Една от хиляда, бутилката Сира Резерва 2014 на Вила Басареа

Вила Басареа – Сира 2014 г. е от вината, които трябва да опитате през тази година.

Всяко вино, пристигнало у нас, се радва на специално внимание. А точно това, Сира Резерва 2014 г. на Вила Басареа до Харманли, си е отговорна работа да го опитаме. И как да е иначе, когато е едно от хилядата му бутилирани събратя. Понякога се чувствам неудобно да отворя такова вино, ще ми се да си го пазя, но пък искам и да го опитам.  За нас това неудобство, да мъдруваме над подобен сорт бутилки, се появи тази седмица цели два пъти и все с вина от Южен Сакар.

Сира РЕзерва реколта 2014

Сира РЕзерва реколта 2014

И така, ще ви разкажем за едно вино, което трябва да опитате през 2018г., защото не знам дали ще има за всички. Вино от което са бутилирани само 1000 бутилки, от които вече изпихме една. А Андрей, т.е. аз, няма как да не се похваля, цяла вечер готви и маринова компанията му, грил стек с пюре от картофи, която се оказа много подходяща за това хубаво вино.

Номер 60

Сира резерва 2014 на Вила Басареа

Сира резерва 2014 на Вила Басареа

Бутилка номер 60 се падна при нас. Красив черен етикет с Villa Bassarea и бутилка, пълна с божествена течност, отлежала 18 месеца в новички дъбови бъчви (300-литрови). Виното е с типичния за по-топлия климат на региона плътен тъмен червен цвят с плътно тяло и пикантно плодов аромат.

Ферментацията на виното се е провела с диви дрожди. Дивите дрожди допълнително открояват тероара на виното и го правят така запомнящо се с вкус на Южен Сакар. И като цяло районът се оказва прекрасен за сорта Сира и дава прекрасни вина.

В Сира Резерва 2014 на Вила Басареа ни направиха впечатление две неща. Първото, което се усеща още с допира до устните, са изключително меките кадифени танини. Мимето и танините невинаги се разбират добре и е много чувствителна на този елемент от вината, но от усещането на това вино бе очарована. Второто интересно (за нас) нещо бе, че при сирата обикновено очакваме някаква лека или по-силна сладост, най-често в послевкуса, но в тази точно не открихме. Вместо това, бе по-скоро боровинкова, приятно стипчива и изключително богата на аромати и вкусове, които ни е трудно да различим поотделно.

Вила Басареа

Вила Басареа е ново откритие за нас. Но бързо започва да ни става любима. Лозята ѝ са разположени по склоновете на Южен Сакар, близо до Харманли. Един хубав район, който все повече ни привлича и ни кара да се отправим към него. С малки бутикови винарни и много свежи и приятни собственици и технолози, които обичат да експериментират. Та скоро ще се отправим към Вила Басареа, за да видим как и какво правят там.

[mapsmarker marker=“214″]

Сирата и храна

Вината, направени от Сира, са с прекрасна дълбочина на вкуса, интензивност и потенциал за отлежаване. Гроздето от този сорт се нуждае от повече слънце, за да узрее, което прави района на Южен Сакар прекрасен дом, конкуриращ се с родината му около Рона. И всичкото това слънце го открихме във виното на Басареа.

Вечеря с бутилка вино на вила Басареа - Сира резерва 2014

Вечеря с бутилка вино на вила Басареа – Сира резерва 2014

Сира се комбинира много добре със свински грил стек, свинско месо на барбекю, подправени с пипер, лук и повечко подправки. Също и синьо сирене би подхождало добре на 18 месеца отлежалото вино. Ние си го сервираме на 16-18°C.

Три чудесни избора от Вила Басареа, Сира Резерва 2014, Вионие 2016 и IMAGE Reserva Red

Три чудесни избора от Вила Басареа, Сира Резерва 2014, Вионие 2016 и IMAGE Reserva Red 2014

Сира2014

Нашата Facebook винена група

Вила Басарея, Вила Басареа, Харманли

Винарска изба Вила Басареа – духът на траките от Южен Сакар

февруари 14th, 2018 Андрей Андреев Пристигнахме във Вила Басареа в град Харманли през една дъждовна събота, прилично закъснели, след като сме се забавили порядъчно на Александровската гробница, която е само на 20 км. Но решихме преди да пийнем да се порадваме и на малка доза културен туризъм. А и да не започваме с виното от 10 часа сутринта. Бързо стопихме…
 

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Абонирайте се за нашите изключително редки бюлетини:

* indicates required

Copyrighted Image