Трифон Зарезан 2018 по градски

Софийски квартален Tour de Зарезан или къде да зарежем лозята в София

Откак започнахме да пишем за вино, започнахме и живо да се вълнуваме от празника Трифон Зарезан. По-рано никак не му обръщахме внимание, но винените събития стават все по-интересни. Винарите са винаги хора с доста добри идеи и напълно подкрепяме тяхното решение празникът да се празнува и по стар, и по нов стил, и преди това, и след това, та почти целия месец февруари. Празненства и вино ще има и в София, и във винарните – кой където обича. Тази година в София празниците ще започнат на 3 февруари с едно събитие, звучащо някак едновременно по френски и български – Софийски Квартален Tour De Зарезан.

Вярно е, че от името нищо не се разбира, но пък това е повод да ви разкажем какво ще рече това.  Ще рече, че четири винени магазини/заведения ще отворят врати за дегустации в следобеда на 3 февруари. Във всеки от тях ще бъдат представени вината на 4 различни български изби, общо 16. И е един чудесен повод да се запознаете с тези, които не сте опитвали досега. Разбира се, там ще бъдат и представители на избите, които лично ще разкажат философията на виното си. Може би тук е време да уточним, че събитието се организира с подкрепата на Българската Асоциация на Независимите Лозаро-винари, и участващите изби са нейни членове. Тоест, очаквайте предимно малки, фамилни винарни, всяка със свой почерк и и много, много любов и лична история, вложена във виното.

Събитието ще е от 14 до 19 часа, така че ще трябва да бъдете доста експедитивни, ако искате да обиколите всички. Но пък ако успеете и съберете печати от всички локации, ще има томбола с награди. За нас като цяло това е доста трудна задача.

Ето е къде може да се присъедините към кварталния винарски тур:


СПИРКА 1:

VINO ORENDA WINE SHOP

Винен проект Виа Верде

Иво Върбанов

Изба Манастира

Винарна Марян

 

СПИРКА 2:

GRAPE CENTRAL

ул. Цар Самуил №45

Вила Басареа

Шато Коларово

Биовинарна Орбелус

Изба Присое

СПИРКА 3:

МАГАЗИН КУПАЖ

ул. Солунска №42

Домейн Мараш

Винен проект Мелвино

Изба Рупел

Вила Терес

СПИРКА 4:

РЕСТОРАНТ БИСТРЕЛО

ул. Княз Борис I №66

Изба Боровица

Винарна Братанови

Златен Рожен

Вила Мелник

Всички участващи винарни ще ви предложат интересни и качествени вина. Затова нашият съвет е, ако можете, да опитате от всичко. Със сигурност няма нещо, което да не си заслужава. И все пак ние си имаме фаворити, които силно препоръчваме да не пропускате – Вила МелникВинарна Марян и Вила Басареа. Ако още не сте се запознали с техните предложения, в никакъв случай не ги пропускайте! Ако си ги знаете, значи вероятно и вие като нас вече си пазарувате от тях редовно и няма какво да ви обясняваме.

Приятно дегустиране!

Tour de Зарезан

Tour de Зарезан

Copyrighted Image