Home ПътешествияЕстония Да, много ни хареса естонската столица Талин!

Да, много ни хареса естонската столица Талин!

39 minutes read

Разказ за престоя ни в Естония и по-точно за времето, прекарано в Талин

Направо започваме с отговора на въпроса, който ни задават, откакто се върнахме от Естония. И не само Талин ни хареса, хареса ни цялото пребиваване в майско-юнска Естония. И вероятно сме хванали най-топлата и свежа седмица от началото на юни, почти без дъждове. Когато нощта почти е изчезнала и е основно ден, по повече от 20 часа в денонощието.

От България до Талин няма директни полети (2018г.) През лятото може да откриете чартърни полети от Варна и Бургас, но ако решите да пътувате с големите компании, най-изгодно е през Варшава или Истанбул. Ние летяхме през Варшава (Полша) и си нагласихме 13 часа престой в града за една хубава и голяма разходка, докато багажа ни пътуваше между София и Талин.

Когато кацнеш на летището в Талин, разбираш какво означава малко и уютно летище. И наистина това е най-уютното летище на Европа, или поне така твърдеше една табела. А ние сме доверчиви, вярваме на табелите. Та, кацнахме, излязохме от изхода на летището и се озовахме точно на последната спирка на трамвая, малко летища могат да се борят с такъв комфорт. То на нас трамвай не ни трябваше, че отпрашихме с кола извън Талин на малка почивка в бивше имение / казарми, но в последствие оценихме удобството и всичките му плюсове.

Трамвай номер 4
Трамвай номер 4

И все пак два дни по-късно се озовахме настанени между пристанището и стария град. Перфектната локация, ако питате мен. В един прекрасен, светъл и луксозен апартамент в чисто новичка сграда. Това кой ни глези с такива неща си е тема на личен разговор, но гледката към стария град от прозорците на третия етаж бе чудесна.

Как да опознаем Талин?

Дали имахме стратегия как да опознаем Талин? Не точно, впуснахме се в красивия град с леки познания за мястото, въоръжени с нови приятели от Естония, които решиха да споделят от ценното си време с нас. Карта от Visit Tallinn – Tallinn Card plus за 48 часа – споменавам я, защото е важна. И ентусиазъм и нови сили след малка почивка от пътуването в имението Сака, на 150 км от Талин.

Когато кацнахме на летището, не се качихме на трамвай номер 4, който тръгва оттам, защото си взехме кола под наем и се насочихме към източна Естония. Но в петък я върнахме, пак на летището, и оттам с трамвай номер 4 се отправихме към Viru väljak (площад Виру, където мога ще ви слагам и естонското название, да не съм само аз, който не разбира този език). Площад Виру е може би най-комуникативното и туристическо място в Талин. Тук минават всички трамвайни линии, и четирите. Оттук тръгват автобусите „Hop on, hop off“ и тук е най-популярният вход към стария град.

Портата Виру – най-туристическата част на Талин
Портата Виру – най-туристическата част на Талин

Площад Виру, улица Виру, Портата Виру – най-туристическата част на Талин

Всичките тези наименования са свързани със североизточния регион Вирумаа, където най-голям град е Нарва. Та от порта Виру по улица Виру е бил източния изход от стария Талин, към Вирумаа. В днешно време това е главната туристическа улица, тук винаги има глъчка и народ, в Талин е пълно с туристи. Ако се чудите защо има толкова много туристи през пролетта и лятото, то е защото тук спират много от големите круизни кораби, които кръстосват Балтийско море.

Улица Виру в Талин
Улица Виру в Талин

По улица Виру се стига до Vana Turg (Вана Тург), това е „стария пазар“. Тук в днешно време е пълно с ресторантчета и е много популярно място. И понеже с Мимето решихме да разкажем и за няколко ресторанта, които можете да посетите, тук е момента да споменем и за най, ама най-туристическия ресторант в Талин.

Улица Виру (Viru tänav) в Талин
Улица Виру (Viru tänav) в Талин

Да се потопиш в Средновековието – ресторант Olde Hansa

Ние си запазихме места предварително в Olde Hansa, невинаги е натоварено, но имайте предвид, че едно от най-посещаваните заведения в Талин. Мястото е със страхотен замисъл, да се почувствате като пътници от XV век, току-що посетили града и седнали да похапнат ястия, готвени по рецепти от XV век.

Vana Turg и Olde Hansa
Vana Turg и Olde Hansa
Мимито похапва в Olde Hansa
Мимито похапва в Olde Hansa

С две думи, няма да можете да ядете пържени картофи и да слушате съвременна музика, всъщност няма да можете да ядете никакви картофи, защото в 15 век по тези места е нямало. Когато се отправите на обяд или вечеря, трябва да си помислите какво точно бихте яли от XV век, когато още не са познавали много голяма част от продуктите, които използваме днес. Почти винаги има изпълнение на живо със средновековна музика и, разбира се, навсякъде се осветяват на свещи.

Интериорът на Olde Hansa
Интериорът на Olde Hansa

Всичкото това шоу се усеща и в по-високите цени. Но когото и да попитахме в Естония, ни изпрати в Olde Hansa. Ние си поръчахме рибни и месни специалитети и гъбена супа. Гъбената супа е много добра. И всичко останало де. Както и сайдер и сок от касис. Всичко местно производство и много добре приготвено. Много ни хареса и „средновековния“ хляб с билки. Чудесно е да се потопиш в различна обстановка от нашето съвремие.

Градският площад / Raekoja plats / и кметството

Съседният по-голям площад е Градския площад със средновековната сграда на кметството на Талин, която се издига на него. Сегашният външен вид на кметството е от началото на XV век, но сградата вече не помещава самото кметство (след 1970 г.) и днес е най-вече туристическа забележителност. Най-лесно е да се качите на кулата по 115–те стъпала (34 метра над площада), които водят до мъничкото помещение на върха на кулата. Ние се засякохме с 4-ма китайци и те ми се посмяха на задъханото появяване. Гледката и оттук е прекрасна.

Сградата на кметството в Талин на 1-ви юни в 23:56, Естония

Сградата на кметството в Талин на 1-ви юни в 23:56

Градския площад в полунощ
Градския площад в полунощ

[info]Ако сте любител на кули, кулички, камбанарии, крепостни стени и всякакви високи места, Талин ще ви предостави прекрасна възможност да се катерите по хиляди стъпала на десетки тесни стълбища. Не бих могъл да си представя да се кача на всичките кули в града. Ние се качихме на по-малко от 10, но възможностите са огромни. Тук ще споменем няколко от тези, които сме покорили, може дори да не са най-популярните.[/info]

Градския площад гледан от кулата на кметството
Градския площад, гледан от кулата на кметството

В Талин вечер се прибирахме с мускулна треска от катерене на кули, средновековни крепостни кули, камбанарии, кулата на кметството. Май са били вманиачени на тема кули. И има дни, които виждаш основно вътрешността на кулата и покриви, много покриви. Но пък не ти трябва дрон :) А покривите са красива гледка.

Старият град – Горен и долен град

Когато говорим за Талин, ние туристите си представяме стария град. Великолепния средновековен облик на централната част на града и прекрасно запазените и поддържани сгради, успешно комбинирани с по-новите, създават една от най-разпознаваемите гледки в Европа. Старият град е в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО съвсем заслужено, според нас.

Старият Талин
Старият Талин

[mapsmarker marker=“228″]

Но сегашният град всъщност е съставен от два града, които са били отделни градове до 1878 г. Лесно ще разпознаете Горния град – Тоомпеа, построен на варовиков хълм, издигащ се над Долния град. Ще усетите лека разлика между двата града, Тоомпеа може да ви се стори и малко по-нов, относително, защото след огромния пожар през 1684 г. се е наложило повечето сгради да бъдат построени наново. И за да довършим бързата разходка за петък вечер, се качваме на Тоомпеа и да открием площадките с гледки към долния град.

Кулата Pikk jalg (една от двете съхранили се кули-порти)
Кулата Pikk jalg (една от двете съхранили се кули-порти)

От градския площад към Тоомпеа имате два пътя – къс и дълъг, буквално, така се казват и улиците по-които да поемете. Дългият (Pikk) минава по улица “Pikk”, която пресича целия стар град от крепостната стена до пристанището и стига до кулата Pikk jalg (една от двете съхранили се кули-порти) и улица Pikk jalg (Пикк ялк – „дългия крак“) и се озовавате до великолепната катедрала „Св. Александър Невски“ (1900 г.). А късият вариант Lühike jalg (Люхике ялг – „късия крак“), изкачвате се по стълби до същото място.

Мимето позира на една от площадките с прекрасна гледка към средновековен Талин
Мимето позира на една от площадките с прекрасна гледка към средновековен Талин

Площадките с гледки в Тоомпеа

На Тоомпеа може да се отправите към всяка една от четирите панорамни площадки, едни от най-популярните места в Талин и винаги пълни с хора.„Градината на датските крале“ е в непосредствена близост до двата „крака“ и до катедралата „Св. Александър Невски“. Гледката е приятна, не е най-атрактивната, но пък мястото е доста спокойно.„Наблюдателна площадка Пиископи“ – сенчеста площадка, гледаща към по-новите части на града, известна като Епископската градина. Тук можете да видите как слънцето залязва и да починете малко на сянка.

Уютно кафенце в Талин
Гледка от градината на Датските крале

Остават двете по-интересни и от които всеки пътешественик, дошъл в Талин, има снимка.

Любимата ми е „площадка Паткули“, от която се виждат част от крепостните стени с няколко от атрактивните крепостни кули и високата камбанария на църквата „Св. Олаф“. Тук ни завариха няколко вечери и залези и се наслаждавахме на прекрасната гледка. Оттук може да се „измъкнете“ от Тоомпеа по стълби, построени през 1903 г. – един от малкото варианти за достигане до града на хълма.

Гледка от площадка Паткули
Гледка от площадка Паткули
Гледка от прозореца на една от кулите
Още една гледна точка, когато сме част от гледката. През прозореца се вижда една от най-популярните площадки, от които може да се наблюдава старият град на Талин. Но този път ние сме в една от кулите на крепостните стени и гледаме към Тоомпеа и наблюдателната площадка Паткули.

И последната ни спирка е „площадка Кохтуотса“, много удобно и приятно място, от което да наблюдавате града. И няма да съжалявате, ако се отбиете на нея. Ние ходихме няколко пъти и винаги имаше кацнала чайка до хората, не знам дали беше една и съща. И оттук минаваме през цялата Тоомпеа с двама нови приятели от Естония, за да ни покажат една приятна бирария, която е съвсем близо до стария град, но доста по-„местна“.

Вечерна гледка от площадка Кохтуотса (около 23:00 часа)
Вечерна гледка от площадка Кохтуотса (около 23:00 часа)
Площадка Кохтуотса (около 23:00 часа)
Площадка Кохтуотса (около 23:00 часа)

На по бира с местни в Талин

Бирарията където ни заведоха, се казва Pööbel (може би най-бюджетното ни заведение в центъра на Талин) и бихме ви я препоръчали, ако искате да пийнете по бира или сайдер и да опитате не толкова претенциозна храна, но много добре приготвена. Всъщност сме очаровани от ресторантите и бирариите в Талин, навсякъде храната бе на много високо ниво и приятно пътуване из европейската и азиатската кулинария.

В Естония, разбира се, е редно да пиете сайдер и бира, но ако сте любители на виното, като нас, ще бъдете приятно изненадани. Всички заведения имат хубаво подреден и пълен винен лист. Може да поръчате вино на чаша от добри вина, като има голямо разнообразие. Виното на чаша варира между 4 и 5 евро, колкото е и сайдерът и бирата.

Повече от ден в Талин – музеи и разни други атракции

Ако бързате да видите всичко, разбира се, може да обиколите стария Талин за ден и няма да сте пропуснали чак толкова много. Но ако искате да опознаете Талин, останете повече. Ако имате желание, ще откриете много интересни кътчета и ще имате повече спомени от града. Ние се насладихме на града бавно, кулинарно и много спокойно. В Талин, както споменах, има много кули и места, където да се качите нависоко, има много музеи, неголеми.

Камбанарията на църквата "Св. Олаф" на която може също да се качите
Камбанарията на църквата „Св. Олаф“, на която може също да се качите

[info]Важно: ако планът ви е да обикаляте кули и музеи, една добра идея е да вземете Tallinn Card на местната туристическа организация Visit Tallinn. Има варианти за 24 часа, за 48 часа и за 72 часа. В цената на картата влиза посещение на всички по-важни музеи и атракции с платен вход. И ако обичате да ходите по такива места,  е много полезна. Тук може да си подберете какво ще използвате и системата ще сметне каква ще ви е отстъпката. Ние си взехме за 48 часа и добре се поизморихме по кули и музеи, но ви съветваме да се възползвате, защото музеите не са с евтин вход. Другото предимство на Tallinn Card е, че ви осигурява безплатен градски транспорт. Трамваите са страшно удобни и може да се възползвате изцяло от тази благинка. Вариантът Tallinn Card plus ви дава и бонус – ползване на автобусите Hop On – Hop Off, но ние си признаваме, че сме повече фенове на редовния градски транспорт.[/info]

Основните забележителности в Талин

Нали не си представяте, че ще ви опишем всички забележителности в Талин, ще се спрем на нашите фаворити:

Четвърти юни – Eesti lipu päev и „Високия Херман“ („Pikk Hermann“)

Валеше дъжд сутринта в 6 ч. Мимето си доспиваше, а аз се отправих към Тоомпеа. В горния град са настанени много административни и държавни служби, както и парламента на Естония. Сградата на парламента е по-нова част, построена към западната стена на замъка Тоомпеа. Като от замъка е запазена западното крило и някои от кулите. „Високия Херман“ е най-високата кула на замъка и на нея се развява националния флаг. Тя е нещо като дом на националния естонски флаг.

Естонския парламент се нарича Рийгиког и е съставен от 101 депутати с мандат от 5 години.
Естонския парламент се нарича Рийгиког и е съставен от 101 депутати с мандат от 5 години.

Та в този дъждовен понеделник се чества „Eesti lipu päev“ – „Ден на националния флаг“. Много се надявах да видя действащия президент на Естония Керсти Калюлайд, но се оказа, че е на визита другаде. Та присъствах на честването в подножието на „Високия Хемран“. Знамето на върха на кулата се издига всяка сутрин по изгрев и всяка вечер по залез, освен на 23 „Деня на победата“ и 24 юни – Деня на лятното слънцестоене, то и тогава нощ почти няма.

Кулата на замъка Томпеа
Кулата на замъка Тоомпеа

Обяд в Долния град

Преди да се качим на кулата бяхме спрели в долния град на обяд. Мими ме подсети, че не сме написали за Grillhaus Daube, че то бе много приятно ресторантче, където тя яде много вкусна доматена супа и пихме пак сайдер. Бе на по-прилични цени от другите ресторанти в стария град. А акос те си взели Tallinn Card има и 10% отстъпка. Grillhaus Daube е малко извън пренаселените с туристи площи и е спокойно и уютно място за добър обяд или вечеря.

И да се върнем към Високия Херман

Та на този чудесен четвърти юни е единствения ден в годината, през който Високия Херман е отворен за посетители и можем да се качим на него. Тази година часовете за посещение бяха между 14 и 19 ч. и ние с нетърпение изчакахме да стане 14ч., за да се отправим с групата други желаещи по 215-те стъпала към върха на Херман. На 95 метра над морското равнище се насладихме на слънчева и ветровита панорамна гледка на Талин.

Преплетените в прекрасен ансамбъл - старата стена с кулите на замъка ТОомпеа и по-новите постройки на президенството.
Преплетените в прекрасен ансамбъл – старата стена с кулите на замъка Тоомпеа и по-новите постройки на президенството.

От върха на кулата се вижда много добре каква част от стената е запазена, както и част от вътрешния двор на сградата на парламента. Разбира се, може да се насладите на гледка към руската православна катедрала „Св. Александър Невски“ (1900 г.).

Катедрала „Св. Александър Невски“ гледана от "Високия Херман"
Катедрала „Св. Александър Невски“, гледана от „Високия Херман“

Крепостните стени и отбранителните кули

През Средновековието скандинавците и шведите са наричали града Ревал. След като попада в рамките на Руската империя по време на Северната война, на града са му викали Ревел (Ре́вель). Но независимо как е бил наричан, градът е имал много стратегическо значение и затова всеки е допринасял за разширяването и дострояването на крепостните стени и кули. Добре запазените двайсетина кули в стария град и почти два километровата крепостна стена изграждат и съвременния облик на Талин. Всяка кула си има свое наименование, което звучи малко немско и описва местонахождението, предназначението, историята или вида на кулата.

Кулите на Талин
Гледка от кулата Нунна (Кулата на монахините, имало е женски манастир до стената) към малката кула Сауна и след нея кулата Кулдъялг; следват Нуннадетагуне (кулата зад монахините) и Коисмяе

Друго покатерване на  170 m – телевизионната кула на Талин

Построена през 1980 г., телевизионната кула си е интересно здание, високо 314m. В днешно време може да я посетите и да се качите на 21 и 22 етаж, които са за посетители и са на височина 170 метра. На 22рия етаж има и ресторант с очаквано доста високи цени. Хубаво е да посетите кулата, когато не е много ветровито навън, допустимите премествания на етажите за посетители при вятър са около 90 cm и въпреки че едва ли ще ги усетите, персоналът на кулата намалява скоростта на асансьорите и се образуват по-големи опашки. Като цяло, въпреки че ние не бяхме впечатлени, кулата е популярно място за посещения и тук винаги има опашки. Като може да ви отнеме и час чакането.

[info]Още едно предимство да имате карта Tallinn Card е, че тя ви дава право да използвате по-скъпата опция (с картата е безплатна) – приоритетно качване.[/info]

Виното на Естония и музеят на Естонската култура на пиенето

Знаете, че търсим винените моменти дори далеч на север и в момента, в който разбрахме, че въпреки климата, в Естония има винопроизводство, веднага решихме, че ще опитаме и от естонското вино. Но да не ви разочаровам, в Естония вино от грозде има съвсем отскоро и е по-скоро експеримент с издържащи на студено сортове, отколкото нещо, с което Естония да стане известна. Дори не може да се опита този експеримент, но видяхме бутилка, пълна с такова вино. Показват я като голяма ценност.

Ценното розе :)
Ценното розе :)

Та от какво може да се прави вино в тази северна държава? Еми от ябълки, боровинки, сливи и други плодове. Но ние бяхме ентусиазирани да опитаме. В Талин се намира много подходящо място за тази цел – „Музей на естонската култура на пиене“. Тук освен историята на едни от основателите на винопроизводството в Естония, може да опитате и някои от вината им.

Дегустация на вино от сливи
Дегустация на вино от сливи

Историята на виното в Естония

Музеят е създаден от компанията за производство на спиртни напитки Luscher & Matiesen, чиято фабрика някога се намирала в съседство със сегашната сграда на музея на хълма Тоомпеа. Малкият музей ни предостави интересна история за швейцареца Арнолд Люшер и естонеца Пол Матизен, запознали се в Москва и започнали производството на водка. Но Октомврийската революция ги накарала да напуснат Русия. През 1921 година отварят винарска изба в горния град на стария Талин, като през 1929г. тук се е създало най-голямото производство на вино в Естония под марката Luscher & Matiesen. Продукцията достигала 400 000 литра вино годишно.

Тук най-вече може да се насладите на виното сред стари мебели и странна обстановка
Тук най-вече може да се насладите на виното сред стари мебели и странна обстановка

Племенникът на Матинез, Дмитрий Матинез, бил изпратен в Германия да се учи. Но през 1940 г. Естония става част от Съветския Съюз, Люшер бяга в Швейцария, а Пол Матинез умира, племенника Димитрий също избягал в Швеция. Компанията е възродена през 2009 г. след последното посещение на 100-годишния Дмитрий в Талин. Опитайте плодовите вина в Естония, макар и да не са от грозде, може да ви са интересни.

Пъстротата на кварталите на Талин

Къде ходят местните?

Определено не в Стария град, особено по-младите талинчани. Въпреки че е много приятен за разходка, той си е определено запазена територия за туристите. А местните си имат други местенца, не чак толкова средновековно и романтично изглеждащи, но пък не може всичко да е като излязло от картичка.

Местното НДК, или по-точно бившето местно НДК

Едно от доста странните за нас места бе Tallinna Linnahall. На външен вид гигантско бетонно съоръжение от времето на СССР, с хеликоптерна площадка отгоре, точно до старото пристанище.  Не бихме се сетили сами какво е, но местните приятели ни подсказаха, че имало нещо общо с Олимпийските игри от 1980 г. в Москва, когато плавателните дисциплини били изнесени в Талин. Ние след това проверихме и се оказа, че това всъщност било Двореца на културата „Ленин“ – аналог на нашето НДК, построен именно, за да приютява културни събития и разни други масови събирания около олимпиадата. След това известно време функционирало като концертна зала, но от 2009 г. е затворена и се търси финансиране за реновиране. Та това място, или по-скоро покривът на залата, е любимо на талинските младежи, особено в летните вечери, когато всички с бира в ръка идват тук да се наслаждават на залеза.

Затворът

Малко по-нататък, но пак на крайбрежието, е сградата на бившия затвор, известен още като Морска крепост Патарей. Днес сградата е необитаема, но е своеобразен мемориал на жертвите на комунизма и фашизма и можете да се разходите в двора ѝ, който е с прекрасна гледка точно към морето, ако не броим оградата от бодлива тел.

Бодлива тел за влюбени
Бодлива тел за влюбени
/на някои разходки се насладихме на лекия и доста по удобен Olympus Pen-F, камерата направи 3 часовата обиколка в приятна разходка, а не тежък труд/

Каламая – кварталът с красивите дървени къщи

Тук се разходихме с Рихо, младеж естонец и негов приятел, с които си говорихме за младежите в Естония, къде се забавляват и къде хапват. Искаха да ни водят на плаж, до бившия затвор в Талин, но освен да влезем зад стените му, друго не направихме. И оттам през Lennusadam (пристанището за хидроплани) – сега модерен морски музей с експозиция от бойни кораби на пристанището му, се вмъкнахме в Каламая.

Каламая – кварталът с красивите дървени къщи
Каламая – кварталът с красивите дървени къщи

Каламая е красив богаташки квартал със стари дървени къщи на по век и повече, но добре запазени. Рихо ни обясни, че освен, че е скъпо да се живее тук, е и със съпътстващи допълнителни разходи за отопление през зимата и поддръжка на старите къщи. Бавно се насочихме към стените на стария Талин. Каламая е западно от Стария град и вървейки към него, стигнахме до индустриалната зона около жп гарата  –  Telliskivi Creative City.

Телискиви – креативният град

Тук са се появили много младежки ресторанти и по-гурме изпитани места, барове и всякакви свежи заведения. Някои във вагони, други в старите жп депа. Мястото е известно с множеството организирани събития и със стрийт културата. Тук ни препоръчаха ресторантчето Frenchy, но не стигнахме до него, затова ако ходите, ни кажете дали си заслужава. Но естонската младеж ни препоръча да отделим време и тук.

Ротерманн

Ротерман бе съвсем близо до нашия апартамент, между площад Виру и пристанището. В малкия на площ квартал се издигат доста нови бизнес сгради и кварталът се оказа приятно място за разходка с по-луксозни ресторанти и кафенета. Тук няма да хапнете на нормален бюджет, но може да посетите някое по-интересно заведение.  Ние посетихме ресторант Platz, много приятна обстановка с добра храна с леко азиатски привкус. Има и обедно меню през делничните дни (5 – 6 евро основното, 4 евро супата).

Новият бизнес квартал Ротермани в Талин
Новият бизнес квартал Ротерман в Талин
Из Ротермани в Талин
Из Ротермани

Кадриорг, Петър I Велики и разни други истории

По времето на Великата северна война (1700-1721 г.) Естония става част от Руската империя след падането на град Талин (Равел). През 1711г. Петър I пристига в Талин с жена си Екатерина и купува малко имение близо до крайбрежието с гледка към строящото се пристанище на Талин. Ще се учудите в каква малка къща е живял руския цар, когато е идвал в Талин. Но, разбира се, тя е имала много пристройки, които не са се запазили до днес. Днес тази къщичка е малко в сянката на по-големия дворец в близост – Кадриорг, построен също по инициатива на Петър I, и който е по-голяма забележителност по ред причини.

Портрет на Петър I от неизвестен автор Изложен в двореца Кадриорг
Портрет на Петър I от неизвестен автор Изложен в двореца Кадриорг

Дворецът Кадриорг

Та мястото се харесало на Петър I и през 1718 г. по негова заповед се започва изграждането на дворец. Той така и не доживява да живее в него, а след смъртта му (1725 г.) Екатерина губи интерес към мястото. И така дворецът Кадриорг остава далеч от руското царско семейство през годините, освен някои случайни посещения на следващите императрици.

Дворецът Кадриорг
Дворецът Кадриорг

Днес дворецът Кадриорг е една от големите туристически атракции на Талин и приютява част от Националната художествена галерия на Естония, и по-точно произведенията на чуждестранното изкуство от 16 до 20 век. Много забележителни творби можете да видите там, на нас ни стана любима залата с портретите на Петър Велики, съпругата му Екатерина и дъщеря им – императрица Елисавета. Много приятен и красив е и целият парк около двореца Кадриорг, въпреки че ние го хванахме в облачен и дъждовен ден.

Паркът на двореца Кадриорг
Паркът на двореца Кадриорг

[info]През 1938 г. отваря врати и сградата на президентството на Естония, то е малко над двореца и пред нея може да видите почетната охрана на двореца. Както и три кошера и табелата, която ви информира, че точно тези пчели са приятели на президентското семейство и ви молят да не ги безпокоите. Много мило ни стана за пчелите.[/info]

Музеят на съвременното изкуство KUMU

В същия парк наблизо е и другата сграда на арт музея на Естония – KUMU. Там е основната експозиция на естонско изкуство от 18 век насам. Ако сте фенове на галериите, в квартала Кадриорг можете да си спретнете един културен полуден.

Къщата на Петър Велики

И не на последно място, отбийте се все пак в скромната къща, където е живял Петър I, пак в същия парк. Вярно е, че автентично обзавеждане в нея не се е запазило, но мястото си има емоционална стойност. Обикаля се набързо, защото изглежда наистина скромна като за царска резиденция.

Но както казахме по-рано, някои от прилежащите сгради са били разрушени с разни цели. Например постройката, където едно време се намирали банята и сауната, била преместена, за да се построи новият президентски дворец на Естония през 1938 г.

Какво си запазихме за другия път?

Сигурен съм, че някои от най-интересните места не ги посетихме. Примерно Музеят на открито с типичните за региона селски къщички и всякакви подобни радости не успяхме да посетим, много ветровити и дъждовни бяха последните два дни и решихме да не ходим. По пътя за музея е и Зоопарка на Талин, който пропуснахме по същата причина.

Камбанарията на църквата „Св. Олаф“ - най-високата сграда в света през XV и XVI век
Камбанарията на църквата „Св. Олаф“ – най-високата сграда в света през XV и XVI век

Камбанарията на църквата „Св. Олаф“ – тук историята е странна, на входа бе една баба, с която така не се разбрахме защо не поиска да ни приеме картите Tallinn Card, с които входът за кулата е безплатен, иначе е 3 евро. Нещо се обясняваше, че четецът не разпознава картите, но пък другаде не сме имали проблем и май просто бабата нямаше желание да ни пусне. Решихме, че ще се качим в друг час, но от толкова много интересни места, не ни остана време.

Искахме да посетим и самия парламент, не само „Високия Херман“, но и това се оказа не много лесно. Официалният организиран тур на английски език е в петък сутрин, но тогава бяхме още в Раквере. А през седмицата също има турове, но повечето са на естонски и трябва да се обадите и да питате специално дали могат да ви вместят в графика.

[divider style=“double“ height=“1px“ color=“#000000″]

[display-posts post_type=“null“ category=“null“ tag=“null“ layout=“layout4″ posts_per_page=“2″ id=“29413,29628″] [divider style=“double“ height=“1px“ color=“#000000″]

Booking.com

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

6 comments

Евгени Томов 2018/10/15 - 3:05 PM

Уникално преживяване е Талин, видях го миналия юни. Само една подсказка за пътя – може да летите много евтино от Бургас за Рига и оттам с автобус за Талин – съчетават се 2 страхотни града на много добра цена.

Reply
Maria Andreeva 2018/10/15 - 3:07 PM

И това е идея, колко по-евтино излиза? Ние когато резервирахме билетите гледахме варианти за чартъри от Бургас до Талин – и такива има през лятото, но началото на юни нямаше, а и за останалите цената бе идентична с тази на полета с прекачване от София.

Reply
Евгени Томов 2018/10/15 - 3:08 PM

Ами отиване и връщане от Бургас до Рига излезе около 60 евро, и автобус от Рига до Талин отиване и връщане 18 евро. На човек. И двете автогари са в центъра, имат и директна линия до летището. Европейска работа :)

Reply
Ивайло Йорданов 2018/11/06 - 11:18 PM

Здравейте , предстои ми пътуване до Талин на 24 януари 2019г. И ви моля за малко повече подробности относно най-евтиният според вас вариант , връщане на 28 януари:) Благодаря предварително

Reply
Андрей Андреев 2018/11/07 - 9:03 AM

Здравейте, ние пътувахме с LOT с прекачване във Варшава. Проверявах и с Turkish Airlines през истанбул и излизаше почти същото, но по-неудобен полет за нас като време. Ние решихме да се възползваме от най-удобните полети и да спестим време в пътуването. Директни полети има самоч астъри от Бургас и Варна, но през лятото. Ако някой има друг опит може да сподели.

Ивайло 2018/11/21 - 1:18 AM

Благодаря за отговора 😊 Всичко най-хубаво пожелавам 😉

Copyrighted Image