Стара Загора – в търсене на туристическите атракции

This post is also available in: enEnglish

Градът, който ще помня с мириса на липи през пролетта, спокойните вечерни разходки през лятото и топлите и меки есен и зима

Стара Загора е един от най-старите градове в света. Макар и в днешно време да не е толкова видимо след опожарявания и исторически беди. Но детските ми спомени са как се катерим по останки от римски и византийски постройки. В двора на училището ни имаше антични камъни, по които се гонихме. А там, където ни се е струвал изоставен строителен изкоп, днес се издига красивата сграда на историческия музей, построена на мястото на стара римска улица. Щастливи и приятни бяха детските ми години в този град, но днес го посещавам повече като турист и с приятелите ми все обикаляме забележителностите. И дори за мен, въпреки че съм израснал там, има много нови забележителности и с радост ги разглеждам, когато има време.

Защо да отидем в Стара Загора

Наистина малко хора избират да отидат в Стара Загора специално за туризъм. Някак си всички знаят, че това е приятен и голям град, но никой не го възприема като нещо интересно за туристи в класическия смисъл. Повечето хора биха отишли на гости, а туризмът минава някъде покрай тази точка, но всъщност си има много интересни места за разглеждане и можете да си изкарате там страхотен уикенд. В Стара Загора е хубаво както за по-лежерни туристи, които предпочитат неангажиращите разходки из града, така и за любителите на музеи, паметници и исторически обекти. Тук ще разкажем повече за втората групичка, защото много интересни забележителности в Стара Загора всъщност са доста слабо познати, а заслужават повече.

Старите имена

Старите имена на града са седем – по времето на траките се е наричал Берое – сега така се наричат футболния отбор и много други спортни клубове в града. Августа Траяна, наречен е така на името на римския император Траян. Иринополис – дадено от императрица Ирина. Боруй е видоизмененото от българите тракийско име Берое, с това име е бил известен града, когато по-голяма част от жителите му вече са били българите. Верея – по време на византийското робство. След падането на града под османско робство (1372 г.) Ески Заара (Ески Загра или Ески Зара) до 1854г. когато вече е преименуван на Железник Железник. От 1870 г. градът се нарича Стара Загора.

Музеите в Стара Загора

Богатото историческо наследство на Стара Загора днес се управлява от Регионалния исторически музей, иначе казано РИМ Стара Загора. Но интересните за посещение музейни обекти далеч не се изчерпват с една сграда, а са разпръснати из целия град. И навсякъде има по нещо интересно.

РИМ Стара Загора, Регионален исторически музей Стара Загора

РИМ Стара Загора

РИМ Стара Загора

Основната сграда на историческия музей се намира в самия център на града. Нова, с атрактивна архитектура под формата на пясъчен часовник, отвън тя може и да не прилича на музей, но вътре крие много изненади. Тя е построена върху останките от главната улица на римския град Августа Траяна – Cardo maximus, и днес улицата е запазена на най-долното ниво на музея и можете да се разходите по нея.

loading map - please wait...

Исторически музей Стара Загора 42.426593, 25.627788

В сградата на Регионален исторически музей Стара Загора е представена историята на града от неговото възникване през античността до възстановяването му след разрушенията и пожарите през Освободителната война. За Стара Загора се знае, че е един от най-старите градове – има останки от селища още от ранния неолит. Но днешният му облик е доста съвременен, тъй като на практика е бил сринат до основи и създаден наново след Освобождението. Затова и в Стара Загора няма да видите много старинни сгради, а улиците са толкова прави именно защото съвременният град е строен сравнително скоро и на чисто.

В музея ще разгледате много интересни артефакти, но аз винаги съм бил привърженик на идеята посещението на музей да става с беседа. Така се научават много повече и по-интересни неща, отколкото ако само наблюдавате експонатите през стъклата.

Други музейни обекти към РИМ Стара Загора

РИМ Стара Загора администрира още три интересни музейни обекта, за които обаче посещението е само с предварителна резервация. Това са късноантична мозайка, открита в частен римски дом, къща-музей на градския бит от XIX в. и Хилендарския метох, който се намира в двора на църквата Св. Димитър. Всеки един от тези обекти си заслужава посещение, но не забравяйте да се обадите в музея предварително по телефона или да се уговорите на място за желан ден и час.

Музей „Неолитни жилища“

Една от основните забележителности в Стара Загора е една от най-исторически впечатляващите експозиции е в музей „Неолитни Жилища“. Тук се намират останките от двуетажна жилищна постройка с богат инвентар от епохата на ранния неолит (началото на VI хил. Пр. Хр.). Къщата  е една от най-добре запазените от този период в цяла Европа. Тя е открита при спасителни разкопки през 1969 година и е консервирана в специална защитна сграда.

Музей „Неолитни жилища“, една от основните забележителности в Стара Загора

Музей „Неолитни жилища“

Когато за пръв път влезете в залата, най-вероятно няма да различите много от запазилите се елементи на древното жилище. Затова и е важно посещението ви в музея да е придружено от беседа. Когато започнаха да ни разказват как преди близо 9000 години древните хора са строили къщи, чиито стени са били изградени от колове с плет около тях, бързо успяхме да забележим в стените на къщата дупките, в които дървените колове са били поставени.

loading map - please wait...

Неолитни жилища 42.424328, 25.610139

А след това и пещите, както и лежанките, където спели по 5 човека на площ от има-няма 3-4 кв.м. Лесно се различават останките от керамични съдове, повечето натрошени. Но е впечатляващо колко тънки и фини са били тези съдове, при все че са били изработвани в епоха, в която грънчарското колело не е било познато. Страхотно е да научиш колко важно е всъщност това място за историята и археологията. Така че, не пропускайте да посетите музея Неолитни жилища, и задължително поискайте беседа!

Музей „Неолитни жилища“

Неолитни жилища в Стара Загора – една история на 8000 години

ноември 19th, 2017 Андрей Андреев Как ли са живели хората от времето на семейство Флинстоун? В нашето семейство харесваме любопитни и различни места, където научаваш нещо ново за себе си или за историята. Изобщо не се определяме като музеен тип туристи, но има места, които не можем да пропуснем. И въпреки че сме ги посещавали и преди, пак минаваме, за…

Художествена галерия

За любителите на изкуството, в художествената галерия в Стара Загора се съхраняват над 4000 произведения. Те са основно от български автори, но и от състояли се в града международни пленери, както и от дарения. Днес се помещава в сградата на бившите централни хали, точно срещу историческия музей.

Дом-музей Гео Милев

Къщата, в която е израснал поетът Гео Милев в центъра на Стара Загора, е превърната в музей още през 1953 г. по инициатива на приятелите му поети Николай Лилиев, Николай Райнов и др. В нея се съхраняват както ръкописи и произведения на Гео Милев, така и богата колекция от материали публикации, посветени на него.


Музей на религиите

Джамията в Стара Загора, както все още е по-известна сградата на  Музея на религиите, е призната за народна старина още през 1927 година. Мястото впечатлява с това, че е било религиозен обект още от древността. В нея са намерени останки от култова яма от преди 12 000 години, езическо светилище от II-III в., средновековна християнска гробищна църква и мюсюлмански храм. Днес джамията е реставрирана и консервирана и експозицията в нея показва уникалната приемственост между толкова много религии на едно място.

Стенописите по стените на джамията в Стара Загора

Стенописите по стените на джамията в Стара Загора

Музей на бирата

Ако информацията от посещенията на исторически обекти започне да ви идва в повече (а това е твърде възможно като се има предвид богатата история на Стара Загора), можете да се отклоните до един по-нестандартен музей – Музея на бирата в пивоварната „Загорка“. Там ще научите повече за десетилетната традиция на правене на бира в Стара Загора, ще видите различни артефакти от историята на пивоварството и ще ви разходят из самата пивоварна, за да видите на живо как се произвежда бира. Разбира се, накрая има и дегустация. Повече за часовете за посещение може да видите на сайта им.

.

На разходка из Стара Загора

Повечето посетители на Стара Загора отделят основна част от времето си в разходки из града, а не по музеите. Но това е напълно разбираемо – има толкова много приятни места за разходка и толкова интересни забележителности на открито, че времето за музеи изобщо не стига или просто не се сещат. Истината е, че и ние правим най-вече това – никога не можем да устоим да направим 1-2 „тегела“ по главната или пък по римската улица, и докато Ани поиграе на някоя от многото площадки, свободното ни време отлита. Но ако още не сте открили най-интересните места за разходка в Стара Загора, ето бърз списък:

Центърът и Главната улица „Цар Симеон Велики“

За ужас на шофьорите, особено тези от други градове, и за радост на пешеходците, централната част на главната улица е изцяло пешеходна, може би около километър, а може и повече, не съм я мерил. В почивен ден през деня там винаги е пълно с хора – старозагорци много обичат да се разхождат по широката улица на спокойствие. А и цялата организация в центъра на града предразполага да отидеш за един-два тегела.

ул. "Цар Симеон Велики"

ул. „Цар Симеон Велики“

В западния й край е сградата на Общината  с площада пред нея, хотел „Верея“ и прилежащата пред него пешеходна зона, а точно до тях – Градската градина, много приятен парк в самия център. В другия край на улицата е парк „Алана“. По протежението ѝ не липсват кафенета за почивка, можете да си вземете и нещо за закуска. Чудесно е да излезете с децата и да ги пуснете да тичат на свобода или да карат колело, тротинетка или каквото намерят за добре.

Снежна Стара Загора

В Стара Загора рядко вали сняг, топличко си е, но когато завали, всичко става едно тихо и спокойно. Много красиво и почти без минувачи. Много харесваме когато е снежно, но не се случва всяка година.

Стара Загора е един от малкото български градове с правоъгълна шахматна планировка и е известен с правите си улици. Примерно банката, с която работим, има три офиса в града и са на една и съща улица – улица „Цар Симеон Велики“. Но единия офис е в центъра на града, а другите са в по-далечни квартали. 

Римската улица и античния форум

Античния форум в Стара Загора

Античния форум в Стара Загора

Съвсем близо се намира и Античният форумен комплекс, съставен от римска главна улица и антична сцена за представления в другия край, разположени в непосредствена близост до музея и операта. Комплексът е напълно отворен и свободен за посещения, но там няма да срещнете чак толкова много хора. Но пък винаги ще се намери някоя сватбена групичка, и ние ходихме да се снимаме там на нашата сватба. На форума в топлите сезони се правят и представления на старозагорската опера, които с радост бих препоръчал.

Римската улица в Стара Загора

Римската улица в Стара Загора

Парковете на Стара Загора

Стара Загора е един от най-зелените градове и голяма част от площта му е в паркове. Освен двата централни парка, най-популярен е парк Аязмото, който се намира в северния край на града, но пък има директна пешеходна алея до него от центъра. Ако питате местните, ще ви кажат, че е доста далеч, но разстоянието е вероятно 1-2 км и здрав човек може да го вземе за 15-20 мин, без да се умори сериозно.

Аязмото в Стара Загора

Аязмото в Стара Загора

В парк Аязмото се намира и Зоопаркът на Стара Загора, който не е много голям, но е зелен и уютен и много предразполага за разходки.

loading map - please wait...

Зоопарк Стара Загора 42.438133, 25.612231

Друг парк, сравнително нов, е парк Артилерийски, на мястото на бившите военни общежития. Недостатъкът му през горещите сезони е, че няма много сянка. Иначе е приятен и има различни спортни съоръжения, детски площадки, градинка за кучета, фонтани и т.н.

Иначе, зелени площи и по-скромни паркове можете да намерите на всеки няколко пресечки в Стара Загора. Така че винаги ще има къде да поседнете и да си починете от разходката.

Алеята с кестените в парк 5-ти октомври

Алеята с кестените в парк 5-ти октомври

Парк 5-ти октомври

В Стара Загора винаги е по-топло, отколкото в по-голяма част от България. И тези дни, докато бяхме там, се насладихме на една прекрасна есен с много цветове.

Мемориален комплекс Бранителите на Стара Загора 1877 г.  (Самарското знаме)

50-метровият бетонен паметник на Самарското знаме се издига на хълм в източната част на града и е открит през 1977 г. по случай 100-годишнината от освободителните боеве за Стара Загора, както и на Шипка.

loading map - please wait...

Мемориален комплекс Бранителите на Стара Загора 42.433213, 25.654256

Мястото е наистина внушително с размерите си, а изкачването по 100-те стъпала до горе понякога е дори уморително. Няма как да не се замисли човек за мащаба на всичко, с което се свързва този монумент. А от горе можете да се насладите на панорамна гледка към Стара Загора.

Мемориален комплекс Бранителите на Стара Загора

Мемориален комплекс Бранителите на Стара Загора 1877 г.

Паметникът се намира в източната част на града. До него е най-удобно да стигнете с кола или с градски транспорт – автобус 17.

Колко време да останем в Стара Загора

Хубавото е, че Стара Загора има интересни места както за любителите на историята, така и за тези, които предпочитат да се разхождат повече из града. Но ако не сте били досега поне за уикенд и се чудите къде да изкарате следващите почивни дни – Стара Загора е супер идея. И времето винаги е едно от най-хубавите в страната. Един уикенд там звучи чудесно.

С удоволствие бих ви препоръчал и да посетите постановка на операта или театъра в Стара Загора. Но истината е, че през почивните дни те са рядкост. Но ако по някакъв случай ходите в работни дни, проверете програмата. И операта, и театърът са на много високо ниво. Ние с радост ходим, когато уцелим представление в дните на престоя си.

Старозагорска Опера

Сградата на старозагорска опера

Стара Загора не е град, в който да отидете веднъж, да обиколите от край до край и да го отметнете като изпълнена задача и дестинация. Ние много си обичаме града и се връщаме редовно, за да откриваме постоянните новости. А т изникват непрекъснато Все нещо се обновява и се създава, и от месец на месец градът става по-хубав. Затова, не пропускайте да се върнете.

Инфо: Щом пристигнете в Стара Загора, не пропускайте да посетите Туристическия информационен център. Там  ще ви помогнат да се ориентирате в града и може да ви подскажат за текущи интересни събития или пък просто места за хапване и пийване. Намира се срещу РИМ.

Благодарим на Община Стара Загора за съдействието и подкрепата при подготвянето на тази статия.Booking.com

 

Ако сте любители на SPA хотелите и на минералната, вода може да посетите Старазагорските Минерални Бани, там има много и хубави хотели в които да изкарате една спокойна и приятна почивка.

[apsp-pin-image image_url=’https://www.pinterest.com/pin/301670875031984742/’]

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of

Copyrighted Image