Home ПътешествияБългария 10 от най-романтичните места в България

10 от най-романтичните места в България

17 minutes read

На разходка по старите български улички

Представете си, че е края на XIX век и се разхождате из България. Представете си, че ухае на натежали лози, на пресен сняг или нежен пролетен дъжд… И така си го представете 10 пъти, ще ви отведа до 10 любими места, за да видите 10 красиви улички. Това е част от България – 10 от най-автентичните и най-романтичните места в България.


Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Автентични селца из Родопи планина

Село Лещен – красивите къщи от камък и дърво в Родопите

В тежък септемврийски ден се разхождахме по уличките на село Лещен. От каменната уличка до тежката дървена врата тихо стъпваме по мек зелен килим. Влизаме през нея и се озоваваме в градината, скрита зад високия каменен дувар. Послушно конче пасе наблизо. Красиво място е село Лещен, живописно разположено в Родопи планина.

Село Лещен се намира на около 7км от село Огняново и на 14 от Гоце Делчев. То е едно от селата в района, съхранили красивите каменни къщи, покрити с дървени покриви и с тикли. Калдъръмени улички и автентичния си вид. И макар че става все по-популярно място за туризъм, селото все още е много чаровно и спокойно. Има къде да се хапне, а и много места къде да се отседне.

Село Лещен, панорамна гледка
Село Лещен

[info]Постоянното население на село Лещен е около 10 жители.[/info]

От много години посещаваме село Лещен и всяка година все по мъничко се променя, но нашата разходка си е винаги една и съща, между къщите до по-високите части. Е, вече се застояваме с Ани на люлката точно до църквата и тя много се радва. Църквата също е много хубава, строена е през 1833 г. и се казва „Света Параскева“.

Църква "Света Параскева"
Църква „Света Параскева“

[success]Друго село в района, което е забележително с къщите си, е село Ковачевица, единствения път до това село минава през село Лещен.[/success]

[info]Как да стигнем до село Лещен- Google Maps; Къде да отседнем в село лещен – хотели. Ако сте любители на SPA и минералните басейни препоръчваме ви да отседнете в село Огняново на 7км от Лещен. Ние отсядаме в Ува Нестум до град Гоце Делчев . Но все пак, спкокойствието и красотата на Лещен не са за изпускане, та и в Лещен е чудесно място за почивка.[/info]


Село Долен – още едно родопско село

Село Долен
Село Долен

[drop_cap color=“#ffffff“ background=“#5e95bd“]А[/drop_cap] ето ни и един октомврийски следобед. Седнали под чардака в село Долен на гости на баба Василка, разказваща за изминалите години. Как с дядото са ходили до село Огняново на минерални бани, за внуците и за по-живите години на красивото родопско село Долен. И така, гледащи залеза и вдъхващи аромата на прясно набран магданоз, прекарахме един прекрасен родопски ден.

[info]Как да стигнем до село Долен- Google Maps; Къде да отседнем в село Дoлен – хотели. [/info]

[divider style=“solid“ height=“2px“ color=“#eeeeee“]

Село Ковачевица

Винаги, когато отида в това село, се чувствам ужасно самотен. Почти обезлюдено, жителите му отишли в големите градове и изоставили чудните, богати и красиви каменни къщи. Самотните каменни улички навяват тъжни мисли. Но в същото време тишината, спокойствието и безкрайната красота ме карат все да се връщам там.

Цялата ни статия за село Ковачевица може да прочетете тук.

Село Ковачевица - едно от най-романтичните места в България
Село Ковачевица

[info]Как да стигнем до Ковачевица- Google Maps; Места за настаняване в село Ковачевица – хотели.[/info]

Село Ковачевица през февруари
Ковачевица, едно много особено място в Родопите. Родопското село, макар и поизоставено крие доста чар и доста каменни къщи в себе си.

Село Широка Лъка

Събрали се децата да карат шейни. Зимата ухае на пушек от запалените огнища и на пресен сняг. Декемврийските дни в Родопите са винаги много емоционални.

Село Широка Лъка
Село Широка Лъка

[info]Как да стигнете до село Широка Лъка- Google Maps; Къде да отседнем в Широка Лъка – хотели.[/info]


В Родопите има и много други красиви селца:

[display-posts post_type=“null“ category=“null“ tag=“null“ layout=“layout4″ posts_per_page=“1″ id=“1165″]


Някои по-интересни места в Стара Планина


Габрово – Етъра

Дюкяните вече са затворени в късния следобед на юнския летен ден. Занаятчиите са се прибрали при семействата си. Обичайно така шумната улица, огласяна от ударите на ковача или пазарлъка между продавач и купувач, сега е тиха и спокойна, някак си потънала в безвремие. „Етъра“ както всичко го знаем, всъщност си е музей – Етнографски музей на открито „Етър“. Не много голям, но много занимателен. Всеки път, като отидем рано сутрин там, си купуваме топли закуски от пекарната, пием едно турско кафе и наминаваме през сладкарницата. Жалко, че така рядко ходим.

Етнографски музей на открито „Етър“
Етнографски музей на открито „Етър“

[info]Как се стига до Етъра- Google Maps; Къде да отседнем – хотели.[/info]


Град Котел

Град, пълен с история и много известни български личности. Град, център на българщината и на българското образование през XIX век.

Най-любимата ми снимка от Котел
Един от любимите ми кадри в старата част на град Котел. Много красиви къщи има в тази част на старопланинското градче и много приятна разходка си направихме.

[info]Как да стигнем до Котел – Google Maps; Къде да отседнем в Котел – хотели.[/info]


Село Жеравна

Красив е храмът „Св. Николай“ (сградата в центъра на кадъра). Лек пролетно-априлски дъждец ръми. Каменните улици на Жеравна ухаят на свежест, а уличната чешма шурти и шуми приятно. Разхождаме се с брат ми из така българското село, останали на приятелска приказка, само двамата.

храмът „Св. Николай“
храмът „Св. Николай“

Жеравна е едно от любимите селца на всички българи. През всички сезони тук е много красиво и, освен ако не хванете някакво събитие, е много спокойно. Често се отбиваме в Жеравна, за разходка или просто да похапнем, атмосферата е неповторима и зарежда с положителни емоции.

[info]Как да стигнем до Жеравна- Google Maps; Къде да отседнем в Жеравна- хотели.[/info]

Както и в Средна гора


Град Копривщица

Пролетните цветове украсяват дърветата, шарените фасади из улиците на възрожденското градче с красивите си прозорци, така типични за България през XIX век.

По улиците на Копривщица през пролетта
По улиците на Копривщица през пролетта /май месец/

Град Копривщица е много красив и през зимата, когато навали сняг и от всички коминчета се издига пушек. И въпреки че снежните разходки са ми много любими, най-хубаво е да се приберете в някоя уютна къща и да седнете пред камината с вкусна гозба и чаша вино. Тук туризма е добре развит и може да откриете много приятни места за настаняване.

Копривщица през зимата
Копривщица през зимата

[info]Как да стигнем до Копривщица- Google Maps; Къде да отседнем – хотели. Нашият избор за Копривщица – Къща за гости Романтика[/info]

Някъде из Странджа


Село Бръшлян

Навсякъде в България може да се разходим по красиви селски улички покрай стари и красиви къщи. Странджа вероятно е едно от най-неизследваните места в България, но пък затова е много дива и спокойна.

Къща в село Бръшлян
Къща в село Бръшлян

[info]Къде се намира село Бръшлян- Google Maps; хотели ние не знаем, ако вие знаете – споделете.[/info]

По бреговете на Черно море


Град Несебър

Няма да пропуснем и крайморските градове. Несебър, малкия град на полуостров, издаден в Черно море, лятото е пълен с туристи, почти невъзможно да останеш сам по уличките. Но през деня повечето хора са на златните и слънчеви пясъци и се къпят в солените морски води.

Несебър
Несебър
Несебър през пролетта

Несебър през пролетта е много приятно място. Може заведенията по крайбрежната да не са най-добрия избор за обяд (обядвахме в Бургас, за да не се разорим по безкомпромисните цени на стария град), но разходката из пролетните улици на стария град наистина ни докара приятна емоция. А две къщи по-натам пихме прекрасно бяло вино.

[info]Всички знаят къде се намира Несебър- Google Maps; Къде да отседнем – хотели. [/info]

България

България е красиво място, за мен родина. Надявам се да откриете поне малко от красотата, която откривам аз и която ме кара все повече да се лутам из пътищата български, въпреки трудностите и забързаността на съвременния живот. Харесвам малките градчета и села, харесвам да срещам хората, неразболели се към материални ценности и опознали по-спокойния живот, макар и малко самотен. Опознайте моята родина и ѝ се насладете.


И още едно любимо място бонус:

[display-posts post_type=“null“ category=“null“ tag=“null“ layout=“layout4″ posts_per_page=“1″ id=“13192″]

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

7 comments

Валентина Петкова 2017/05/02 - 9:32 PM

България е прекрасна! Но Големият свят знае твърде малко за нашите прелестни кътчета с неповторимо излъчване. Преди три години бях на екскурзия из Южна Франция. С огромно учудване и неразбиране разглеждах френски села със стари къщи с „никаква архитектура“ (цитирам общото мнение на нашата група), с прашни, непавирани улици, с бунища из дворовете като в нашите най-западнали села от началото на миналия век (но с живи петли, командващи подопечните им кокошки из бунището), с магарета, търкалящи се из тревясалите дворове… Неразбирането ми беше породено не от селската действителност, позната от нашите стари филми и класиците на българското село, а от огромния брой туристи из прашните френски села! Беше пълно с туристи, предимно японци и китайци! Каква е тази френска реклама, защо при французите ходят, а при нас не идват? Нещо трябва да се направи! Например прекрасните снимки и текстът под тях на този сайт да се преведат на английски, немски, френски (а защо не и на китайски и японски!) и да се излъчват непрекъснато в интернет-пространството! Може би разсъждавам наивно, със сигурност – непрофесионално, но тези, които разбират от материята, трябва да се замислят. И да действат! България има какво да покаже на света! Стига светът да научи за нас!

Reply
Andrey Andreev 2017/05/02 - 9:37 PM

Всеки прави според възможностите си. Ние се стремим нашето хоби да допринася нещо и за България, за това тези статии са преведени и на английски. :) Което е малък остров в морето на Интернет. Но в мисленето на българите много неша трябва да се променят. Най-вече тези места да станат по-поддържани, защото само реклама не е е достатъчна.

Reply
Валентина Петкова 2017/05/07 - 2:24 PM

„Най-вече тези места да станат по-поддържани, защото само реклама не е е достатъчна.“ Съгласна съм, но това с пълна сила може би се отнася за селския туризъм, за комфорта на гостите и туристите… А аз споделих впечатления от напълно НЕПОДДЪРЖАНИ френски села!

Reply
kyobul 2018/10/15 - 3:05 PM

Във Франция „ходят“ защото Франция е една изключително красива и разнообразна страна, и културно и природно, а не че заливат света с някаква макическа реклама, а пък иначе селата им били прашни и нямали архитектура. Разбирам родолюбието ви, но доста сте подсилили негативизма и кривото огледало. А България се управлява толкова мафиотски, че на някои хора Живковия период им изглежда златен. И цяла България живее на спомени и носталгия по носии и една фолклона романтика.

Reply
Christina Ostrikova 2017/03/18 - 10:10 AM

Добавете и Златоград…

Reply
Карамфилова 2014/01/08 - 4:21 PM

Хубаво е, когато някой вижда красивото в България, напоследък за съжаление това е нещо като специално умение, тъй като много българи изглежда не са способни или не желаят да видят тази красота, а тя всъщност е в изобилие!

Reply
Krasen Pavlov 2013/12/13 - 12:35 AM

Your photos are simply amazing! Keep on visiting and taking pictures of these great places in our beautiful country!

Reply

Copyrighted Image