Home Винен туризъм Една от хиляда, бутилката Сира Резерва 2014 на Вила Басареа

Една от хиляда, бутилката Сира Резерва 2014 на Вила Басареа

5 minutes read

Вила Басареа – Сира 2014 г. е от вината, които трябва да опитате през тази година.

Всяко вино, пристигнало у нас, се радва на специално внимание. А точно това, Сира Резерва 2014 г. на Вила Басареа до Харманли, си е отговорна работа да го опитаме. И как да е иначе, когато е едно от хилядата му бутилирани събратя. Понякога се чувствам неудобно да отворя такова вино, ще ми се да си го пазя, но пък искам и да го опитам.  За нас това неудобство, да мъдруваме над подобен сорт бутилки, се появи тази седмица цели два пъти и все с вина от Южен Сакар.

Сира РЕзерва реколта 2014

Сира РЕзерва реколта 2014

И така, ще ви разкажем за едно вино, което трябва да опитате през 2018г., защото не знам дали ще има за всички. Вино от което са бутилирани само 1000 бутилки, от които вече изпихме една. А Андрей, т.е. аз, няма как да не се похваля, цяла вечер готви и маринова компанията му, грил стек с пюре от картофи, която се оказа много подходяща за това хубаво вино.

Номер 60

Сира резерва 2014 на Вила Басареа

Сира резерва 2014 на Вила Басареа

Бутилка номер 60 се падна при нас. Красив черен етикет с Villa Bassarea и бутилка, пълна с божествена течност, отлежала 18 месеца в новички дъбови бъчви (300-литрови). Виното е с типичния за по-топлия климат на региона плътен тъмен червен цвят с плътно тяло и пикантно плодов аромат.

Ферментацията на виното се е провела с диви дрожди. Дивите дрожди допълнително открояват тероара на виното и го правят така запомнящо се с вкус на Южен Сакар. И като цяло районът се оказва прекрасен за сорта Сира и дава прекрасни вина.

В Сира Резерва 2014 на Вила Басареа ни направиха впечатление две неща. Първото, което се усеща още с допира до устните, са изключително меките кадифени танини. Мимето и танините невинаги се разбират добре и е много чувствителна на този елемент от вината, но от усещането на това вино бе очарована. Второто интересно (за нас) нещо бе, че при сирата обикновено очакваме някаква лека или по-силна сладост, най-често в послевкуса, но в тази точно не открихме. Вместо това, бе по-скоро боровинкова, приятно стипчива и изключително богата на аромати и вкусове, които ни е трудно да различим поотделно.

Вила Басареа

Вила Басареа е ново откритие за нас. Но бързо започва да ни става любима. Лозята ѝ са разположени по склоновете на Южен Сакар, близо до Харманли. Един хубав район, който все повече ни привлича и ни кара да се отправим към него. С малки бутикови винарни и много свежи и приятни собственици и технолози, които обичат да експериментират. Та скоро ще се отправим към Вила Басареа, за да видим как и какво правят там.

[mapsmarker marker=“214″]

Сирата и храна

Вината, направени от[tooltip tipcontent=“Wikipedia“] Сира[/tooltip], са с прекрасна дълбочина на вкуса, интензивност и потенциал за отлежаване. Гроздето от този сорт се нуждае от повече слънце, за да узрее, което прави района на Южен Сакар прекрасен дом, конкуриращ се с родината му около Рона. И всичкото това слънце го открихме във виното на Басареа.

Вечеря с бутилка вино на вила Басареа - Сира резерва 2014

Вечеря с бутилка вино на вила Басареа – Сира резерва 2014

Сира се комбинира много добре със свински грил стек, свинско месо на барбекю, подправени с пипер, лук и повечко подправки. Също и синьо сирене би подхождало добре на 18 месеца отлежалото вино. Ние си го сервираме на 16-18°C.

Три чудесни избора от Вила Басареа, Сира Резерва 2014, Вионие 2016 и IMAGE Reserva Red

Три чудесни избора от Вила Басареа, Сира Резерва 2014, Вионие 2016 и IMAGE Reserva Red 2014

[button text=“Сира“ url=“https://www.andrey-andreev.com/tag/сира/“ background_color=“#c73232″ text_color=“#ffffff“ style=“lt_flat“ size=“default“ icon=““ open_new_window=“true“ rounded=“false“][button text=“2014″ url=“https://www.andrey-andreev.com/category/%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%82%D0%B0-2014/“ background_color=“#c73232″ text_color=“#ffffff“ style=“lt_flat“ size=“default“ icon=““ open_new_window=“true“ rounded=“false“]

[button text=“ Нашата Facebook винена група“ url=“https://www.facebook.com/groups/welovewines/“ background_color=“#38acff“ text_color=“#ffffff“ style=“lt_circular lt_flat“ size=“default“ icon=“fa-facebook-official“ open_new_window=“true“ rounded=“false“]

[divider style=“double“ height=“1px“ color=“#000000″]
[display-posts post_type=“null“ category=“null“ tag=“null“ layout=“layout4″ posts_per_page=“1″ id=“28021″]
[divider style=“double“ height=“1px“ color=“#000000″]
 

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image