Social Cafe Bar & Kitchen и чудесните разходки по „Витошка“, София

Може би не сме типичните софиянци, но за нас един добър завършек на неделя вечер е разходка по „Витошка“. Разходка, че малката ни дъщеря да потърчи и поне веднъж да се изплаши, че се е загубила в тълпата и да поиска балони, сладолед, книжка – абе каквото види. А най-често да „похапнем в ресторанта, защото съм отгладняла“. И всеки път, като се разхождаме, сядаме някъде да похапнем и попийнем и да пробваме нещо ново.

Ако и вие ходите на разходки по нашия пешеходен булевард, сигурно си имате местенца, където да се насладите на интересна и любима кухня? За нас разходките из София са допълнително пътешествие в света на кулинарните изкушения. Следим фестивали за храна, презентации на готвачи и винени дегустации. Истината е, че не си позволяваме често лукса да се поглезим, но ни се случва.

Social Cafe Bar & Kitchen

Social Cafe Bar & Kitchen има много приятна атмосфера
Social Cafe Bar & Kitchen има много приятна атмосфера 

Едно от местенцата, където сядаме да се насладим на социалния живот в София е Social Cafe Bar & Kitchen, на булевард Витоша 18. Тук посядаме и с приятели просто ей така, а и гледаме, ако има нещо по-така да ги посетим. Готвачът им Николай Генадиев е много добър и много приятни менюта изготвя.

Сигурно сте усетили, че рядко пишем за места, където предлагат само скара и аламинути, не че не похапваме и на такива места, но емоцията от едно кулинарно пътешествие при по-различната кухня ни държи няколко дни.

Sofia Restaurant Week – септември 2018г.

Този път решихме да избягаме от обичайното меню и да пробваме по-специални предложения. Разказвали сме ви за едно от любимите си кулинарни събития в София – Sofia Restaurant Week (есенното издание на 2018г. е 16-22 септември). Та SRW е възможност да опитате по шарени и интересни ястия на достъпна цена. И при есенното издание ние се насочихме още първия ден към социалното кафе, бар и кухня на бул. „Витоша“.

Неделя

Отново си спазихме традицията, една лека и приятна разходка по булеварда, Анна търча, подскача, иска балони, сладолед, ресторант. Еми дадохме ѝ ресторант. Вечерта започна да става прохладна и се вмъкнахме в Social Cafe. Мими не харесва да сядаме вътре през деня, защото ѝ е сумрачно леко, но когато навън започне да става тъмно, в ресторанта обстановката се превръща в много приятна картинка, пълна със светулки. Не знам, моето усещане е някак си лятно, и градинско и многото посетители го правят и социално.

Стартер: вкусни хлебчета със зехтин и морска сол

Това го нямаше в менюто, което бяхме поръчали предварително, и много се зарадвахме. Много обичаме такива малки изненадки и жестове, правят преживяването наистина запомнящо се. Та поръчахме лимонади и фреш, защото единият от нас е бременен, а другият трябваше да шофира, и нападнахме хлебчетата. Ани много обича хляб и това често ни спасява, когато не иска да яде друго. Та разнообразните по форма и състав хлебчета бяха чудесен стартер на вечерта и нахраниха малката лудетина, която очаквано не оцени останалите вкусотии. Все пак любимите ѝ храни са боб и ориз.

Салата и предястие: Сезонна салата с печена тиква и Авокадо със скариди

Да си готвач изобщо не е шега работа, казва Мимето, и е напълно права. Подобни вечери като тази в Social го доказват непрекъснато. Всеки път се изумяваме как ястия, приготвени с продукти, които по принцип не обичаме и не консумираме, могат да бъдат невероятни.

В случая си говорим за сезонната салата с печена тиква, която по списък съдържа още спанак, киноа, ябълки, нар и таханов дресинг. Ако питате Андрей, само като чуе думичките спанак и киноа, ще предпочете да остане гладен. Е, готвачът си бе свършил работата, щом успя да накара Андрей да хапва с удоволствие тази чудна салата. В нея много приятно ни изненада и силното присъствие на орехи и прекрасния начин, по който те овкусяваха киноата. И колкото и да бе голяма салатата (а тя никак не бе малка), си я хапнахме до последно.

Чудна салата с тиква, спанак и киноа и разни други вкусотии в Social Cafe Bar & Kitchen в рамките на Sofia Restaurant Week 2018
Чудна салата с тиква, спанак и киноа и разни други вкусотии в Social Cafe Bar & Kitchen

Другото предястие също много ни зарадва, но там сякаш се изненадахме по-малко, защото принципно сме големи почитатели на морската храна и обявените предварително съставки като скариди и хайвер ни караха да го чакаме с нетърпение. Естествено, че оправда очакванията ни напълно и в чинията остана само малко от соса.

Авокадо със скариди - Social Cafe на Витошка
Авокадо със скариди, хайвер и още вкусотии

Основно: Патешко филе с пюре от моркови и джинджър и Млечен телешки стек със задушен спанак

Мимето си избра патешкото филе, защото можеше да го поръча well-done, или по-скоро medium към well-done. Не, че имаме проблем със средно изпечените меса, но като е бременна, решихме да не рискуваме. За телешко не смеем да си правим такива експерименти и да разваляме хубавото месо, затова Андрей с нетърпение зачака своя млечен телешки стек, medium изпечен.

Няма да изпадаме в подробности колко прекрасно изглеждаха и двете ястия, то се вижда от снимките.

Патешко филе с пюре от моркови и джинджър - Social Cafe Bar & Kitchen, Sofia Restaurant Week септември 2018
Патешко филе с пюре от моркови и джинджър

Патешкото пристигна точно във вида, в който се надявахме да го получим – леко розово отвътре, но все пак изпечено, и невероятно крехко. Пюрето с джинджифил почти хвърли Мимето в екстаз – всъщност и двамата сме големи фенове на джинджифила, а Андрей дори си бе поръчал лимонада с джинджифил, също чудесна. Хрупкавите зеленчуци за гарнитура останаха леко пренебрегнати, защото месото бе сериозно количество, но все пак няма как да не оценим и тях. Като цяло ни направи впечатление, че и двете порции са доста големи.

Млечен телешки стек със задушен спанак - Social Cafe Bar & Kitchen
Млечен телешки стек със задушен спанак – Social Cafe Bar & Kitchen

В чинията на Андрей телешкото бе вкусно, сочно и.. голямо. Тук може да споменем, че до преди 1-2 години Андрей не ядеше телешко, просто защото не бе попадал на добре приготвено. Но след като опита истински добре приготвено телешко, вече е почитател. От това ястие само вкусът на анасон не ни бе най-любимият, но това винаги е лично предпочитание. На любителите на спанак и фенел, гарнитурата сигурно също ще се стори божествена.

Десерт: : Милфьой с халва крем и Домашни какаови каноли

Когато видим красиво ястие, а още повече десерт, винаги се чудим откъде да го започнем. Все ни е жал да развалим красивата презентация, особено при десертите. Та и този път се почудихме кое как точно се яде, така че да остане близо до началния си вид и след първата хапка, но не открихме. Но пък добрата новина е, че развалената презентация не се задържа дълго в чиниите, защото всичко отново бе безумно вкусно.

Милфьой с халва крем
Милфьой с халва крем

И не, че много разбираме от кулинарната терминология, но по тв предаванията така казват и ние с риск да се изложим, ще повторим няколко думички. Кремообразната текстура на халва крема се комбинираше невероятно с хрупкавите кори в милфьой. Подобен бе и ефектът при канолите, където компанията на малиново сорбе придаваше невероятна свежест и лекота на десерта.

Домашни какаови каноли в компанията на малиново сорбе
Домашни какаови каноли в компанията на малиново сорбе

Тук Анито вече активно се включи в дегустацията, особено на сорбето, което за нея си е сладолед.

Това остана от десерта накрая
Това остана от десерта накрая

И няколко съвета от нас

Опитвайте повече неща. Всички ресторанти в рамките на Sofia Restaurant Week предлагат по две тристепенни менюта. Ако сте поне двама души, задължително поръчайте и от двете менюта. Ние отново така направихме и да си признаем смесихме менютата, за да опитаме от всичко. Идеята на готвача сигурно не е била точно такава, но за протокола – всичко си вървеше идеално с останалите. Иначе предварителните менюта изглеждаха така: Меню 1: Салата с тиква, телешки стек и милфьой. Меню 2: Авокадо със скариди, патешко филе и каноли

Опитайте се да забравите предразсъдъците, доколкото е възможно. Ако си бяхме държали на своето, че не ядем спанак и киноа, сигурно никога нямаше да дойдем. А и Андрей преди не ядеше телешко, а Мимето не пиеше вино, но причината се оказа не в телешкото и не във виното като цяло. Така че, доверете се на готвача!

Ларгото в София

Да (пре)откриеш София за два дни

ноември 8th, 2018 Андрей Андреев Здравейте, ние сме Андрей, Мария и малките Анна и Адриана, целите сме семейство Андрееви. И живеем в София - някои повече, други по-малко, а трети цял живот. И решихме да се разровим из нашия град и да ви отведем до любопитните за нас места. Места, които с гордост бихме показали на поредния турист, спрял ни…

Copyrighted Image