Home ПътешествияГърция На разходка из Тасос, а може и един – два плажа – април, Гърция

На разходка из Тасос, а може и един – два плажа – април, Гърция

17 minutes read

Едно от най-любимите ни места през пролетта е остров Тасос в Гърция. Остров Тасос /Θάσος/ се намира в Бяло (Егейско) море и е един от най-близките гръцки острови до България. Тасос не се слави с безкрайни пясъчни плажове, но има свой чар и красота. За безкрайни и хубави плажове може да останете в Керамоти, откъдето тръгва ферибота за Тасос. Не казвам, че няма плажове – има, но са малки и бързо се препълват с туристи. Затова ние обичаме Тасос през април.

село Теологос, Тасос
село Теологос, Тасос
Таверни в Потос
Таверни в Потос, ние бяхме по Великден, когато, все пак, някои таверни край плажа работят.

Месецът не е за море, дори в северна Гърция си е хладно, дори студено да се поразголиш на плажа, но чарът на морската шир и приятният морски въздух са особено привлекателни след по-дългата зима. И така ни се откри възможност да отидем на Тасос, буквално 4 дни преди великденския малък сезон, когато северна Гърция се наводнява с туристи от България, Румъния и Сърбия. В тази статия ще ви разкажа за красивия във всички сезони остров Тасос и какво друго може да се прави, осен слънчеви бани на острова.

Гьола /Γκιόλα/ – естествен басейн сред скалите

Към Гьола
Към Гьола
Пътеката към Гьола
Пътеката към Гьола през маслиновата горичка

Всеки, който е бил на Тасос, знае за Гьола, и надали в сезона можеш да го видиш обезлюден, а в Потос Никос ни разказа, че през 80-те, въпреки че са имали маслинови градини близко до Гьола, не са знаели, че съществува, докато някакъв овчар не им казал. Малкият естествен басейн се пълни от водите на Бяло море и е обграден от красиви скали, естествено образуващи гладки и удобни тераси. Пътят за Гьола започва от една малка отбивка до хотел Aeria на пътя, близо до село Астрис. На отбивката има табелка с надпис на ръка и синя боя – Giola. И оттам по черен път след няколко километра стигате до нещо като паркинг с таверна под него. Пътят е проходим за всякакви видове автомобили, дори някаква част е осветена през нощта. Съдържателят на таверната е много любезен човек и държеше всички подранили туристи да бъдат поздравени и упътени. И след 15-20 минути се спускате до сами Гьола.

Гьола, един прекрасен плаж на Тасос
Гьола, един прекрасен плаж на Тасос
Скалните тераси около Гьола, остров Тасос, Гърция
Скалните тераси около Гьола
Гьола, Тасос, Гърция
Гьола

Таверна Гьола

Не знам дали още е така, но таверна Гьола бе много приятно местенце с вкусна храна на нормални цени и хубава гледка, това пред април 2016. Ако сте ходили наскоро, споделете как е, дано още е така хубаво. Ето и част от обяда ни.

Тиквички по гръцки в таверна Гьола, Тасос, Гърция
Тиквички по гръцки в таверна Гьола, Тасос, Гърция
Таверната на пътеката към Гьола, Тасос, Гърция
Таверната на пътеката към Гьола, Тасос, Гърция

Гьола по залез

Когато си близо до толкова красиво място, не можеш да се сдържиш да не се върнеш там и по залез, когато се предполага да е най-хубаво за снимки. Очакванията май се оправдаха, ето и няколко снимчици на Гьола по залез., когато бе още по-самотен и спокоен.

Гьола по залез, Тасос
Гьола по залез, Тасос
Гьолът на залез
Гьолът на залез
Скалите около Гьола
Скалите около Гьола

Село  Потос – и плажът му

Тук бяхме отседнали, може би най-универсално ни се стори разположението на Потос, и наистина, за обиколки по забележителности, се оказа сполучлива начална точка.

По плажа на Потос - стров Тасос, Гърция
По плажа на Потос

А край плажа има и много хубави таверни и ако сте любители на добре приготвените рибни ястия, има къде да се насладите на тях.

Ани на кръчма в Потос
Ани на кръчма в Потос
Вкусни сардини в една от крайбрежните таверни в Потос
Вкусни сардини в една от крайбрежните таверни в Потос

Плажът на Потос е един от по-големите на о. Тасос и е много добре организиран. Оттук е и най-близко да се стигне до село Теологос, старата столица на острова. В района на Потос маслините се гледат за производство на зехтин, не се колебайте, а си купете зехтин.

Зехтин Extra Virgin – първи стъпки: как да го разпознаем и опознаем

Маслини за ядене – от Принос или Кавала. Други характерни вкуснотии от острова са сладко от орехи, направено с мед, и сладко от зелени смокини. Индустрията вече произвежда и много други видове сладко, например от портокали.

Барове в Потос, крайбрежна
Барове в Потос, за който обича
Част от плажа в Потос
Част от плажа в Потос

[info]Къде да отседнем в село Потос – хотели.[/info]

Село Теологос, навътре в острова – „столицата“ на остров Тасос

От 1455г. до 1902г. Теологос е административния център на о. Тасос и до ден днешен е запазило красивата си каменна архитектура. Не особено голямото село е разположено във вътрешността на острова и въпреки че е далеч от морето, е прекрасно място за разходка или за посещение на някоя местна таверна.

село Теологос, Тасос
село Теологос, Тасос

В Теологос първата ни задача бе да посетим селската фурна, където рано сутрин вече са изпекли хляба, и да си купим вкусни солени кифли. Цялата разходка в това прекрасно селце е много зареждаща. Ще чуете и българска реч, все повече българи си купуват къщи тук.

Пекарната в Теологос сутрин
Пекарната в Теологос сутрин
църква  Св. Параскева, Теологос
Църква Св. Параскева, Теологос
И още от приятните улички на Теологос, където се заговорихме и с българи, пренесли се да живеят там
И още от приятните улички на Теологос, където се заговорихме и с българи, пренесли се да живеят там

[info]Къде да отседнем в село Теологос – хотели.[/info]

Село Кастро – почти в центъра на острова

До преди няколко години до селото е стигал само черен път, но вече има асфалтов планински път. Едно много живописно село в центъра на острова със спиращи дъха гледки, разположено навътре в планината на 450м н.в.

Село Кастро, Тасос
Село Кастро, Тасос
Село Кастро, Тасос
Село Кастро, Тасос

Кастро е село, почти изоставено, но малко по малко съживяващо се. В центъра на селото има таверна, в която можете да похапнете вкусно. При повече късмет един мустакат човек ще ви отвори селската църква, за да я разгледате.

Между разпръснатите къщички в село Кастро
Между разпръснатите къщички в село Кастро

Село Казавити и пак далеч от брега

Още едно приказно планинско селце, но с по-реновирани къщи. До него се стига по хубав асфалтиран път от Принос. Тук попаднахме в дъждовен ден и обиколката бе леко мокра, за съжаление нямаше работещи заведения в селото, но малко преди него има една голяма и хубава таверна – таверна Василис.

Църквата Свети Пантелеймон в село Казавити, Тасос, Гърция
Църквата Свети Пантелеймон в село Казавити, Тасос, Гърция
Дъждовните улички на село Казавити
Дъждовните улички на село Казавити
Дъждът е радост за фотографите, цветовете стават по-натитени, а хората по улиците се изпокриват - село Казавити, Тасос, Гърция
Дъждът е радост за фотографите, цветовете стават по-натитени, а хората по улиците се изпокриват – село Казавити, Тасос, Гърция
От Казавити гледката също е чудесна
От Казавити гледката също е чудесна, дори в мъглата

[info]Къде да отседнем в село Казавити (Принос)- хотели.[/info]

Мраморният плаж – Салиара

Много е хубаво да имаш спомени. Пристигнахме по прашния 5-километров път до плажа Салиара. Бяхме ние с все още малката Ани и Пламен и Нора с Мими, която също бе дребосъче все още. В живота ни след това се промениха много неща, но пък си имаме това пътуване, когато се изсипахме на дивия Салиара. Т.е. той си е див само през студените сезони, в нашия случай април, иначе вече е много култивиран с чадъри, барове и глъчка. Но ние искахме да го видим празен и само за нас. Децата започнаха да събират камъчета, а ние се разходихме по мраморния пясък, покриващ целия плаж.

Мраморният плаж - Салиара през април, остров Тасос, Гърция
Мраморният плаж – Салиара през април, остров Тасос, Гърция

Салиара е още една много известна атракция на острова, близо до град Лименас (Тасос). Салиара, по-известен като Мраморния плаж, е покрит с бели мраморни камъчета, вместо пясък, от които си имаме една детска кофичка в нас.

Белият пясък, или по-точно камъчета, на Мраморния плаж - Салиара, в Тасос, Гърция. През лятото тук е доста по-оживено, има и бар
Белият пясък, или по-точно камъчета, на Мраморния плаж – Салиара, в Тасос, Гърция. През лятото тук е доста по-оживено, има и бар

Независимо че е покрит с камъчета, ходенето по плажа е много приятно, или поне така изглеждаше, защото не се събухме, времето пак ни изненада с дъждец и ниски температури. Кристалните тюркоазени води на морето мият тихичко всеки ден камъчетата и ги оформят в гладки топченца. Оттук се насочихме и към второто подобно място, съвсем в подножието на една мраморна кариера.

Мими и мраморния плаж
Мими и мраморния плаж

До този прекрасен плаж се стига отново по около 4 km черен, но широк път който започва от входа за Makryammos Bungalows, точно вдясно от вратата към курорта.

Мраморният плаж на Тасос
Мраморният плаж на Тасос

Но за да не изпуснете, мраморните плажове са два, затова не се отказвайте, а продължете напред до Porto Vathy Marble Beach, в подножието на действаща мраморна кариера и от тук, отново по-черен път може да стигнете до един от най-големите и известни плажове на Тасос – Скала Потамия.

Porto Vathy Marble Beach
Porto Vathy Marble Beach и кариерата в далечината

Ето и точна локация на Мраморния плаж:

Манастир „Архангел Михаил“ – Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Μοναστήρι Θάσος

Манастир „Архангел Михаил“ е построен на скала над морето между селата Астрис и Алики. Манастирът е най-големия на острова и е женски, а монахините строго следят за подходящо облекло на посетителите. А подходящото облекло е: дълги поли и покрити рамене за жените и дълги панталони за мъжете. Ако не сте се облекли подходящо, на входа на манастира ще ви дадат дрехи. Също така, по време на служба в църквата жените и мъжете стоят разделено.

Манастир „Архангел Михаил“ - Тасос, Гърция
Манастир „Архангел Михаил“
Цветните градини на манастир Архангел Михаил на остров Тасос, Гърция
Цветните градини на манастир Архангел Михаил на остров Тасос, Гърция

Градините и терасите на манастир „Архангел Михаил“ са пълни с цветя и разкриват красиви гледки към Егейско море.

Манастир „Архангел Михаил“ е потънал в зеленина през април
Манастир „Архангел Михаил“ е потънал в зеленина през април
Манастир „Архангел Михаил“
Манастир „Архангел Михаил“

Плажовете на Тасос

Плажове на острова не липсват, но всички са малки и бързо се пълнят с народ, на някои е достатъчно да дойдете с две коли приятели и вече ще ви е тясно. С хубав пясък, с камъни или обсипани с мрамор, Тасос е пълен с плажове за всеки вкус и с кристално чиста вода, но в сезона е трудно да се доредите до тях. Поне така съм чувал, никога не съм бил в сезона.

Плаж Ливади - Тасос
Плаж Ливади – Тасос
Плаж Астрис - Тасос, Гърция
Плаж Астрис
По-каменистата част на плаж Скала Потамия, има и по-пясъчна - Тасос, Гърция
По-каменистата част на плаж Скала Потамия, има и по-пясъчна – Тасос, Гърция

От България към Тасос

Целият път от София до Керамоти е около 360 км, но е над 5 часа (през ГКПП Кулата), а стигнали до Керамоти ви очакват още 40 минути с ферибот. Всички, които са били през лятото на остров Тасос, знаят, че фериботи има през половин час и освен че фериботът е пълен с коли и автобуси, няма проблеми да се прескочи до острова. И също знаят, че най-евтино и бързо е от малкото градче Керамоти до „столицата“ на острова – Лименас (Тасос). За цената на билетите вижте актуална информация тук.

А за разлика от лятото, през пролетта трябва да си проверите разписанието, защото курсовете са през два часа.  Но поне ще се насладите на празен кораб с много свободни места и може да изпиете едно кафе на спокойствие.

Има ферибот и от Кавала, но е по-скъп, повече време пътува и е много по-рядко.

В Керамоти покрай пристанището има много таверни, ако не сте успели да ядете по пътя, може да хапнете тук.

Booking.com

Още няколко любими гръцки острова:

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

6 comments

Daniel 2019/02/28 - 3:05 PM

Аз бих препоръчал и плажа Atspas, до Скала Марион – малък плаж, в една лагуна с много ситен пясък, като брашно, чиста вода и не е дълбоко. Друг нелош плаж е Трипити – в района на бижутерийната фабрика Iris Gold.

Reply
Владимир 2018/11/09 - 1:46 PM

Липсва Панагия – малко, китно селце. Трябва да се види!

Reply
Андрей Андреев 2018/11/09 - 2:21 PM

Чудесно, записвам си за другия път :)

Reply
Victor Boichev 2017/07/27 - 5:00 PM

Много приятна статия, а снимките са върхът. Само веднъж сме ходили на почивка в Тасос, но за 7 дни не успяхме да му се наситим. Обиколихме всички плажове и интересни места, но можеше поне още два пъти толкова. Толкова красоти накуп съм виждал единствено в местността Магнисия в централна Гърция близо до Волос. Благодаря за статията, чрез която доста приятни спомени се върнаха. А между другото наскоро от този сайт https://www.onfire.bg/bg/hotels/destination/Tasos-135.html разбрах, че остров Тасос е геологическо продължение на Родопи планина. С една дума там има нещо мъничко българско :)

Reply
Иван 2016/08/10 - 11:13 AM

Прекрасни снимки! Благодарим Ви, че ни докосвате до тези прекрасни кътчета от Земята! Бог да е с Вас!

Reply
Andrey Andreev 2016/08/10 - 11:15 AM

И аз благодаря, че отделяте време да ги разгледате :) Усмивки!

Reply

Copyrighted Image