Стара Загора – в търсене на туристическите атракции

Градът, който ще помня с мириса на липи през пролетта, спокойните вечерни разходки през лятото и топлите и меки есен и зима

Стара Загора е един от най-старите градове в света. Макар и в днешно време да не е толкова видимо след опожарявания и исторически беди. Но детските ми спомени са как се катерим по останки от римски и византийски постройки. В двора на училището ни имаше антични камъни, по които се гонихме. А там, където ни се е струвал изоставен строителен изкоп, днес се издига красивата сграда на историческия музей, построена на мястото на стара римска улица. Щастливи и приятни бяха детските ми години в този град, но днес го посещавам повече като турист и с приятелите ми все обикаляме забележителностите. И дори за мен, въпреки че съм израснал там, има много нови забележителности и с радост ги разглеждам, когато има време.

Сградата на операта в Стара Загора
Сградата на операта в Стара Загора
Античния форум в Стара Загора
Античния форум в Стара Загора

Защо да отидем в Стара Загора

Наистина малко хора избират да отидат в Стара Загора специално за туризъм. Някак си всички знаят, че това е приятен и голям град, но никой не го възприема като нещо интересно за туристи в класическия смисъл. Повечето хора биха отишли на гости, а туризмът минава някъде покрай тази точка, но всъщност си има много интересни места за разглеждане и можете да си изкарате там страхотен уикенд. В Стара Загора е хубаво както за по-лежерни туристи, които предпочитат неангажиращите разходки из града, така и за любителите на музеи, паметници и исторически обекти. Тук ще разкажем повече за втората групичка, защото много интересни забележителности в Стара Загора всъщност са доста слабо познати, а заслужават повече.

Любопитен факт е, че няколко години след написването на тази статия, се преместихме да живеем от София в Стара Загора. И сега я допълваме с нови интересни места и по-задълбочена информация, вече не само като туристи, но и като местни. Ако решите да идвате насам, пишете ни, с радост ще се запознаем!

Старите имена на Стара Загора

Старите имена на града са седем – по времето на траките се е наричал Берое – сега така се наричат футболния отбор и много други спортни клубове в града. Августа Траяна, наречен е така на името на римския император Траян. Иринополис – дадено от императрица Ирина. Боруй е видоизмененото от българите тракийско име Берое, с това име е бил известен града, когато по-голяма част от жителите му вече са били българите. Верея – по време на византийското робство. След падането на града под османско робство (1372 г.) Ески Заара (Ески Загра или Ески Зара) до 1854г. когато вече е преименуван на Железник Железник. От 1870 г. градът се нарича Стара Загора.

Музеите в Стара Загора

Богатото историческо наследство на Стара Загора днес се управлява от Регионалния исторически музей, иначе казано РИМ Стара Загора. Но интересните за посещение музейни обекти далеч не се изчерпват с една сграда, а са разпръснати из целия град. И навсякъде има по нещо интересно.

РИМ Стара Загора
РИМ Стара Загора

РИМ Стара Загора

Основната сграда на историческия музей се намира в самия център на града. Нова, с атрактивна архитектура под формата на пясъчен часовник, отвън тя може и да не прилича на музей, но вътре крие много изненади. Тя е построена върху останките от главната улица на римския град Августа Траяна – Cardo maximus, и днес улицата е запазена на най-долното ниво на музея и можете да се разходите по нея.

В сградата на Регионален исторически музей Стара Загора е представена историята на града от неговото възникване през античността до възстановяването му след разрушенията и пожарите през Освободителната война. За Стара Загора се знае, че е един от най-старите градове – има останки от селища още от ранния неолит. Но днешният му облик е доста съвременен, тъй като на практика е бил сринат до основи и създаден наново след Освобождението. Затова и в Стара Загора няма да видите много старинни сгради, а улиците са толкова прави именно защото съвременният град е строен сравнително скоро и на чисто.

Античната улица в РИМ Стара Загора
Античната улица в РИМ Стара Загора
Самарското знаме
Самарското знаме
Старо копие на „История славянобългарска“
Старо копие на „История славянобългарска“

В музея ще разгледате много интересни артефакти, но аз винаги съм бил привърженик на идеята посещението на музей да става с беседа. Така се научават много повече и по-интересни неща, отколкото ако само наблюдавате експонатите през стъклата.

Други музейни обекти към РИМ Стара Загора

РИМ Стара Загора администрира още три интересни музейни обекта, за които обаче посещението е само с предварителна резервация. Това са късноантична мозайка, открита в частен римски дом, къща-музей на градския бит от XIX в. и Хилендарския метох, който се намира в двора на църквата Св. Димитър. Всеки един от тези обекти си заслужава посещение, но не забравяйте да се обадите в музея предварително по телефона или да се уговорите на място за желан ден и час.

Музей „Неолитни жилища“

Една от основните забележителности в Стара Загора и една от най-исторически впечатляващите експозиции е в музей „Неолитни Жилища“. Тук се намират останките от двуетажна жилищна постройка с богат инвентар от епохата на ранния неолит (началото на VI хил. Пр. Хр.). Къщата  е една от най-добре запазените от този период в цяла Европа. Тя е открита при спасителни разкопки през 1969 година и е консервирана в специална защитна сграда.

Музей „Неолитни жилища“
Музей „Неолитни жилища“

Когато за пръв път влезете в залата, най-вероятно няма да различите много от запазилите се елементи на древното жилище. Затова и е важно посещението ви в музея да е придружено от беседа. Когато започнаха да ни разказват как преди близо 9000 години древните хора са строили къщи, чиито стени са били изградени от колове с плет около тях, бързо успяхме да забележим в стените на къщата дупките, в които дървените колове са били поставени.

Дупките на дървените колове във външната стена
Дупките на дървените колове във външната стена
Пещта на първия етаж е по-запазена, а до нея е паднала и тази от втория етаж
Пещта на първия етаж е по-запазена, а до нея е паднала и тази от втория етаж

А след това и пещите, както и лежанките, където спели по 5 човека на площ от има-няма 3-4 кв.м. Лесно се различават останките от керамични съдове, повечето натрошени. Но е впечатляващо колко тънки и фини са били тези съдове, при все че са били изработвани в епоха, в която грънчарското колело не е било познато. Страхотно е да научиш колко важно е всъщност това място за историята и археологията. Така че, не пропускайте да посетите музея Неолитни жилища, и задължително поискайте беседа!


Музей „Неолитни жилища“

Неолитни жилища в Стара Загора – една история на 8000 години

ноември 19th, 2017 Андрей Андреев Как ли са живели хората от времето на семейство Флинстоун? В нашето семейство харесваме любопитни и различни места, където научаваш нещо ново за себе си или за историята. Изобщо не се определяме като музеен тип туристи, но има места, които не можем да пропуснем. И въпреки че сме ги посещавали и преди, пак минаваме, за…

Художествена галерия

За любителите на изкуството, в художествената галерия в Стара Загора се съхраняват над 4000 произведения. Те са основно от български автори, но и от състояли се в града международни пленери, както и от дарения. Днес се помещава в сградата на бившите централни хали, точно срещу историческия музей.

Историческия музей, Художествената галерия и Драматичния театър
Историческия музей, Художествената галерия и Драматичния театър

Музей на религиите

Джамията в Стара Загора, както все още е по-известна сградата на  Музея на религиите, е призната за народна старина още през 1927 година. Мястото впечатлява с това, че е било религиозен обект още от древността. В нея са намерени останки от култова яма от преди 12 000 години, езическо светилище от II-III в., средновековна християнска гробищна църква и мюсюлмански храм. Днес джамията е реставрирана и консервирана и експозицията в нея показва уникалната приемственост между толкова много религии на едно място.

Музея на Религиите
Музеят на Религиите
Основите на църквата в музея на Религиите
Основите на църквата в музея на религиите
Джамията в Стара Загора
Джамията в Стара Загора

Дом-музей Гео Милев

Къщата, в която е израснал поетът Гео Милев в центъра на Стара Загора, е превърната в музей още през 1953 г. по инициатива на приятелите му поети Николай Лилиев, Николай Райнов и др. В нея се съхраняват както ръкописи и произведения на Гео Милев, така и богата колекция от материали публикации, посветени на него.

Музей на бирата

Ако информацията от посещенията на исторически обекти започне да ви идва в повече (а това е твърде възможно като се има предвид богатата история на Стара Загора), можете да се отклоните до един по-нестандартен музей – Музея на бирата в пивоварната „Загорка“ (Една статия на приятлеката ни Лили за музея: В “СВЕТА НА ЗАГОРКА“). Там ще научите повече за десетилетната традиция на правене на бира в Стара Загора, ще видите различни артефакти от историята на пивоварството и ще ви разходят из самата пивоварна, за да видите на живо как се произвежда бира. Разбира се, накрая има и дегустация. Повече за часовете за посещение може да видите на сайта им.

На разходка из Стара Загора

Стара Загора е страхотен и зелен град с мека зима, прекрасни пролет и есен (пролетта ни е любима) и доста топло лято. Но независимо в кой сезон попаднете в града ни, ще се радвате да се разходите по централната пешеходна част. Повечето посетители на Стара Загора отделят основна част от времето си в разходки из града, а не по музеите. Но това е напълно разбираемо – има толкова много приятни места и толкова интересни забележителности на открито, че времето за музеи изобщо не стига или просто не се сещат.

Центърът на Стара Загора отвисоко
Центърът на Стара Загора отвисоко

Истината е, че и ние правим най-вече това – никога не можем да устоим да направим 1-2 „тегела“ по главната или пък по римската улица, и докато Анна и Адриана поиграят на някоя от многото площадки, свободното ни време отлита. Но ако още не сте открили най-интересните места за разходка в Стара Загора, ето бърз списък:

Центърът и Главната улица „Цар Симеон Велики“

За ужас на шофьорите и за радост на пешеходците, централната част на главната улица е изцяло пешеходна, може би около километър. В почивен ден през деня там винаги е пълно с хора – старозагорци много обичат да се разхождат по широката улица на спокойствие.

Фонтаните пред общината в Стара Загора, а Анна си играе с розово балонче
Фонтаните пред общината в Стара Загора, а Анна си играе с розово балонче
Площадът с фонтаните пред общината в Стара Загора
Площадът с фонтаните пред общината в Стара Загора

В западния ѝ край е сградата на Общината с площада пред нея, хотел „Верея“ и прилежащата пред него пешеходна зона, а точно до тях – парк „Пети Октомври“ – Градската градина (както го наричат местните жители), много приятен парк в самия център на града и любимо място за хората, живеещи в Стара Загора. Пред общината има красиви фонтанчета с каменни пейки, които през нощта светят в различни цветове и тук децата много обичат да играят и да се мокрят, ние винаги носим резервни дрехи за децата и нещо да ги завием и стоплим в по-студените вечери.

Адрианка се катери по пейките край фонтаните
Адрианка се катери по пейките край фонтаните

В другия край на улицата е парк „Алана“. По протежението ѝ не липсват кафенета за почивка, можете да си вземете и нещо за закуска, за ресторанти, ще трябва да потърсите по-обстойно, няма много на главната улица. Чудесно е да излезете с децата и да ги пуснете да тичат на свобода или да карат колело, тротинетка или каквото намерят за добре.

В Стара Загора рядко вали сняг, топличко си е, но когато завали, всичко става едно тихо и спокойно. Много красиво и почти без минувачи. Много харесваме, когато е снежно, но не се случва всяка година.

Общината в Стара Загора, парк "5-ти октомври" и главната улица
Общината в Стара Загора, парк „5-ти октомври“ и главната улица

Стара Загора е един от малкото български градове с правоъгълна шахматна планировка и е известен с правите си улици. Примерно банката, с която работим, има три офиса в града и са на една и съща улица – улица „Цар Симеон Велики“. Но единия офис е в центъра на града, а другите са в по-далечни квартали.

Римската улица и античния форум

Античния форум в Стара Загора
Античния форум в Стара Загора
Античния форум в Стара Загора и Римската улица
Античния форум в Стара Загора и Римската улица

Съвсем близо се намира и Античният форумен комплекс, съставен от римска главна улица и антична сцена за представления в другия край, разположени в непосредствена близост до музея и операта. Комплексът е напълно отворен и свободен за посещения, но там няма да срещнете чак толкова много хора. Но пък винаги ще се намери някоя сватбена групичка, и ние ходихме да се снимаме там на нашата сватба. На форума в топлите сезони се правят и представления на старозагорската опера, които с радост бих препоръчал.

Римската улица в Стара Загора
Римската улица в Стара Загора
Младоженци
Това сме ние, като младоженци

Парковете на Стара Загора

Стара Загора е един от най-зелените градове и голяма част от площта му е в паркове. Освен двата централни парка, най-популярен е парк Аязмото, който се намира в северния край на града, но пък има директна пешеходна алея до него от центъра. Ако питате местните, ще ви кажат, че е доста далеч, но разстоянието е вероятно не повече от километър и здрав човек може да го вземе за 15, мин, без да се умори сериозно.

Аязмото в Стара Загора
Аязмото в Стара Загора

Зоопарк Стара Загора

В парк Аязмото се намира и Зоопаркът на Стара Загора, който не е много голям, но е зелен и уютен и много предразполага за разходки.

През лятото на 2022 г. той бе отново отворен за посетители след доста продължителен ремонт. На нас лично ни харесва разходката там и е отлично спасение от жегата в летните дни. Едни от най-сладките му обитатели са малките мечета.

Малките мечета в зоопарк Стара Загора
Малките мечета в зоопарк Стара Загора
Зоопаркът винаги е голяма радост за децата
Зоопаркът винаги е голяма радост за децата
Вълк в зоопарка в Стара Загора
Вълк в зоопарка в Стара Загора

Друг парк, сравнително нов, е парк Артилерийски, на мястото на бившите военни общежития. Недостатъкът му през горещите сезони е, че няма много сянка. Иначе е приятен и има различни спортни съоръжения, детски площадки, градинка за кучета, фонтани и т.н.

Иначе, зелени площи и по-скромни паркове можете да намерите на всеки няколко пресечки в Стара Загора. Така че винаги ще има къде да поседнете и да си починете от разходката.

Алеята с кестените в парк 5-ти октомври
Алеята с кестените в парк 5-ти октомври
Парк 5-ти октомври
В Стара Загора винаги е по-топло, отколкото в по-голяма част от България. И тези дни, докато бяхме там, се насладихме на една прекрасна есен с много цветове.

Мемориален комплекс Бранителите на Стара Загора 1877 г.  (Самарското знаме)

50-метровият бетонен паметник на Самарското знаме се издига на хълм в източната част на града и е открит през 1977 г. по случай 100-годишнината от освободителните боеве за Стара Загора, както и на Шипка.

Мястото е наистина внушително с размерите си, а изкачването по 100-те стъпала до горе понякога е дори уморително. Няма как да не се замисли човек за мащаба на всичко, с което се свързва този монумент. А от горе можете да се насладите на панорамна гледка към Стара Загора.

Мемориален комплекс Бранителите на Стара Загора
Мемориален комплекс Бранителите на Стара Загора

Паметникът се намира в източната част на града. До него е най-удобно да стигнете с кола или с градски транспорт – автобус 17.

Самарското знаме
Самарското знаме
Бранителите на Стара Загора
Бранителите на Стара Загора

Колко време да останем в Стара Загора?

Хубавото е, че Стара Загора има интересни места както за любителите на историята, така и за тези, които предпочитат да се разхождат повече из града. Но ако не сте били досега поне за уикенд и се чудите къде да изкарате следващите почивни дни – Стара Загора е супер идея. И времето винаги е едно от най-хубавите в страната. Един уикенд там звучи чудесно.

Сградата на операта в Стара Загора
Сградата на операта в Стара Загора

С удоволствие бих ви препоръчал и да посетите постановка на операта или театъра в Стара Загора. Но истината е, че през почивните дни те са рядкост. Но ако по някакъв случай ходите в работни дни, проверете програмата. И операта, и театърът са на много високо ниво. Ние с радост ходим, когато уцелим представление в дните на престоя си.

Старозагорска Опера
Сградата на старозагорска Опера

Стара Загора не е град, в който да отидете веднъж, да обиколите от край до край и да го отметнете като изпълнена задача и дестинация. Ние много си обичаме града и се връщаме редовно, за да откриваме постоянните новости. А т изникват непрекъснато Все нещо се обновява и се създава, и от месец на месец градът става по-хубав. Затова, не пропускайте да се върнете.

Щом пристигнете в Стара Загора, не пропускайте да посетите Туристическия информационен център. Там  ще ви помогнат да се ориентирате в града и може да ви подскажат за текущи интересни събития или пък просто места за хапване и пийване. Намира се срещу РИМ.

Вкусно в Стара Загора

Стара Загора не е лишена от места, които си заслужава да посетите и да опитате добра кухня и да пиете хубаво вино. Макар и малък, градът предлага вкусове и аромати на европейско и световно ниво.

“Le chef” avec Ivan Agafinov – ресторантът на Шеф Иван Агафинов е с френска нотка и изключително добра и изискана кухня. Иван Агафинов е готвач с голям опит в добри ресторанти във Франция и ресторантът е с едно от най-добрите менюта в града. Работи от втроник до събота след 18ч. Намира се извън центъра на града, в комплекса на тенис кортовете до стадион Берое. Имат обедно меню.

Щастливеца – много хора понякога забравят или отхвърлят този чудесен ресторант заради малко странната му локация – в мол „Галерия“. И ние дълго време не го посещавахме по тази причина, но всъщност се оказа, че е един от най-добрите ресторанти в града и откъм обстановка, и откъм обслужване и храна. Сега е чест наш избор и винаги сме сигурни, че ще е на ниво.

БЮФЕТизключително място, тук движещата сила е Жоро, а това което трябва да опитате е обедното меню. Винаги много добре подбрани продукти и не се уморява да предизвиква и себе си и клиентите. Тук може да опитате великолепни неща, които не сте очаквали в едно обедно меню. Надявам се, че сте настроени да експериментирате.

„Вила Яна“ – къща за гости и много добра винарна, където готвят собственика и неговата по-добра половинка. Менюто обикновено е гурман, 5 степенно с подбрани добри вина. Цените са като за 5 степенно меню с вино, питайте преди да се отправите натам.

Spodelena винен бар и магазин – виненият оазис в Стара Загора. Единствения винен бар, но дори да имаше и други този щеше да е най-якият. Страхотно ниво на предлагани български вина, повече от разумни цени. Тук може да пиете най-доброто от българските изби на чаша, на бутилка, на крак или уютно седнали с плато мезета. Намира се съвсем близо до общината и парк „5 октомври“.

Къде да отседнем в Стара Загора?

Верни на принципа да пишем само за места, където сме изпробвали дълго време избягвахме да пишем за хотели в Стара Загора. Все пак, Андрей е от Стара Загора и не му се налага да прибягва до хотели. Но като наблюдаваме какво се търси в страничката ни, решихме да споделим къде бихме отседнали, ако искаме да посетим Стара Загора и си нямаме вила наоколо.

Най-важно за нас е местоположението на хотела и независимо дали сте в града по бизнес или просто за разходка, бихме ви насочили да си намерите хотел близо до центъра на града. Но не по-малко важни за нас са удобствата и комфортните стаи. Тук си признаваме, че нямаме преки наблюдения, вече споменахме защо. Но никога не е късно.

Ако и вие предпочитате да сте в центъра и всичко да ви е на пешеходно разстояние, бихме ви насочили към два хотела, които са с хубаво разположение в града. Това са тризвездния Uniqato и четиризвездния Best Boutique Hotel.  Кой ще ви допадне, не сме сигурни, цените им се различават с около 20%.

Booking.com

Ако идвате в града с автомобил и пешеходното разстояние от центъра не ви е толкова важно, но пък държите на удобен паркинг, бихме ви насочили и към 5-звездния Парк-Хотел Стара Загора. Срещу хотела е и пивоварната на „Загорка“, където можете да направите и бирен тур.

За нас най-любимото място за отсядане е и великолепно за всички любители на добрата кухня, хубавото вино и удобните стаи е мъничко зивън Стара Загора, т.е. на 6km от града, в село Змейово. Там ще откриете къща за гости и винарна в едно: Гостоприемството, виното и храната във Вила Яна и BETTERHALF Garage Wines, с. Змейово, Стара Загора

Ако сте любители на SPA хотелите и на минералната, вода може да посетите Старазагорските Минерални Бани, там има много и хубави хотели в които да изкарате една спокойна и приятна почивка.

Copyrighted Image