10 от най-романтичните места в България

На разходка по старите български улички

Представете си, че е края на XIX век и се разхождате из България. Представете си, че ухае на натежали лози, на пресен сняг или нежен пролетен дъжд… И така си го представете 10 пъти, ще ви отведа до 10 любими места, за да видите 10 красиви улички. Това е част от България – 10 от най-автентичните и най-романтичните места в България.

Автентични селца из планина

Село Лещен

В тежък септемврийски ден се прибирате у дома. От каменната уличка до тежката дървена врата тихо пристъпяте по мек зелен килим. Влизате през нея и се озовавате в градината, скрита зад високия каменен дувар. Послушното конче е донесло тежкия товар и ви предстои почивка под сянката на асмата, а тя е натежала от едри гроздове, тази зима ще има вино за масата.

Как да стигнем до село Лещен- Google Maps; Къде да отседнем в село лещен – хотели.

Село Долен

Село Долен

Село Долен

А ето ни и един октомврийски следобед. Седнали под чардака в село Долен на гости на баба Василка, разказваща за изминалите години. Как с дядото са ходили до село Огняново на минерални бани, за внуците и за по-живите години на красивото родопско село Долен. И така, гледащи залеза и вдъхващи аромата на прясно набран магданоз, прекарахме един прекрасен родопски ден.

Как да стигнем до село Долен- Google Maps; Къде да отседнем в село ДОлен – хотели.

Село Ковачевица

Винаги, когато отида в това село, се чувствам ужасно самотен. Почти обезлюдено, жителите му отишли в големите градове и изоставили чудните, богати и красиви каменни къщи. Самотните каменни улички навяват тъжни мисли. Но в същото време тишината, спокойствието и безкрайната красота ме карат все да се връщам там.

Село Ковачевица

Село Ковачевица

Как да стигнем до Ковачевица- Google Maps; Места за настаняване в село Ковачевица – хотели.

Село Широка Лъка

Събрали се децата да карат шейни. Зимата ухае на пушек от запалените огнища и на пресен сняг. Декемврийските дни в Родопите са винаги много емоционални.

Село Широка Лъка

Село Широка Лъка

Как да стигнете до село Широка Лъка- Google Maps; Къде да отседнем в Широка Лъка – хотели.
В Родопите има и много други красиви селца:
Село Косово

Селцето, за което може да не сте чували – Село Косово

август 16th, 2011 Андрей Андреев Пролетно зелена разходка до село Косово И всичко започва със среща на пловдивската ЖП гара в 5 и 30 сутринта, а навън е пълнолуние. В Пловдив всичко спи, но бяхме планували друго и се измъкнахме от непробудилия се град с неясната идея да посетим село Косово. За него се разговорихме на по чашка…цитронада или мляко…

Някои по интересни места в Стара Планина

Габрово – Етъра

Дюкяните вече са затворени в късния следобед на юнския летен ден. Занаятчиите са се прибрали при семействата си. Обичайно така шумната улица, огласяна от ударите на ковача или пазарлъка между продавач и купувач, сега е тиха и спокойна, някак си потънала в безвремие.

Етъра, Габрово

Етъра, Габрово

Как се стига до Етъра- Google Maps; Къде да отседнем – хотели.

Град Котел

Град, пълен с история и много известни български личности. Град, център на българщината и на българското образование през XIX век.

Най-любимата ми снимка от Котел

Най-любимата ми снимка от Котел

Как да стигнем до Котел – Google Maps; Къде да отседнем в Котел – хотели.

Село Жеравна

Красив е храмът „Св. Николай“ (сградата в центъра на кадъра). Лек пролетно-априлски дъждец ръми. Каменните улици на Жеравна ухаят на свежест, а уличната чешма шурти и шуми приятно. Разхождаме се с брат ми из така българското село, останали на приятелска приказка, само двамата.

храмът „Св. Николай“

храмът „Св. Николай“

Жеравна е едно от любимите селца на всички българи. През всички сезони тук е много красиво и, освен ако не хванете някакво събитие, е много спокойно. Често се отбиваме в Жеравна, за разходка или просто да похапнем, атмосферата е неповторима и зарежда с положителни емоции.

Как да стигнем до Жеравна- Google Maps; Къде да отседнем в Жеравна- хотели.

Както и в Средна гора

Град Копривщица

Пролетните цветове украсяват дърветата, шарените фасади из улиците на възрожденското градче с красивите си прозорци, така типични за България през XIX век.

По улиците на Копривщица през пролетта

По улиците на Копривщица през пролетта /май месец/

Как да стигнем до Копривщица- Google Maps; Къде да отседнем – хотели. Нашият избор за Копривщица – Къща за гости Романтика

Някъде из Странджа

Село Бръшлян

Навсякъде в България може да се разходим по красиви селски улички покрай стари и красиви къщи. Странджа вероятно е едно от най-неизследваните места в България, но пък затова е много дива и спокойна.

Къща в село Бръшлян

Къща в село Бръшлян

Къде се намира село Бръшлян- Google Maps; хотели ние не знаем, ако вие знаете – споделете.

По бреговете на Черно море

Град Несебър

Няма да пропуснем и крайморските градове. Несебър, малкия град на полуостров, издаден в Черно море, лятото е пълен с туристи, почти невъзможно да останеш сам по уличките. Но през деня повечето хора са на златните и слънчеви пясъци и се къпят в солените морски води.

Несебър

Несебър

Несебър през пролетта

Несебър през пролетта е много приятно място. Може заведенията по крайбрежната да не са най-добрия избор за обяд (обядвахме в Бургас, за да не се разорим по безкомпромисните цени на стария град), но разходката из пролетните улици на стария град наистина ни докара приятна емоция. А две къщи по-натам пихме прекрасно бяло вино.

Всички знаят къде се намира Несебър- Google Maps; Къде да отседнем – хотели.

България

България е красиво място, за мен родина. Надявам се да откриете поне малко от красотата, която откривам аз и която ме кара все повече да се лутам из пътищата български, въпреки трудностите и забързаността на съвременния живот. Харесвам малките градчета и села, харесвам да срещам хората, неразболели се към материални ценности и опознали по-спокойния живот, макар и малко самотен. Опознайте моята родина и ѝ се насладете.

И още едно любимо място бонус:

Гърбавият мост в Трявна

Трявна – частица от Възрожденска България

ноември 12th, 2016 Андрей Андреев Кафе на пясък и баклава на трикраки столчета в Трявна Може да ви се струва странно, но обичам да снимам през есента. И то не толкова заради есенните краски, а повече заради това, че „златният“ и „синият“ час са по-рано през денонощието -  октомври са около  18-19ч. Златният час не винаги е цял час и…

Related Posts

 • Krasen Pavlov

  Your photos are simply amazing! Keep on visiting and taking pictures of these great places in our beautiful country!

 • Карамфилова

  Хубаво е, когато някой вижда красивото в България, напоследък за съжаление това е нещо като специално умение, тъй като много българи изглежда не са способни или не желаят да видят тази красота, а тя всъщност е в изобилие!

 • Christina Ostrikova

  Добавете и Златоград…

 • Валентина Петкова

  България е прекрасна! Но Големият свят знае твърде малко за нашите прелестни кътчета с неповторимо излъчване. Преди три години бях на екскурзия из Южна Франция. С огромно учудване и неразбиране разглеждах френски села със стари къщи с „никаква архитектура“ (цитирам общото мнение на нашата група), с прашни, непавирани улици, с бунища из дворовете като в нашите най-западнали села от началото на миналия век (но с живи петли, командващи подопечните им кокошки из бунището), с магарета, търкалящи се из тревясалите дворове… Неразбирането ми беше породено не от селската действителност, позната от нашите стари филми и класиците на българското село, а от огромния брой туристи из прашните френски села! Беше пълно с туристи, предимно японци и китайци! Каква е тази френска реклама, защо при французите ходят, а при нас не идват? Нещо трябва да се направи! Например прекрасните снимки и текстът под тях на този сайт да се преведат на английски, немски, френски (а защо не и на китайски и японски!) и да се излъчват непрекъснато в интернет-пространството! Може би разсъждавам наивно, със сигурност – непрофесионално, но тези, които разбират от материята, трябва да се замислят. И да действат! България има какво да покаже на света! Стига светът да научи за нас!

  • Всеки прави според възможностите си. Ние се стремим нашето хоби да допринася нещо и за България, за това тези статии са преведени и на английски. :) Което е малък остров в морето на Интернет. Но в мисленето на българите много неша трябва да се променят. Най-вече тези места да станат по-поддържани, защото само реклама не е е достатъчна.

   • Валентина Петкова

    „Най-вече тези места да станат по-поддържани, защото само реклама не е е достатъчна.“ Съгласна съм, но това с пълна сила може би се отнася за селския туризъм, за комфорта на гостите и туристите… А аз споделих впечатления от напълно НЕПОДДЪРЖАНИ френски села!

Copyrighted Image