Home Винен туризъмВинени събития Месецът на виното – 14-15-16 февруари – Дни на отворените врати в Мелнишко

Месецът на виното – 14-15-16 февруари – Дни на отворените врати в Мелнишко

12 minutes read

През последните години все повече се вълнуваме от предстоящия Трифон Зарезан и като цяло от идването на февруари. Защото някак си така се получава, че едни почитат светеца на 1-ви, други на 14-ти, а ние – цял месец. Но в тази статия няма да ви разказваме пиянски истории (истината е, че нямаме такива, иначе бихме ги разказали), а ще ви споделим нещо като списък със събитията и празненствата по случай Трифон Зарезан из различните краища на България. Всяка година те са все повече, българските винарски изби стават все по-активни, а ние съжаляваме единствено, че не можем да сме навсякъде. (Ако сме изпуснали някое може да ни пишете, за да го добавим)

14, 15 и 16 февруари 2020г.

Трифон Зарезан в Мелник и Мелнишко

Събитието Дни на отворените врати в Мелнишко ще се проведе за четвърта поредна година. То обединява винарните от Санданско-Петричката котловина, които в рамките на един уикенд отварят вратите си за всички посетители, нови и настоящи любители на виното. Мисията на обединените производители от Мелнишко е да популяризират ‎висококачественото вино от местни и международни сортове и възможностите за винен ‎туризъм в региона на Мелник. ‎

Трифон Зарезан във Вила Мелник
Културната програма във Вила Мелник на Трифон Зарезан 2018

Тази година Дните на отворените врати са от 14 до 16 февруари 2020. Всяка от участващите изби ще подготви своята програма, но задължително очаквайте ‎традиционното зарязване на лозята, дегустации, турове, музика и местни храни. Следете ‎подробности за всяка от тях в събитието във Фейсбук, както и на техните официални страници.

Гледка към Сенгелската планина от лозята на изба Рупел
Гледка към Сенгелската планина от лозята на изба Рупел

В „Дни на отворените врати 2020“ ще има рекорден брой участници:‎

‎• Villa Melnik (Вила Мелник) с. Хърсово, www.villamelnik.com,  Събитието във Фейсбук

Вила Мелник една от любимите ни винарни и бихме ви насочили там, ако обичате хубави гледки и хубаво вино, ние много обичаме да я посещаваме.

‎• Златен Рожен / Zlaten Rozhen, с. Капатово, www.zlatenrozhen.bg Събитието във Фейсбук

За Златен Рожен ни прочетете статията, обяснили сме подробно защо ги обичаме.

Винарска изба Рупел – Rupel Winery, с. Долно Спанчево, www.rupel-wine.com Събитието във Фейсбук

Във Винарска изба Рупел ще се насладите на хубаво вино и на много весела програма, собствениците винаги са се старали много, а и гледките към лозята също са красиви. Нашата статия за Рупел е точно от един от празничните дни преди година.

‎‎• Uva Nestum Wine & SPA гр.Гоце Делчев https://uvanestum.com/

Макар и на един час път от мелнишкия регион, Uva Nestum е едно великолепно място с много добра кухня. Ние прекарахме Коледа там и сме много приятелски настроени към хотела. А имаме статия за едно пролетно SPA изживяване в хотела и с разкази къде пасат кокошките им.  

• Orbelia Winery / Винарна Орбелия, с. Коларово, (www.orbeliawinery.bg) Събитието във Фейсбук

‎• Via Verde Wines (http://viaverde.bg) 

‎• Augeo Family Estate с. Враня, (www.augeofamilyestate.bg ) Събитието във Фейсбук

‎• Zornitza Family Estate Relais & Châteaux, с. Зорница, (www.zornitzaestate.com)

‎• Градини и лозя Капатово, с. Капатово, (http://www.kapatovo.bg)

‎• Libera Estate, с. Хотово, (www.liberaestate.com) Събитието във Фейсбук

‎• Orbelus, с. Кромидово, (www.orbelus.bg)

‎• Винарска изба Свети Врач / Winery St. Vrach 7 км. от Сандански (http://svetivrach.com)

‎• SeeWines, с. Хърсово (https://seewines.com) ‎Събитието във Фейсбук

 ‎•SinticaWinery, гр. Сандански  (http://sinticawinery.com)

Тунелите, където отлежават вината на Вила Мелник
Тунелите, където отлежават вината на Вила Мелник. Ще можете да ги видите и на живо, ако посетите Дните на отворените врати

Ако ви е трудно да се ориентирате в празненствата за Трифон Зарезан 2020, за улеснение на посетителите е създадена и картата Винени Маршрути Мелник, която може да се свали безплатно от тук. Тя включва всички основни винени обекти ‎плюс други туристически забележителности в региона – град Мелник, Сандански и Петрич, ‎Роженски манастир, Рупите и Златолист, Хераклеа Синтика, Самуиловата крепост, спа и ‎минерални бани, ресторанти и други. 

В двора на Роженския манастир
В двора на Роженския манастир – любимо наше място, когато посещаваме района на Мелник

Къде да отседнем в Мелник и Сандански?

За Дните на отворените врати в Мелнишко е удобно да отседнете както в Мелник, така и в Сандански. Повечето винарни така или иначе са на няколко минути с кола и от двете места.

В Мелник е по-уютно и автентично и ние някак предпочитаме там, а и като цяло е по-бюджетно. Тук може да видите варианти за Мелник.

Booking.com

Ако в Мелник местата са свършили, както често става в този период, разгледайте и офертите за Сандански.

Booking.com

8 февруари 2020 г.

Трифон Зарезан 2020 в София

Софийски Квартален Tour de Зарезан 2020 също стана традиционно за столицата февруарско събитие, което много харесваме. Турът е организиран от Българската Асоциация на Независимите Лозаро-винари, няколко магазина и заведения, отдадени на мисията популяризиране на Българското вино.

Трифон Зарезан в София - Софийски Квартален Tour De Зарезан
Трифон Зарезан в София – Софийски Квартален Tour De Зарезан

Датата е 8 февруари. Любителите на българското вино ще имат възможност да се срещнат с представители на 16 изби и да опитат 32 различни вина на пет локации в центъра на София. Посетилите и събрали печати от поне 4 локации ще участват в томбола с награди.

Локации:

Vino Orenda Wine Shop Магазин само за Българско вино – пл. Руски паметник, бул.Македония 50А /вход от към бул.Скобелев/:

Винен бар Grape Central – ул. Цар Самуил 45

Купаж Магазин за български сирена, деликатеси и вина- ул. Солунска 42

Enjoywine Магазин за Българско вино- ул. Цар Шишман 19

Винобар и Магазин Балабан Balaban Wine Bar & Shop- ул. Кракра  22

Примерен маршрут

ВХОД СВОБОДЕН

За повече информация за участниците и програмата следете в събитието във Фейсбук.

Booking.com

1 февруари и 8 февруари 2020 г.

Трифон Зарезан в Южен Сакар

Южен Сакар е другият ни любим винен регион в България. Допреди две години гледахме на град Харманли като на всичко друго, но не и дестинация за пътуванията ни, но сега отскачаме при всяка възможност, с повод и без повод. Най-вече заради приятелите ни от местните винарски изби, които правят чудесни вина и са още по-чудесни хора. А покрай тях открихме и колко други прекрасни места за туризъм има в района, но сега си говорим за вино.

Вила Басарея, Вила Басареа, Харманли
Избата на Вила Басареа

Празненствата за Трифон Зарезан в Харманли ще преминат под формата на Екстремен винен тур “Южен Сакар 4х4”. За един ден ще бъдат посетени 4 винарни с дегустация на поне по 4 вина във всяка от тях, заедно с местни вкусотии. Само за екстремни винолюбители!

Програмата продължава вечерта (за желаещите) с празнична вечеря в Енотека Сакар – едно прекрасно ново винено място. И дори да не успеете да отидете за тура, посетете Енотека Сакар, когато имате път към Харманли.

Екстремният винен тур е планиран за 1 февруари, но наскоро ни съобщиха, че местата се запълват бързо и ще има втора дата, 8 феврури. Следете събитието във Фейсбук за актуални съобщения, там пише и как да се запишете.

Къде да отседнем?

Трябва да си признаем, че още си нямаме любим хотел или къща за гости в Харманли, но все пак в града има няколко варианта, може да разгледате тук. Все пак е желателно, ако ходите на винения тур, да си организирате нощувка в Харманли, шофирането след такива преживявания не е нито приятно, нито безопасно :)

Booking.com

Ако знаете и за други интересни събития по случай Трифон Зарезан 2020, пишете ни, за да ги добавим! Контакт с нас.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image