Колко вкуса има София? Да проверим на Sofia Restaurant Week!

This post is also available in: English

Restaurant Week 2020 – 4 седмици, 2 града, 28 ресторанта

Приятели и познати все ни се чудят как си „пропиляваме“ времето при пътуванията в ядене и пиене и може да не видим основните забележителности, но до вкусна храна винаги ще се доберем. Но истината е, че това го правим не само докато пътуваме, а и като си стоим в София. И откровено да си признаем, пътуванията извън града почти винаги ни идват по-евтино, отколкото уикенд в София. Защото просто не можем да устоим да пробваме някой нов ресторант, кафе, сладкарница, или пък да похапнем за пореден път в добре познато място, което обичаме. Затова и много се вълнуваме, когато наближи Sofia Restaurant Week. Която този път не е само в София, но ние така си я знаем.

Следващото издание на Restaurant Week е между 15 октомври и 8 ноември 2020 г.! Събитието ще се проведе в рамките на 4 поредни седмици в София и 2 седмици във Варна в дните от четвъртък до неделя. Резервациите са отворени на https://restaurantweek.bg/bg/.

Какво е Restaurant Week?

Ако все пак за пръв път чувате за това събитие, ето какво ви очаква. Sofia Restaurant Week обичайно се провежда два пъти в годината – през май и септември, а през 2020 г. е едно издание, продължаващо през октомври и ноември. В него ще участват 20 селектирани ресторанта в София и 8 във Варна. Всеки ресторант предлага по две тристепенни менюта (някои и 4-степенни), като цената на всяко меню е 37 лв, без включени напитки. Тъй като повечето участващи ресторанти са доста изискани и с цени над средните (поне в София), тази цена за предлаганото меню е супер сделка. След като разгледате менюто, ще се уверите в това.

Какво е менюто?

Social Cafe Bar & Kitchen
Social Cafe Bar & Kitchen – Sofia Restaurant Week Септември 2018

Списъкът с ресторанти и менюта можете да видите на https://restaurantweek.bg/bg/restaurants/. Голяма част от предложенията са сезонни. Обикновено има по нещо, подходящо за всички – включително за вегани, вегетарианци, месоядни, любители на морските дарове. Както и голямо разнообразие от кухни – българска, азиатска, италианска.. има и още, но да не изброяваме. Интересен акцент са и собствените ресторанти с авторска кухня на известни шеф готвачи. Като цяло, най-големият проблем в Sofia Restaurant Week е къде да отидем, защото изборът е огромен и все интересен.

Как да резервираме?

Нашият весел екип в Клуб Пушкинъ Ресторант Пушкин
Нашият весел екип в Клуб Пушкинъ, койтов ече не съществува, ама споменът го има :)

Едно от най-хубавите неща е, че можем да резервираме маса онлайн. А ако резервирате онлайн, после можете да оставите ревю на ресторанта и да помогнете на останалите, които се чудят дали да го посетят. Резервациите стават от страницата с менютата – разглеждате всички менюта на едно място, избирате си желан ресторант и срещу всеки ресторант има бутонче Резервирай сега. На страницата, която се отваря, ще видите възможните дати и ще можете да си резервирате маса. И така, запазвате, отивате в ресторанта и се наслаждавате.

Кои ресторанти са най-хубави?

Както казахме, най-трудно е да си изберем къде да отидем. А и на всяко издание на фестивала ресторантите са различни – някои се повтарят, има и нови, някои пък затварят междувременно или се местят/променят. За 2020 г. ние сме си избрали ресторант Adella и Bourchier Hose.

Малко спомени

Ние през май 2018 посетихме Клуб Пушкин, който за съжаление вече не съществува, и ресторант Tempero. За есенното издание през 2018 си бяхме избрали Social Cafe. Там сме ходили и преди по други поводи, но бяхме особено любопитни как ще се представят на SRW и не останахме разочаровани. Всяка година списъкът с ресторантите е различен и има нови открития и попадения.

Нашият съвет е да разгледате всички ресторанти и менюта и да си изберете това, което ви звучи най-интригуващо и вълнуващо. И, разбира се, да си запазите навреме, за да сте сигурни, че ще има места.

Всичко за Sofia Restaurant Week 2020 – тук: http://restaurantweek.bg/bg/

Copyrighted Image