Home Като на гости5 звезди СПА на морето извън сезона: здраве, спокойствие и плаж само за теб (Част 1)

СПА на морето извън сезона: здраве, спокойствие и плаж само за теб (Част 1)

14 minutes read

Част 2 на тази статия можете да откриете тук.

– Какво ще правите през май на морето, няма ли да ви е студено?

– Ами ние отиваме на СПА.

– Че кой ходи на СПА на морето и защо?

Съвсем откровено ни се иска да си признаем, че с всяка следваща година ходенето на СПА и балнео хотели повече ни привлича. Не само защото е приятна възможност за почивка, а и защото се опитваме да се грижим повече за здравето си.

Днес ние сме решили да ви разкажем за нашето пролетно море с децата, организирано с ясната цел да ходим на СПА, басейни, сауни и като бонус – разходки сам-самички по плажа. И за една от най-добре пазените тайни на българското Черноморие – страхотните природни богатства за СПА и балнео туризъм извън летния сезон. И тъй като май вече мина, добрата новина е, че е също толкова хубаво и през септември и октомври.

Весели семейни моменти на СПА с деца в Wave Resort
Весели семейни моменти на СПА с деца в Wave Resort – спа хотел на морето
Хладният пролетен сезон не е никаква пречка да отидем на море с деца и осигурява чист и спокоен плаж
Хладният пролетен сезон не е никаква пречка да отидем на море с деца и осигурява чист и спокоен плаж

Някъде между Поморие и Ахелой

На 5 май следобед времето е обичайното пролетно – хем е топло, хем е ветровито, слънцето те изгаря, а сянката те кара да трепериш от студ. Край морето подухва леко и приятно, а ароматът на морския въздух не може да бъде сбъркан с нищо. Слизаме от колата на познатия паркинг и се вмъкваме в хотела, в който сме вече за трети път.

Wave Resort Поморие
Wave Resort, между Поморие и Ахелой – страхотен спа хотел на морето

Почти избухваме в смях, когато изненадващо ни настаняват в същата стая, по-скоро апартамент, в който сме били предходните два пъти. Явно това си е „нашата стая“, нашият си късмет и се забързваме по познатия път.

Нашата си стая в Wave Resort
Нашата си стая в Wave Resort, номер 1336

Минути по-късно децата вече подскачат в басейна, Андрей е с обичайната книга в ръка около тях, а Мими се е спряла на СПА рецепцията за нещо много важно. Ще тества един от новите уелнес пакети на хотела, създадени специално за хора, които имат нужда от почивка, детокс, нещо против стрес или просто искат да се почувстват наистина глезени за няколко дни. Напоследък и ние все повече оценяваме колко е важно да се грижиш за емоционалното си здраве и да си пестиш нервите, така че инвестицията си струва.

Изпиваме по един фреш от здравословния бар, докато се уговаряме за програмата - Wave Resort W-SPA
Изпиваме по един фреш от здравословния бар, докато се уговаряме за програмата

Ако още се чудите къде сме – мястото е Wave Resort, между Поморие и Ахелой. В предходна статия сме ви разказвали колко е страхотно да отидеш на море там през лятото и продължаваме да вярваме в това. Този път, обаче, откриваме колко е хубаво да отидеш там и извън летния сезон. Но нека разкажем какво точно правим, а вие ще решите хубаво ли е наистина.

На СПА хотел на морето и уелнес с деца – възможно ли е и има ли смисъл?

Ходим на СПА хотели с деца, откак имаме деца. Водим ги от малки бебета, а те винаги се забавляват в басейните и джакузитата. В зимните сезони и когато ги хванем в настроение, понякога ги вмъкваме и в парната баня. Много обичат и на солна стая и винаги си я търсят. Друго любимо забавление им е турският хамам. А Ани е страшна фенка на масажитe.

Ани на хамам
Ани на хамам. Много от процедурите в W-SPA могат да се ползват и семейно или от деца
Два от откритите басейни в Wave Resort са отопляеми и подходящи за ползване през май, септември и октомври
Два от откритите басейни в Wave Resort са отопляеми и подходящи за ползване през май, септември и октомври, така че си е напълно функциониращ СПА хотел на морето

Ади е още на 3 г. и стоенето мирно ѝ е най-голямата трудност в живота. Но пък обича да се изморява във всякакви по вид и размер басейни. И така, за нас ходенето на СПА с деца винаги е било един от любимите начини за почивка. А възможността за комбинация с море, хубав хотел и детска анимация е чисто и просто още един бонус, който ни побутва към решението да отидем на спа хотел на морето през пролетта в Wave Resort.

За родителската част от семейството това е и възможност да се поглезим с някой и друг масаж и други  приятни процедури. Ваканцията ни се падна 2-3 дни след емоционалния, но много изморителен круиз в Егейско море и ни се отрази повече от добре.

Инвестицията в почивка и време за себе си винаги си струва
Инвестицията в почивка и време за себе си винаги си струва

3 дни релакс с уелнес пакет „Почувствай баланса“

Понеже сме много съвестни и подробни в разказите си за хубави места, от хотела ни предложиха да опитаме новите им уелнес пакети и да разкажем и за тях, ако имаме желание. Тоест, предложиха пакет на Мими, защото е била мила и много е слушала, а и жените винаги имат нужда от почивка. Но добрата новина е, че част от пакета може да се ползва и от цялото семейство. Пакетите са три вида – детокс, анти-стрес и анти-ейдж и всеки от тях може да е за 3, 5 или 7 дни. Включват цялостна програма от процедури, тренировки и хранителен режим за постигане на желания ефект. Мими взе пакета срещу стрес, който се нарича „Почувствай баланса – 3 дни, отдих и отмора“ и се връщаме на рецепцията в СПА центъра, за да уточним програмата.

Ако вече сте цъкнали на линка, сте разбрали, че в програмата са предвидени общо около 20 дейности в рамките на трите дни. Те включват разходки край морето, солна стая, фитнес, масажи, солен басейн и кнайп пътека, СПА ритуал „Расул“ (страхотен е, ще ви разкажем за него по-надолу), терапия за лице, кална маска, душ Шарко, душ Виши, лекарски преглед.

Ако ходите без деца, сигурно си представяте дългите периоди на безвремие край морето и в СПА центъра, в които прескачате от залата за масаж към залата за релакс, соления басейн и останалите спокойни местенца. Ако пък сте с деца, можете да сте спокойни, че около половината от дейностите са подходящи за цялото семейство, а в останалото време можете да ги пуснете в детския кът. Програмата включва и специален хранителен режим.

Разходките край морето и солниците са задължителна част от уелнес пакета и са подходящи за цялото семейство
Разходките край морето и солниците са задължителна част от уелнес пакета и са подходящи за цялото семейство

Ден 1: Разходка край солниците, ритуал „Расул“, солен басейн, кнайп пътека

8 сутринта е, децата си доспиват, а Мими с туристически обувки, малка раничка и огромна усмивка се отправя към СПА центъра. Срещата е там – първо за закуска, а след това за първата сесия динамично ходене по екопътеката между морето и солниците на Поморийското лиманно езеро. Закуската е смути, приготвено в здравословния бар на СПА центъра. Всеки ден е различно и според това какво обичаш. Нашето днес е с ягоди, банани, овесени ядки и мед.

Бързо смути за закуска и потегляме към солниците
Бързо смути за закуска и потегляме към солниците на Поморийското езеро за задължителната кардио разходка

Докато с усмихнатата Вики обсъждаме закуските и други неща от живота, пристига Юри, нашият водач по екопътеката край солниците. Планът е следният: разходката продължава общо около 40 минути интензивно ходене, според възможностите. Вървим докъдето стигнем за 20 минути и се връщаме. Екопътеката е безкрайно красива и минава по пясъчната коса между морето и солниците на Поморийското езеро. Разходките сутрин по брега и дишането на йодни пари стимулират кръвообращението и обмяната на веществата. А соленият въздух има противовъзпалителен, ексфолиращ и оздравителен ефект.

Разходката започва и завършва с мъничко адреналин от прескачането на рекичката, която минава наблизо и в този сезон е малко по-пълноводна от лятото. Юри, от Ахелой, е не просто водач по пътечката. Той е и терапевт от СПА центъра, който познаваме от предходното ни посещение през септември. Правил ни е чудесни масажи и кални апликации. Разхождаме, говорим си за нещата от живота и малко по-късно отново ще се видим с него за ритуала „Расул“. Той е една от най-интересните и приятни процедури в W-SPA, както се нарича СПА центърът на Wave Resort.

Пътечката край Поморийските солници през май и бункерът съвсем близо до Wave Resort
Пътечката край Поморийските солници през май и бункерът съвсем близо до хотела

Ритуал „Расул“ с лиманна кал

Расул е древен ритуал за пречистване на тялото с богата на минерали кал, пара и топлина, с арабски произод. Днешният ни ритуал Расул е с лечебна кал от Поморийското лиманно езеро и лечебна луга от същото място. Ритуалът се изпълнява в самостоятелно помещение, което включва собствена парна баня и зала за апликации с топли лежанки.

Първата стъпка е парна баня за около 10 минути, за да се затопли кожата и отворят порите. Така благотворните свойства на калта ще се проявят по-добре.

Първа стъпка от ритуал Расул - парна баня -  Wave Resort спа хотел на морето
Първа стъпка от ритуал Расул – парна баня

После идва ред на намазването с кал. Процедурата завършва с изпичане с инфрачервена светлина, за да проникнат минералите и микроелементите в дълбочина, а тялото да поеме дефицитните за него и да се подхрани.

Калната апликация с поморийска кал е от процедурите, които не бива да пропускате, ако посещавате Wave Resort
Калната апликация с поморийска кал е от процедурите, които не бива да пропускате, ако посещавате Wave Resort – спа хотел до Поморие

След това се ексфолира с луга. Накрая прекарва още десетина минути с калта и лугата в парната баня, в които следва добре да се разтърка, да си направи финален пилинг и да се опита да се измие. Последното е най-сложно, когато си от глава до пети в примесена кал с луга, които деликатно са се размекнали и полепнали по кожата ти. Но усилието си струваше. А възможността за терапия с кал е едно от най-големите предимства, когато си на СПА хотел на морето.

Приключението завършва с релаксиращ масаж и чаша чай от специално разработената серия W-SPA, която е просто неустоима на вкус и аромат.

Чаят W-SPA е специална селекция, разработена за Wave Resort и е два вида - Детокс и Релакс. Може да смесите и двата, вкусът е прекрасен
Чаят W-SPA е специална селекция, разработена за Wave Resort и е два вида – Детокс и Релакс. Може да смесите и двата, вкусът е прекрасен

Обратно в реалността или на СПА с деца

За ритуал Расул ще са ви нужни около 2 часа или малко повече. В идеалния случай и поне още час почивка след това. Когато си с деца, програмата се модифицира според работното време на детския кът. Той работи от 10 до 12,30 ч и от 14 до 17 ч. Можете да оставите без придружител деца над 4 години. Идеен вариант е да си запишете процедурите по време на сутрешната сесия, а следобеда да прекарате във водната зона заедно.

Винаги е опция да оставите децата в детския кът, докато сте на процедури.
Игри на открито с аниматорите. Ако питате Ани, ще откаже да идва с нас на море и басейни и остава в детския кът

След сутрешните ритуали, хапнахме леко в ресторанта. Следобед се потопихме в „семейните“ процедури – солен басейн и Кнайп пътека, останалите закрити и открити басейни, термална зона.

Залата със соления басейн и Кнайп пътеката е самостоятелна и може да се ползва от цялото семейство -   Wave Resort спа хотел на морето
Залата със соления басейн и Кнайп пътеката е самостоятелна и може да се ползва от цялото семейство
Децата се възползваха и от възможността за нови прически във фризьорския салон
Децата се възползваха и от възможността за нови прически във фризьорския салон

Прекрасният първи ден завърши също специално – с индивидуално меню в удивителния азиатски а ла карт ресторант Ginger. За страхотните предложения там и следващите дни от това СПА приключение разказваме в Част 2 на тази статия.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image