Home Статии На парти по германски: Stallwächterparty, Баден-Вюртемберг и сърцето на Европа

На парти по германски: Stallwächterparty, Баден-Вюртемберг и сърцето на Европа

14 minutes read

Знаете ли какво е Баден-Вюртемберг? А можете ли да го произнесете правилно от първия път? Ако да, тогава опитайте с Stallwächterparty. Ако не говорите немски, както ние не говорим, предизвикателството е голямо. И ето за това ще ви разказваме сега.

Около 10,30 германско време пилотът на самолета ни поздрави с Добре дошли в Берлин и ние успешно се разтоварихме на летище Тегел. Докато обикаляхме като начинаещи туристи в търсене на карти за градския транспорт, се радвахме на интересната архитектура на основното към момента берлинско летище. Шестоъгълната сграда с отворено вътрешно пространство ни изглежда много атрактивна.

Мимето пред Бранденбургската врата в Берлин
Мимето пред Бранденбургската врата в Берлин

Час по-късно вече бяхме минали покрай Бранденбургската врата, слезли от автобуса и изминаващи последните метри до мястото, където се запознахме с.. провинция Баден-Вюртемберг.

Да се запознаем с Баден-Вюртемберг – обяд в ресторант Die Maultasche

След час и нещо с автобуса и после пеша по огромните берлински булеварди, успяхме да стигнем нареме за срещата в малкия и много уютен ресторант Die Maultasche в самия център на Берлин. В скритата заличка най-отзад ни чакаха Томас, Клара, Амели и Надя, както и още няколко „колеги“ блогъри и журналисти, за да ни разкажат защо сме в Берлин изобщо. Истината е, че не всички от присъстващите знаеха на какво точно събитие сме поканени. Но пък и ние не за пръв път се качваме на самолета, без да знаем къде точно отиваме.

Ресторант Die Maultasche в Берлин
Ресторант Die Maultasche

И така, всички ние сме там, защото сме поканени на Stallwächterparty, за което споменахме по-рано. За него знаем, че е най-голямото лятно политическо парти в Германия, каквото и да означава това. Нямаме много общо с политическите събития, но се съгласихме да пътуваме до Берлин за партито, защото ни обещаха, че то съвсем не е само политическо събитие. И че от него може да се научат най-различни интересни неща за Германия, Баден-Вюртемберг и за живота като цяло.

А защо толкова пъти повторихме Баден-Вюртемберг? Защото партито се организира ежегодно в представителството на провинцията в Берлин, а и защото мотото на тазгодишното парти е „Баден-Вюртемберг – в сърцето на Европа“. И ние бяхме поканени там именно от милите хора от Държавното министерство на Баден-Вюртемберг (което ще рече, администрацията на премиера на провинцията Винфрид Кречман).

Традиционно ястие от Баден-Вюртемберг
Традиционно и много вкусно ястие от Баден-Вюртемберг

Докато разпитваме какво е Stallwächterparty, защото все още не ни е ясно какви са тези летни политически партита, си поръчваме и обяд, типичен от Баден-Вюртемберг. Всъщност, малкото ресторантче е избрано за нашата среща, точно защото предлага типична за провинцията кухня. Мимето си поръчва шпецле (типична германска паста) с леща и наденички. Звучи нелепо, но е чудесно на вкус и много, ама много засищащо. Андрей избира по картинка – ястието, което е на корицата на менюто. Как ли се казваше..? Нещо като пълнена палачинка с кайма и разни подправки, безумно вкусно. Та не се отказвайте, ако съставките на ястията ви звучат странно, германците са го измислили.

Шпецле с леща и наденички - изглежда странно, но е много вкусно
Шпецле с леща и наденички – изглежда странно, но е много вкусно

Какво е Stallwächterparty?

И ето, най-после стигаме до обяснението какво е Stallwächterparty. В превод означава Stable Guard Party, или купонът на тези, дето пазят конюшнята. Ето, затова не се мъчим да го превеждаме. Партито се организира всяко лято в последните дни на юни, точно преди германските депутати да излязат в лятна ваканция. Но знаете, че дори там, където всички излизат във ваканция, все някой трябва да остане да пази за през лятото. Това парти се прави точно за тези хора – тези, които ще останат да „пазят“ германския парламент, докато останалите си почиват. Или такъв бил първоначално замисълът на партито, което се организира ежегодно от 1964 година насам. И събира целия политически елит на Германия, разбирайте всяка година са поканени почти 2000 души.

Партито, както споменахме по-рано, се прави по традиция в представителството на провинция Баден-Вюртемберг в Берлин. От провинцията (която се води третата по големина в Германия) много се гордеят с това, че сградата на „посолството“ им се намира в дипломатическия квартал на Берлин – единственото представителство на провинция в квартала. Също така сградата е внушителна и активно се използва за изложби и всевъзможни други събития. И дори Берлин да е голям град, едва ли има много сгради, подходящи за политическо парти за 2000 души.

Нашата групичка от журналисти, блогъри и домакините ни от Баден-Вюртемберг
Нашата групичка от журналисти, блогъри и домакините ни от Баден-Вюртемберг преди началото на партито

Как изглежда парти за 2000 политици в Германия?

Партито за нас започна още около 16 ч, когато ни пуснаха да разгледаме голямата сграда и да се ориентираме на спокойствие, преди да са дошли гостите. Разходихме се по всички четири етажа, за да се запознаем с изложителите, които тъкмо пристигнали, си подреждаха щандовете. По четирите етажа бяха разположени щандове на компании от провинция Баден-Вюртемберг, спонсори на партито. Страхотно впечатление ни направи това, че всички изложители, до един, бяха вложили максимална креативност в опит да направят щанда си интересен и не на последно място, забавен. Все пак сме на парти.

Мимето и нейния нов приятел, който ни посрещна на входа на Stallwächterparty
Мимето и нейния нов приятел, който ни посрещна на входа на Stallwächterparty

Друга любопитна част бе представянето на страните членки на Европейския съюз, все пак тази година партито бе на европейска тема. Имаше и български щанд, и за него ще разкажем.

Европа бе темата на тазгодишното Симфоничният оркестър на Мимето и нейния нов приятел, който ни посрещна на входа на Stallwächterparty, а любопитният Спайдърмен под звездите на ЕС не е там нарочно - бил временна арт инсталация в сградата и по ирония се паднал точно под мястото, където се прожектират звездите
Европа бе темата на тазгодишното Stallwächterparty, а любопитният Спайдърмен под звездите на ЕС не е там нарочно – бил временна арт инсталация в сградата и по ирония се паднал точно под мястото, където се прожектират звездите

Не на последно място, имаше и шоу. В основната зала и на терасата на покрива имаше различни програми, включително музика на живо, стендъп комедия на видимо известен и харесван местен комик, който, за съжаление, говореше само на немски и не го разбирахме. А в основната зала се радвахме на симфоничен оркестър, а по-късно през нощта и латино парти.

Симфоничният оркестър на Stallwächterparty
Симфоничният оркестър Porsche Big Band на Stallwächterparty

В градината пък бе основният „ресторант“. Съставен от блок маси с храна в двата му края и няколко десетки дълги пейки и маси, досущ като на една голяма хубава сватба. В началото там бе и официалната част, приветствия от домакините и т.н., а до края на вечерта там кипеше най-активният социален живот.

Градината преди началото на партито- Stallwächterparty 2019
Градината преди началото на партито
И по време на Stallwächterparty 2019
И по време на Stallwächterparty 2019

Stallwächterparty 2019

Нашият екип бе пристигнал в Берлин с граничеща към нула обща култура за германския политически живот, но изключително любопитен към всичко, което домакините от провинция Баден-Вюртемберг искат да ни покажат за себе си. Така се заехме с важната задача да обиколим всички изложители до един и да ги разпитваме, докато им омръзне да разказват.

Блогърският рай на Баден-Вюртемберг на Stallwächterparty 2019
Блогърският рай на Баден-Вюртемберг

„Зелената“ провинция

И понеже винаги се чудим откъде да започнем, решихме да започнем с кафе. Не бе произведено в Германия, а в Бурунди, но пък бе много хубаво и със сертификат, че при производството му се полагат усилия за опазване на природата. Впрочем, германците са много активни на тема екология. Без да има някаква специална тема, всички местни изложители държаха да се похвалят с еко-изобретенията и практиките си. А може би пък Баден-Вюртемберг е особено „зелена“ провинция. Всъщност, премиерът им Винфрид Кречман е първият и май единствен премиер на германска провинция от партията на Зелените.

След кафето завъртяхме колело на късмета, от което спечелихме желирани бонбонки с вино. После Мимето дълго време се радва на робот, който украсява курабийки под неин контрол.

Мимето казва на робот как да украсява курабийки
Мимето казва на робот как да украсява курабийки

На щанда на Lidl показваха мрежички за пазаруване за многократна употреба, които ще ги има в магазините в Германия съвсем скоро. Надяваме се и при нас да пристигнат.

На втория етаж още с качването всички много се радваха, когато си видят своето изображение в реално време на посрещащата ги видео стена, преминало през някакъв филтър, който на всичко отгоре се променя при всяко преминаване.

Парти снимки с филтри - Stallwächterparty
Парти снимки с филтри

Отсреща бе щандът на една от винарните – Remstalkellerei , където опитахме най-разнообразни бели вина от Баден-Вюртемберг. На горния етаж бе щандът на производителя на вермут Belsazar, в която предлагаха техен си специален коктейл от пенливо вино, вермут и лед. Между етажите пък се разхождаше подвижният щанд на производител на еко четки за зъби.

На Мимето й правят коктейл с пенливо вино, вермут и лед
На Мимето й правят коктейл с пенливо вино, вермут и лед

Изгубени в сиренето

Да си признаем, по време на партито малко се пообъркахме и заблудихме, че всичко, което виждаме и опитваме, си е местно. Дори пуснахме пост в Инстаграм със страшно апетитния щанд със сирена, които обявихме за германски. Е, оказа се щанд на вносител, сирената бяха предимно френски, но пък бе добър повод да разпитаме за германските сирена. Та тези от Баден-Вюртемберг са основно жълти сирена, основно от краве мляко.

Щандът със сирената, които се оказаха френски, но бяха много вкусни
Щандът със сирената, които се оказаха френски, но бяха много вкусни
И вече един истински производител от Баден-Вюртемберг - Bauern Käserei Leupolz
И вече един истински производител от Баден-Вюрттемберг – Bauern Käserei Leupolz

А докато се губехме в превода с терминологията за сирената, разказвахме на нашите домакини за рекламите с краварката по нашите телевизии. Всъщност, и германците сами се шегуват с трудните си думи. На видео стената зад медийния ъгъл се прожектираше реклама, гласяща нещо в стил, че Баден-Вюртемберг не е нещо, което трябва да се помни като име, а най-вече да се види.

А ние решихме да тестваме услугите на Deutsche Post и си изпратихме картичка у дома. Още не е пристигнала
А ние решихме да тестваме услугите на Deutsche Post и си изпратихме картичка у дома. Още не е пристигнала

Баден-Вюртемберг – в сърцето на Европа

Ние, като едни „международни гости“, разбира се много се вълнувахме от основната тема на партито, а именно Европа. По темата организаторите бяха поканили представители от посолствата в Берлин на всички (или почти всички) страни от Европейския съюз, които да си представят страната с нещо характерно и вкусно.

Първо се залепихме на кипърския щанд, където бяха донесли Командария. Това е тяхното си десертно вино и бяха много впечатление, че знаем какво е Командария и сме ходили в Кипър. Естонците също бяха изумени, че сме били в страната им и дори им дадохме съвет да идат в прекрасния ресторант на имението Сака, в който се глезихме миналата година. А те ни почерпиха с легендарния си ликьор Vana Tallinn, който миналата година не опитахме.

Андрей и Vana Tallinn
Андрей и Vana Tallinn

Покрай френския щанд минахме много пъти, заради умопомрачителните им макарони и розе от Прованс – ето това розе.

Макарони с различни вкусове, от които французите, за щастие, бяха донесли в големи количества
Макарони с различни вкусове, от които французите, за щастие, бяха донесли в големи количества

Гърците бяха донесли невероятни лозови сърмички и макар да не бяха нещо нетрадиционно за нас, много им се зарадвахме. На много от щандовете се бяха подготвили с традиционни за страните им спиртни напитки – вина, ликьори, и по-силни неща, но от благоприличие се въздържахме да опитаме всички. Българският щанд, разбира се, също предлагаше ракия. Както и баница. Германските колеги май доста харесаха баницата.

Българският щанд на Stallwächterparty 2019
Българският щанд на Stallwächterparty 2019

Много обиколки направихме из щандовете на изложителите, а още повече въпроси задавахме. Опитвайки германски сладкиши под звуците на симфоничния оркестър, си мислехме как наистина не сме виждали нищо подобно до момента. Почти 2000 души на едно място, всички толкова различни, но толкова усмихнати, все едно казващи само с поглед „Всички сме заедно в това, хайде да направим така, че да ни е хубаво!“.  

И още от Мимето, която се снима с всичко и навсякъде Stallwächterparty
И още от Мимето, която се снима с всичко и навсякъде – но нали сме на парти?!

Още малко за провинция Баден-Вюртемберг и защо вече ни е в списъка с местата за посещаване

По време на разговорите ни, нашите домакини неколкократно ни попитаха дали преди да се свържат с нас сме знаели какво е Баден-Вюртемберг. Знаехме, макар Андрей да бъркаше правописа. Но не в големи детайли.

[info]Баден-Вюртемберг е най-югозападната провинция на Германия, трета по площ и население, както и една от най-богатите провинции. Столицата е Щутгарт. [/info]

И си признаваме, че Германия като цяло не ни е била никога сред първите в списъка на страни за пътувания и не бяхме се задълбочавали ако тръгнем да ходим, в коя провинция ще отидем първо.

Ето какво ще видим в югозападна Германия

Черната гора, или Шварцвалд. Да, това почти всеки българин го е чувал, защото в училище се учи, че от тази планина извира река Дунав. По 160-километровата планинска верига можем с дни и дори седмици да се наслаждаваме на хубавата природа от множеството екопътеки и не на последно място, на чудните местни вкусотии от продукти, отглеждани или добивани в планината.

Живописното езеро Констанц (Боденско езеро, или Бодензе), също е в Баден-Вюртемберг. А бреговете му са чудесен лозаро-винарски регион. Мечтаем си за няколко дни, примерно през септември, в някоя уютна къщичка на брега. Сутрин да гледаме как върви гроздоберът, а следобед или надвечер да наминаваме по винарните за бърза дегустация.

Замъкът Хоенцолерн изглежда приказно на снимки, а в скалите около него са открити пещери със скални произведения на изкуството на 40 000 години, които са част от наследството на ЮНЕСКО. И още толкова дворци, средновековни манастири и барокови сгради има за гледане и обикаляне.

И накрая, но пък това е едно от нещата, които за нас са много голяма мотивация, е кухнята на Баден-Вюртемберг. Хиляди видове бири, местни вина и всякакви вкусотии с месо, без месо, сладки, още по-сладки..

Германците са невероятно добри в наденичките
Германците са невероятно добри в наденичките
А това бе щандът на производител на джин от Баден-Вюртемберг - Stallwächterparty
А това бе щандът на производител на джин от Баден-Вюртемберг

Да, много искаме да отидем в Баден-Вюртемберг. Вие ходили ли сте? Какво ви харесва най-много?


А връщането от партито към България се превърна в друга забавна история, за която можете да прочетете тук.

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image