Home Статии Нощта на „Сурва“ – сурвакари Радомирското село Друган

Нощта на „Сурва“ – сурвакари Радомирското село Друган

3 minutes read

Сурва в Друган – 13-14 януари

Слънцето залязва над планината и настъпва здрач. Настъпва времето на злите духове. Но не и днес. Днес е 13 януари (навечерието на Нова година по стар православен стил) и маскирани сурвакари с големи хлопатари ще изгонят злите духове. Ще отпратят лошотията и ще отворят пътя за доброто у хората.

Сурвакарски ликове на гостите на село Друган

Сурвакарски ликове на гостите на село Друган

Ние сме в село Друган за да се разсеем от понеделнишкото напрежение в големия град, да пийнем сгряващо винце и да запалим сурвакарския огън. Навсякъде дрънчат хлопатари и звънци. Маскирани хора подскачат около нас. Шумът е оглушителен, а уредбата на селския мегдан се опитва да надсвири този хор. Извива се малко хоро около незапалените дърва.

Пристигнаха и сурвакари и от други села, време е вече за огъня, чакаме с нетърпение. Сашко, намацаният със сажди младеж ни омаца и нас. Мечки се щурат и гонят децата.

И малко разяснение за костюмите в Пернишко и Радомирско. В селата в по-планински райони костюмите са животински, от овце или кози. А в по-равнинните райони, по поречието на река Струма и другите реки, костюмите са от парцали, като най атрактивни са маските – ликовете (които не успях да снимам този път), изработени от пера. Червено-белите носии са запазена марка на село Друган.

Сурвакари от Друган и от други села (тези с животинските кожи) наобикалят кладата

Сурвакари от Друган и от други села (тези с животинските кожи) наобикалят кладата

Сурвакари от Друган

Сурвакари от Друган

Прекрасна нощ за отбелязване на Нова година. Един весел малък празник, предвестник на големия фестивал „Сурва“ в Перник в края на януари. И не само в това село, а в десетки села около Перник и Радомир горят огромни клади, а сутринта в 6 часа всички се събират да обикалят къщите и да гонят злите духове. Една незабравима традиция с всякакви разнообразни и интересни местни обичаи.

Успешна Нова Година!

Хоро около запалената клада

Хоро около запалената клада

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image