Ароматната експлозия на Тамянка 2019 от Вила Басареа

Бяха докарали миди в Сарафово, съвсем пресни, някъде от мидените ферми на Южното Черноморие. Все така ни се случва, да пием тамянка и да ядем миди през април и май (миналата година правихме същото, но на север). И така, подправихме мидите с тамянка и ги сложихме на котлона. Винаги използваме избраното за вечерта вино и за самата вечеря.

Тамянка 2019, Villa Bassarea
Тамянка 2019, Villa Bassarea

Тамянка – български ли е този сорт?

Да си признаем, нямам никаква идея и докато чакаме вечерята се чудим. Произходът е по-скоро от Близкия изток. Първо е бил отглеждан в Гърция, а после пренесен и във Франция (Мускат Блан). Всъщност в Wikipedia не пише нищо за България, ако четете на английски. Но ние с Мими сме свикнали да си го наричаме български сорт, добре познат и разпространен в миналото, малко позабравен и сега със своя нов ренесанс в България.  От тамянка се правят фини и елегантни бели вина, много ароматни, които ви препоръчваме да пиете добре охладени и са страхотен избор за суши, морски дарове, паста и свежи салати.

Тамянка 2019, Villa Bassarea
Тамянка 2019, Villa Bassarea

Тамянка 2019 на Вила Басареа

Не споменахме отначало, но днес си бяхме избрали Тамянка на Вила Басареа, реколта 2019. Много добре позната изба, на която следим реколтите тамянка изкъсо. С всяка година тамянката им ни харесва все повече и повече, а тази е „убиец“. Цветът е лимоненожълт, бистър и много изразителен. Ароматът е нещо, което веднага грабва и изпълва цялата стая, с нотки на лайм, свеж розмарин, личи, зелена чушка и намек за индрише (специално ходих до градината, за да знам как мирише индришето). Виното е със средно тяло, вкус на круша и лимон и среден финал.

Вино:Тамянка 2019
Страна:България
Сорт:100 % Тамянка
Реколта:2019
Изба:Винарска изба Вила Басареа
Местоположение на лозето:
село Изворово, Харманли
Цена:15 лв.
Барик:не
Температура на консумация: 8-10°C
Миди с Тамянка 2019
Миди с Тамянка 2019 на Вила Басареа

Мидите бяха превъзходни с тамянката!

Заслужава ли си да отворите тамянка на Вила Басареа? Винаги съм се питал защо хората добавят този абзац. Разбира се, че си заслужава, ако не си заслужаваше, нямаше да ви губим времето с тази статия. Но все пак вкусът е нещо субективно. Ние с Мими обичаме много ароматните вина, от които да лъха на пролет и свежо лято, които да украсят чашата с цвета и да я запотят приятно (за белите и розетата). Отворете си бутилка тамянка и се усмихнете на деня. Но не забравяйте да я охладите на около  8 – 10°С.

За актуални идеи за добро вино и за последните препоръчани от нас вина следете и статията: „Виното, което откриваме – Идеи от Андрей и Мими“, която често се обновява с нови вина.

Copyrighted Image