Home ПътешествияРумъния Сибиу – история и романтика в сърцето на Румъния

Сибиу – история и романтика в сърцето на Румъния

14 minutes read

Седя си аз вечерта и си чета една от старите статии, че то било голямо пътуване тогава, и все едно не съм бил там. Е много хубаво, добре, че си ги пиша, за да не ги забравям, и затова бързо да надраскаме още една за Сибиу в Румъния.

Центърът на Сибиу

Центърът на Сибиу

Знаменитото ни пътуване в Румъния и най-вече в Трансилвания ни отведе в Сибиу. Цялата ни обиколка на Румъния се базираше на идеята, че ще посетим този град. А Сибиу ни остави очаровани и приятно потвърди очакванията ни.

Уличките на Сибиу

Уличките на Сибиу

От историческа гледна точка Сибиу е бил пръв в много неща, за Румъния най-вече: първи театър в Румъния, първа болница, първа аптека, първа фабрика за хартия, първата книга на румънски език е отпечатана тук, първи музей, първи зоопарк, първо използване на електричество в Румъния. И за света е бил първи в неща, а в други втори: първа хомеопатична лаборатория в света, втори град в Европа с трамваи, задвижвани с електричество, и така нататък… Много дейни граждани.

[info]Първата книга на румънски език отпечатана в Сибиу е Сибиуския Катехизис – 1544г., не е съхранена до наши дни.[/info]

Пристигнахме в Сибиу късен следобед и веднага след като се настанихме, някъде край зоопарка, се навряхме в стария център. Паркирането бе лесно, платена зона, като плащаш символична сума за шест часа престой. И от една малка уличка се озовахме на огромния централен площад. Ако и вие се чудтие къде да отседните, ние винаги търсим нещо изгодно в BOOKING.com

Големият площад в Сибиу

Piața Mare (Големият площад на Сибиу)

Все едно се върнахме в XV-ти век. Всичко бе така красиво и спокойно на залязващото слънце, един фонтан ту се включваше, ту спираше с весел воден плясък посред центъра на площада. Повъртяхме се замаяни от красивите къщи и поседнахме в едно ресторантче да похапнем, разбира се на самия площад. На големия площад заведенията са малко по-скъпи, но това всички си го знаем. За сметка на това обслужването бе по-лошо.

Фонтанът на големия площад в Сибиу

Фонтанът на големия площад в Сибиу

Много бе модерно да се пие домашна лимонада, не знам защо, но като поискахме чаши ни се учудиха, че няма да пием със сламки от каничката. И за десерт, непременно понички със сметана и сладко, на местен език – Papanasi (папанаши).

Брукентал и синята къща

От дясно на ляво – Брукентал и синята къща

Католическата църква

Католическата църква

И така стоим си на площада и се оглеждаме, тук е първият музей в Румъния – Palatul Brukenthal (двореца Брукентал), построен през 1777-1778г. за резиденция на барон Самюел вон Брукентал, губернатор по онова време на Трансилвания. Сградата е открита като музей през 1817г. Още по-старата сграда (XV – XVI век) – Синята къща е залепена до двореца (Casa Albastră). Къщата на генералите (Casa “Generalului”) – XV век. Всички къщи са в този период, около XV – XVI век. Католическата църква. Тук също се вижда и кулата на градския съвет, но тя се води на малкия площад.

Големият площад в Сибиу

Piață Mică (Малкият площад)

През едни тунелчета точно под кулата се измъкнахме и на малкия площад, по-малък от големия и наполовина паркинг.  Над всичко това се извисява кулата с часовника, на която ще се покачим малко по-надолу в статията. Тук вече е основното място, където можете да си харесате заведение. На площада е и Мостът на лъжите, прескочил пътят към Долния град.

Пасаж

Малкият площад и кулата

Сибиу

 

Малкият площад в Сибиу

Мостът на лъжите (Podul Mincinosilor)

И отново – първият мост, направен от метал в Румъния  (1859г.).

Мостът на Лъжите в Сибиу

И Чаушеску е бил тук и точно на този мост е изнасял реч, а се твърди, че ако изречеш лъжа, докато си на моста, той, мостът, ще се срути. Явно речите на Чаушеску са били самата истина.

Мостът на лъжите

Turnul Sfatului (Кулата на градския съвет)

Ето тук ще се качим на кулата, за скромните 2 леи ни пуснаха вътре. Освен прекрасната гледка навън, също имаше изложба на картини и малко макетче на стария град.

От кулата

От кулата

Крепостната стена и кулите

Като се поразходите из града, ще попадате често на отбранителната стена и на разни кули, описващи контура на средновековно Сибиу. Сега стоят много исторически насред стария град.

Фортификация

Крепостни стени

Долният град

Всичко разказано и видяно до тук е в Горния град, а старото Сибиу се е деляло на Горен град (Orașul de sus) и Долен град (Orașul de jos ). Долният град няма чак толкова забележителни дворци, но също е много приятен за разходка.

Долният град

Закуската

Ето тук ще ви предложа да опитате румънските понички (gogoși) и гевреци (covrigi), пълнят ги с всякакви вкусотии, и гевреците също, и сутрин почти всеки румънец страстно е захапал някое от тези две неща.

Закуска в Сибиу

Сибиу е едно прекрасно място за разходки.

Сибиу

Сибиу

Сибиу

Сибиу

Сибиу

Сибиу

Сибиу

Complexul Național Muzeal „Astra” (Национален музеен комплекс „Астра“)

Разказът ни за Сибиу няма да е пълен без уморителната и дълга разходка в „Астра“. Откритият музей Астра се намира точно до зоопарка на Сибиу и е едно прекрасно място, в хубаво време. Музеят е открит през 1905г. и е събрал много приятна колекция от къщи, показващи архитектурата на традиционното румънско село.

[info]В съседство с „Астра“ е и известния Зоопарк на Сибиу, на нас не ни остана време и сили да го посетим, запазваме си го за другото посещение. От едното може да се влезе в другото, разбира се след доплащане. За Астра входът беше 15леи (2014г.)[/info]

Вятърна мелница в музея АСТРА в Сибиу

АСТРА

Невероятна дървена църква

Невероятна дървена църква

Дървена църква провинция Клуж-Напока

Селска стая

[info]Подобен музей има и в Букурещ, а също ви разказах за един и в Киев – Украйна.[/info]

АСТРА

До Сибиу стигнахме по време на нашата забавна и дълга обиколка из Румъния през лятото на 2014 година. Ето останалите спирки от нея:

[display-posts post_type=“null“ category=“null“ tag=“null“ layout=“layout2″ posts_per_page=“3″ id=“9460, 9086, 8973″]Booking.com

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image