Home Винен туризъмВино Тамянка 2020, винарна Uva Nestum, Гоце Делчев

Тамянка 2020, винарна Uva Nestum, Гоце Делчев

4 minutes read

Винарната се намира край град Гоце Делчев, в долината на река Места, между Пирин и Родопи планина. Uva Nestum Wine and Spa е цяло съкровище във винения туризъм, където съчетанието на вино с почивка е издигнато на едно красиво и вкусно ниво. И макар че винените им серии са малки и почти не може да ги откриете другаде, ние не спираме да ви ангажираме с тях, защото наистина са страхотни, според нас.

Тамянка от реколта 2020

Отскоро се появиха и първите бели вина на Uva Nestum, които, съвсем очаквано, ни впечатлиха веднага. Започнахме с Алиготе реколта 2020 и се насочихме към сорта грозде, който претърпява едно страхотно развитие последните години в България – тамянка.

Тамянката е бял сорт грозде. Произходът ѝ е по-скоро от Близкия изток. Първо е бил отглеждан в Гърция, а после пренесен и във Франция (френския дребнозърнест мускат). Всъщност в Wikipedia не пише нищо за България, ако четете на английски. Но за нас, а сигурно и за вас, тамянка говори за нещо познато и с добри традиции в България, затова и ние обичаме да го причисляваме към типичните и популярните в България сортове грозде. И може би е малко позабравен, но сега преживява своя нов ренесанс в България.

Гроздето за тази тамянка на Ува Нестум е от техните млади собствени лозя до Гоце Делчев.

Дегустационни бележки

Свикнали сме вината от тамянка да ни посрещат с богато ухание на цветя, понякога рози и летни плодове. Но вместо да ни грабне като ароматна вихрушка, Тамянка 2020 на Ува Нестум ни представя деликатно елегантната си натура, плавно и ненатрапчиво, за да ни накара да я изследваме глътка по глътка, та цяла вечер. Цветът е бледожълт със зеленикав оттенък, бистър и искрящ. А ароматите са фини и се разгръщат нежно и плавно – на цветя, цитруси, малко захаросани плодове и деликатна ванилия. Вкусът от първата глътка и напомня свежо резенче лайм, с кората, което ни изпълва със свежест, без да е натрапчив или пък твърде кисел. А след това се разлива и преминава в приятно минерално тяло и минерален финал. Или пък просто ние така си го усещаме.

Тамянка 2020, винарна Uva Nestum, Гоце Делчев
Тамянка 2020, винарна Uva Nestum, Гоце Делчев

Чудно нещо е виното, всеки си представя различно нещо, когато го опитва, и изпитва различна емоция. Затова и дегустационните ни бележки никога не изглеждат нормално и по тях ще видите освен налудничави описания, и картинки на усмихнати човечета или пък геометрични фигурки, с които се опитваме да си представим виното.

Вино:Тамянка 2020
Страна:България
Сорт:Тамянка
Реколта:
2020
Изба:Uva Nestum Wine and Spa
Местоположение:
долината на река Места, град Гоце Делчев
Цена:~24 лв.
Барик:не
Температура на консумация: 7-12°C
За пиене:Най-добре до 1-2 г. след бутилиране
Сулфити:Да

Екипът от технолози на винарна Uva Nestum – Магдалена Биларева, Росица Георгиева и Димка Медарева, според нас се е справил чудесно да превърне страхотната тамянка в едно наистина чудесно вино.

А защо ви казваме за едно вино, което няма да намерите в магазините – за да знаете, ако сте около Гоце Делчев, Лещен, Ковачевица, Огняново, че можете да се отбиете до ресторанта на Uva Nestum, да се насладите на качествена храна и да пиете добро вино, направено в региона. А може и само да мините и да си купите някоя бутилка хубаво вино. От вината на Uva Nestum можете да намерите и в хотел Terma Vitae в Огняново.

#комбинирай с вино

От тамянка се правят фини и елегантни бели вина, много ароматни, които ви препоръчваме да пиете добре охладени и са страхотен избор за суши, морски дарове, паста, миди и свежи салати. А винаги са отличен избор и ако ги опитвате самостоятелно.

За актуални идеи за добро вино и за последните препоръчани от нас вина следете и статията: „Виното, което откриваме – Идеи от Андрей и Мими“, която често се обновява с нови вина.

Може да ви хареса също

Copyrighted Image