Защо за мен е важно да имам SSD диск, и по-точно Samsung EVO 860

Когато не успееш да се отзовеш на покана, се превръщаш в домашен майстор

Миналата седмица Samsung Electronics презентираха новия си диск (SSD) и чудесно се бяха сетили да ме поканят. Но аз бях отново някъде, така сме травъл блогърите, дори на работа. Та на това събитие надградиха няколко лаптопа с нови и много бързи SSD-та от чисто новия модел EVO 860. Безкрайно хубаво, после ще ви кажа защо е хубаво да имаш SSD . И след като направиха тази невероятна презентация, ми остана само да съм разочарован, че не съм успял да отида.

Но точно след една седмица и аз се сдобих с SSD Samsung EVO 860 и така се наложи да стана домашен майстор, защото на презентацията е имало съветници, а аз се настроих да го направя сам.

Как да си инсталираме SSD сами – стъпка по стъпка

Няма по-лесно от това да си инсталираш сам ново SSD, особено ако имаш старо и то по-малко.

  • Взимаш новото с кутийка и го свързваш през USB порт.
  • Сваляш си софтуера на Samsung за клониране на диска. Аз го търсих в Google, но ето линк за вас: Data Migration.
  • Клонираш диска, на който ти е операционната система. Отнема време, няма как. (Важно е стария диск да е по-малък или поне почти същия като новия).
Неразборията докато клонирам диска - Samsung EVO 860, Samsung SSD, Самсунг SSD, Защо е важно да имаме SSD
Неразборията, докато клонирам диска
  • След като се клонира диска, изключваш лаптопа.
  • Обръщаш го. Изключили сте го и от тока, нали? При повечето лаптопи има отделно капаче за диск, еми отваряш, махаш стария, слагаш новия, затваряш.
  • Пускаш лаптопа. Подскачаш от радост, че тръгва.
  • Чудиш се защо зарежда така бързо и му се радваш,
  • Това е!

Защо имам SSD и се радвам на всеки нов

Да започнем от там, че времето ми е много ценно. Колкото повече свободно време имам, толкова повече отделям на детето си. Мисля, че за всички ви е така. Та SSD дисковете са супер идея. Първото нещо след пускане на компютъра е, че цялата система се стартира мигновено. Докато надигна чашата с кафе и вече всичко е готово, дори не мога да отпия.

Стар и нов Samsung SSD, Samsung EVO SSD, Samsung EVO 860, Самсунг ССД, Самсунг SSD
Стар и нов Samsung SSD

Второто и това е много важно за мен, всичко става бързо. Запис на файлове, четене на файлове. Като всеки фотограф, понякога си глася панорами от 4-5, може дори 20 кадъра. Временните файлове, с които работя, стават около 10 000 МБ, дори не може да си представите колко затормозяващо е всеки път, ако нямате SSD. А ако имате да обработите 200 файла? Или сте отворили едновременно 10?

Съвет: ако се занимавате любителски или професионално с фотография, си вземете минимум 250GB, не правете компромис. Особено ако използвате RAW формат на файловете си.

Първи резултати със Samsung EVO 860

Когато някой ви каже, че нещо работи по-бързо от друго, без да ви дава яснота колко по-бързо ще рече това, не му вярвате много, нали? И аз съм така и винаги търся някакви конкретни данни, които да подкрепят едно или друго твърдение. Но нали знаете поговорката, че българинът има много акъл, но му идва късно. И аз така не се сетих да засека за колко време ми зареждаше машината със старото SSD и сега с новото, и не мога да ви кажа.

Но научих, че на представянето на диска е имало доста по-досетливи хора, които са засекли точно това и дори са направили статистика. Според данните, при компютрите със стандартен хард диск времето за зареждане е намаляло три до четири пъти. Преди ъпгрейда те са се зареждали за 32-40 секунди, а с новото Samsung EVO 860, за 8-13 секунди. При лаптоп с по-старо поколение SSD пък разликата е била от 26 на 17 секунди.

Защо Самсунг?

Всъщност, аз съм имал само SSD-та от тази марка, нито един не ме е предал. А EVO 860 звучи много обещаващо, а и с 5 години гаранция. Освен това инсталирането му бе супер лесно, дори жена ми щеше да се справи, а тя откровено си признава, че е скарана с подобни дейности.  Характеристиките му няма да изброявам, можете да ги разгледате на сайта на Samsung. Важното е, че допринасят компютъпът ми да работи по-бързо и да се чувствам по-спокоен, че ще си свърша работата бързо и успешно и ще имам повече време да си играя с малката Анна.

Цена на Samsung EVO 860 и къде да купим

Средната цена на диска е около 150 лв, но това е много относително и винаги зависи от конкретния магазин и това дали има някаква промоция. Аз винаги обичам да пазарувам онлайн – ето линк към Samsung EVO 860 в един от често използваните от мен онлайн магазини. 

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
NewUser Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
NewUser
Guest
NewUser

Гледай си снимките и не пиши за техника…
Не работело с Макове и Сонита… :D

Copyrighted Image