са балите сено или слама, не съм имал възможността да видя кое от двете. А през една врата е кобилата, в мъгливата вечер само ѝ мернах силуета. Та седим си, греем се, навън се е спуснала мътна мъгла, а ние сме на село.

Обстановката винаги помага

Унесени в приказка с Мимето, позабравихме виното отвън и то се охлади повече от перфектно и бързичко го сипахме в чашите. Запознахме се с това вино покрай Федерико Ричи от Тосканско, или поне от някъде там. Федерико е енолог в българската винарна Златен Рожен и е много експресивен човек. Така де, обаятелен. И ни направи фенове на така нареченото от него „Welcome wine“. Добре де, да кажем няколко приказки и за виното…

Любимото място за снимки на Федерико Ричи – върху бъчвите в Златен Рожен

Приказки за виното

Виното е чудесна комбинация от Сира и един от най-популярните италиански сортове – Санджовезе. Съвсем няма да го откриете лесно по магазините, ами направо във винарната или някои ресторанти. Та на цвят е дълбок, рубинен. На аромат – плодов аромат, малко дим и пикантни нотки (дима може и да е от печката). На вкус е леко, типично италиански стил, средно тяло. И със сигурност със всеки месец ще става все по-добро. Свежо вино, което увлича и освежава студената зимна вечер.

Санси - Сира и Санджовезе от винарска изба Златен Рожен
Санси – Сира и Санджовезе от винарска изба Златен Рожен

Това е може би виното, което най-много ни запали по вината от серията Family reserve на избата. Е, разбира се, и супер отзивчивите хора, които работят там, след няколко наши посещения успяхме да си изградим чудесни запознанства. Та, ако попаднете на това вино или пък нарочно го опитате във винарната, споделете и вашето мнение.

Адрианка ни чака, докато дегустираме виното

СираСанджовезе

Като препоръка, разходете се към Мелник и там не пропускайте да се отбиете и до винарна Златен Рожен в село Капатово или пък отседнете в хотела им Златен Рожен в село Рожен под Роженския манастир и опитайте всичките им вина. Ние така направихме, т.е. и двете препоръки изпълнихме.

В средата на февруари в Мелнишкия край вече традиционно се провежда „Дни на отворените врати в Мелнишко“, които са чудесен повод да посетите местните изби.
До 15.12.2019 можете да поръчате почти всички вина на Златен Рожен (с изключение на лимитираните серии) с 15 % отстъпка от техния онлайн магазин. Използвайте промо код mywine.

Copyrighted Image