Home Статии Късноесенна картинка с акцент мега добро вино SYCAGY Exclusive Lot

Късноесенна картинка с акцент мега добро вино SYCAGY Exclusive Lot

6 minutes read

Счупеното носи щастие! Но да си признаем, още от началото си бяхме готови за щастие. Седим си на село – мястото, където най-много обичаме да има добро вино. Навън тъкмо е спрял студеният предзимен дъжд и се е показало плахо слънце, готово всеки момент да се скрие зад някой облак, ей така, ако му стане студено. Стоя на терасата, разпънал два статива, и си подреждам да си направя две снимки за статията за подаръците за празниците. Ани търчи из двора и бере печурки, които се крият някъде из тревата, която е много по-зелена, отколкото през лятото. Адрианка пълзи из мократа трева и е време да я преоблечем.

Ани ми носи гъбките, подскача насам-натам и … ами, ритна ми чашата за вино. Ей така, със замах. Като цяло никой не помръдна, чашата се превърна в атракция за снимките, намислихме си, че носи щастие. Но се и оплаках, че винаги като реша да си правя нещо, ей така – за хобито, всички идват да ми „помагат“ вкупом.

Счупената чаша и SYCAGY Exclusive Lot - Златен Рожен
SYCAGY Exclusive Lot и една чаша за вино по-малко

Една чаша с червено вино и една тайна

И така, сложих си чашата на черешовите дъсчици, които баща ми прави за брат ми. Сложих си част от пълнежа за шишчетата като декорация и гъбите, които Ани донесе (печурки). Направих си снимките на бутилката, докато леко започнах да опитвам виното и да си го дегустирам в есенния хладен ден. Вече почти сме готови, шишчета с шарени зеленчуци и бели гъби, камината е запалена и всичко това предразполага да седнем семейно с добро вино на обяд.

Шареният ни есенен обяд
Шареният ни есенен обяд

Но преди да седнем, ще ви кажа една тайна. Пробвах SYCAGY за пръв път в една апокрифна бутилка с надпис на ръка, която енологът на Златен Рожен Федерико Ричи ни даде ей така, да пробваме, след една случайна наша среща във винарната в началото на тази година. Тогава още виното не бе съвсем довършено, а Федерико експериментираше с последните детайли. Изпихме си я блажено по време на пътуването ни из Северното Черноморие по Великден и не съжалихме, че сме я пренесли из цяла България, за да си я изпием точно в този специален момент. По някое време след това виното бе бутилирано и се появи официално в продажба, а на нас естествено ни мина мисълта, че скоро трябва да се сдобием поне с една бутилка.

Какво е SYCAGY?

Ако и по-рано сте опитвали вина на Златен Рожен, правени от Федерико Ричи, сигурно сте забелязали, че той обича да ги кръщава като комбинира първите срички от използваните сортове. Така и SYCAGY идва от Сира, Каберне Фран и Санджовезе.

SYCAGY е част от новата серия от премиум вина на Златен Рожен, дело на креативността на Федерико. Специална селекция грозде, много внимание към детайлите и някаква алхимия се върти във ферментаторите и при бъчвите, докато накрая излязат точно тези вина.

SYCAGY, малко преди да го отворим
SYCAGY, малко преди да го отворим

Малки дегустационни бележки

Дегустираме си SYCAGY цял ден. Първо с отварянето, преди да седнем на обяд. Бе току-що извадено от избата ни, малко студено и леко диво, като току що-отворено червено вино. И все пак с интензивен аромат на горски плодове и нещо друго, което се разгърна, когато виното придоби готовност за сервиране.

Вече леко позатопленото и декантирано SYCAGY има много повече нюанси и емоции. Ароматите се допълват от шоколад и зрели червени плодове. А в богатия и балансиран вкус намираме подправки и може би малко пушек. Или пък пушекът е от камината. Но има вкус на късна есен. Точно каквато е сега. Няколко часа по-късно, на вечеря, виното е още по-хубаво, по-фино, по-нежно.

SYCAGY Exclusive Lot се съчетава отлично с вкусна месна храна, но е подходящо да му се наслаждавате и самостоятелно или с леко мезе
SYCAGY Exclusive Lot се съчетава отлично с вкусна месна храна, но е подходящо да му се наслаждавате и самостоятелно или с леко мезе

И макар SYCAGY да е отлежало в бъчви 11 месеца и да има голям потенциал за последващо стареене в бутилка, усещането от него е нежно, свежо, с приятни леки танини и много плод. Вероятно тази свежест и сравнително лекото алкохолно съдържание от 13,5 % го правят подходящо не само за пикантна месна вечеря, но и за нещо по-изтънчено, или пък просто за компания на приятна приказка вечер пред камината.

И още няколко думи

За Златен Рожен сме говорили много, все хубави неща. Можете да видите и ревюто ни за едно друго тяхно вино – SANSI, отново дело на Федерико. Хубави хора са там с хубаво вино.

Между Сандански, Мелник и Петрич има великолепни винарни, семейни и може да видиш как цялото семейство е ангажирано с тях.

А за SYCAGY ще добавим още, че сме го включили в списъка с нашите идеи за българско вино за подарък. А ако нямате в обкръжението си на кого да подарите вино, можете просто да го подарите на себе си и да му се радвате по празниците. Ние редовно си подаряваме такива неща у дома.

Вино:SYCAGY Exclusive Lot
Страна:България
Сорт:Сира, Каберне фран, Санджовезе
Реколта:2017
Изба: Винарска изба „Златен Рожен“
Местоположение:село Капатово, община Петрич
Цена:43 лв.
Барик:11 месеца в бъчви
Температура на консумация: 16-18°C
И още една снимка на прекрасното SYCAGY
И още една снимка на прекрасното SYCAGY

Винарска изба Златен Рожен

Най-хубавото при нашето хоби е, че завързваме страхотни познанства и приятелства и партньорства. Чудесен пример за това е винарска изба Златен Рожен, с които си допаднахме и развихме историйките за тях. Радваме се, че се запознахме с Маруся Осиковска, Федерико Ричи, Мария, Валентина и кучето Айра и успяхме да напишем статия за винарната в която може да ги срещнете и вие. А ние изградихме едно чудесно познанство.


[display-posts post_type=“null“ category=“null“ tag=“null“ layout=“layout4″ posts_per_page=“3″ id=“38986,32524,34187″]


Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image