Нощта на „Сурва“ – сурвакари Радомирското село Друган

This post is also available in: English

Сурва в Друган – 13-14 януари

Слънцето залязва над планината и настъпва здрач. Настъпва времето на злите духове. Но не и днес. Днес е 13 януари (навечерието на Нова година по стар православен стил) и маскирани сурвакари с големи хлопатари ще изгонят злите духове. Ще отпратят лошотията и ще отворят пътя за доброто у хората.

Сурвакарски ликове на гостите на село Друган

Сурвакарски ликове на гостите на село Друган

Ние сме в село Друган за да се разсеем от понеделнишкото напрежение в големия град, да пийнем сгряващо винце и да запалим сурвакарския огън. Навсякъде дрънчат хлопатари и звънци. Маскирани хора подскачат около нас. Шумът е оглушителен, а уредбата на селския мегдан се опитва да надсвири този хор. Извива се малко хоро около незапалените дърва.

Пристигнаха и сурвакари и от други села, време е вече за огъня, чакаме с нетърпение. Сашко, намацаният със сажди младеж ни омаца и нас. Мечки се щурат и гонят децата.

И малко разяснение за костюмите в Пернишко и Радомирско. В селата в по-планински райони костюмите са животински, от овце или кози. А в по-равнинните райони, по поречието на река Струма и другите реки, костюмите са от парцали, като най атрактивни са маските – ликовете (които не успях да снимам този път), изработени от пера. Червено-белите носии са запазена марка на село Друган.

Сурвакари от Друган и от други села (тези с животинските кожи) наобикалят кладата

Сурвакари от Друган и от други села (тези с животинските кожи) наобикалят кладата

Сурвакари от Друган

Сурвакари от Друган

Прекрасна нощ за отбелязване на Нова година. Един весел малък празник, предвестник на големия фестивал „Сурва“ в Перник в края на януари. И не само в това село, а в десетки села около Перник и Радомир горят огромни клади, а сутринта в 6 часа всички се събират да обикалят къщите и да гонят злите духове. Една незабравима традиция с всякакви разнообразни и интересни местни обичаи.

Успешна Нова Година!

Хоро около запалената клада

Хоро около запалената клада

Copyrighted Image