Жича и Студеница – два от най-големите сръбски манастири

This post is also available in: enEnglish

Винаги когато имам време и желание ходя в някой манастир за разтуха. Може би това са най-запазените места в България. Не мога да се сведа към вярващ или не, но обичам тези духовни места, а и ако няма хора разговорите с отчето винаги са хубави, а и предполагам, не само в  България манастирите са център на култура и политически живот през средновековието, а и в Сърбия може да посетите много големи и красиви православни манастири. Тук сме се отправили към Жича и Студеница, едни от най-хубавите и големи сръбски манастири.

Манастир Жича

През гори и планини, през реки и долини, се отправихме към Кралево. В самия град не знам какво има за гледане, но в покрайнините му е един от най-хубавите православни манастири, които съм виждал. Е разбира се от наш‘то по-хубаво няма…

Žiča Monastery

Манастир Жича / Žiča Monastery

Но манастирът в Жича си е великолепен, наподобяващ повече замък със своите стени околовръст и красиви църкви в него. Изграден през 1205-1208 от Стефан II Неманич – по-късно коронясан в същия този манастир като първи крал на Сърбия. Преди тази коронация сръбските владетели са били с титлата „жупани“, нещо средно между владетел на сръбска територия и византийска провинция. Като Рашка област, където се намира манастирът е бивша българска територия.

Манастир Жича / Žiča Monastery

Манастир Жича / Žiča Monastery

loading map - please wait...

Жича 43.695990, 20.645950Booking.com

Рашката школа е повлияна много от византийския и романските стилове, което много личи в Жиченския манастир – стенописите му са по-скоро византийски стил, а сградите имат романски привкус. Характерни за този стил освен Манастира в Жича е и Манастир Студеница (Успение на пресвета Богородица / Успењу пресвете Богородице). Студеница е по-старият от двата манастира (1190г.) и е разположен в живописна местност в  планината Голия. От единия към другия манастир се стига по поречието на река Ибър и се минава покрай една от крепостите на Неманичите – Маглич, кацнала на хълм до един от завоите на красивата река.

Манастир Студеница

Манастир Студеница / Studenica monastery

Манастир Студеница / Studenica monastery

Студеница се оказва още по-красив манастир и с много църкви зад крепостните му стени, главната „Успение на пресвета Богородица“ е и крипта за създателите на Сръбското кралство Стефан Неманя и жена му Ана, и синът им Стефан II Неманя (Първовенчани). В двора също са и църквите: „Св. Йоан Кръстител“ – запазени са само основите от нея; „Св, Николай“ – малка църква от XIII век; и „Св. Йоаким и Ана“ – издигната от Стефан Милутин*. Тук искам само да вметна,че Стефан Милутин е погребан в София, в църква „Света Неделя“. Мощите на почитаните от българите сръбски владетел са донесени в български земи благодарение на „Мара“ Султанката.

loading map - please wait...

Студеница 43.486740, 20.531675

Манастир Студеница / Studenica monasteryМанастир Студеница / Studenica monastery

Манастир Студеница / Studenica monastery

И така за един ден и само два манастира ние се насладихме на красива гледка и за някои неща на място, за други в последствие, обогатихме културата си и познанията си за история на Сърбия и на България, дори с препратка чак до София. Догодина се надявам вече да е по-спокойно в  Косово, да можем да го посетим без притеснение!

–––––––––-

*Стефан II Милутин е защитавал българските интереси срещу Византия и е почитан като закрилник на София. Църква „Света Неделя“ е била носила в негова чест името „Свети Крал“.Booking.com

4
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Красимира АрсоваДаниела ЕвтимоваАндрей АндреевСилвия Маринова Recent comment authors

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Красимира Арсова
Guest
Красимира Арсова

Красиво! Благодаря, че сподели!

Даниела Евтимова
Guest
Даниела Евтимова

Прекрасни манастири, и ние ги посетихме тази година пътем за Адриатика.
Имахме желание и за манастира Сопочани, който също като Студеница е в листа на ЮНЕСКО, но в град Нови Пазар табелата за него ни доведе до срутен път.
А и враждебно изглеждащото население не ни окуражи да продължим.
Дано вие имате късмет да го снимате, а също и манастирите в Косово.
Успех!

Силвия Маринова
Guest
Силвия Маринова

Колкото повече чета и преглеждам постовете за Сърбия, толкова по-силно е желанието да я посетя. Надявам се да ми се отдаде възможност! Благодаря, че споделяш тези места с нас.

Андрей Андреев
Guest
Андрей Андреев

Е няма как да не ги споделя, страст ми е споделянето!

Copyrighted Image