Home ПътешествияБългария Винарска изба Страцин – френски сортове и поморийски тероар

Винарска изба Страцин – френски сортове и поморийски тероар

9 minutes read

Пътуваме покрай Поморие и Поморийското езеро и виждаме тук там лозя покрай солниците и мисълта ни отхвръква към спомена за бели вина, с лек солен привкус от морския бриз, а може би и от солта в почвата наоколо. Много добре си спомняме първия ни досег с вината на винарна Страцин и великолепното Шардоне, което ни грабна още с първата глътка. И се сетихме, че самата винарна е съвсем близо до град Поморие и решихме да намерим време покрай морската ни почивка да видим къде се правят тези страхотни вина и кой ги прави. Дори не предполагахме, че точно в този момент виждаме някои от техните лозови масиви.

Приятният завършек на деня на терасата на винарна Страцин
Приятния завършек на деня на терасата на винарна Страцин

Село Страцин на 30-тина километра от Поморие

Чухме се с Марина Костадинова по телефона, качихме децата с обещание, че ще има много хубав млад лабрадор (казахме им кученце), с което да си играят, и се отправихме от Поморие през село Бата към село Страцин. Сега, като пишем тези редове, си мисля, че трябваше да спра да снимам красивия летен пейзаж над земеделските ниви и щъркелите, които спокойно крачеха из тях, а ние поспряхме да погледаме. Денят бе топъл, приятен и към края на работното време. В началото на село Страцин се отклонихме вдясно по нов и хубав път и пристигнахме пред сградите на винарната.

Винарна Страцин в село Страцин
Винарна Страцин в село Страцин

Винарна Страцин – нашият фаворит от няколко дегустации

Марина, Красимир и синът им ни чакаха, дъщеря им бе в Поморие, бяха само те и ние. Което винаги ми напомня да ви подсетя да си запазвате дегустациите предварително. Семейство Костадинови са собствениците на винарната и със сигурност ще ги харесате. Красимир е помориец и в рода му са се занимавали с лозя и вино в района поколения назад, а Марина е по-разговорливата от тримата.

В залата с иноксовите съдове
В залата с иноксовите съдове

Веднага влизаме на хладно при ферментаторите и всякакви други иноксове съдове. Ако ходите често „по пътя на виното“, ще са ви познати, но ако не са ви, Марина ще ви обясни подробно за всеки един, само да я попитате. Хванахме момента, когато тук бяха складирани от любимите ни бели вина, още без етикети, но в бутилки. Лятото освобождават съдовете, за да има къде да се приберат новите реколти.

Кой прави виното в Страцин?

Но пътят на доброто вино не започва оттук, а за Страцин и историята на фамилията ни разказа Красимир. За дядо му и за лозята, които са имали и за върнатите земи през 1994г. Но за сегашната изба началото започва през 2004г., когато той и баща му засаждат първите си лозя с френски сортове грозде с посадъчен материал от Франция. Сега семейството има около 300 декара лозя покрай Поморийското езеро и малко преди бургаския квартал Сарафово. Тероарът, където са лозовите масиви, е много впечатляващ. Климатът е благоприятен за гроздето и ако пиете белите вина на винарна Страцин, ще усетите солените нюанси от морския бриз и плодовите вкусове от дългото лято и меката есен.

Винарна Страцин
Винарна Страцин

Както Марина много пъти ни се извини, че всичко разказва разбъркано, така и ние сега се „разбъркахме“ в разказа. 2015г. е годината, в която новата винарна отваря врати, но първата година, когато официално правят вино, е 2016г. През 2015 година отворили късно и не могли да намерят технолог, който да им подготви вината и това ги накарало да опитат сами, с много консултации и проучване. Не опитахме вино от 2015г. Но професионалния път на Марина ни направи приятно впечатление. От работата в банков офис, през няколко години обучение в Пловдив и до сегашните вина, правени от нея и мъжа ѝ с помощта на консултанти. Искрено се радваме на хора, намерили нещо, в което се справят много добре.

Най-любимата ни част от обиколката на всяко местенце, където се прави вино - избата  с бъчвите
Най-любимата ни част от обиколката на всяко местенце, където се прави вино – избата с бъчвите
Харесваме избите и красивите и подредени дъбови бъчви
Харесваме избите и красивите и подредени дъбови бъчви

Децата още не бяха намерили кучето, а ние слязохме в избата, където се съхраняват дъбовите бъчви и където отлежава виното. Винарната е известна с белите си вина и това им е по-голямата част от продукцията, но и червените им вина са страхотни и имат няколко, които отлежават в бъчви от американски дъб. Адрианка, малката ни девойка, вече не я свърташе и бързо се качихме в дегустационната, за да опитаме някои вина.

Залата за дегустации е много уютна и красива, разбрахме се да я посетим зимата на запалена камина, нали?
Залата за дегустации е много уютна и красива, разбрахме се да я посетим зимата на запалена камина, нали?

PICKY MAGPIE – нова и свежа серия вина с цена около 10лв.

Pincky Magpie е серията, с която може да започнете, а и е най-новата на винарната. Свежите етикети подсказват за вина, които ще се заиграят със сетивата ви. Пики Магпай са съвсем нова концепция за вина с разумна цена за вина, които надминават очакванията и биха ви накарали да пиете вина от Страцин всеки ден.

Pincky Magpie
Picky Magpie

Ние опитахме Шардоне, Совиньон блан, но има още и розе Мерло и Сира и червено вино Сира и Мерло. Няма да влизаме в дълбоки подробности, но шардонето определено прави впечатление. Особено като се има предвид цената му. В това време, докато си говорехме на терасата с Марина, децата се заиграха с малкия лабрадор. А после дойде и неговата приятелка, също страхотно куче на комшиите. Ани им се радваше много, а Адрианка искаше да ги погали, но те така я стряскаха, та беше повече реване, отколкото игра, но опитите да ги погали не спираха.

Мими дегустира Мерло от Pincky Magpie серията
Мими дегустира Мерло от Pincky Magpie серията

EARLY BIRDS – серия вина около 12-14лв.

Серия Early Birds символизира свежото начало, старта на нещо ново, но и семейното гнездо, каквото е винарната. Ние опитахме розето от мерло, сира и каберне совиньон, свежо и нежно с аромат на ягоди и захаросани плодове. А с останалите предстои да се запознаем.

Серия Early Birds
Серия Early Birds

SOULMATEs – серия вина около 18лв.

„Сродните души“ могат да бъдат заобичани от всеки. Разказът ни започна с това как преди време бях пленен от шардонето, но в SOULMATEs има и розе от Гренаш и Сира, също вино от Мерло и и вино от Сира и още едно бяло вино – Совиньон Блан.

SOULMATEs
SOULMATEs

Как се прави розе от бяло грозде?

Ще ви оставим и една задачка-закачка –  да разберете как се прави и розето им SOULMATEs от совиньон блан. Подсказката е, че много винари могат да намерят метода за странен или дори за грешен и неприемлив. Ние сме опитвали това вино на изложения и сега си взехме от него за у дома и мислим съвсем грешно да му се насладим.

Мими и Марина обсъждат вината
Мими и Марина обсъждат вината

Вино може да си поръчате и от сайта на Винарна Страцин. А ако като нас решите да посетите винарната, задължително се обадете предварително, може да прочетете и какво точно предлагат на секцията за винени дегустации в сайта.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image