Home Винен туризъм Сладките нюанси на Sweet wine Мелник 55 на винарска изба Рупел

Сладките нюанси на Sweet wine Мелник 55 на винарска изба Рупел

4 minutes read

Мъничката бутилка дълго време стоя в хладилника, за да е добре изстудена за момента, в който изберем да я отворим. И ние лекичко отлагахме този момент. Десертното вино не присъства традиционно в нашия винен лист, но все пак Мими и аз харесваме десертни вина. Но да се върнем на бутилката, леко издължена, мъничка и тънка от Винарска изба Рупел и едно от най-новите им вина – Sweet wine Мелник 55, реколта 2017г.

Sweet wine Мелник 55 на винарска изба Рупел
Sweet wine Мелник 55 на винарска изба Рупел, може специалистите пак да ми се скарат за неподходящи чаши, но да ми изпратят подходящи

Знаете ли как се правят десертните вина?

Всеки път разпитваме много как е направено някое вино, независимо дали е десертно или друго, самата история за направата, за „докосването“ на технолога добавя магия към самото вино. А ако сте били във винарната или на самото лозе, магията се натрупва. За нас Рупел винаги ни насочва към хубави и усмихнати асоциации, а и знаете, че ние пишем по симпатия.

Винарска изба Рупел
Винарска изба Рупел и безупречната ѝ чистота

Рупел си имат собствени лозя с Мелник 55, което помага да бъде контролиран гроздоберът, а за десертното вино е необходимо. Гроздоберът и цялата магия на виното се контролират от енолога, на Рупел е Спиро Стоянов. За точно това вино гроздоберът е бил късен, някъде в началото на  ноември (обикновено гроздоберът е 20-25-ти септември), когато зрънцата вече са завехнали и добре узрели. Сушат се на дървени скари на проветриво място. Стафидизиралото грозде ферментира в български бъчви, а самата ферментация се прекъсва със студ. Виното отлежава две години в български дъбови бъчви.

Мелник 55 и сладкото вино на Рупел

бутилирани са 1200 бутилки

Череша или по-точно компот от череша. Не знам защо, но от сладките вина винаги ми изниква в съзнанието компот, правен от баба ми. А тук отчетливо го усещаме, както и вкус на сушени костилкови плодове. Ароматът е изразено плодов, а цветът е тъмнорубинен. Танините са много нежни.

Sweet wine Мелник 55 на винарска изба Рупел - българско десертно вино от изба Рупел
Ние имахме една останала тиква от двора и си направихме сладка печена тиква за комбинация с виното

Удоволствие да се пие виното и само, но си подхожда и с по-мазни храни, но най-вече с десерти, тъмни шоколади, чийзкейк, пайове. 

Тероар

Обичаме вина от местни сортове, в които се усеща тероарът. Водили сме ви на разходка до Рупел и до лозовите им масиви на хълмовете на с. Долно Спанчево (Санданско-Петричка котловина). Лозовите масиви с Мелник 55 са на 14 години в сравнително бедни песъчливи почви, високи годишни температури и сух средиземноморски климат, постоянен планински от околните планини, които Павел (собственикът на винарната) ни ги казваше една по една, ама ние не запомнихме всички.

Лозята на винарска изба Рупел
Лозята на винарска изба Рупел,не съм сигурен точно кои са с Мелник 55, но ще питам следващия път.
Вино:Sweet wine Melnik 55 2017
Страна:България
Сорт:100 % Мелник 55
Реколта:2017
Изба:Винарска изба „Рупел“
Местоположение:с. Долно Спанчево /Санданско-Петричка котловина/
Цена:30 лв. (0,375l)
Барик:24 месеца в български дъбови бъчви
Температура на консумация: 10-12°C

Особености на десертното вино

Наскоро пихме десертно вино от 1964г. (между другото отново бе от сорта Мелник 55) и се бе съхранило и станало великолепно сладко вино. Та една от особеностите на сладките вина е, че могат да се съхраняват по-дълго. А другата е, че като отворите десертно вино, пиете по мъничко и може да го съхранявате в хладилника седмица или две, без да се развали. Вероятно и месец нищо няма да му стане, но не сме пробвали.

За актуални идеи за добро вино и за последните препоръчани от нас вина следете и статията: „Виното, което откриваме – Идеи от Андрей и Мими“, която често се обновява с нови вина.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image