10 от най-романтичните места в България

This post is also available in: enEnglish

На разходка по старите български улички

Представете си, че е края на XIX век и се разхождате из България. Представете си, че ухае на натежали лози, на пресен сняг или нежен пролетен дъжд… И така си го представете 10 пъти, ще ви отведа до 10 любими места, за да видите 10 красиви улички. Това е част от България – 10 от най-автентичните и най-романтичните места в България.

 

Автентични селца из Родопи планина

Село Лещен – красивите къщи от камък и дърво в Родопите

В тежък септемврийски ден се разхождахме по уличките на село Лещен. От каменната уличка до тежката дървена врата тихо стъпваме по мек зелен килим. Влизаме през нея и се озоваваме в градината, скрита зад високия каменен дувар. Послушно конче пасе наблизо. Красиво място е село Лещен, живописно разположено в Родопи планина.

Село Лещен се намира на около 7км от село Огняново и на 14 от Гоце Делчев. То е едно от селата в района, съхранили красивите каменни къщи, покрити с дървени покриви и с тикли. Калдъръмени улички и автентичния си вид. И макар че става все по-популярно място за туризъм, селото все още е много чаровно и спокойно. Има къде да се хапне, а и много места къде да се отседне.

Село Лещен, панорамна гледка

Село Лещен

Постоянното население на село Лещен е около 10 жители.

От много години посещаваме село Лещен и всяка година все по мъничко се променя, но нашата разходка си е винаги една и съща, между къщите до по-високите части. Е, вече се застояваме с Ани на люлката точно до църквата и тя много се радва. Църквата също е много хубава, строена е през 1833г. и се казва „Света Параскева“.

Църква "Света Параскева"

Църква „Света Параскева“

Друго село в района, което е забележително с къщите си, е село Ковачевица, единствения път до това село минава през село Лещен.

Как да стигнем до село Лещен- Google Maps; Къде да отседнем в село лещен – хотели. Ако сте любители на SPA и минералните басейни препоръчваме ви да отседнете в село Огняново на 7км от Лещен. Ние отсядаме в Royal Valentina Castle. Но все пак, спкокойствието и красотата на Лещен не са за изпускане, та и в Лещен е чудесно място за почивка.

Село Долен – още едно родопско село

Село Долен

Село Долен

А ето ни и един октомврийски следобед. Седнали под чардака в село Долен на гости на баба Василка, разказваща за изминалите години. Как с дядото са ходили до село Огняново на минерални бани, за внуците и за по-живите години на красивото родопско село Долен. И така, гледащи залеза и вдъхващи аромата на прясно набран магданоз, прекарахме един прекрасен родопски ден.

Как да стигнем до село Долен- Google Maps; Къде да отседнем в село Дoлен – хотели.

Село Ковачевица

В инаги, когато отида в това село, се чувствам ужасно самотен. Почти обезлюдено, жителите му отишли в големите градове и изоставили чудните, богати и красиви каменни къщи. Самотните каменни улички навяват тъжни мисли. Но в същото време тишината, спокойствието и безкрайната красота ме карат все да се връщам там.

Село Ковачевица - едно от най-романтичните места в България

Село Ковачевица

Как да стигнем до Ковачевица- Google Maps; Места за настаняване в село Ковачевица – хотели.
Село Ковачевица през февруари

Ковачевица, едно много особено място в Родопите. Родопското село, макар и поизоставено крие доста чар и доста каменни къщи в себе си.

Село Широка Лъка

Събрали се децата да карат шейни. Зимата ухае на пушек от запалените огнища и на пресен сняг. Декемврийските дни в Родопите са винаги много емоционални.

Село Широка Лъка

Село Широка Лъка

Как да стигнете до село Широка Лъка- Google Maps; Къде да отседнем в Широка Лъка – хотели.

В Родопите има и много други красиви селца:

Село Косово

Селцето, за което може да не сте чували – Село Косово

август 16th, 2011 Андрей Андреев Пролетно зелена разходка до село Косово И всичко започва със среща на пловдивската ЖП гара в 5 и 30 сутринта, а навън е пълнолуние. В Пловдив всичко спи, но бяхме планували друго и се измъкнахме от непробудилия се град с неясната идея да посетим село Косово. За него се разговорихме на по чашка…цитронада или мляко…

Някои по-интересни места в Стара Планина

Габрово – Етъра

Дюкяните вече са затворени в късния следобед на юнския летен ден. Занаятчиите са се прибрали при семействата си. Обичайно така шумната улица, огласяна от ударите на ковача или пазарлъка между продавач и купувач, сега е тиха и спокойна, някак си потънала в безвремие. „Етъра“ както всичко го знаем, всъщност си е музей – Етнографски музей на открито „Етър“. Не много голям, но много занимателен. Всеки път, като отидем рано сутрин там, си купуваме топли закуски от пекарната, пием едно турско кафе и наминаваме през сладкарницата. Жалко, че така рядко ходим.

Етнографски музей на открито „Етър“

Етнографски музей на открито „Етър“

Как се стига до Етъра- Google Maps; Къде да отседнем – хотели.

Град Котел

Г рад, пълен с история и много известни български личности. Град, център на българщината и на българското образование през XIX век.

Най-любимата ми снимка от Котел

Един от любимите ми кадри в старата част на град Котел. Много красиви къщи има в тази част на старопланинското градче и много приятна разходка си направихме.

Как да стигнем до Котел – Google Maps; Къде да отседнем в Котел – хотели.

Село Жеравна

Красив е храмът „Св. Николай“ (сградата в центъра на кадъра). Лек пролетно-априлски дъждец ръми. Каменните улици на Жеравна ухаят на свежест, а уличната чешма шурти и шуми приятно. Разхождаме се с брат ми из така българското село, останали на приятелска приказка, само двамата.

храмът „Св. Николай“

храмът „Св. Николай“

Жеравна е едно от любимите селца на всички българи. През всички сезони тук е много красиво и, освен ако не хванете някакво събитие, е много спокойно. Често се отбиваме в Жеравна, за разходка или просто да похапнем, атмосферата е неповторима и зарежда с положителни емоции.

Как да стигнем до Жеравна- Google Maps; Къде да отседнем в Жеравна- хотели.

Както и в Средна гора

Град Копривщица

Пролетните цветове украсяват дърветата, шарените фасади из улиците на възрожденското градче с красивите си прозорци, така типични за България през XIX век.

По улиците на Копривщица през пролетта

По улиците на Копривщица през пролетта /май месец/

Град Копривщица е много красив и през зимата, когато навали сняг и от всички коминчета се издига пушек. И въпреки че снежните разходки са ми много любими, най-хубаво е да се приберете в някоя уютна къща и да седнете пред камината с вкусна гозба и чаша вино. Тук туризма е добре развит и може да откриете много приятни места за настаняване.

Копривщица през зимата

Копривщица през зимата

Как да стигнем до Копривщица- Google Maps; Къде да отседнем – хотели. Нашият избор за Копривщица – Къща за гости Романтика

Някъде из Странджа

Село Бръшлян

Навсякъде в България може да се разходим по красиви селски улички покрай стари и красиви къщи. Странджа вероятно е едно от най-неизследваните места в България, но пък затова е много дива и спокойна.

Къща в село Бръшлян

Къща в село Бръшлян

Къде се намира село Бръшлян- Google Maps; хотели ние не знаем, ако вие знаете – споделете.

По бреговете на Черно море

Град Несебър

Няма да пропуснем и крайморските градове. Несебър, малкия град на полуостров, издаден в Черно море, лятото е пълен с туристи, почти невъзможно да останеш сам по уличките. Но през деня повечето хора са на златните и слънчеви пясъци и се къпят в солените морски води.

Несебър

Несебър

Несебър през пролетта

Несебър през пролетта е много приятно място. Може заведенията по крайбрежната да не са най-добрия избор за обяд (обядвахме в Бургас, за да не се разорим по безкомпромисните цени на стария град), но разходката из пролетните улици на стария град наистина ни докара приятна емоция. А две къщи по-натам пихме прекрасно бяло вино.

Всички знаят къде се намира Несебър- Google Maps; Къде да отседнем – хотели.

България

България е красиво място, за мен родина. Надявам се да откриете поне малко от красотата, която откривам аз и която ме кара все повече да се лутам из пътищата български, въпреки трудностите и забързаността на съвременния живот. Харесвам малките градчета и села, харесвам да срещам хората, неразболели се към материални ценности и опознали по-спокойния живот, макар и малко самотен. Опознайте моята родина и ѝ се насладете.

И още едно любимо място бонус:

Гърбавият мост в Трявна

Трявна – частица от Възрожденска България

ноември 12th, 2016 Андрей Андреев Кафе на пясък и баклава на трикраки столчета в Трявна Може да ви се струва странно, но обичам да снимам през есента. И то не толкова заради есенните краски, а повече заради това, че „златният“ и „синият“ час са по-рано през денонощието -  октомври са около  18-19ч. Златният час не винаги е цял час и…
Instagram Andrey Andreev Photography

 В нашия профил в Instagram. споделяме още повече снимки и емоции от пътуванията и другите ни случки, затова, ако ви е интересно, следвайте ни и там. 

Веднъж месечно изпращаме на нашите приятели и последователи email с най-интересните статии, събития и новини около нас. Абонирайте се, за да го получавате и вие!

View previous campaigns.

7
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
kyobulВалентина ПетковаAndrey AndreevChristina OstrikovaКарамфилова Recent comment authors

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Валентина Петкова
Guest
Валентина Петкова

България е прекрасна! Но Големият свят знае твърде малко за нашите прелестни кътчета с неповторимо излъчване. Преди три години бях на екскурзия из Южна Франция. С огромно учудване и неразбиране разглеждах френски села със стари къщи с „никаква архитектура“ (цитирам общото мнение на нашата група), с прашни, непавирани улици, с бунища из дворовете като в нашите най-западнали села от началото на миналия век (но с живи петли, командващи подопечните им кокошки из бунището), с магарета, търкалящи се из тревясалите дворове… Неразбирането ми беше породено не от селската действителност, позната от нашите стари филми и класиците на българското село, а от… Read more »

Andrey Andreev
Guest
Andrey Andreev

Всеки прави според възможностите си. Ние се стремим нашето хоби да допринася нещо и за България, за това тези статии са преведени и на английски. :) Което е малък остров в морето на Интернет. Но в мисленето на българите много неша трябва да се променят. Най-вече тези места да станат по-поддържани, защото само реклама не е е достатъчна.

Валентина Петкова
Guest
Валентина Петкова

„Най-вече тези места да станат по-поддържани, защото само реклама не е е достатъчна.“ Съгласна съм, но това с пълна сила може би се отнася за селския туризъм, за комфорта на гостите и туристите… А аз споделих впечатления от напълно НЕПОДДЪРЖАНИ френски села!

kyobul
Guest
kyobul

Във Франция „ходят“ защото Франция е една изключително красива и разнообразна страна, и културно и природно, а не че заливат света с някаква макическа реклама, а пък иначе селата им били прашни и нямали архитектура. Разбирам родолюбието ви, но доста сте подсилили негативизма и кривото огледало. А България се управлява толкова мафиотски, че на някои хора Живковия период им изглежда златен. И цяла България живее на спомени и носталгия по носии и една фолклона романтика.

Карамфилова
Guest
Карамфилова

Хубаво е, когато някой вижда красивото в България, напоследък за съжаление това е нещо като специално умение, тъй като много българи изглежда не са способни или не желаят да видят тази красота, а тя всъщност е в изобилие!

Christina Ostrikova
Guest
Christina Ostrikova

Добавете и Златоград…

Krasen Pavlov
Guest
Krasen Pavlov

Your photos are simply amazing! Keep on visiting and taking pictures of these great places in our beautiful country!

Copyrighted Image