Home ПътешествияБългария Стара Загора – в търсене на туристическите атракции

Стара Загора – в търсене на туристическите атракции

26 minutes read

Градът, който ще помня с мириса на липи през пролетта, спокойните вечерни разходки през лятото и топлите и меки есен и зима

Стара Загора е един от най-старите градове в света. Макар и в днешно време да не е толкова видимо след опожарявания и исторически беди. Но детските ми спомени са как се катерим по останки от римски и византийски постройки. В двора на училището ни имаше антични камъни, по които се гонихме. А там, където ни се е струвал изоставен строителен изкоп, днес се издига красивата сграда на историческия музей, построена на мястото на стара римска улица. Щастливи и приятни бяха детските ми години в този град, но днес го посещавам повече като турист и с приятелите ми все обикаляме забележителностите. И дори за мен, въпреки че съм израснал там, има много нови забележителности и с радост ги разглеждам, когато има време.

Сградата на операта в Стара Загора
Сградата на операта в Стара Загора
Античния форум в Стара Загора
Античния форум в Стара Загора

Защо да отидем в Стара Загора

Наистина малко хора избират да отидат в Стара Загора специално за туризъм. Някак си всички знаят, че това е приятен и голям град, но никой не го възприема като нещо интересно за туристи в класическия смисъл. Повечето хора биха отишли на гости, а туризмът минава някъде покрай тази точка, но всъщност си има много интересни места за разглеждане и можете да си изкарате там страхотен уикенд. В Стара Загора е хубаво както за по-лежерни туристи, които предпочитат неангажиращите разходки из града, така и за любителите на музеи, паметници и исторически обекти. Тук ще разкажем повече за втората групичка, защото много интересни забележителности в Стара Загора всъщност са доста слабо познати, а заслужават повече.

Любопитен факт е, че няколко години след написването на тази статия, се преместихме да живеем от София в Стара Загора. И сега я допълваме с нови интересни места и по-задълбочена информация, вече не само като туристи, но и като местни. Ако решите да идвате насам, пишете ни, с радост ще се запознаем!

Старите имена на Стара Загора

Старите имена на града са седем – по времето на траките се е наричал Берое – сега така се наричат футболния отбор и много други спортни клубове в града. Августа Траяна, наречен е така на името на римския император Траян. Иринополис – дадено от императрица Ирина. Боруй е видоизмененото от българите тракийско име Берое, с това име е бил известен града, когато по-голяма част от жителите му вече са били българите. Верея – по време на византийското робство. След падането на града под османско робство (1372 г.) Ески Заара (Ески Загра или Ески Зара) до 1854г. когато вече е преименуван на Железник Железник. От 1870 г. градът се нарича Стара Загора.

Музеите в Стара Загора

Богатото историческо наследство на Стара Загора днес се управлява от Регионалния исторически музей, иначе казано РИМ Стара Загора. Но интересните за посещение музейни обекти далеч не се изчерпват с една сграда, а са разпръснати из целия град. И навсякъде има по нещо интересно.

РИМ Стара Загора
РИМ Стара Загора

РИМ Стара Загора

Основната сграда на историческия музей се намира в самия център на града. Нова, с атрактивна архитектура под формата на пясъчен часовник, отвън тя може и да не прилича на музей, но вътре крие много изненади. Тя е построена върху останките от главната улица на римския град Августа Траяна – Cardo maximus, и днес улицата е запазена на най-долното ниво на музея и можете да се разходите по нея.

В сградата на Регионален исторически музей Стара Загора е представена историята на града от неговото възникване през античността до възстановяването му след разрушенията и пожарите през Освободителната война. За Стара Загора се знае, че е един от най-старите градове – има останки от селища още от ранния неолит. Но днешният му облик е доста съвременен, тъй като на практика е бил сринат до основи и създаден наново след Освобождението. Затова и в Стара Загора няма да видите много старинни сгради, а улиците са толкова прави именно защото съвременният град е строен сравнително скоро и на чисто.

Античната улица в РИМ Стара Загора
Античната улица в РИМ Стара Загора
Самарското знаме
Самарското знаме
Старо копие на „История славянобългарска“
Старо копие на „История славянобългарска“

В музея ще разгледате много интересни артефакти, но аз винаги съм бил привърженик на идеята посещението на музей да става с беседа. Така се научават много повече и по-интересни неща, отколкото ако само наблюдавате експонатите през стъклата.

Други музейни обекти към РИМ Стара Загора

РИМ Стара Загора администрира още три интересни музейни обекта, за които обаче посещението е само с предварителна резервация. Това са късноантична мозайка, открита в частен римски дом, къща-музей на градския бит от XIX в. и Хилендарския метох, който се намира в двора на църквата Св. Димитър. Всеки един от тези обекти си заслужава посещение, но не забравяйте да се обадите в музея предварително по телефона или да се уговорите на място за желан ден и час.

Музей „Неолитни жилища“

Една от основните забележителности в Стара Загора и една от най-исторически впечатляващите експозиции е в музей „Неолитни Жилища“. Тук се намират останките от двуетажна жилищна постройка с богат инвентар от епохата на ранния неолит (началото на VI хил. Пр. Хр.). Къщата  е една от най-добре запазените от този период в цяла Европа. Тя е открита при спасителни разкопки през 1969 година и е консервирана в специална защитна сграда.

Музей „Неолитни жилища“
Музей „Неолитни жилища“

Когато за пръв път влезете в залата, най-вероятно няма да различите много от запазилите се елементи на древното жилище. Затова и е важно посещението ви в музея да е придружено от беседа. Когато започнаха да ни разказват как преди близо 9000 години древните хора са строили къщи, чиито стени са били изградени от колове с плет около тях, бързо успяхме да забележим в стените на къщата дупките, в които дървените колове са били поставени.

Дупките на дървените колове във външната стена
Дупките на дървените колове във външната стена
Пещта на първия етаж е по-запазена, а до нея е паднала и тази от втория етаж
Пещта на първия етаж е по-запазена, а до нея е паднала и тази от втория етаж

А след това и пещите, както и лежанките, където спели по 5 човека на площ от има-няма 3-4 кв.м. Лесно се различават останките от керамични съдове, повечето натрошени. Но е впечатляващо колко тънки и фини са били тези съдове, при все че са били изработвани в епоха, в която грънчарското колело не е било познато. Страхотно е да научиш колко важно е всъщност това място за историята и археологията. Така че, не пропускайте да посетите музея Неолитни жилища, и задължително поискайте беседа!


[display-posts post_type=“null“ category=“null“ tag=“null“ layout=“layout4″ posts_per_page=“1″ id=“26401″]


Художествена галерия

За любителите на изкуството, в художествената галерия в Стара Загора се съхраняват над 4000 произведения. Те са основно от български автори, но и от състояли се в града международни пленери, както и от дарения. Днес се помещава в сградата на бившите централни хали, точно срещу историческия музей.

Историческия музей, Художествената галерия и Драматичния театър
Историческия музей, Художествената галерия и Драматичния театър

Музей на религиите

Джамията в Стара Загора, както все още е по-известна сградата на  Музея на религиите, е призната за народна старина още през 1927 година. Мястото впечатлява с това, че е било религиозен обект още от древността. В нея са намерени останки от култова яма от преди 12 000 години, езическо светилище от II-III в., средновековна християнска гробищна църква и мюсюлмански храм. Днес джамията е реставрирана и консервирана и експозицията в нея показва уникалната приемственост между толкова много религии на едно място.

Музея на Религиите
Музеят на Религиите
Основите на църквата в музея на Религиите
Основите на църквата в музея на религиите
Джамията в Стара Загора
Джамията в Стара Загора

Дом-музей Гео Милев

Къщата, в която е израснал поетът Гео Милев в центъра на Стара Загора, е превърната в музей още през 1953 г. по инициатива на приятелите му поети Николай Лилиев, Николай Райнов и др. В нея се съхраняват както ръкописи и произведения на Гео Милев, така и богата колекция от материали публикации, посветени на него.

Музей на бирата

Ако информацията от посещенията на исторически обекти започне да ви идва в повече (а това е твърде възможно като се има предвид богатата история на Стара Загора), можете да се отклоните до един по-нестандартен музей – Музея на бирата в пивоварната „Загорка“ (Една статия на приятлеката ни Лили за музея: В “СВЕТА НА ЗАГОРКА“). Там ще научите повече за десетилетната традиция на правене на бира в Стара Загора, ще видите различни артефакти от историята на пивоварството и ще ви разходят из самата пивоварна, за да видите на живо как се произвежда бира. Разбира се, накрая има и дегустация. Повече за часовете за посещение може да видите на сайта им.

На разходка из Стара Загора

Стара Загора е страхотен и зелен град с мека зима, прекрасни пролет и есен (пролетта ни е любима) и доста топло лято. Но независимо в кой сезон попаднете в града ни, ще се радвате да се разходите по централната пешеходна част. Повечето посетители на Стара Загора отделят основна част от времето си в разходки из града, а не по музеите. Но това е напълно разбираемо – има толкова много приятни места и толкова интересни забележителности на открито, че времето за музеи изобщо не стига или просто не се сещат.

Центърът на Стара Загора отвисоко
Центърът на Стара Загора отвисоко

Истината е, че и ние правим най-вече това – никога не можем да устоим да направим 1-2 „тегела“ по главната или пък по римската улица, и докато Анна и Адриана поиграят на някоя от многото площадки, свободното ни време отлита. Но ако още не сте открили най-интересните места за разходка в Стара Загора, ето бърз списък:

Центърът и Главната улица „Цар Симеон Велики“

За ужас на шофьорите и за радост на пешеходците, централната част на главната улица е изцяло пешеходна, може би около километър. В почивен ден през деня там винаги е пълно с хора – старозагорци много обичат да се разхождат по широката улица на спокойствие.

Фонтаните пред общината в Стара Загора, а Анна си играе с розово балонче
Фонтаните пред общината в Стара Загора, а Анна си играе с розово балонче
Площадът с фонтаните пред общината в Стара Загора
Площадът с фонтаните пред общината в Стара Загора

В западния ѝ край е сградата на Общината с площада пред нея, хотел „Верея“ и прилежащата пред него пешеходна зона, а точно до тях – парк „Пети Октомври“ – Градската градина (както го наричат местните жители), много приятен парк в самия център на града и любимо място за хората, живеещи в Стара Загора. Пред общината има красиви фонтанчета с каменни пейки, които през нощта светят в различни цветове и тук децата много обичат да играят и да се мокрят, ние винаги носим резервни дрехи за децата и нещо да ги завием и стоплим в по-студените вечери.

Адрианка се катери по пейките край фонтаните
Адрианка се катери по пейките край фонтаните

В другия край на улицата е парк „Алана“. По протежението ѝ не липсват кафенета за почивка, можете да си вземете и нещо за закуска, за ресторанти, ще трябва да потърсите по-обстойно, няма много на главната улица. Чудесно е да излезете с децата и да ги пуснете да тичат на свобода или да карат колело, тротинетка или каквото намерят за добре.

В Стара Загора рядко вали сняг, топличко си е, но когато завали, всичко става едно тихо и спокойно. Много красиво и почти без минувачи. Много харесваме, когато е снежно, но не се случва всяка година.

Общината в Стара Загора, парк "5-ти октомври" и главната улица
Общината в Стара Загора, парк „5-ти октомври“ и главната улица

Стара Загора е един от малкото български градове с правоъгълна шахматна планировка и е известен с правите си улици. Примерно банката, с която работим, има три офиса в града и са на една и съща улица – улица „Цар Симеон Велики“. Но единия офис е в центъра на града, а другите са в по-далечни квартали.

Римската улица и античния форум

Античния форум в Стара Загора
Античния форум в Стара Загора
Античния форум в Стара Загора и Римската улица
Античния форум в Стара Загора и Римската улица

Съвсем близо се намира и Античният форумен комплекс, съставен от римска главна улица и антична сцена за представления в другия край, разположени в непосредствена близост до музея и операта. Комплексът е напълно отворен и свободен за посещения, но там няма да срещнете чак толкова много хора. Но пък винаги ще се намери някоя сватбена групичка, и ние ходихме да се снимаме там на нашата сватба. На форума в топлите сезони се правят и представления на старозагорската опера, които с радост бих препоръчал.

Римската улица в Стара Загора
Римската улица в Стара Загора
Младоженци
Това сме ние, като младоженци

Парковете на Стара Загора

Стара Загора е един от най-зелените градове и голяма част от площта му е в паркове. Освен двата централни парка, най-популярен е парк Аязмото, който се намира в северния край на града, но пък има директна пешеходна алея до него от центъра. Ако питате местните, ще ви кажат, че е доста далеч, но разстоянието е вероятно не повече от километър и здрав човек може да го вземе за 15, мин, без да се умори сериозно.

Аязмото в Стара Загора
Аязмото в Стара Загора

Зоопарк Стара Загора

В парк Аязмото се намира и Зоопаркът на Стара Загора, който не е много голям, но е зелен и уютен и много предразполага за разходки.

През лятото на 2022 г. той бе отново отворен за посетители след доста продължителен ремонт. На нас лично ни харесва разходката там и е отлично спасение от жегата в летните дни. Едни от най-сладките му обитатели са малките мечета.

Малките мечета в зоопарк Стара Загора
Малките мечета в зоопарк Стара Загора
Зоопаркът винаги е голяма радост за децата
Зоопаркът винаги е голяма радост за децата
Вълк в зоопарка в Стара Загора
Вълк в зоопарка в Стара Загора

Друг парк, сравнително нов, е парк Артилерийски, на мястото на бившите военни общежития. Недостатъкът му през горещите сезони е, че няма много сянка. Иначе е приятен и има различни спортни съоръжения, детски площадки, градинка за кучета, фонтани и т.н.

Иначе, зелени площи и по-скромни паркове можете да намерите на всеки няколко пресечки в Стара Загора. Така че винаги ще има къде да поседнете и да си починете от разходката.

Алеята с кестените в парк 5-ти октомври
Алеята с кестените в парк 5-ти октомври
Парк 5-ти октомври
В Стара Загора винаги е по-топло, отколкото в по-голяма част от България. И тези дни, докато бяхме там, се насладихме на една прекрасна есен с много цветове.

Мемориален комплекс Бранителите на Стара Загора 1877 г.  (Самарското знаме)

50-метровият бетонен паметник на Самарското знаме се издига на хълм в източната част на града и е открит през 1977 г. по случай 100-годишнината от освободителните боеве за Стара Загора, както и на Шипка.

Мястото е наистина внушително с размерите си, а изкачването по 100-те стъпала до горе понякога е дори уморително. Няма как да не се замисли човек за мащаба на всичко, с което се свързва този монумент. А от горе можете да се насладите на панорамна гледка към Стара Загора.

Мемориален комплекс Бранителите на Стара Загора
Мемориален комплекс Бранителите на Стара Загора

Паметникът се намира в източната част на града. До него е най-удобно да стигнете с кола или с градски транспорт – автобус 17.

Самарското знаме
Самарското знаме
Бранителите на Стара Загора
Бранителите на Стара Загора

Колко време да останем в Стара Загора?

Хубавото е, че Стара Загора има интересни места както за любителите на историята, така и за тези, които предпочитат да се разхождат повече из града. Но ако не сте били досега поне за уикенд и се чудите къде да изкарате следващите почивни дни – Стара Загора е супер идея. И времето винаги е едно от най-хубавите в страната. Един уикенд там звучи чудесно.

Сградата на операта в Стара Загора
Сградата на операта в Стара Загора

С удоволствие бих ви препоръчал и да посетите постановка на операта или театъра в Стара Загора. Но истината е, че през почивните дни те са рядкост. Но ако по някакъв случай ходите в работни дни, проверете програмата. И операта, и театърът са на много високо ниво. Ние с радост ходим, когато уцелим представление в дните на престоя си.

Старозагорска Опера
Сградата на старозагорска Опера

Стара Загора не е град, в който да отидете веднъж, да обиколите от край до край и да го отметнете като изпълнена задача и дестинация. Ние много си обичаме града и се връщаме редовно, за да откриваме постоянните новости. А т изникват непрекъснато Все нещо се обновява и се създава, и от месец на месец градът става по-хубав. Затова, не пропускайте да се върнете.

Щом пристигнете в Стара Загора, не пропускайте да посетите Туристическия информационен център. Там  ще ви помогнат да се ориентирате в града и може да ви подскажат за текущи интересни събития или пък просто места за хапване и пийване. Намира се срещу РИМ.

Вкусно в Стара Загора

Стара Загора не е лишена от места, които си заслужава да посетите и да опитате добра кухня и да пиете хубаво вино. Макар и малък, градът предлага вкусове и аромати на европейско и световно ниво.

Щастливеца – много хора понякога забравят или отхвърлят този чудесен ресторант заради малко странната му локация – в мол „Галерия“. И ние дълго време не го посещавахме по тази причина, но всъщност се оказа, че е един от най-добрите ресторанти в града и откъм обстановка, и откъм обслужване и храна. Сега е чест наш избор и винаги сме сигурни, че ще е на ниво.

Spodelena винен бар и магазин – виненият оазис в Стара Загора. Единствения винен бар, но дори да имаше и други този щеше да е най-якият. Добро ниво на предлагани български вина, повече от разумни цени. Тук може да пиете вино от българските изби на чаша, на бутилка, на крак или уютно седнали с плато мезета. Намира се съвсем близо до общината и парк „5 октомври“.

Къде да отседнем в Стара Загора?

Верни на принципа да пишем само за места, където сме изпробвали дълго време избягвахме да пишем за хотели в Стара Загора. Все пак, Андрей е от Стара Загора и не му се налага да прибягва до хотели. Но като наблюдаваме какво се търси в страничката ни, решихме да споделим къде бихме отседнали, ако искаме да посетим Стара Загора и си нямаме вила наоколо.

Най-важно за нас е местоположението на хотела и независимо дали сте в града по бизнес или просто за разходка, бихме ви насочили да си намерите хотел близо до центъра на града. Но не по-малко важни за нас са удобствата и комфортните стаи. Тук си признаваме, че нямаме преки наблюдения, вече споменахме защо. Но никога не е късно.

Ако и вие предпочитате да сте в центъра и всичко да ви е на пешеходно разстояние, бихме ви насочили към два хотела, които са с хубаво разположение в града. Това са тризвездния Uniqato и четиризвездния Best Boutique Hotel.  Кой ще ви допадне, не сме сигурни, цените им се различават с около 20%.

Booking.com

Ако идвате в града с автомобил и пешеходното разстояние от центъра не ви е толкова важно, но пък държите на удобен паркинг, бихме ви насочили и към 5-звездния Парк-Хотел Стара Загора. Срещу хотела е и пивоварната на „Загорка“, където можете да направите и бирен тур.

За нас най-любимото място за отсядане е и великолепно за всички любители на добрата кухня, хубавото вино и удобните стаи е мъничко зивън Стара Загора, т.е. на 6km от града, в село Змейово. Там ще откриете къща за гости и винарна в едно: Гостоприемството, виното и храната във Вила Яна и BETTERHALF Garage Wines, с. Змейово, Стара Загора

Ако сте любители на SPA хотелите и на минералната, вода може да посетите Старазагорските Минерални Бани, там има много и хубави хотели в които да изкарате една спокойна и приятна почивка.

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image