Home ПътешествияУнгария SanktAndrae – Сентендре, Унгария

SanktAndrae – Сентендре, Унгария

5 minutes read

В тази история ще ядем мекици и ще пием лимонада, ще седнем на паважа на площада да послушаме музика …. Сентендре

Името Сентендре

Много съм щастлив да ви представя град, кръстен на мен! Szentendre е малко градче, съвсем близо до Будапеща. Ако още не виждате връзката с Андрей, може би сръбското име ще помогне – Сентандреја, което малко или много си е Св. Андрей или SanktAndrae на средновековен латински. А сръбското име си е важно, защото през XVII век обезлюдения Сентендре, намиращ се съвсем близо до крепостта Буда, се пълни със сръбски емигранти по време на „Голямото сръбско преселение“. Е, вярно, не съм светец, та определено не е кръстено градчето на  мен, но ми е драго да си чувам името под всякакви форми.

Сеоба Срба

Паја Јовановић – Сеоба Срба

На главния площад на града се кипри и църквата, отново посветена на Св. Андрей. И уличките, разположени край площада, поглъщат туристите в своето средновековно спокойствие. Сентендре е от малкото места в Унгария, пълно с православни църкви, лично аз дори не се сещам за друго.

Будапеща

Но да се върнем от началото, от Будапеща. Вечерта решихме, че ще стигнем до това малко градче и веднага се отправихме към Batthyány tér, търсейки си транспорт. От площада тръгват всички влакчета в тази посока, но и корабчета по Дунав. Е, как да не се метнеш на корабчето, а и в брошурките, раздавани по всички заведения и на летището, имаше талони за отстъпка. Възползвали се от отстъпката, се сдобихме с два билета на цената на един и бяхме готови за сутрешната разходка.

IMGP0337

IMGP0326

Плаването към Сентенре

Сутринта се накачихме на корабчето и седнахме на масите на палубата и започнахме нашето плаване, което, да си призная, не беше изпълнено с презокеански приключения, с всичките го съпътстващи бури, акули и пирати. Но, както и да е, след час и половина безаварийно и красиво, но леко скучно плаване срещу течението на реката, църквите на Сентендре се появиха.

[mapsmarker marker=“121″]

Сентендре - градчето гледано от Дунав

Сентендре – градчето гледано от Дунав

Мекици

Няма как да пропуснем и кулинарното преживяване в Сентендре, още със стъпването на твърда земя се насочихме към една уличка със заведения, да търсим прословутите Lángos (лангуш), един вид мекици, но големи и с всякакви неща отгоре, кашкавал, сирена, шунка. Изборът е голям и все е хубав. Омазнени добре вече бяхме готови да се насладим на града, многото църкви, музеи и кафенца.

IMGP0366

IMGP0370

Градът

Сентендре е от местата, за които човек не трябва да разправя, че са хубави, за да не се напълнят с хора, а да си останат за него. Средновековните улички и къщичките в средиземноморски стил сякаш не са пипнати от времето и са пропуснали индустриалните години на света.

IMGP0423 IMGP0410

IMGP0482 IMGP0489

Ние си намерихме и едно много хубаво кафене, с много мила сервитьорка, в кафенето се кипреше джаз и други спокойни стилове музика и някакви унгарски младежи оживяваха обстановката, а кафенцето оставаше някак си извън туристическата линия. Поръчахме си голяма лимонада и ни донесоха кана с лимони и освежаващата течност. Колко беше хубаво, че часът за отплаване беше далеч, а ние не бързахме.

IMGP0432


Booking.com

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image