Home ДържавиИталия Най-красивия маршрут за трекинг в Саленто, Южна Италия

Най-красивия маршрут за трекинг в Саленто, Южна Италия

11 minutes read

Разходка край фиорди, море и пещери някъде на токчето на италианския ботуш

[info]„Загубени из Саленто“ – така трябваше да ни се казват поредицата статии за Долно Саленто. Невероятно място, което чуждестранни туристи не е виждало. Дори в Wikipedia много от местата „не съществуват“. Но ние твърдо се опитваме да ги разкажем и сега ще ви покажем едно от най-красивите места там – крайбрежния маршрут за трекинг в Саленто. Транскрипциите на български ще са по наше въображение. Ако имате по-добра, споделете ни я.[/info]

Фиордът Чоло (Ciolo). А аз не знаех, че има фиорди в Италия

Някъде край Галяно дел Капо, на токчето на италианския ботуш, Адриатическо море се врязва в малък и красив фиорд, който носи името на птица. Чолe (Giole или Ciole) на местен диалект означава сврака, тези малки крадливи птички гнездят тук и дават името на цялата местност. Фиордът представлява дълбок каньон със стръмни склонове, създаден от ерозията, породена от водата по пътя си към морето. (deep canyon created by the water erosion on its path to the sea).

Фиордът Чоло (Ciolo)
Фиордът Чоло (Ciolo)

Ние се озовахме на моста Чоло над този фиорд в късния следобед, когато слънцето вече наближава хоризонта и денят става малко по-прохладен. Мостът прекрачва малко заливче с малък, но много красив плаж. Може би защото снимаха филм от моста, незнайно какъв, плажът бе почти пуст.

Плажът Чоло (Ciolo)
Плажът Чоло (Ciolo)

Мостът се е подпрял на отвесните брегове на фиорда и от асфалтовия път се спуска стълбище до нивото на плажа. Ние не поспряхме да поплуваме, за което малко съжалявам, нито скачахме от скалите или моста в дълбоката вода, а се отправихме на прекрасна разходка по брега на Адриатическо море.  Около моста започват няколко пътеки за трекинг в Саленто – едната към Галяно дел Капо, другата към пещерите Чиполиане.

Трекинг пътеката
Трекинг пътеката

Sentiero delle Cipolliane / Трекинг в Саленто – пътеката на Чиполиане

Пътеката започва от красивия фиорд и минава покрай малки и красиви вили, кактуси и през купчини камъни. Цели каменни тераси, останали от времето, когато селяните са се борили за всяка педя обработваема площ и са изградили чудни терасовидни ниви. След няколко дни скиторене по културното наследство на италианската провинция, глътката морски въздух и красивия пейзаж зареди нашата групичка с ентусиазъм и сплоти екипа.

Трекинг пътеката на Чиполиане
Трекинг пътеката на Чиполиане

[info]Цялото ни преживяване бе много полезно и богато. Трябва да си представите разнородната ни компания: аз и жена ми, българите, Ева и Кристоф от Лудж, Полша, и всички нови италиански приятели от Сардиния, Милано, Салерно, Болоня и разбира се всички нови приятели от Саленто.[/info]

трекинг в Саленто
трекинг в Саленто

Трекинг пътеката е дълга около 2.2km. Започва от фиорда Чоло и свършва в Torre Porto Marina di Novaglie. Преходът не е особено труден, на нас ни се стори дори лесен. Но избягвайте топлите часове на деня и си носете вода. Времето, за което ще го минете е малко под два часа.

Паяри – малките каменни къщички

На този преход бях удивен да видя множество стари и нови паяри, малки каменни постройки, разхвърляни из красивата местност. Преди са се използвали от селяните и пастирите, които са живели в тях. А сега са празни, а и често има нови такива постройки, използвани като вили. За пръв път научих за тези постройки и бях силно впечатлен. Но така и не видях обитавани.

Паяра
Паяра

Тези паяри могат да се срещнат и Сицилия. А в Южна Италия най-популярни са „братовчедите им“ трули. За тях сме писали в статията за малкото градче Алберобело.

Пещерата Чиполиане – Grotte Cipolliane

Чиполиане са няколко пещери, от които идва и името на маршрута, разположени на 3оm над морето. Те са някъде по средата на пътеката и са основна забележителност по пътя. Археолозите твърдят, че са обитавани през Палеолита. А сега може да видим черупки на миди, вградени в камъка на скалите, когато те са били под морската вода.

Пещерата Чиполиане - Grotte Cipolliane
Пещерата Чиполиане – Grotte Cipolliane

Деня преваляше и ние се насочихме към други по-вкусни забележителности на Саленто, местната кухня се оказа невероятно вкусна, изпълнена с много морски дарове, за които някой ден Мимето ще разкаже и ще отбележим едни от най-добрите ресторантчета в района, непознат за много туристи.

[info]Саленто е географски регион от област Пулия. Саленто всъщност е под-полуостров на Апенинския полуостров. Най-големия град в Саленто е Лече, но ние се разхождахме из малките градчета и селца на най-долната част на полуостровчето. [/info]

Ето ни и нас с една романтична снимка :)
Ето ни и нас с една романтична снимка :)
Booking.com

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image