Home ПътешествияБългария Слънчев бряг – българския Лас Вегас

Слънчев бряг – българския Лас Вегас

12 minutes read

Посещението на странни места е част от живота на всеки пътешественик. Аз, половинката ми и дъщеря ми не правим изключение и колкото и да е налудничаво, понякога можете да ни срещнете и на места, където може би никога не бихме отишли доброволно. Все се опитваме да избягваме пренаселените места и да се опитваме да откриваме скрити находки за туристите, но животът тази година ни отведе в Слънчев бряг – мястото на райската ваканция за младежите и купонджиите и кошмарът на по-улегналите хора и семействата с малки деца като нас.

Вероятно никога не бих избрал да прекарам морската почивка точно там. Но лятото на 2016  по странно стечение на обстоятелствата се озовахме за 7 дни именно там. И няма да съм истински блогър, ако не ви покажа и няколко картини от курорта. Ще се опитам да не натрапвам собственото си отношение, а вместо това да ви оставя сами да си изградите представа за Слънчев бряг, ако случайно не сте били там скоро.

[mapsmarker marker=“139″]

Плажът на Слънчев бряг пред хотел Чайка

Между гората и дюните

Проектирането на курорта е започнало през 1957г., строителството през 1958г. Всичко е било измислено от млади проектанти, като целта е била създаване на райско местенце за почивка на българи и чужденци. Трябвало да стане перфектният курорт за семейства с деца, много спокойствие, зеленина и широк плаж с приятно ситен златист пясък. Основна част от изграждането на комплекса е и проектирането и залесяването на лесопарка на Слънчев бряг.

За създаването на “Слънчев бряг” на територията на комплекса са пренесени 550 000 куб. м. плодородна пръст, засадени са 300 000 иглолистни и широколистни едроразмерни дървета, 770 000 декоративни храсти, 100 000 рози, 200 000 дюнни треви, като инвестициите надхвърлят 150 000 000 лв. За съжаление от всичко това вече няма и помен. Курортния комплекс се е превърнал в парк от хотели, паркинги и дискотеки. Но през 1959г. е бил нов и залесен курорт, който чакал първите си туристи.

Снимка от любимият ми сайт

Снимка от любимият ми сайт „Изгубената България“ Слънчев бряг през 1974г.

Разбира се, първите туристи не са били българи, а гости от социалистическите републики. Нашите организирали празнично посрещане, речи и всичко както си му е редът. Но чуждите автобуси не дошли по главния път и закарали туристите направо пред хотел „Калина“. И докато организаторите се усетят, така чаканите чужденци вече бързали по бански към басейните. А първия посетител бил посрещнат в хотел „Калина“ на 8 юни в 15,50ч. Франтишек Силвестър – гражданин на тогавашната ЧССР (Чехословашка социалистическа република) изненадал и строителните работници, които трябвало бързо да напуснат хотела.

И така бил създаден най-хубавия за времето си курорт в България. Пълен до началото на 90-те по-скоро с чуждестранни туристи, отколкото с български. По плажа щъкали щастливи почиващи, наслаждавали са се на спокойната обстановка и красивата плажна ивица с пясъчните си дюни. И се снимали, покачени на камила.

Раят на купонджиите

В днешно време много от тази идилия е загубена, за съжаление на всички туристи, които търсят именно такава ваканция. Днес Слънчев Бряг с всичките си прякори – „Сънито“, „Слънчака“ и др., е пълната противоположност на ранните си години. Курортът е презастроен, от горите няма и помен, пясъчните дюни също са на изчезване и се губят между все повечето хотели, превземащи пясъка, а в радиус от 10 км спокойствието е безвъзвратно изчезнало, за сметка на силната музика от десетките дискотеки и барове и денонощния купон – на плажа, по крайбрежната алея, на централната улица, на кея, навсякъде.

Слънчев бряг

И днес Слънчев бряг е пълен с туристи, и отново повече чуждестранни – основно от Великобритания, Полша, Швеция, Русия, Украйна, Израел. Повечето в момента идват най-вече заради денонощния купон и евтиния алкохол, но май част от руснаците си идват повече по навик – защото и те, и близките им, и приятелите им, са го правили преди години, правят го и до днес. Малкото семейства с деца, които можете да срещнете по улиците и плажовете на курорта, са именно от бившите съветски републики.

Между хотелите вече няма красиви паркове с рози, а паркинги за коли. Слънчев бряг се е превърнал в нещо като нашия малък Лас Вегас – някакъв вид забележителност, но за хора със специфични интереси.  Много чуждестранни туристи идват и именно заради казината и виждат основно тях, вместо да се излежават на плажа. Малко е тъжно, че морето и красивите пясъци са останали на заден план, но пък всеки с интересите си – много хора идват в Слънчев бряг именно заради сегашния му вид и никой не съжалява, че миналото му се е загубило в историята.

Плажът на Слънчев бряг

Плажната ивица все още е голяма и пясъкът е ситен и приятен, курортът все още е с типичен Средиземноморски климат с множество ясни дни и температури около 27°C. Но и плажуването вече е предизвикателство, въпреки че плажната ивица е широка между 30 и 60 метра и голяма част от почиващите рядко виждат плажа. Съвременната организация на плажовете – с големи зони с чадъри и шезлонги и скромни свободни зони за онези, които не могат да си позволят да са в платената, не изглежда да помага нито на едните, нито на другите. Желаещите да опънат хавлия безплатно се припичат на интимно разстояние един от друг, а платилите по за чадър и шезлонг – по 10 лв всеки, едва ли виждат морето от стотиците хора, окупирали малката пясъчна ивица точно до морето.

Слънчев бряг

Плажът на Слънчев бряг пред хотел Чайка

Слънчев бряг - плажът

Слънчев бряг - плажът

Опъването на хавлия пред първата линия чадъри официално е забранено, според всички табели по плажа, но не видяхме някой да се опитва да изгони стотиците туристи, окупирали всеки сантиметър там. За съжаление свободните зони са разположени в най-непривлекателните части от плажа – пред тях или има джетове и разни други водни атракции, непозволяващи къпането в морето, или са в далечния край на ивицата, някъде до заведенията, където е денонощна дискотека.

Слънчев бряг - плажът

На юг към Несебър все още могат да се открият незасегнати от строителството пясъчни дюни и да се разходи човек измежду тях. И макар от тук да е започнало строителството на к.к. „Слънчев бряг“ районът откъм Несебър остава най-малко застроен и предлагащ повече спокойствие.

Слънчев бряг - дюните

Река Хаджийска

Река Хаджийска до Какао бийч, или по-точно Какао Бийч е до река Хаджийска

Крайбрежната

Щастливия час на човек е когато си поръча 2xVodka Redbull за 8,99лв или поне с такова впечатление остава разхождащия се по крайбрежната на „Слънчака“. Разбира се, може да се забавлява и като се снима със змия, и то не жена му, или с папагали. Папагалите бяха доста модерни тази година, почти се снимах и аз, а жена ми я е страх от змии, може би се опасява да не я изместят.

Крайбрежната в Слънчев Бряг

Крайбрежната в Слънчев Бряг

Крайбрежната улица е мястото, където можете да откриете всичко. Снимки с ретро тоалети, портрети в реално време, ръчно изработени бижута, чанти, играчки, практически какво ли не, също можете да си купите. Царевица, сладолед, захарен памук, фрешове и разни видове сандвичи са задължителни. Разбира се, не липсват и атракции като змии и други влечуги, папагали и др., а за фитнес ентусиастите имаше и предизвикателства в стил „виси 2 мин на лоста и ще спечелиш 200 лв“. Лунапаркове с блъскащи колички и стрелбище, от което печелиш плюшени играчки – класика. Цените, разбира се, бяха двойно и тройно по-високи от средните за страната и дори тези в София, които минават за високи, но все пак не е невъзможно да си купите и тениска за 5 лв.

Крайбрежната в Слънчев Бряг

Слънчев Бряг

Нощен плаж

След като се смрачи, по крайбрежната живота ври и кипи, все по-хубави заведения и барове ви примамват да влезете и наистина има много красиви и приветливи места, където да седнете. Като двойка с малко дете ни бе трудно придвижването в гъстото множество хора и прелитащите електрически скутерчета, но много от минувачите никак не изглеждаха смутени и затруднени.

Влакчето и Корабчето

В центъра на курорта срещу хотел „Кубан“ е и малкия кей, откъдето можете да си хванете корабче до стария град на Несебър. Корабчета има често и може да се насладите на едно спокойно пътуване към старите къщи и калдъръмени улички.

Корабчето за Несебър

Кеят в Слънчев бряг

Ако от клатенето на корабчето ви става лошо, алтернативен метод е и туристическото влакче, което може да хванете точно от хотел „Кубан“ (този хотел е бил най-високият в курорта до началото на 90-те), където спира и влакчето от Свети Влас. 

Влакчето

Тази година Несебър ми хареса, с дъх на смокини и, може би заради по-ранния час, не чак толкова претрупан от туристи. Разходихме се приятно и уморително из полуострова. Седнахме да изпием по чаша фреш и лимонада, да хапнем нещо по красивите заведения по крайбрежната и така времето отмина.

Несебър

И хубавите места край Слънчев бряг

За мен хубавите места не са в Слънчев бряг, а в околностите му. Първото и най-красивото е нос Емине, което е само на 30км, но на около час път. Причината е, че не навсякъде има асфалт по пътя и се взема трудно и бавно. Но най-източната точка на Стара планина със своя фар е очарователно и спокойно място, а и много красиво.

Нос Емине

[mapsmarker marker=“140″]

нос Емине

Нос Емине

Емона

Другото любимо място, както споменах, е Несебър, до който се стига лесно и е приятно за разходки, както и дюните между Слънчев бряг и Несебър. А в самия курорт, малкото кейче привечер.

 

Booking.com
Кейчето в Слънчев бряг

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image