Home Съвети и идеи Как се прави блог (успешно в продължение на 11 години)?

Как се прави блог (успешно в продължение на 11 години)?

21 minutes read

Технологии, инструменти и трикове за успех на блог

Как се прави блог (или Как да си направя блог) – този въпрос ни задават често през последните 7-8 години, откак блогът ни за пътувания и разни други неща www.andrey-andreev.com стана сравнително познато и харесвано място с полезна и приятна информация за пътувания, храна, вино, хотели и разни други приятни преживявания. Краткият отговор на въпроса е „С много, много труд“. Дългият (и по-полезен според нас), е в текста по-надолу.

Тази статия е обновена за последно през май 2022 г. и съдържа актуална към този момент информация. В нея ще намерите и споделен нашия опит, който не крием, а винаги се радваме да споделим с всички, които искат да научат как се прави блог. През годините сме работили с най-различни партньори, технологии и софтуери, като някои от тях са се доказали във времето. Може би най-основният сред тях е нашият хостинг – Суперхостинг, на който сме верни клиенти вече над 5 години и е една от причините сайтът ни да работи безпроблемно при всевъзможни натоварвания или грешки от наша страна.

В тази статия ще споделим всички основни инструменти, които използваме и имат съществено значение за представянето на блога. Както и всички знания и открития, които сме насъбрали през годините и намираме за полезни поне за представянето на нашия блог. Те са свързани с техническото поддържане на блог, SEO оптимизация на блог, начини на монетизиране на блог и др. Не казваме, че трябва да използвате всички тези инструменти. Нито пък можем да гарантираме, че те ще работят толкова добре и при вас. Но е факт, че те са доказали ефективността си и ние с радост ги използваме и си плащаме за тях (да, някои от тях са платени).

Каква е тайната на успеха?

Най-общо, блогът ни се крепи на 3 основни стълба:

  • Съдържание (текст и снимки)
  • Технология (хостинг, тема, използвани плъгини)
  • Разпространение (SEO оптимизация, социални мрежи, referral, външни линкове и други канали за разпространение)

Тайната на успеха е „Колкото повече, толкова повече“. Но това се отнася не за количеството съдържание, което се качва в блога, а за времето и усилията, които отделяме, за да го поддържаме и развиваме! Развиваме абсолютно всички елементи на максимално високо ниво. И въпреки че някои от изброените имат по-голям дял в представянето на блога, в сравнение с други, обръщаме внимание дори на най-дребните детайли. Защото камъчето преобръща колата, нали знаете. И именно заради подобни подценявани камъни в първите години от живота си блогът ни изглеждаше по начин, по който днес не бихме искали никой да си спомня. Но човек се учи, и ние така, а блогчето, за наша радост, се развива добре.

Как се прави блог: съдържанието

Неслучайно е на първо място, защото за нас е най-най-най-важното нещо. Авторско, уникално, написано по лична история и допълнително проучване, което да подкрепи всички истории с интересни факти. Имаме късмета (е може би не е само късмет) да работим по блога двама души, всеки от които допринася пълноценно със съдържание. И сме се научили да се допълваме, така че това, което излезе накрая, да хареса и на двама ни, че и на читателите.

Андрей:

Андрей прави снимки в снега - Как да поддържаме блог, поддръжка на блог

Разбира се, отговаря на първо място за снимките. На него се пада нелеката задача първо да направи стотиците снимки, независимо от това колко е лошо времето, а след това да ги разгледа, отсее и обработи във вид за публикуване в блог. Звучи просто, но изобщо не е.  „Оправянето“ на снимките от еднодневно пътуване отнема следващите няколко дни.

На второ място, но не по важност, Андрей е намесен и в съдържанието под формата на теми, които ще се публикуват в блога, както и автор на много от статиите. Най-големият критик на Мими, когато залитне в журналистически похвати на писане. Те, за нещастие, са ѝ станали втора природа след 10 години работа в медиите. Андрей се грижи и за техническата поддръжка на блога – разбирайте всичко от темата за WordPress, през плъгините, комуникацията с хостинга при проблеми и всичко останало.

Мими:

Задача номер едно – Главен редактор. Звучи като Директор на водопад, но работата си е отговорна. Отговаря за правописа, граматиката, правилния изказ и коригирането на всичко, написано от Андрей. Всъщност той пише доста хубаво, увлекателно и сравнително грамотно, но дори най-великите писатели си имат редактори. Така че винаги има смисъл от тях. А някъде казват, че неосъществените писатели са станали редактори. Може и така да е.

Другата важна отговорност на Мими е по частта с маркетинга (думата, от която на Андрей му настръхват косите) и комуникациите. Андрей като цяло не обича да говори по телефона, а милото отношение с хората не му е силна страна. Затова е по-добре, че има такова разделение на ролите. Ако пишете на имейла, голяма е вероятността да ви отговори Мими, не се учудвайте. На трето място, Мими е отговорна за съществуването на английските статии в сайта. Ако намерите грешки в тях, тя е виновна. Впрочем, същото важи и за българските, все пак е редактор.

Андрей и Мими

Двамата почти винаги сме като куче и котка, когато обсъждаме нещо, свързано с блога. Текстовете, написани от Мими, често търпят критики и поправки от Андрей. А Мими обича да се меси в подбора на снимките, визията на статиите и дизайна на блога, въпреки че не ѝ е работа. Като цяло, много време губим в спорове и размяна на налудничави идеи. Но смятаме че си струва, в името на резултата. Който ние наричаме качествено съдържание.

Съдържането – какво трябва да знаем за него?

Сайтът ни стартира като фотографски блог с не много дълги и не особено доизпипани откъм текст статии, но с времето снимките и текстовото съдържание станаха еднакво важни и стойностни за нас. За снимките разчитаме на фотографските умения на Андрей, трупани над 10 години, и не на последно място, на съответстващата им техника, също събирана с години. И също така, много ни помагат нашите партньори от Vip Trading, които понякога ни дават за тестове техника, с която иначе не разполагаме и която дава много нови възможности.

Не крием, че именно снимките са това, което ни е помогнало най-много да съберем толкова много посетители и последователи както на блога, така и в социалните мрежи. Друг плюс е това, че благодарение на снимките, имаме доста външни линкове, сочещи към блога. Това е така, защото Андрей е добра душа и в годините е предоставил на много хора за ползване снимки, в замяна на линк към блога. Това, разбира се, е приложимо само за запитвания с нетърговски цели и с изричното ни разрешение. Та ако искате да ползвате нещо, първо е задължително да ни пишете и да ни попитате.

Най-важното, което трябва да знаете за статиите

Всички статии в блога са написани по лични преживявания. Нямаме статия за място, на което не сме ходили. Нямаме статия, в която да няма наши авторски снимки. Дори да ползваме 1-2 снимки от приятели, с които сме пътували, винаги основата е нашето авторско съдържание. Категорично отказваме да публикуваме готови статии, предоставени ни отвън – независимо дали са гост-статии на колеги блогъри или пък ПР материали, които определени бизнеси биха искали да публикуват при нас. Ние не сме традиционна медия. Нямаме дори Google реклами.

Стараем се винаги нашите лични впечатления, които описваме, да са допълнени и подкрепени от интересни факти за местата, които посещаваме, най-вече свързани с историята, традициите на мястото, местните навици и обичаи и всякакви други интересни неща. Но не се стараем да бъдем справочник и рядко ще видите информация, която можете да си намерите и в сайта на обекта – като работно време, цени на билетите и такива. Бихме публикували такива неща, само ако са трудно откриваеми и могат да спестят часове и усилия ровене, които ние така или иначе вече сме жертвали.

Още някои неща, свързани със съдържанието

Стараем се да описваме много добре всички снимки, да поставяме адекватни връзки между статиите, както и странични и други навигационни ленти, които да улесняват разглеждането на блога и темите, които ви интересуват. Не се колебайте да ни пишете, ако нещо в това отношение ви смущава, за да опитаме да го поправим.

Как се прави блог: Техническо изпълнение

В тази точка са въпросите, които най-често ни задават (след „Колко трафик имате и откъде идва?“). Детайлите и настройките са много, но има няколко основни неща, на които се крепи блогът и благодарение на които не само се крепи, но и се развива и расте.

1. Блог на WordPress и темата

Както много хора, правим нашия блог на WordPress като платформа и я намираме за много удачна за нашия случай. Ползваме платена тема – Optimizer, която се оказа много удобна и успешна. Преди това ползвахме безплатни теми, последно безплатната версия на Optimizer, която също бе много хубава, но ограничена откъм функции. Предимствата на платената тема са две. От една страна, дава много повече възможности за настройки, допълнителни функции и какво ли още не, които преди това успявахме да вложим, но с външни плъгини.

Wordpress Optimizer - платена тема за WordPress

Платената тема ни помогна да изчистим почти всички външни плъгини и да направим сайта по-бърз и по-малко бъгав. Един от големите проблеми с плъгините бе, че често имаше несъвместимост помежду някои от тях. От това страдаше сайтът и неговият вид и се появяваха бъгове. Когато всички тези функции са в една тема, която е създадена и предвидена, за да работят заедно, всичко се нареди много добре.

Второто нещо е включената поддръжка. Ако имаме проблем с темата или препоръки, или дори само въпроси, винаги пишем и се отзовават. А това може да ви спести дни наред главоблъсканици защо определено нещо не работи или поне не така, както ни се иска.

Още едно от предимствата е, че обикновено разработчиците на темата влагат повече усилия в оптимизирането и работата на платената версия. Съответно тя обикновено работи по-бързо. Недостатъкът е, че не може така често да си сменяш темата при всяко желание за промяна.

2. Хостингът – Защо да изберем Суперхостинг?

Първите години, разбира се, бяхме на безплатния хостинг на WordPress. След това няколко години споделяхме хостинги и сървъри на наши приятели. Преди над 5 години променихме това и се прехвърлихме на индивидуален наш акаунт, при това с доста висок план, и сайтът се справя повече от добре.

Та ние вече не помним от коя точно година сме официални клиенти на Суперхостинг.БГ и сме изключително доволни както от основната услуга, а именно хостинг, така и от поддръжката. На нас често ни се налага да се обръщаме към екипа с въпроси и проблеми и винаги са ни съдействали, при това в много адекватни срокове. За протокола, ползваме един от най-високите им планове СуперХостинг+, защото явно много се престараваме и на няколко пъти си преминавахме лимитите при по-ниските планове преди това.

Друго хубаво нещо на нашия хостинг е, че си има автоматичен backup. Колкото и да не искаме, като аматьори с технологиите, често си прецакваме сайта. И се радвам, че мога да го възстановя лесно. Втората най-хубава функция е каширането. Това помага, въпреки многото фотографски материал, сайтът да се зарежда задоволително бързо. Тук е хубаво да споменем, че е хубаво хостингът ви да е в държавата, която ви е основна цел. Търсачките го оценяват и това, поне според нас.

3. SEO оптимизация с Yoast

Години наред ползвахме безплатната версия на този много хубав плъгин, която по наше мнение е отличен избор за блогове като този. Резултатите ни в търсачките бяха задоволителни, но истината е, че „открихме топлата вода“ преди около 3 години и оттогава оптимизацията ни върви доста по-добре.

Как се прави блог: SEO оптимизация

Съдържанието

Текстът да е уникален, подробен, авторски, хубаво написан и пр. неща, които по-рано споменахме като част от съдържанието. Иначе казано и повторено – Съдържанието на първо място. Точка. На мнение сме, че дори в текста да няма достатъчно ключови думи от тези, за които сме решили да се борим, вселената някак познава, че той е качествен и ще му помогне да се вдигне в търсачката.

Е, все пак не разчитаме само на Вселената и се стараем и точиците на Yoast да светват зелено, доколкото е възможно, без компромис в съдържанието. В този ред на мисли, стараем се да има избраните ключови думи в заглавието, подзаглавието, вътрешните подзаглавия и на няколко места из текста. Както и в описанията и alt описанията на снимките. Но не пишем безсмислени изречения и хиляди повторения, за да вдигнем гъстотата на ключовите думи. За новостите около Yoast и препоръките за работа с плъгина се информираме редовно от блога на Yoast. Там също пише: съдържанието на първо място!

Четимост

Друго МНОГО ВАЖНО нещо при оптимизацията и работата с Yoast е четимостта на статията – Readability. Отново от блога на Yoast – тя е по-важна от зелената точка на ключовите думи! Ако четимостта ви свети оранжево или в по-лошия случай червено, значи съдържанието ви е некачествено. Не според нас, а според търсачките. Така че е важно да се стараете да им угодите за това. Зелената точка в графа четимост не е толкова трудна за постигане и като цяло не изисква компромиси със съдържанието. Нужно е само да имате повече вътрешни подзаглавия, параграфите така изглеждат по-подредени и лесни за четене. Не повече от 150 думи на параграф без нов ред и не повече от 300 думи на абзац (между две подзаглавия). Няма нужда да ги броите, Yoast ще ви ги покаже, ако излязат повече. Съветът ни е да следите внимателно какво ви казва плъгинът – той буквално си казва всичко, само четете.

SEO оптимизация на блог - четимост - Readability

Yoast Premium

От ноември 2017 ползваме платената версия на Yoast – Premium. Взехме я на добра промоция и не съжаляваме. Тя дава възможност за до 5 ключови думи на статия (в безплатната е само една). Както и има някои допълнителни функции като броене на вътрешни връзки и подсказки за добавяне на такива. На български език не всички от тях работят, но с 5-те ключови думи е доста полезно.

Но не си мислете, че с купуването на Yoast Premium сайтът ви ще се изкачи в Гугъл като с магическа пръчка. Ни най-малко. С инсталирането на този плъгин си създавате 5 пъти повече работа, а може би и повече от 5 пъти. Добавянето на 5 ключови думи в една статия означава, че за да оптимизирате всичките на прилично ниво, трябва да следите едновременно много неща. Първо, всички те да присъстват в заглавие, подзаглавие, няколко пъти в текста, в alt описанията на снимките и в Meta описанието. Това, разбира се, няма как да стане, особено що се отнася за заглавия и подзаглавия. Но всичко останало се опитваме да оптимизираме.

Обикновено, от 5 ключови думи 1-2 ни светят зелено, останалите оранжево. Но няма как всичко да е зелено. Важното е, че по този начин казвате на Гугъл, че съдържанието ви е свързано с тези 5 ключови думи, а не само с една от тях. И в допълнение, освен 5-те думи, които оптимизирате на всеки пост, трябва да внимавате и да не повтаряте ключови думи от други ваши постове. Защото в противен случай вашите постове се борят помежду си в Гугъл, което никак не е желателно. Или поне в блога на Yoast така казват.

Снимките и SEO оптимизацията

Последно, но не на последно място, снимките са от огромно значение за оптимизацията, особено ако ги имате много на брой като при нас. Слагайте имена, описания и alt описания на всяка една снимка, дори да е красноречива и да няма нужда от такива. Не копирайте едно и също описание на 30-те снимки в поста си – Гугъл няма да го хареса.

И пак да повторим – Не правете компромиси със съдържанието, за да светне зелената точка. Не поставяйте безсмислени ключови думи, за да ви светне зелената точка. Например ако пишете пост на тема Какво да видим в Лондон, не поставяйте за единствена ключова дума Лондон, защото конкуренцията е убийствена и шансът да се покажете пред релевантна аудитория клони към нула. Вместо това използвайте фразата „Какво да видим в Лондон“ и има голям шанс статията ви да се покаже точно на хора, които искат да научат именно това.

Връзките

За нас е много важно и поставянето на релевантни връзки към различни източници, навсякъде където е удачно. Понеже имаме над 100 статии, всяка от тях има връзки поне към 3-4 от тях, някои и към много повече, в зависимост от темата и съдържанието им. Това много улеснява навигацията за потребителите, а и търсачките харесват съдържанието в самия блог да е подредено и логически свързано.

Но не забравяйте да поставяте и външни връзки към релевантни източници на информация. Може да са други блогове, официални сайтове на обектите, за които пишете, дори Wikipedia. Внимавайте, обаче, защото има сайтове, които не се славят с много добра репутация в регистрите на Google (поради лоша оптимизация, некачествено съдържание или пък са докладвани като спам – причини има много). И ако пращате хора към тях, това може и да ви изиграе лоша шега.

4. Двуезичието – как се прави блог на два езика

Сайтът ни е двуезичен почти от самото начало, но допреди известно време английската версия се представяше много зле като цяло. Основният проблем бе технически. Плъгинът, който ползвахме за двуезичието тогава, поставяше българската и английската версия реално в една статия и всякакви други технически недоразумения. И въпреки че от блога навигирането бе лесно, удобно и невидимо между двете, това бе пагубно за търсачките. А и създателя на плъгина някак си спря да го поддържа.

Преди известно време сменихме плъгина и поставихме WPML – един от най-популярните плъгини за двуезичие на WordPress сайтове. С него вече сме спокойни, че сайтът работи гладко. Откак сменихме схемата с двуезичието, всичките ни английски статии вече официално присъстват в Гугъл и малко по малко се издигат, макар българските да се представят много по-добре засега. Но определено това е един от най-важните елементи в блога ни. Недостатък е, че няма безплатна версия, но ако си купите и не сте доволни, до един месец ви връщат парите.

Разпространение

По-нагоре описахме „тайните“ си за това как се прави блог, SEO оптимизация на статиите в Google, тук ще разкажем повече за каналите ни на разпространение в социалните мрежи, които са другият ни стълб.

Социални медии

Както може би сте забелязали, сме събрали сериозна аудитория – последователите на страниците ни Andrey Andreev Photography и Tourist Sites of Bulgaria са общо над 160 000. Благодарни сме за споделянията на много наши приятели блогъри, фотографи и други хора, които просто харесват нашите неща и ги споделят не само в личните си профили, но и по страници, групи и т.н. И пак да потретим – тези споделяния не произтичат от това, че имаме много приятели. Идват от това, че съдържанието ни явно е хубаво или поне се харесва на доста хора.

Facebook статистика на страницата ни Andrey Andreev Photography
Facebook статистика на страницата ни Andrey Andreev Photography

Като социални канали използваме още Instagram, Twitter и Pinterest. Принос за трафика нямат почти никакъв. Тъй като Instagram е изключително актуален през последните години, полагаме малко повече усилия да развиваме акаунта си там. Това не ни носи трафик към блога, но е полезно за бранда и разпознаваемостта. А и бизнес партньорите ни почти винаги търсят и позициониране в Инстаграм.

Нюзлетър

Почти от самото начало на съществуването на сайта имаме и форма за абонамент, която дава възможност на хората, които харесват да ни четат и следят, да се абонират за най-новите статии. Истината е, че никога не сме промотирали активно тази „услуга“, затова и броят на абонатите ни не е голям. Винаги сме разчитали, че хората, които наистина искат да се абонират и да ни следват, ще отидат сами целенасочено във формата на сайта и не е нужно да ги подканваме да го правят. Но колкото и да са малко абонатите ни, се грижим ежемесечно да им изпращаме нашия нюзлетър, в който разказваме за нови статии, инициативи, събития и всичко останало, което смятаме за интересно и полезно. И се радваме, че отваряемостта на имейлите и влизанията в сайта от тях са доста по-висок процент от средните за индустрията.

Доскоро правехме имейла с плъгин за WordPress, но преминахме на Mailchimp. Най-изненадващото е, че оттогава рязко се увеличи ръстът на последователите ни, въпреки че не сме започнали да промотираме имейла. Нюзлетърът е на български и английски, като и абонатите са разделени в две групи по език.

Препратки от други сайтове

За нашето присъствие в блогосферата и репутацията ни пред Google помагат и многото връзки, които водят към нас от външни сайтове. Тъй като много хора са ни искали и ние сме дали разрешение да ползват наши снимки, ни се отблагодаряват с линкове и това е чудесно. ВАЖНО: Подобно ползване на снимки е възможно само с изрично разрешение от нас, така че питайте първо, преди на своя глава да поставите наша снимка в сайта си. Ще ви хванем :) Това, че имаме възможност да градим линк билдинг по този начин, ни спестява писането на гост статии. А, да – НЕ пишем гост статии. Предпочитаме цялото съдържание, което създаваме, да си го ползваме за нашия сайт. А иначе, не е невъзможно да препечатаме наша статия в друг блог, но едва ли другият блог много ще спечели от това.

Реклама

Пробвали сме и с реклама във Facebook и Google – в момента и в двата канала тя е безсмислено скъпа за нашите цели. Преди няколко години виждахме повече полза, но към момента не спонсорираме постове или го правим изключително рядко.

Статистики

Резултатът от гореизброените усилия към момента изглежда така: Между 80 – 100 000 Pageviews месечно и между 60 – 80 000 уникални посетители.

Разпределение на трафика по канали: Google Organic Search 39 %, Social 43 %, Direct 15 %

Google analytics aquisition - Разпределение на трафика по канали

Интересен факт: до преди 2-3 години основният ни трафик идваше от социалните мрежи, около 50-60 %, Гугъл 30 % и около 10-15 % директен трафик. Но заради спада във видимостта през Фейсбук, сериозно наблягаме на оптимизирането за търсачки. Добрата новина е, че явно имаме успех, защото среднодневните ни посещения от търсачки непрекъснато се увеличават.

Много е важно да следите всичко в инструментите на Google – Google Analytics, Google Search Console (тук много внимателно гледайте какво ви се търси, какво ви се показва в Google, а също получавате известие ако някой се е оплакал от вас за авторски права).

Ако пък искате да следите представянето на вашите приятели, или пък конкуренти, ние ползваме SimilarWeb. Услугата като цяло е платена, но може да ползвате безплатно демо версия, която за бърза обща справка е достатъчна.

Маркетинг и монетизиране на блога

Понеже блогът ни е хоби и всеки от нас си има сериозна постоянна работа на пълен работен ден, не сме зависими от неговото монетизиране. Не, че отказваме приходи, но те не са ни най-важното. И можем да си позволим да работим само по проекти, които на нас лично ни харесват. Финансовите ни приходи идват основно от продажба на права върху снимки, афилиейт приходи от Booking.com и други компании и в определени случаи създаване на статии по идея на външни за нас организации и институции с цел популяризиране на туристически обект или дестинация.

Пак ще кажем, че НЕ публикуваме готови материали, предоставени ни от някого. Всички договори, които сключваме, имат клаузи, че пишем единствено по лични впечатления и използваме наш снимков материал. Много често работим и на партньорски принцип с компании и институции, на принцип „бартер“. Те ни осигуряват възможност да опитаме от това, което предлагат, а ние разказваме впечатленията си в блога. Ползите от подобни партньорства са неоценими във финансово изражение и не се и опитваме. За нас е много важно да имаме дългосрочни и ползотворни отношения с партньорите си и е чудесно, че засега го постигаме с повечето от тях. Ако се интересувате от партньорство с нас, разгледайте секцията Работете с нас.

Може ли да се изхранва човек от блог?

В обобщение: ако отделяме цялото си работво време за блога и го продаваме активно, бихме могли да се изхранваме от него. Не го правим, защото не искаме и държим той да ни остане любимото хоби и да работим само и единствено по проекти, които ни допадат и не се налага да правим компромиси. Затова пък ни дава възможност да намираме все повече партньори, съмишленици, приятели и да опитваме все повече нови неща. Както и да си подбираме много внимателно проектите, по които се съгласяваме да работим като партньори.  Към този момент не искаме да превръщаме блога в работа, а да го оставим като любимото ни хоби, на което се отдаваме с много сърце.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image