Home ПътешествияБългария Най-големите туристически забележителности в Северозападна България

Най-големите туристически забележителности в Северозападна България

12 minutes read

Една разходка, богата на скали, крепости и реки и комари

Не беше много отдавна, през лятото, но се случиха толкова много пътувания, че за малко да забравя да разкажа за това. Бяха два дни из Северозападна България с моите родители, които не за пръв път пътуваха на северозапад, предният път е бил преди 30 и няколко години за моето кръщене. Та сега бе мой ред да ги заведа там. За хора от „юга“ Северозападна България е малко като друга държава – не знаем нищо, чували сме много и каквото да видим, все ни харесва, а и у нас големи реки няма. Така се насочихме към големите забележителности в Северозападна България, и по-конкретно във Видинско:

Забележителности в Северозападна България – река Дунав – северната граница на България

Винаги съм мечтал да се плацикам в Дунав, но така и не ми се е получило. Още със стъпването във Видин хукнахме към реката, да си призная малко разочарован останах от видинския плаж, но малчуганите в нашата компания много се зарадваха на „морето“ – трябва да се поучим от децата, как са много щастливи в детския си свят.

Река Дунав привечер

Река Дунав привечер

Градския плаж във Видин, където къпането е забранено

Градският плаж във Видин това лято бе неподдържан и неохраняем и навсякъде имаше табелки, че къпането е забранено, но това изглежда не смущаваше местните и децата им, които смело играеха по плитчините. Гледката е малко тъжна, тъй като мястото изглежда е имало и все още има голям потенциал да бъде хубава зона за отдих, дано започнат отново да го поддържат в идните години.

Дунав мост две гледан от градския плаж на Видин

Дунав мост две гледан от градския плаж на Видин

Към момента Дунав не предлага много атракции в района на Видин, освен ако не броим новия Дунав Мост 2. Той обаче е на няколко километра извън града и можете да минете по него безплатно с велосипед, а с кола има такса от 12 лв в посока.

Градския плаж

Градския плаж на Видин


Booking.com

С всяка резервация чрез връзките в блога ми допринасяте за развитието на сайта.

Крепост Баба Вида – най-запазената крепост в България

Едвам откачихме малчуганите от „морето“, за да се потопим в историята на града. Градския плаж е превзел брега и част от стените на известната видинска крепост „Баба Вида“ или „Бабини Видини Кули“. Крепостта е прекрасно запазена и е единственото място в България, където можете да видите цяла целиничка крепост от края на Първото българско царство и много популярна и през Второто българско царство, та оцеляла чак до днешни дни.

видинска крепост „Баба Вида“

видинска крепост „Баба Вида“

видинска крепост „Баба Вида“

Строежът ѝ е започнал в края на Xти век върху останки от античния град Бонония. Около средновековния замък все още има и ров, макар и вече да не се пълни с вода от Дунав. Всичко детско в мен се зарадва на величествените кули и стени, и всички истории за средновековни благородници и техните дами си намериха замък.

Krepost Baba Wida

Крепост Баба Вида от въздуха, благодарение на нашият приятел с дрон – Стефан. Още негови снимки вижте в Facebook

Малчуганите обявиха, че им е доскучало, и пак да видим Дунав.

Крепост Баба Вида / Baba Vida fortress

[warning]Съвети за туриста:

  • пощенските картички на сергийките пред крепостта са двойно по-скъпи, отколкото на касата.
  • Има комбиниран билет за крепостта и историческия музей, ние чели-недочели си платихме за всички поотделно.[/warning]
Крепост Баба Вида / Baba Vida fortress

Крепост Баба Вида

[mapsmarker marker=“108″]

Из Видин

В града разходката е приятна, жегата голяма, а през вечерта комарите са ужасно нахални. Но не го пренебрегвайте, има с какво да ви впечатли: разходка покрай брега с гледка към новия Дунав мост 2 и шлепове, бавно носещи се по реката. А и приятното заведение на единия шлеп, закотвен до парка. Ако се придържаме към туристическите обекти, освен Баба Вида, други видински забележителности са старата синагога, Кръстатите казарми, историческия музей..

Старата Синагога

Старата Синагога

Преди да продължим към най-големите забележителности в Северозападна България, но вече извън пределите на Видин, трябваше и да пренощуваме някъде. Тъй като си падаме по екзотичните преживявания, а и имаме познати в ломското село Добри дол, решихме да ги посетим и прекарахме вечерта в стара кирпичена къща. Ако обаче вие нямате роднини или приятели и предпочитате да отдъхнете в традиционен хотел или къща за гости, ние винаги си намираме хотел през Booking.com

Пещера Магурата или Рабишка пещера

На другия ден се разделихме с малчуганите и се насочихме към Белоградчик. Но преди да стигнем до Белоградчик, ще се отклоня със снимки, от едно друго пътуване, от пещера Магурата, която си е от най-големите забележителности в Северозападна България. Наскоро отвориха и пещера Венеца, но не съм я посещавал все още.

Magurata (of Rabishka) cave

Когато говорим за най-големите забележителности във Видинска област не можем да пропуснем пещерата в Рабишката могила. И през лятото, и през зимата, все е приятно да се влезе в тази пещера, средната температура вътре е 12°C. В пещерата има и пещерни рисунки и сталагмити, сталактони, „пещерни бисери“ и т.е., но най вече се използва и за производство на вино.

Магурата / The Magura cave

Magurata (of Rabishka) cave

Magurata (of Rabishka) cave

Още на Праисторическите рисунки

[mapsmarker marker=“109″]Booking.com

С всяка резервация чрез връзките в блога ми допринасяте за развитието на сайта.

With every booking you make through the links on my website you are contributing to the development of my blog.

Но това лято ние я подминахме и се насочихме към най-забележителността от най-големите забележителности в Северозападна България – Белоградчишките скали и втъкнатото в тях Белоградчишко кале.

Белоградчишки скали и белоградчишкото кале

Белоградчишки скали / Belogradchik rocks

„Мечтата“ на всеки любител или професионалист фотограф е да попадне на особено красиво място под особено безоблачно небе насред обедното слънце. Е, сбъднах я тази „мечта“, и резултатът от това са потресаващо изгорели снимки от червеникавите (цвят, дължащ се на железния окис) скали.

Белоградчишки скали / Belogradchik rocks

Белоградчишки скали / Belogradchik rocks

Белоградчишки скали

Белоградчишки скали / Belogradchik rocks

Белоградчишките скали удивляват със странни форми и възбуждат човешкото въображение. С този голям природен дар България се бори за място сред „Седемте нови природни чудеса на света“.

Белоградчишки скали / Belogradchik rocks

[mapsmarker marker=“110″]

Вмъкнали се в Белоградчишката крепост се отправихме да превземаме скалите и да караме разни хора да ни снимат. И това ще е моята последна забележителност за видинския край. Надявам се скоро да мога да добавя и крепостта в град Кула.

Белоградчишки скали / Belogradchik rocks

Белоградчишки скали / Belogradchik rocks

Белоградчишки скали / Belogradchik rocks

Направили си купища туристически снимки в най-различни пози, както и две-три за блога, се отправихме през Петроханския проход към София. Споменавам го, защото искам да кажа, че го ремонтираха в този момент и сега вероятно вече е много хубав… Ако имате останала още една вечер, преди да се приберете, може да минете и през Берковица и Вършец и да останете например в някой хубав СПА хотел.

Белоградчишки скали - една от най-големите забележителности в Северозападна България


Booking.com

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image