Home Като на гостиАвтентични хотели От 1467 г. до балончетата на Пиемонт: Винарска изба Tenuta Carretta, която пише история

От 1467 г. до балончетата на Пиемонт: Винарска изба Tenuta Carretta, която пише история

36 minutes read

Ако името [tooltip tipcontent=“Статията ни за Бароло“]Бароло[/tooltip] ви кара да потрепервате от благоговение при мисълта за едно от най-големите вина на световно ниво, то Пиемонт е „Свещената земя“, която трябва да посетите поне веднъж в живота си. Земя, която няма как да усетиш истински, докато не посетиш. Независимо дали си опитвал разнообразие от вина Бароло по време на стотици дегустации или само си чувал за него, но знаеш, че е нещо голямо. Всъщност, във винено отношение, Пиемонт далеч не е само Бароло. Пристигайки там, може да се изумите от новата винена вселена, която ще се открие пред очите ви. А най-добрият начин да започнете пътешествието си е като комбинирате винения път с човешката история.

За нас отправната точка, нулевият километър, стабилната база, от която започнахме това пътешествие, бе на няколко километра от Алба, в селцето [tooltip tipcontent=“Местоположение“]Пиобези д’Алба[/tooltip]. Какво по-подходящо място да се запознаеш с виното на Пиемонт от изба, съществувала непрекъснато от 1467 година до днес. Пристигаме в [tooltip tipcontent=“Местоположение“]Тенута Карета[/tooltip].

Изба Тенута Карета, в далечината Пиобези д’Алба
Изба Тенута Карета, лозята ѝ наоколо и в далечината Пиобези д’Алба
Изба Tenuta Carretta, Пиемонт, Италия
Изба Tenuta Carretta, Пиемонт, Италия

Името [tooltip tipcontent=“Сайт на винарна Тенута Карета“]Тенута Карета (Tenuta Carretta)[/tooltip] може да ви е познато и дори да сте пили техни вина, защото е представена на българския пазар. Това е италианската изба на семейството на Едоардо Миролио, собственикът на едноименната винарна край село Еленово, Нова Загора. Почти всички техни италиански вина се продават и на българския пазар, а много от българските пътуват за Италия. Бизнесите на семейство Миролио имат страхотна симбиоза помежду си, обменят опит и експертиза непрекъснато и това допринася за още по-доброто качество на техните вина и останалите услуги и продукти, които предлагат. По време на нашето посещение с радост се запознахме с Георги, студент и обещаващ бъдещ енолог от България, когото от Тенута Карета са поканили на обучение за 1 година в Пиемонт. Но да се върнем на избата.

555 години история

Звучи невероятно, но е истина: изба Тенута Карета съществува от повече от 555 години, при това на същото място, със същото име и със същото предназначение – отглеждане на лозя и правене на вино. За официален рожден ден на избата се смята 28.11.1467 г., когато в официален документ собственикът на имота  Андреа Дамиано, лорд на Пиобези, отдава на тримата братя Порини земите на „Cassina Careta“ за обработване и отглеждане на лозя за 9 години. Документът е изключително ценен и подробен, като в него са описани конкретните дейности по поддръжката на лозите, които братята са задължени да извършват.

Документът от 28.11.1467 г.
Документът от 28.11.1467 г.

По силата на споразумението, реколтата се дели наполовина, с изключение на гроздето от хълма Подио (Podium Serrae). То се счита за най-качественото в региона и остава изцяло за собственика на имота. И днес това лозе е едно от най-ценните и от него идва виното Langhe DOC Nebbiolo. А от самия хълм гледката е като от пощенска картичка. Вижда се целият пейзаж на винения регион Роеро и безпогрешната пирамида на връх Монт Визо, най-високият в Котските Алпи (3841 м).

Карта от 1878г., където могат да се видят очертанията на сградата на избата.
Карта от 1878г., където могат да се видят очертанията на сградата на избата.

През 19 в. имотът сменя собствеността си и преминава в ръцете на графа на Роеро, след това през 1932 г. е купен от семейство Велиа от Торино. От 1985 година е на фамилията Миролио, купен от Франко Миролио, бащата на Едоардо Миролио. След тази промяна леко западналата по онова време изба заживява нов живот и днес е една от най-вълнуващите винарни в Пиемонт.

Сградата на Тенута Карета гледана от въздуха
Сградата на Тенута Карета гледана от въздуха и лозята наоколо

Днешната основна сграда на Тенута Карета датира поне от 19 век, когато е изобразена върху карта. Тя е била важна спирка по някогашния път между Алба и Торино. И днес тя остава символ на гостоприемството, помещавайки уютен хотел с десетина стаи и ресторант с една звезда Мишлен. Достолепната червена сграда с арка по средата пази гордо цялата история и няма по-добро място да се запознаете с винения свят на Пиемонт от нея.

Изба Тенута Карета в Пиемонт, Италия
Изба Тенута Карета

Albergo di Charme и гостоприемството на Пиемонт

Настаняваме се в уютните си и просторни стаи. Таваните са високи минимум 6 метра, дървеният покрив носи неповторим уют и усещането е като в аристократичен дом отпреди поне 200 години. Погледът ни от терасата се залепва безвъзвратно върху безкрайните лозя на Пиемонт и нямаме търпение да потеглим към тях. Едно приключение започва.

За традициите във виното и виното в традициите

Приемственост. Здрава връзка между поколенията. Надграждане на започнатото. Непрекъснат стремеж към подобряване и съвършенство. Това е рецептата за успех на изба Тенута Карета днес. Безкомпромисната политика на избата е да се произвежда вино само от собствени лозя, които са около 80 хектара, разположени в регионите Ланге, Роеро и Монферато в южен Пиемонт. От тях излизат 700-800 000 бутилки годишно, покриващи прекрасно разнообразие от апелации и стилове. Произвеждат над 30 различни вина, а може би са повече. От легендата Бароло в няколко разновидности, през друга легенда – Барбареско, традиционната в региона Барбера, до изненадващите експерименти с ризлинг и пенливи вина.

Приемственост и стремеж към бъдещето откриваме и у хората, с които се срещаме по време на трите ни дни из избите на Едоардо Миролио. Екипът е изпъстрен с талантливи млади технолози, работещи до легенди като главния изпълнителен директор на Тенута Карета – Джовани Минети. Г-н Минети е един от идеолозите на пенливите вина в Пиемонт и на ризлинга в Пиемонт, за който ще ви разкажем малко по-надолу. Споделяйки общата страст към земята, виното и качествения живот, в Тенута Карета продължават да пишат история. А ние – ние отпиваме от поредната чаша вино и благодарим, че сме попаднали точно тук.

Регионите на Тенута Карета

Триъгълникът Роеро-Ланге-Монферато е признат от ЮНЕСКО като уникален актив в световното наследство заради изключителния начин, по който човекът и природата заедно творят вино от столетия тук, но и заради начина, по който винената култура създава основа на цялата местна икономика. Тук е мястото, където сортът небиоло показва най-добре и в най-голямо разнообразие своите лица. Лозята на Тенута Карета се намират именно в тази зона и пресъздават по изключително автентичен начин духа на Пиемонт.

Лозя в Пиемонт, Италия
Лозя в Пиемонт, Италия
Лозичка от сорта небиоло на хълма Кануби, Бароло
Лозичка от сорта небиоло на хълма Кануби, Бароло

Бароло, кралят на вината, разбира се, включително от най-ценената локация в региона – хълма Кануби (Cannubi), до самото село Бароло. Барбареско – вино с прякор „Кралицата на вината“. Вече споменахме и за Langhe DOC Nebbiolo от историческия хълм Подио. Не са нито забравени, нито подценени и прекрасните достъпни вина от по-масовите и традиционни сортове барбера и белия арнеис, които са отлична компания на трапезата всеки ден.

Бароло и хълма Кануби

За някои Бароло е обетованата земя, други още се борят да разберат характера на това вино. Едно е сигурно – няма как да останете безразлични към виното от Бароло и ще мислите върху него дълго след всяка глътка. Тук ще разкажем за него набързо, защото вече имаме цяла отделна статия за Бароло.

Бароло и хълма Кануби
Бароло и хълма Кануби

Бароло може да е само вино, направено от 100% грозде от сорта небиоло. Небиолото може да е само от 11 определени села. А масивите на тези села са разделени на 181 „Menzioni Geografiche Aggiuntive“ –  „Допълнителна географска спецификация“. Друго изискване към лозето е да е с надморска височина между 170m и 540m. Алкохолното съдържание да е над 13%. Бароло трябва да отлежава 38 месеца, от които 18 месеца в бъчва. Т.е. ако 2023г. сте в Бароло, най-младото DOCG Бароло, което можете да пиете, е реколта 2019г.

Лозята на Кануби, Бароло, през пролетта
Лозята на Кануби, Бароло, през пролетта

Най-престижната локация за отглеждане на грозде за Бароло е хълмът Кануби, разположен точно до самото село Бароло. Още през 1700 г. лозята на хълма Кануби са споменавани в документи като първокласни. Най-старата известна бутилка Бароло до момента е надписана само с Cannubi 1752. И днес Кануби е най-престижната локация в Бароло. Да притежаваш лозе тук е мечта на стотици винари, но само двайсетина изби могат да се похвалят с такова.

Изба Tenuta Carretta има дългогодишна история и здрави връзки с хълма Кануби от десетилетия. Винарната отглежда лозя тук от над 60 години. А на върха на хълма е разположен прекрасният ресторант с умопомрачителна гледка [tooltip tipcontent=“Сайт на Locanda in Cannubi“]Locanda in Cannubi[/tooltip], който отново е собственост на Terre Miroglio. Това категорично е изключително добро място, където да се насладите на залеза и на бутилка Бароло от Кануби. Лозята на Тенута Карета започват точно под ресторанта и буквално можете да докоснете свещените за винарите лозички, които дават едно от най-високо ценените вина в света.

Barolo Cannubi Riserva на изба Tenuta Carretta
Barolo Cannubi Riserva на изба Tenuta Carretta

Бароло е цяла вселена и затова сме му посветили отделна статия. Вижте я тук – Бароло, Пиемонт, Италия – където виното е крал, а сега ще разкажем и за другите прекрасни територии на Тенута Карета.

Барбареско

В източната част на региона Ланге е зоната Барбареско, откъдето идва второто знаково вино на Пиемонт. То отново е от 100 % небиоло, но значително се различава от всеизвестното Бароло. Тук климатът е по-хладен, валежите са по-малко, а  почвите по-дълбоки и по-плодородни. Вината се отличават с природна елегантност и мощ и макар разстоянието с територията на Бароло да е едва няколко километра, разликите са осезаеми.

Барбареско  на Тенута Карета
Барбареско на Тенута Карета

Гроздето в Барбареско узрява по-рано, танините не са толкова силни и омекват по-бързо и генерално виното достига перфектната си форма по-бързо, в сравнение с Бароло. По тази причина и Барбареско отлежава 1 година по-малко от Бароло и можем да се насладим на някоя страхотна реколта доста по-рано.

Villa Garassino и лозята наоколо
Villa Garassino и лозята наоколо

За да се насладим максимално на Барбареско, се отправяме към [tooltip tipcontent=“Сайт на Villa Garassino“]Villa Garassino[/tooltip] край селцето Трейсо – вълнуващо имение на върха на хълма със страхотна гледка към лозята надолу. Вилата също е собственост на семейство Миролио и има страхотен малък ресторант и няколко стаи за  гости. Защото опитате ли виното им, няма как да си тръгнете лесно.

Уютният ресторант на Вила Гарасино и нашата приятна компания в него
Уютният ресторант на Вила Гарасино и нашата приятна компания в него

Районът на Трейсо е известен с това, че дава най-елегантните вина в цялата зона Барбареско.

Изба Тенута Карета притежава няколко различни лозови масива в зоната Барбареско, всички около селцето Трейсо. Опитахме реколти 2017, 2018 и 2019 и макар трите да бяха повече от прекрасни, няма как да не споделим, че и виното Барбареско става все по-хубаво с годините. Тези вина също се внасят в България от „Едоардо Миролио“ и са достъпни през [tooltip tipcontent=“Сайт на онлайн магазина в България“]техния онлайн магазин и търговска мрежа. 

Arneis (Арнеис) – бялото съкровище на Пиемонт

Легендите Бароло и Барбареско може да са сред най-известните в световен мащаб, но те са само върхът на айсберга на огромната винена вселена на Пиемонт, изпълнена с вълнуващи сортове грозде, уникални тероари и вълшебни вина. И тази вселена съвсем не е само в червен цвят.

Масивите с арнеис са разположени около самата изба Тенута Карета
Масивите с арнеис са разположени около самата изба Тенута Карета

Един от легендарните сортове грозде в Пиемонт, вероятно стар колкото и самото небиоло, е арнеис. Това е най-разпространеният бял сорт в Пиемонт и отглеждането му има дълбоки корени в историята. Преди около век бил популярен и като „бялото небиоло“. Не защото има доказана родствена връзка с небиоло, а защото често го засаждали между лозите с небиоло. Арнеис е раннозреещ бял сорт, гроздето е ароматно и много сладко и са го използвали за примамка на насекоми и други вредители, за да опазят лозите от небиоло в съседство. В миналото белите зрънца са се винифицирали заедно с небиоло и по друга причина – за да се омекотят мощните танини на червения сорт.

Различните лица на арнеис

Около средата на 20 век арнеис загубва популярността си, но през последните десетилетия търпи прераждане. И можем само да се радваме – вината са цветни, свежи, ароматни и обичани от всички. Любопитен факт е, че макар изба Тенута Карета да произвежда над 30 етикета вино годишно, бялото вино от арнеис Cayega е най-масовото и продаването му. От него всяка година се правят по над 200 000 бутилки. И макар да не обичаме да  говорим за цени, тук много ни се иска да споменем, че и цената му е изключително добра и можете да го срещнете във винените листи на по-добрите български ресторанти. Ако го срещнете и се чудите какво ли е, поръчвайте смело.

Cayega ROERO ARNEIS DOCG e страхотно и достъпно вино, което можете да откриете и в България
Cayega ROERO ARNEIS DOCG e страхотно и достъпно вино, което можете да откриете и в България

Но арнеис не е само грозде за леко и пивко бяло вино и Тенута Карета е едно от местата, където то е наистина оценено. В тон с концепцията си за приемственост между традициите и бъдещето, в избата се произвеждат още две вълнуващи вина от арнеис. Едното е Alteno della Fontana Roero Arneis Riserva – селектирано вино от арнеис, отлежало върху фините утайки в продължение на две години и още 2 г. в бутилка. Абсолютен хит – елегантно, благородно, вълнуващо със свежите си вкусове и аромати и аристократично усещане. Арнеис, ферментирал в малки дъбови бъчви, е другото  предложение на Тенута Карета – Canorei. Което отново доказва, че белият сорт има своето заслужено място във винената карта на Пиемонт и на всяка трапеза.

Лозовите масиви с арнеис се намират около самата изба Тенута Карета в Пиобези Д’Алба, в рамките на някогашното имение от 15 век. Точно пред избата можете да разгледате отблизо и един от по-старите съществуващи днес масиви, засаден още през 60-те години на миналия век.

Новият свят на пиемонтското вино – изба Malgra

По време на пътуването ни из Пиемонт страхотно впечатление ни направи, че местното винопроизводство е силно отворено към иновации, промени и усилено гледа към бъдещето. Традициите и регулациите за вината легенди като Бароло и Барбареско се спазват ревностно, но и производителите, и регулаторите, видимо са отворени към нововъведения и експерименти, целящи производство на все по-добро и по-добро пиемонтско вино. През последните години са създадени множество нови апелации, които да отговорят на последните добри практики при отглеждането на грозде. Сред тях има както деноминации за традиционни сортове като барбера, така и съвсем нови винени региони като Алта Ланга, в които новостите абсолютно буквално бушуват.

Malgra е Extraordinary Everyday. Защото всеки заслужава да пие изключително вино всеки ден.
Malgra е Extraordinary Everyday. Защото всеки заслужава да пие изключително вино всеки ден.

Традициите и опитът на Тенута Карета и семейство Миролио също еволюират в тази посока. Преди няколко години фамилията придобива нова изба – Malgra, която се намира в регион Монферато, близо до Асти. Този регион е особено популярен с широкото производство на сорта Барбера, за който можете да чуете, че е основа на ежедневните вина в Пиемонт. Някога може и така да е било, но днес вината от Барбера, или поне тези, произвеждани от избите на Terre Miroglio, са всичко друго, но не и обикновени. Всъщност, мотото на изба Malgra е Extraordinary Everyday. Защото всеки заслужава да пие изключително вино всеки ден.

Барбера от Nizza

Nizza DOCG е една от най-новите апелации в Пиемонт – създадена е през 2014 г. Вината с етикет Nizza идват от региона на едноименното селце, което се намира близо до Асти. Твърди се, че Ница е най-доброто място за отглеждане на барбера в Пиемонт. Връзката на барбера с Ница е като тази на небиоло с Бароло. Ако ви попадне вино с етикет Nizza DOCG, можете да сте сигурни, че идва именно оттам, направено е от 100 % барбера и е отлежало поне 18 месеца. От барбера очаквайте плодови и пивки вина, с изкусителна свежест и умерени танини. Единственото „ежедневно“ на вината от барбера е отличната им цена. Като цяло харесвахме барбера и преди пътуването ни в Пиемонт, но там ни спечелиха още повече и просто не можем да се отърсим от мисълта за една нежна и плодова, леко охладена барбера от Ница, в топлите летни вечери.

Как се чете етикета: "Mora di Sassi" е резерва от бербера и е DOCG вино от региона Nizza на изба Малгра
Как се чете етикета: „Mora di Sassi“ е резерва от бербера и е DOCG вино от региона Nizza на изба Малгра, реколта 2018 г.

Изба Malgra произвежда няколко различни етикета барбера, като нашите фаворити към момента са Gaiana Nizza и More di Sassi. Отново добрата новина е, че се внасят и в България.

Село Чисоне
Село Чисоне в Alta Langa

Alta Langa и революцията на балончетата

Какво правиш, когато пазарът обича пенливо вино, вносът от Франция е недостатъчен и доста скъп, а живееш в един от най-благодатните в света региони за правене на вино? Започваш да търсиш начини да си направиш висококачествено пенливо вино у дома, разбира се! До 80-те години на миналия век хълмовете около селата Сералунга Д’Алба и Чисоне са пасища и тук-там се отглеждат картофи. Винопроизводителите от Пиемонт, обаче, вярват в потенциала на тероара си и започват проучвания дали и къде в Пиемонт могат да се правят пенливи вина по примера на Шампан във Франция.

Лозовите масиви край село Чисоне, откъдето идват пенливите вина и ризлингът на Тенута Карета
Лозовите масиви край село Чисоне и лешниците на Пиемонт.

Тази история сама по себе си е страхотна, но още по-вълнуващо е да я чуеш директно от един от хората, участвали лично в създаването на тази пенлива революция. Главният изпълнителен директор на изба Тенута Карета – Джовани Минети, е легенда в Пиемонт и изключителен специалист. Именно той е човекът, който предлага пенливата история на Пиемонт да започне в Алта Ланга.

Г-н Джовани Минети (вляво) и агрономът на Тенута Карета на лозята в Алта Ланга
Г-н Джовани Минети (вляво) и агрономът на Тенута Карета

Решението идва през 1990 г. Първата реколта пенливи вина от Алта Ланга излиза през 1996 г. По онова време само 7 са производителите, които се осмеляват да поемат по новия път. Очаквано, отнема години, преди новите вина да бъдат признати официално и включени в DOC и DOCG апелациите на Пиемонт. Пред 2000 г. е създадена апелация Alta Langa DOC, а през 2010 г. вината от региона могат да се борят и за най-високата качествена категория DOCG. Днес производителите на такива вина са 101, като повечето от тях са малки и семейни бизнеси.

В каталога на Тенута Карета в момента има две пенливи вина от този регион – Airali Brut ALTA LANGA DOCG и Airali Pas Dosé ALTA LANGA DOCG. И двете се произвеждат съвсем отскоро и разширяването на пенливите предложения на избата тепърва предстои.

Рейнски ризлинг в Пиемонт

Джовани Минети е абсолютно обаятелен човек, когото можеш да слушаш с благоговение с часове. Вдъхва такъв респект и възхищение, че само можем да си мечтаем да станем  като него някой ден. Непоправима е емоцията, с която ни разказа за ризлинга – едно съвсем нетипично за Пиемонт вино, което май е намерило втория си дом.

Г-н Минети разказа, че е изследвал сорта ризлинг още през 80-те години и вариантите за отглеждането му в Пиемонт. Днес е сбъднал мечтата си с новичките лозя край село Чисоне, които дават умопомрачителен свеж, ефирен ризлинг, с вълнуваща минералност, петролни нотки и зелена ябълка. Вино, което ни спечели от първата глътка.

Ризлингът от Алта Ланга, който е едва втора реколта и тепърва ще превзема пазара
Ризлингът, който е едва втора реколта и тепърва ще превзема пазара

До Пиемонт и обратно

Да се поклониш на вълшебните лозя в Пиемонт и да изпиеш бутилка Кануби е пътуване, което си струва. А Пиемонт всъщност съвсем не е далече. Полет до Милано (кацнахме на летището в Бергамо), кола под наем и 2-3 часа пътуване по приятните италиански магистрали, докато се озовете пред Тенута Карета. Други близки летища са Торино и Генуа.

Ресторант "21.9" на шеф Флавио Коста в сградата на Тенута Карета,
Ресторант „21.9“ на шеф Флавио Коста в сградата на Тенута Карета,. Ресторантът беше с една звезда Мишлен, когато го посетихме през 2023г.

Другата добра новина е, че можете да направите пътуването и с багаж, и без. Ние по навик задължително си купуваме куфар за наобратно, за да можем да пренесем чудесните вина, които винаги си купуваме директно от избите по време на винените ни пътешествия. Но този път се върнахме само с отворена и наполовина пълна бутилка Barolo Cannubi и скъпоценна бутилчица диджестив от сицилиански портокали и грапа, забъркана лично от шеф Флавио Коста – готвач с една звезда Мишлен, който се грижи всички гости в Тенута Карета да си прекарат чудесно и на обяд, и на вечеря.

Очарователният шеф Флавио Коста, за когото ще ви разкажем в отделна статия
Очарователният шеф Флавио Коста, за когото ще ви разкажем в отделна статия

За виното този път имаше лесен начин – почти всички вина на Тенута Карета се внасят в България от ВИ „Едоардо Миролио“ и е нужно просто да си ги поръчате от техния сайт.

По залез пред Тенута Карета
По залез пред Тенута Карета

Акцентираме на Tenuta Carretta, защото се внасят в България и можете да си ги поръчате от сайта. Също може да попаднете на тези вина в някои по-италиански насочени ресторанти като: Unica , Forno Cipollini , IL TEATRO, Leo’s Pizza в София; Memory, Hemingway, Note Di Vino – Пловдив; Villa Chinka, The Sea Terrace, Horizont, Marché, Marceda Varna и др. – Варна.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image