Home Невидими Водопад Полска Скакавица

Водопад Полска Скакавица

6 minutes read
Водопад Полска Скаквица / Waterfall Polska Skakavitsa

С нетърпение чакам пролетта, е не че не обичам зимата, всеки сезон е красив, но вече окичих стената със зимни снимки и е време за зеленичко. Спомените ме връщат към водопад Полска Скакавица, посетих го много отдавна и тогава може да имах голям ентусиазъм да снимам, но все още нямах блог и затова за него ще ви споделя днес.

Спирка Скаквица

Първа стъпка към водопада е пътуването. Към малката махаличка – Водопада на село Полска Скакавица води черен път от село Раждавица*, което по-лесно ще намерите на картата.  Но този път не е изпробван от мен. Като голям почитател на железопътния транспорт сутринта рано се натоварихме на пътническия влак София – Кюстендил и с голям ентусиазъм пътувахме два часа до жп спирката Скакавица. Но както гледам разписанието на БДЖ вече няма как да се направи без прекачване от Радомир или Перник. Но тогава все още можеше и много се огорчавам като гледам как все по-ограничен става този транспорт в България.

Спирка Скакавица

Достигнали спирка Скакавица, още едно много хубаво място, загубило своята прелест и очарование, дори не бих се учудил ако вече и сградата я няма…Но дотук с тъжната история, оттук нататък се шмугваме в многото красота. 

ЖП Линията за Кюстендил/ Railway

За да стигнем до водопада трябваше да повървим по релсите, но пък жп линията София- Кюстендил въобще не е натоварена и е само една за в двете посоки, та необезпокоявани тръгнахме по този железен път сред гората, подминахме един тунел или по-точно го заобиколихме, и продължихме да следваме утъпканата пътека, защото водопадът съвсем не е без посетители.

Водопад Полска Скаквица / Waterfall Polska Skakavitsa

Петдесетметровата подскачаща красота се забелязва отдалеч, и разпънахме стативите още преди да сме го стигнали напълно. Това е може би единствения водопад в България, който не става все по нисък заради ерозията, а благодарение на варовиковите води  от ден на ден незабележимо расте.

Водопад Полска Скакавица / Waterfall Polska Skakavitsa

Водопад Полска Скаквица / Waterfall Polska Skakavitsa

Приключенското в нас никак не отстъпва на буйната растителност, стръмния наклон и незнанието ни къде ще попаднем, но се отправихме по течението на рекичката към водопада. И стигнахме точно под величествените пръски и през водната завеса… еми видяхме друга тайфа, съединихме групичките точно под водната завеса и се отправихме заедно извън сериозния душ, който си взехме.

Водопад Полска Скаквица / Waterfall Polska Skakavitsa
Водопад Полска Скаквица / Waterfall Polska Skakavitsa
Водопад Полска Скаквица / Waterfall Polska Skakavitsa
Водопад Полска Скаквица / Waterfall Polska Skakavitsa
Водопад Полска Скаквица / Waterfall Polska Skakavitsa
Водопад Полска Скаквица / Waterfall Polska Skakavitsa

Учудващо е  как от тази малка рекичка се получава такъв пищен водопад, като се качихме на върха намерихме рекичката и до нея една малка църквичка. Махалата не е много оживена ама наскоро се беше състоял празникът на пеперудата, записвам го в списъка „Празници, които трябва да посетя“ …

Рекичката / The creek
Църквата на махалата , The church
Конявска планина
Конявска Планина

На връщане на ЖП спирката беше малко по-населено – имаше и мъж и жена от махалата, нагледали старите си домове, но вече не живеещи там. Поприказвахме си, качихме се на дизеловото влакче и си тръгнахме към шумна и дива София с носталгия към зеления рай.

–––

*Село Полска Скакавица и Раждавица са доста близо до София, като за село Раждавица трябва да се отклоните от пътя София-Кюстендил на разклона за село Копиловци, след него е Шишковци и чак тогава Раждавица.

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 comments

Милена 2013/03/26 - 1:02 PM

Моето село, най-красивото на света.Къде ли не съм ходила, ама като ги видя баирите и сърцето ми тупа ли тупа.

Reply
Андрей Андреев 2013/03/26 - 1:04 PM

Наистина е невероятно красиво място и може да не е много развито като инфраструктура и добро за съвременния живот в света, но е запазило толкова хубаво очарования…

Reply
tom 2013/03/01 - 3:44 PM

С кола е доста хард пътя, но е възможно (поне 2009-та беше). За сметка на това в махалата просто няма място къде да се паркират повече от 2-3 коли (включая местните)

Reply
Ekaterina 2013/02/26 - 9:38 AM

Има директен влак и той е по линията София – Кюстендил! :)

Reply
Андрей Андреев 2013/02/26 - 9:44 AM

И аз така си мислех, но на сайта на БДЖ показва, че ако искам да ходя до спирка Скакавица, влаковете са от Радомир, иначе има до Кюстендил директен, но той не спира на тези спирки! Лично аз съм пътувал с директен, но тогава го имаше и на сайта…
Хубав ден
Андрей

Reply

Copyrighted Image