Home Ние и София Лятна София: опера в Бояна, италианска вечеря и много емоции

Лятна София: опера в Бояна, италианска вечеря и много емоции

11 minutes read

Кой да предположи, че светът ще се обърне така само за няколко месеца?

Пристигаме до киноцентъра в Бояна, любезно ни упътват къде е паркинга за посетители на операта. Редим се на културна опашка, мерят ни температурата, после още по-културни момичета ни изпровождат любезно до местата ни и предлагат да седнем малко по-напред, защото така или иначе редът е разместен, а и посетителите не са толкова много. Пристъпваме на римския площад, настаняваме се с централна гледка към Пантеона. Стоим на 2 метра разстояние един от друг. Не, че е забранено пристигащите заедно да си преместят столовете по-близо, но Андрей се радва на възможността да си стои отделно от жена си. Още е светло и чакаме представлението да започне. А днес бе денят в който да излезем само двамата – Мими и Андрей. Всеки има нужда да е с любимия си, само двамата, макар и за няколко часа.

Мими чака операта да започне
Мими чака операта да започне

Опера в полите на Витоша

Всяко лято много се радваме на изнесените представления на Софийската опера, които през предходни години се провеждаха основно в парка на Военната академия. Тази година културният живот в София видимо се е променил. Особено се зарадвахме, че Софийската опера и балет е превърнала пропуснатия пролетен сезон в активен летен, с нови сцени на открито, които дават невероятна атмосфера. Освен в парка на Военна академия, през юли 2020 има и изнесени представления на Панчаревското езеро и на римския площад в киноцентъра в Бояна. Веднага щом разбрахме за тях, си запазихме билети за представлението „Тоска“ на 11 юли.

И така, настаняваме се на столовете, разположени на голямо разстояние. Вляво е оркестрината, а гледката към сцената е чудесна от всички краища на „залата“. Акустиката също се оказва добра на това място. И макар да има някои различия с представленията в зала (като например, че в първия час на представлението навън е още светло), атмосферата е чудесна. На Мими ѝ липсват субтитрите, но Андрей си признава, че така или иначе ходи на опера повече заради музиката, отколкото заради сюжета.

Сцена от операта "Тоска" на Пучини на римския площад в киноцентъра в Бояна
Сцена от операта „Тоска“ на Пучини на римския площад в киноцентъра в Бояна

Не знаем дали е културно да се изразим по този начин, дано не обидим някого. Но го казваме със съвсем добри чувства. Операта е прекрасно преживяване, дори да не разбирате всички думички, целия сюжет или пък нещо друго. Трябва само да сте в настроение за изкуство, което не срещаме всеки ден по улицитe. Изкуство, което надживява десетилетията, вековете и модата.

Тоска, представление на Софийската опера и балет на римския площад в Киноцентър Бояна
Тоска, представление на Софийската опера и балет на римския площад в Киноцентър Бояна

Няма да ви разказваме сюжета на операта „Тоска“, нито пък ще влизаме в детайли около самото представление. Но искаме да ви напомним, че да отидеш на опера е специално преживяване и само в България е страшно достъпно. И макар че всеки, с който съм говорил последните няколко дни, си е взел вече билети за някоя постановка, ми се иска да похвалим Софийска опера и тук.

Само можем да завършим, че бе преживяване, което напълно си струва отделените 2-3 часа и цената на билетите, която също не е малка, но пък като си помисли човек колко труд, креативност, познания, любов са вложени в едно такова представление, свят ни се завива. За протокола, за представлението „Тоска“ билетите бяха на цени от 20 до 60лв, ние си бяхме взели от 40 лв. и бяхме точно по средата на площада, което се падаше около 8 – 10 ред.

Мими чете програмата на Софийската опера и чака представлението да започне
Мими чете програмата на Софийската опера и чака представлението да започне
Площадът преди началото на представлението
Площадът преди началото на представлението

Когато нямаш време да изведеш жена си на романтична вечеря плюс опера

Започнахме с много емоция за Софийска опера, но тази вечер всичко се подреди прекрасно. Макар че цялата седмица бе инфарктна и силно натоварена. И затова ще разкажем, всичко подред, защото си заслужаваше.

Запазихме си билетите за опера и решихме, че най-важното е да си направим целия ден изискан, като по филмите. Но заради едно или друго, не ни остана време да се подготвим. С Мими през февруари се бяхме присъединили към семейството на Diners Club Bulgaria и се сдобихме с кредитни карти Evolve, най-вече заради честите ни пътувания с децата и всички възможности, които можем да използваме с тях (включително безплатен достъп до летищни салони). Но така животът ни задържа в София. На Мими ѝ хрумна да изпробваме и една друга включена услуга на картите – консиерж. Това всъщност се оказа много добра идея.

Безплатния консиерж (личен асистент), на който можете да се обаждате за разнообразни организационни дейности – да ви запази билети за представления, места в ресторанти и събития, хотели, даже да изпрати цветя от ваше име или да ви уреди тур на място, което обичайно не е достъпно за масови посещения. Услугата не струва нищо, само си плащате цената на това, което сте поръчали. Ние повечето пъти си го правим сами, но тази седмица нямахме и минутка свободно време.

Когато някой ти е уредил чудна вечеря, вместо теб, остава само да се наслаждаваш
Когато някой ти е уредил чудна вечеря, вместо теб, остава само да се наслаждаваш

И така, решихме да поверим вечерята си в ръцете на консиержа. Обадихме се на посочения телефон и казахме на любезните служителки: Запазили сме си опера от толкова до толкова часа на тази дата, дайте ни идеи за вечеря преди нея в този район, обичаме вкусна храна и хубаво вино, до еди какъв си бюджет.

До края на работния ден ни бяха изпратили предложение със специално изготвено за нас меню в близкия до Киноцентър Бояна ресторант CineCitta. Менюто много ни зарадва, най-вече заради това, че бе тип дегустационно 3-степенно меню, с 2 вида вино, селектирано от ресторанта. Много обичаме така – някой, който най-добре си познава продукта и услугата, да подбере специално за нас менюто или преживяването или каквото там ще правим, пък ние да се наслаждаваме на пълно и завършено преживяване. И така потвърдихме на момичетата да ни направят резервация. Ден преди събитието те ни се обадиха пак да питат всичко наред ли е и ще ходим ли. Голямо внимание и обгрижване, а ние обичаме да се чувстваме специални.

Романтична културно-кулинарна вечер в италиански стил

Ресторант CineCitta  – Osteria Italiana се оказа изключително приятен. Споменаваме и него, защото и той си заслужаваше, почти досущ като истинска италианска остерия, където те глезят с домашни специалитети и задължително перфектен винен подбор. Италианците много си държат на храната и виното и ние обожаваме това им отношение.

И тук първо ни посрещна сомелиерът, който ни разказа надълго и нашироко за първото вино и защо точно него е подбрал за  салатата. То бе изключително цветен и ароматен совиньон блан от Алто-Адидже, запазил характерната си минералност, но и с много слънце, цветя и плодове.

Андрей дегустира първото вино от вечерята ни в CineCitta
Андрей дегустира първото вино от вечерята ни в CineCitta

Още преди салатата ни донесоха и предястие – изненада от ресторанта – чипс от тапиока с гел от розов домат и билков зехтин. Поднесоха ни го в малки купички с нещо като пинсета, с която никак не успяхме да боравим умело. Но бе много вкусно и забележително предястие. И имахме повод да се посмеем на непохватността си, пък и сигурно персоналът около нас се е посмял. Но смехът е полезен.

Предястието, което се почудихме как се яде
Предястието, което се почудихме как се яде

Салатата ни бе с наденица от риба тон, пресни тиквички, зелен грах, айсберг и много любопитен пикантен дресинг. И чудно се комбинираше с освежаващото вино.

Салата с наденица от риба тон, зелении и пикантен дресинг
Салата с наденица от риба тон, зелении и пикантен дресинг

За основно имахме заешка създърма върху овкусена брускета, с пюре от цвекло, соева майонеза, запечен артишок и още нещо.  Поднесено невероятно красиво, с много цветове и в комбинация със сицилианско червено вино.

И Мими, която много държеше да види винения лист, макар във вечерята ни вече виното да бе избрано. В CineCitta имат наистина итересна селекция от италиански и малко френски вина, голяма част си ги внасят те самите
И Мими, която много държеше да види винения лист, макар във вечерята ни вече виното да бе избрано. В CineCitta имат наистина итересна селекция от италиански и малко френски вина, голяма част си ги внасят те самите
Невероятно красивото ни основно ястие от заешко месо
Невероятно красивото ни основно ястие от заешко месо и какво ли още не

Десертът бе домашен сладолед от бяла праскова с винен дресинг. И още една изненада извън менюто – десертно вино марсала от Сицилия, традиционно за региона и отлежавало 6 г. в бъчва. И макар да не се сещаме ежедневно за десертно вино, винаги много се радваме на такива вина. Те носят много любопитна история, технология, старание и често специалния почерк на региона, от който идват.  

Превъзходният сладолед с домашна фунийка
Превъзходният сладолед с домашна фунийка

В края, или пък е началото

Вече разказахме за вечерта в обърнат ред, защото първо вечеряхме от 18 до 19,30 ч, а после посетихме операта. Накрая се прибрахме у дома заредени и доволни, размишляващи хем за промените в обществения живот през последните месеци, хем за промените, които някак си са настъпили и у самите нас. Как предпочитаме да отделим малко повече време и бюджет за по-стойностни и различни преживявания, макар да можем да си го позволим по-рядко. И как всяка една такава емоция ни дава по някоя нова идея, за която да мислим и мечтаем през идните месеци. 

В поредицата ни На обяд/вечеря с Diners Club Bulgariaви разказваме уникални кулинарни и винени преживявания, вдъхновени от историята на първата кредитна карта в света, започнала именно в ресторант и която всеки път ни напомня, че кулинарното преживяване е част от всяко пътуване. Вижте и останалите статии от поредицата тук.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image